PRAVILNIK
O NAČINU OSTVARIVANJA STRUČNO-PEDAGOŠKOG NADZORA U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI

("Sl. glasnik RS", br. 17/93)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se oblik i način ostvarivanja stručno-pedagoškog nadzora u osnovnoj i srednjoj školi (u daljem tekstu: škola).

Član 2

Stručno-pedagoški nadzor obavljaju školski nadzornici.

Školski nadzornik je samostalan u svom radu u granicama  ovlašćenja utvrđenih zakonom i drugim propisima i za svoj rad je lično odgovoran.

Školski nadzornik je dužan da, pored poslova iz svoje nadležnosti, uzme u postupak prijave škola, građana i drugih zainteresovanih ustanova i preduzeća u vezi sa poslovima iz svoje nadležnosti i da o rezultatima postupka obavesti podnosioca prijave.

Član 3

Školski nadzornik može unapred da obavesti direktora škole ili drugo odgovorno lice o svom dolasku radi vršenja nadzora u školi.

Škola i radnici škole dužni su da omoguće školskom nadzorniku da nesmetano obavi posao stavljajući mu na uvid potrebna dokumenta i predmete i pružajući drugu traženu pomoć.

Školski nadzornik je dužan da čuva, kao službenu tajnu, podatke do kojih dođe prilikom vršenja nadzora ili koje mu škola, odnosno građani dostave u vršenju nadzora.

Član 4

Osnovni oblik ostvarivanja stručno-pedagoškog nadzora je neposredni pregled rada: škole, nastavnika, stručnih saradnika, vaspitača i direktora.

Stručno-pedagoški nadzor (u daljem tekstu: nadzor) je opšti i posebni.

Opšti nadzor obuhvata uvid u celokupan rad škole na ostvarivanju nastavnog plana i programa, godišnjeg programa rada škole i unapređivanja vaspitno-obrazovnog rada u školi.

Poseban nadzor obuhvata uvid u pojedinačan rad nastavnika, stručnih saradnika, vaspitača i direktora, odnosno uvid u ostvarivanje pojedinih oblika obrazovno-vaspitnog rada škole.

Član 5

O izvršenom nadzoru sačinjava se zapisnik koji sadrži utvrđeno činjenično stanje i mere za otklanjanje uočenih nedostataka i nepravilnosti i za unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada.

Zapisnik kojim su utvrđene nepravilnosti u primeni propisa, sadrži i rokove za njihovo otklanjanje.

O izvršenom opštem nadzoru sačinjava se izveštaj koji se dostavlja školi i ministru prosvete.

Član 6

Zapisnik o izvršenom posebnom nadzoru dostavlja se direktoru i školskom odboru, a o izvršenom opštem nadzoru i pregledu rada direktora dostavlja se školskom odboru i ministru prosvete.

Član 7

Ako se u zapisniku utvrde nedostaci i nepravilnosti u primeni propisa, direktor, odnosno školski odbor obaveštava, najkasnije u roku od 20 dana, školskog nadzornika o preduzetim merama za njihovo otklanjanje.

Ako škola u određenom roku ne otkloni nepravilnosti utvrđene u zapisniku, školski nadzornik donosi rešenje kojim se određuje novi rok za otklanjanje utvrđene nepravilnosti.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".