ZAKON
O VAZDUHOPLOVNIM PRISTANIŠTIMA

("Sl. glasnik SRS", br. 28/75 i "Sl. glasnik RS", br. 44/95* - dr. zakon)

Član 1

Ovim zakonom uređuju se upravljanje vazduhoplovnim pristaništima i vršenje usluga i drugih poslova na tim pristaništima za potrebe vazdušnog saobraćaja.

Član 2

Organizacije udruženog rada za vazduhoplovna pristaništa su nosioci prava i obaveza u pogledu raspolaganja, korišćenja i upravljanja vazduhoplovnim pristaništima.

Član 3

Održavanje, rekonstrukcija i izgradnja vazduhoplovnih pristaništa, kao i prihvat i otprema vazduhoplova, putnika, prtljaga, poštanskih pošiljaka i drugih stvari na vazduhoplovnom pristaništu, su poslovi od posebnog društvenog interesa.

Član 4

Na odredbe samoupravnog sporazuma o udruživanju u radnu organizaciju, odnosno složenu organizaciju udruženog rada, statuta osnovne organizacije udruženog rada, radne i složene organizacije i na odredbe višegodišnjih planova rada i razvoja ovih organizacija, koje su od značaja za ostvarivanje posebnog društvenog interesa u obavljanju poslova iz člana 3 ovog zakona, daje saglasnost Skupština Socijalističke Republike Srbije.

Član 5

Organizacija udruženog rada za vazduhoplovno pristanište posluje i utvrđuje opšte uslove poslovanja u skladu sa propisima.

Opšti uslovi poslovanja iz stava 1 ovog člana objavljuju se u dnevnom listu, posebnoj publikaciji ili u vazdušnom saobraćaju na drugi uobičajeni način, najdocnije 8 dana pre početka njihove primene.

Član 6

Organizacija udruženog rada za vazduhoplovno pristanište:

1. vrši prihvat i otpremu vazduhoplova, putnika, prtljaga, poštanskih pošiljaka i drugih stvari;

2. iskorišćava poletno-sletne i druge staze, pristanišnu platformu i hangare;

3. omogućava zadržavanje vazduhoplova na vazduhoplovnom pristaništu;

4. daje organima i organizacijama na korišćenje objekte, prostore, prostorije, uređaje i postrojenja za vršenje poslova na vazduhoplovnom pristaništu, i omogućava normalno vršenje tih poslova;

5. pruža posebne usluge putnicima;

6. vrši i druge poslove iz predmeta svog poslovanja.

Usluge i poslovi iz stava 1 ovog člana vrše se na način kojim se obezbeđuje linijski prevoz u vazdušnom saobraćaju prema utvrđenim redovima letenja.

Član 7

Organizacija udruženog rada za vazduhoplovno pristanište, na zahtev domaće organizacije udruženog rada koja vrši prevoz u javnom vazdušnom saobraćaju, može pismenim ugovorom na tu organizaciju preneti vršenje prihvata i otpreme putnika, prtljaga, poštanskih pošiljaka i drugih stvari.

Član 8

Način i uslovi korišćenja objekata, prostora, prostorija, uređaja i postrojenja iz člana 6 stav 1 tačka 4 ovog zakona uređuju se ugovorom koji zaključuju organizacije udruženog rada za vazduhoplovno pristanište i organi, odnosno organizacije koji te objekte koriste.

Član 9

Vazduhoplovno pristanište pored objekata, uređaja i postrojenja, predviđenih saveznim propisima mora imati pristanišnu zgradu, prilazni put priključen na javni put i odgovarajući izgrađen prostor za parkiranje vozila drumskog saobraćaja.

Pristanišna zgrada mora imati:

1. istaknut natpis "vazduhoplovno pristanište" sa naznačenjem mesta;

2. čekaonicu sa obezbeđenim zagrevanjem, odgovarajući broj šaltera za izdavanje prevoznih i drugih isprava, garderobu, javni sanitarni čvor sa tekućom vodom i javnu telefonsku govornicu;

3. odgovarajući broj vidno obeleženih prolaza na pristanišnu platformu;

4. razglasne uređaje za davanje obaveštenja;

5. istaknute redove letenja na vidnom mestu u čekaonici;

6. osvetljene prostorije koje koriste putnici;

7. prostorije za sanitarnu obradu putnika u slučaju epidemije i pružanje prve pomoći.

