PRAVILNIK
O NAČINU I USLOVIMA ZA STICANJE OVLAŠĆENJA ZA PROJEKTOVANJE I IZVOĐENJE GEODETSKIH RADOVA U INŽENJERSKO-TEHNIČKIM OBLASTIMA

("Sl. glasnik RS", br. 59/2002)

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način i uslovi za sticanje ovlašćenja za izradu geodetsko-tehničke dokumentacije i izvođenje geodetskih radova u inženjersko-tehničkim oblastima, kao i za obavljanje drugih stručnih poslova za koje je kao uslov propisano ovlašćenje za obavljanje tih poslova, u skladu sa Zakonom o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS", br. 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 12/96, 15/96, 34/2001 i 25/2002).

Član 2

Ovlašćenje za projektovanje i izvođenje iz člana 1 ovog pravilnika stiče se stručnim ispitom koji se polaže po programu propisanim ovim pravilnikom i sastoji se iz opšteg i posebnog dela.

Opšti deo stručnog ispita obuhvata proveru poznavanja osnova ustavnog uređenja, radnih odnosa i opšteg upravnog postupka.

Posebni deo stručnog ispita polaže se prema posebno utvrđenom programu za određen stepen školske spreme i inženjersko-tehničku oblast i sastoji se iz pismenog i usmenog dela.

Član 3

Lice koje je položilo stručni ispit predviđen za niži stepen školske spreme, a naknadno završi viši stepen školske spreme, polaže samo posebni deo stručnog ispita predviđen za taj stepen školske spreme.

Lice koje je položilo stručni ispit prema drugim propisima iz geodetske struke, polaže samo posebni deo ispita prema odredbama ovog pravilnika.

Član 4

Stručni ispit, prema odredbama ovog pravilnika, polažu lica sa visokom, višom i srednjom školskom spremom geodetske struke, kao i lica sa visokom školskom spremom rudarske struke - smer rudarska merenja.

Pravo na polaganje stručnog ispita lica iz stava 1 ovog člana stiču sa najmanje dve godine radnog iskustva na odgovarajućim geodetskim poslovima u jednoj od inženjersko-tehničkih oblasti.

Član 5

Stručni ispit se polaže pred Komisijom za polaganje stručnog ispita (u daljem tekstu: Komisija) koju rešenjem obrazuje ministar nadležan za poslove građevinarstva i urbanizma (u daljem tekstu: ministar).

Komisija ima predsednika i četiri člana, po jednog za svaku inženjersko-tehničku oblast, koji se imenuju na dve godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja, iz reda istaknutih stručnjaka specijalizovanih za geodetske radove u odgovarajućim inženjersko-tehničkim oblastima.

Na predlog predsednika Komisije za pojedine delove ispita mogu se angažovati ispitivači izvan sastava Komisije, za koje ministar donosi posebno rešenje.

Član 6

Administrativno-stručne i tehničke poslove vezane za polaganje stručnog ispita obavlja odgovarajuća strukovna organizacija koju odredi ministar.

Ugovorom koji zaključuje ministarstvo nadležno za poslove građevinarstva i urbanizma (u daljem tekstu: Ministarstvo) i organizacija iz stava 1 ovog člana, bliže se uređuju pitanja uslova i načina organizovanja i visina troškova polaganja stručnog ispita.

Član 7

Troškove polaganja stručnog ispita, kao i troškove polaganja popravnog ispita, snosi lice koje polaže ispit (u daljem tekstu: kandidat) ili preduzeće, odnosno drugo pravno lice u kome je kandidat zaposlen.

II PRIJAVLJIVANJE STRUČNOG ISPITA

Član 8

Pismenu prijavu za polaganje stručnog ispita kandidat podnosi organizaciji iz člana 6 stav 1 ovog pravilnika.

Prijava iz stava 1 ovog člana sadrži:

1) ime i prezime kandidata i ime roditelja;

2) datum i mesto rođenja kandidata;

3) školsku spremu, odnosno smer, koji je kandidat završio;

4) naziv preduzeća u kome je kandidat zaposlen, godine radnog iskustva i vrstu poslova koje obavlja;

5) vrstu ispita za koju se kandidat prijavljuje, i u kom ispitnom roku želi da polaže;

6) inženjersko-tehničku oblast za koju prijavljuje stručni ispit i predlog teme za stručni rad.

Uz prijavu kandidat prilaže:

1) izvod iz matične knjige rođenih;

2) overen prepis diplome ili svedočanstvo o završenoj školi;

3) potvrdu preduzeća o vrsti geodetskih poslova na kojima je kandidat radio i potvrdu o radnom iskustvo.

Član 9

Kandidata koji je podneo prijavu i priložio propisane dokaze, Komisija obaveštava o ispunjenosti uslova za polaganje stručnog ispita i određuje temu i rok za dostavljanje pismenog rada koji ne sme biti duži od šest meseci.

Temu za pismeni rad može predložiti kandidat ili preduzeće u kome je kandidat zaposlen.

Iz opravdanih razloga, a na pismeni zahtev kandidata, rok za dostavljanje pismenog rada može se produžiti, s tim što se pismeni rad mora dostaviti najkasnije 15 dana pre zakazanog polaganja stručnog ispita.

III POLAGANJE STRUČNOG ISPITA

Član 10

Pismeni rad, po pravilu, ocenjuje ispitivač koji je odredio, odnosno prihvatio temu.

Kandidat može pristupiti polaganju usmenog dela ispita pod uslovom da je pismeni rad pozitivno ocenjen.

Kandidat može pristupiti polaganju opšteg dela stručnog ispita pod uslovom da je položio posebni deo stručnog ispita.

Član 11

Uspeh kandidata na stručnom ispitu utvrđuje Komisija.

Uspeh kandidata ocenjuje se ocenom "položio", odnosno "nije položio".

Član 12

Kandidat koji je položio poseban deo stručnog ispita, a nije položio opšti deo stručnog ispita, može polagati popravni ispit iz opšteg dela stručnog ispita u roku koji ne može biti kraći od tri meseca od dana kada je ispit polagao.

Kandidat koji nije položio poseban deo stručnog ispita, prilikom sledećeg prijavljivanja stručnog ispita prijavljuje novu temu stručnog rada.

Član 13

Ako kandidat ne pristupi polaganju stručnog ispita, ili pre polaganja ispita izjavi da odustaje od ispita, smatraće se da nije polagao ispit.

Član 14

Ako kandidat odustane od započetog polaganja stručnog ispita, smatraće se da ispit nije položio.

Započeto polaganje stručnog ispita može se odložiti, ako je kandidat zbog bolesti, ili drugih opravdanih razloga bio sprečen da nastavi polaganje ispita.

Zahtev za odlaganje stručnog ispita kandidat podnosi Komisiji.

Član 15

U toku polaganja stručnog ispita vodi se zapisnik koji sadrži: ime i prezime kandidata, stepen stručne spreme, naziv preduzeća ili drugog pravnog lica u kome je kandidat zaposlen, sastav Komisije, ime i prezime ispitivača, datum i mesto polaganja stručnog ispita, temu pismenog rada, postavljena pitanja, ocenu iz svakog dela stručnog ispita i konačan uspeh kandidata, zaključak o odlaganju stručnog ispita, odnosno upućivanje na popravni ispit.

Zapisnik o polaganju stručnog ispita potpisuje predsednik Komisije, članovi i ispitivač.

IV UVERENJE O POLOŽENOM STRUČNOM ISPITU

Član 16

Na osnovu zapisnika o polaganju stručnog ispita kandidatu se izdaje uverenje o položenom stručnom ispitu.

Uverenje sadrži:

1) zaglavlje;

2) propis na osnovu koga se izdaje uverenje;

3) ime, prezime i mesto rođenja kandidata;

4) inženjersko-tehničku oblast za koju je kandidat položio stručni ispit;

5) registarski broj evidencije;

6) datum izdavanja uverenja;

7) potpis predsednika Komisije i ovlašćenog lica Ministarstva.

Uverenje se overava pečatom Ministarstva.

Uverenje o položenom stručnom ispitu jeste ovlašćenje za projektovanje i izvođenje geodetskih radova u odgovarajućoj inženjersko-tehničkoj oblasti.

V SADRŽAJ STRUČNOG ISPITA

Član 17

Opšti deo stručnog ispita obuhvata sledeće:

1) Ustavno uređenje: osnovi ustavnog uređenja Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije, karakter savezne države i Republike Srbije, slobode prava i dužnosti čoveka i građanina i socijalno uređenje, nadležnosti Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije, organi Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije, ustavnost i zakonitost, teritorijalna organizacija Republike Srbije.

2) Radni odnosi: zasnivanje radnog odnosa, raspoređivanje zaposlenih, prava zaposlenih za čijim je radom prestala potreba, radno vreme, odmori i odsustva, zarade i naknade, zaštita zaposlenih, odgovornost zaposlenih, prestanak radnog odnosa, zaštita prava zaposlenih, poslovodni organ preduzeća, organizovani prekid rada (štrajk).