Vazduhoplovno pristanište može imati pumpne stanice za snabdevanje motornih vozila gorivom i mazivom, servisne radionice, garaže, prodavnice, ugostiteljske, zanatske i druge objekte za potrebe svog poslovanja.

Član 10

Izgradnja i rekonstrukcija vazduhoplovnih pristaništa ili pojedinih poletno-sletnih i drugih staza, pristanišne platforme, objekata koji omogućuju bezbedno poletanje, sletanje i zadržavanje vazduhoplova na pristaništu i pristanišne zgrade može se započeti po pribavljanju odobrenja za izgradnju.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 1 ovog člana, pored dokumentacije iz člana 25 Zakona o izgradnji investicionih objekata ("Službeni glasnik SRS" br. 25/73 i 31/74), podnosi se i potvrda odgovarajućeg organa odnosno organizacije da je predviđena izgradnja u skladu sa uslovima i merama za zaštitu stanovništva od buke vazduhoplova, ako su ti uslovi i mere propisani.

Odobrenje iz stava 1 ovog člana izdaje republički organ uprave nadležan za saobraćaj.

Član 11

Po izvršenoj izgradnji ili rekonstrukciji objekata iz člana 10 stav 1 ovog zakona, pre početka njihovog korišćenja, vrši se tehnički pregled radi utvrđivanja njihove sposobnosti za upotrebu.

Tehnički pregled iz stava 1 ovog člana vrši stručna komisija koju obrazuje organ uprave koji je izdao odobrenje za izgradnju.

Član 12

Rešenje o dozvoli korišćenja objekata iz člana 10 stav 1 ovog zakona, na predlog komisije koja je izvršila tehnički pregled, donosi organ uprave koji je izdao odobrenje za izgradnju.

Do donošenja rešenja iz stava 1 ovog člana ne mogu se koristiti objekti iz člana 10 stav 1 ovog zakona.

Član 13

Nadzor nad izvršavanjem ovog zakona i propisa donesenih na osnovu njega vrše organi uprave nadležni za inspekciju saobraćaja.

Član 14

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za privredni prestup organizacija udruženog rada:

1. ako ne vrši usluge i druge poslove, ili ako te usluge i poslove ne vrši na način kojim se obezbeđuje linijski prevoz u vazdušnom saobraćaju prema utvrđenim redovima letenja (član 6);

2. ako vazduhoplovno pristanište ne ispunjava koji od uslova iz člana 9 st. 1 i 2;

3. ako koristi vazduhoplovno pristanište odnosno objekte na njemu pre izvršenog tehničkog pregleda (član 11 stav 1);

4. ako koristi vazduhoplovno pristanište ili objekte na njemu pre izdatog rešenja o dozvoli njihovog korišćenja (član 12 stav 2).

Za radnju iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara i odgovorno lice u organizaciji udruženog rada.

Član 15

Novčanom kaznom od 2.000 do 20.000 dinara kazniće se za prekršaj organizacija udruženog rada za vazduhoplovno pristanište ako ne objavi opšte uslove poslovanja na način i u roku koji su propisani u članu 5 stav 2 ovog zakona.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500 do 2.000 dinara i odgovorno lice u organizaciji udruženog rada.

Član 16

Preduzeća za aerodromske usluge nastavljaju rad kao organizacije udruženog rada za vazduhoplovna pristaništa.

Član 17

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o iskorišćavanju vazduhoplovnih pristaništa ("Službeni glasnik SRS", broj 49/71).

Član 18

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

Napomene

* Odredbe Zakona o vazduhoplovnim pristaništima ("Sl. glasnik SRS", br. 28/75) kojima je utvrđena nadležnost ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja za izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za objekte aerodroma za javni vazdušni saobraćaj prestale su da važe danom stupanja na snagu Zakona o izgradnji objekata ("Sl. glasnik RS", br. 44/95).