3) Upravni postupak: načela, stvarna i mesna nadležnost, stranke, pokretanje upravnog postupka, dokazivanje, dostavljanje, rokovi, rešenja, žalba i postupak po žalbi, pojam konačnog, izvršnog i pravosnažnog rešenja, izvršenje rešenja, troškovi upravnog postupka.

Pravni izvori:

1) Ustav Savezne Republike Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 1/92, 34/92 i 29/2000);

2) Ustav Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 1/90);

3) Zakon o radu ("Službeni glasnik RS", br. 70/2001 i 73/2001);

4) Zakon o opštem upravnom postupku ("Službeni list SRJ", broj 33/97);

5) Zakon o preduzećima ("Službeni list SRJ", br. 29/96, 33/96, 29/97, 59/98, 74/99 i 9/2001).

Član 18

Posebni deo stručnog ispita obuhvata:

1) pismeni deo ispita (izrada pismenog stručnog rada, odnosno projekta);

2) usmeni deo ispita (odbrana stručnog rada iz odgovarajuće inženjersko-tehničke oblasti, provera poznavanja zakona i drugih propisa, kao i standarda i normativa koji se odnose na geodetske radove u odgovarajućoj inženjersko-tehničkoj oblasti, kao i zakona i drugih propisa iz te oblasti).

Član 19

Pismeni rad kandidat radi pod nadzorom ispitivača iz čije oblasti je tema pismenog rada.

U zavisnosti od školske spreme, pismeni rad obuhvata:

1) za visoku stručnu spremu (diplomirani inženjer) - izradu geodetske projektne dokumentacije za izvođenje geodetskih radova prilikom: izgradnje i ispitivanja stabilnosti složenih i tehničko-tehnološki specifičnih objekata, složenih rekonstrukcija objekata u oblasti energetike i saobraćaja, izgradnje složenih industrijskih postrojenja, uređaja i instalacija za objekte iz oblasti hidrotehnike, poljoprivrede i energetike, realizacije urbanističkih planova, realizacije planova nivelacije, realizacije rudničkih objekata, montaže mašinske opreme industrijskih objekata i izgradnje brodova;

2) za višu stručnu spremu (inženjer) - izradu geodetske projektne dokumentacije za izvođenje geodetskih radova prilikom izgradnje i ispitivanja stabilnosti manje složenih objekata visokogradnje, niskogradnje, hidrogradnje i drugih manje složenih objekata, ili razradu glavnih projekata geodetske dokumentacije za realizaciju: urbanističkih planova, planova nivelacija, vodovoda i kanalizacije, manje složenih postrojenja u elektroprivredi, mašinstvu i ostalim inženjersko-tehničkim oblastima;

3) za srednju stručnu spremu (geodetski tehničar) - razradu geodetske tehničke dokumentacije za realizaciju jednostavnih projekata iz oblasti građevinarstva, urbanizma, poljoprivrede, mašinstva, rudarstva i drugih oblasti.

Član 20

Opšti pravni izvori iz kojih se proverava poznavanje zakona i drugih propisa na usmenom delu ispita za sve vrste inženjersko-tehničkih radova obuhvataju:

1) Zakon o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS", br. 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 12/96, 15/96, 34/2001 i 25/2002);

2) Zakon o izgradnji objekata ("Službeni glasnik RS", br. 44/95, 24/96, 16/97 i 43/2001);

3) Zakon o eksproprijaciji ("Službeni glasnik RS", br. 53/95 i 23/2001);

4) Zakon o standardizaciji ("Službeni list SRJ", br. 30/96, 59/98 i 70/2001);

5) Zakon o informacionom sistemu Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 12/96);

6) Zakon o zaštiti na radu ("Službeni glasnik RS", br. 42/91, 53/93, 67/93, 48/94 i 42/98);

7) Zakon o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", br. 66/91, 83/92, 53/93, 67/93, 48/94 i 53/95);

8) Zakon o Prostornom planu Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 13/96);

9) Pravilnik o sadržini i načinu vršenja stručnog nadzora u toku izgradnje objekata ("Službeni glasnik RS", broj 58/97);

10) Pravilnik o sadržini i načinu vršenja tehničke kontrole glavnih projekata ("Službeni glasnik RS", broj 13/98);

11) Pravilnik o zaštiti na radu pri izvođenju građevinskih radova ("Službeni glasnik RS", broj 53/97);

12) Pravilnik o sadržini i načinu vršenja tehničkog pregleda objekta i izdavanju upotrebne dozvole ("Službeni glasnik RS", broj 58/97);

13) Pravilnik o sadržini i načinu vođenja knjige inspekcije i dnevnika geodetskih radova ("Službeni glasnik RS", broj 58/97);

14) Pravilnik o sadržini i načinu osmatranja tla i objekta u toku građenja i upotrebe ("Službeni glasnik RS", broj 13/98);

15) Pravilnik o geodetskim radovima za posebne potrebe ("Službeni glasnik RS", broj 46/99);

16) Pravilnik o katastru vodova ("Službeni glasnik RS", broj 46/99);

17) Pravilnik za osnovne geodetske radove ("Službeni glasnik RS", broj 46/99).

Član 21

Posebni pravni izvori iz kojih se proverava poznavanje zakona i drugih propisa na usmenom delu ispita za geodetske radove u oblasti građevinarstva i arhitekture su:

1) Zakon o putevima ("Službeni glasnik RS", br. 46/91, 52/91, 53/93, 67/93, 48/94 i 42/98);

2) Zakon o vazduhoplovnim pristaništima ("Službeni glasnik RS", broj 28/75);

3) Zakon o planiranju i uređenju prostora i naselja ("Službeni glasnik RS", br. 44/95, 23/96, 16/97 i 46/98);

4) Zakon o građevinskom zemljištu ("Službeni glasnik RS", br. 44/95, 16/97 i 23/2001);

5) Pravilnik o načinu izdavanja urbanističke dozvole, urbanističke saglasnosti i obrascu urbanističke dozvole ("Službeni glasnik RS", broj 24/97);

6) Pravilnik o obrascu za popis objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, odnosno objekata koji se koriste bez upotrebne dozvole ("Službeni glasnik RS", broj 36/97);

7) Pravilnik o sadržini i načinu donošenja programa uređivanja gradskog građevinskog zemljišta ("Službeni glasnik SRS", broj 10/86);

8) Pravilnik o sadržini i izradi prostornog plana ("Službeni glasnik RS", broj 1/99);

9) Pravilnik o sadržini i izradi urbanističkog plana ("Službeni glasnik RS", broj 33/99);

10) drugi propisi, normativi i standardi iz oblasti građevinarstva i arhitekture.

Član 22

Posebni pravni izvori iz kojih se proverava poznavanje zakona i drugih propisa na usmenom delu ispita za geodetske radove u oblasti mašinstva i brodogradnje su:

1) Pravilnik o tehničkim merama i uslovima za montažu čeličnih konstrukcija ("Službeni list SFRJ", broj 29/70);

2) drugi propisi, normativi i standardi iz oblasti iz koje kandidat polaže stručni ispit.

Član 23

Posebni pravni izvori iz kojih se proverava poznavanje zakona i drugih propisa na usmenom delu ispita za geodetske radove u oblasti rudarstva i energetike su:

1) Zakon o elektroprivredi ("Službeni glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94 i 69/94);

2) Zakon o rudarstvu ("Službeni glasnik RS", broj 44/95);

3) Pravilnik o merama zaštite pri rukovanju eksplozivnim sredstvima i miniranju u rudarstvu ("Službeni list SFRJ", br. 9/67 i 35/72);

4) Pravilnik o načinu vršenja rudarskih merenja ("Službeni glasnik RS", broj 40/97);

5) Pravilnik o sadržini dugoročnog programa eksploatacije ležišta mineralnih sirovina i godišnjih planova izvođenja rudarskih radova ("Službeni glasnik RS", broj 27/97);

6) Pravilnik o sadržini rudarskih projekata ("Službeni glasnik RS", broj 27/97);

7) Pravilnik o uslovima i načinu vršenja tehničkog pregleda rudarskih objekata ("Službeni glasnik RS", broj 40/97);

8) Pravilnik o tehničkom osmatranju visokih brana ("Službeni list SFRJ", broj 7/66);

9) drugi propisi, normativi i standardi iz oblasti rudarstva i energetike.

Član 24

Posebni pravni izvori iz kojih se proverava poznavanje zakona i drugih propisa na usmenom delu ispita za geodetske radove u oblasti poljoprivrede i šumarstva su:

1) Zakon o poljoprivrednom zemljištu ("Službeni glasnik RS", br. 49/92, 53/93, 67/93, 48/94, 46/95, 54/96 i 14/2000);

2) Zakon o vodama ("Službeni glasnik RS", br. 46/91, 53/93, 67/93, 48/94 i 54/96);

3) Zakon o šumama ("Službeni glasnik RS", br. 46/91, 83/92, 54/93, 60/93, 63/93, 67/93, 48/94 i 54/96);

4) Pravilnik o posebnim merama zaštite na radu u šumarstvu ("Službeni glasnik SRS", broj 33/88);

5) drugi propisi, normativi i standardi iz oblasti poljoprivrede i šumarstva.

Član 25

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".