PRAVILNIK
O SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI OVLAŠĆENIH SLUŽBENIH LICA I ZNAČKI UNIFORMISANIH PRIPADNIKA POLICIJE MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 53/2001 i 59/2002)

Član 1

Službena legitimacija ovlašćenih službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: službena legitimacija), služi za identifikaciju i dokazivanje svojstva ovlašćenog službenog lica prilikom obavljanja službenih poslova.

Značka uniformisanih pripadnika policije je individualna oznaka koja služi za identifikaciju uniformisanog pripadnika policije pred licima prema kojima preduzima službene radnje u uniformi.

Član 2

Službenu legitimaciju čine obrazac službene legitimacije i službena značka, koji se nose u trodelnim kožnim koricama na sklapanje, teget boje, dimenzija 327 x 78 mm. Službena značka je fiksirana na unutrašnju stranu kožnih korica, a u drugom delu korica nalazi se otvor od providne folije dimenzije 78 x 55 mm za obrazac službene legitimacije.

Pored službene značke iz stava 1 ovog člana, uniformisani pripadnici policije nose na levoj strani gornjeg dela uniforme značku uniformisanih pripadnika policije, koja je istog izgleda kao službena značka, osim što je blago ispupčena.

Član 3

Obrazac službene legitimacije je veličine 60 x 90 mm, štampan je na zaštićenom papiru, ima tonsku podlogu plave boje sa zaštitnim gijoš elementima u vidu rozeta i trake i zaštićen je omotom od providne plastificirane mase.

Prednja strana obrasca legitimacije ima dve žute trake, u gornjem delu debljine 4 mm i u donjem delu debljine 8 mm i sadrži: na vrhu, na sredini, napis belim slovima: "REPUBLIKA SRBIJA"; ispod toga, na sredini, napis belim slovima "MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA"; i ispod toga, na sredini, napis crvenim slovima: "SLUŽBENA LEGITIMACIJA"; ispod toga, sa leve strane mesto za ime i prezime ovlašćenog službenog lica i napis: "ID broj", a sa desne strane mesto za fotografiju u boji veličine 25 x 30 mm; ispod toga, sa leve strane pečat Ministarstva prečnika 15 mm, a sa desne strane napis: "Ministar" i potpis ministra unutrašnjih poslova; ispod toga, na žutoj traci napis tamno-plavim slovima: "POLICIJA".

Poleđina obrasca službene legitimacije sadrži: u gornjem delu, na sredini, serijski broj službene legitimacije; ispod toga, na sredini, napis: "Datum izdavanja"; ispod toga, traku sa mikrotekstom; ispod toga, na sredini hologramsku nalepnicu.

Obrazac službene legitimacije koja se izdaje ovlašćenom službenom licu u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala je istog izgleda kao u st. 1-3 ovog člana, osim što prednja strana ima tonsku podlogu u žutoj boji sa dve horizontalne trake plave boje, i to prvu 7 mm ispod gornje ivice, debljine 10 mm, a drugu 52 mm ispod gornje ivice debljine 25 mm, a napis: "SLUŽBENA LEGITIMACIJA" je ispisan tamno-plavim slovima, dok poleđina ima jednu horizontalnu žutu traku 65 mm ispod gornje ivice, debljine 4 mm.

Član 4

Službena značka je izrađena u obliku stilizovanog hromiranog štita čelično-bele, odnosno zlatno-žute boje, dimenzija 83 x 63 mm u čijem se centru nalazi medaljon zlatno-žute boje prečnika 29 mm.

Na 8 mm od gornjeg vrha štita, koji ispunjavaju radijalni zraci, nalazi se celom širinom horizontalno - blago zakrivljena reljefna traka širine 10 mm ispunjena plavim emajlom, sa napisom: "POLICIJA" izvedenim u kurentu, "sans-serifnim" ćiriličkim slovima visine 6 mm. Levi i desni kraj trake ima u odsečku srpsku trobojku emajliranu u nacionalnim bojama crveno, plavo i belo. Ceo štit je reljefno obrađen tako da je spoljna ivica ruba polirana, a unutrašnji deo ruba širine 6 mm je dekorisan nizom poluloptastih otkivaka i podlogom punzlovanom u polju između oboda. Zraci se radijalno šire od medaljona u centru prema spolja, a podloga je u dnu trambulirana u donjem delu između zrakova. U sredini štita je apliciran kružni pozlaćeni medaljon sa predstavom trodimenzionalnih elemenata srpskog istorijskog grba, krst sa četiri ocila koji se nalazi u polju ispunjenim sa crvenim transparentnim emajlom (između krsta i ocila). Po obodu medaljona nalazi se traka u kurentu sa "sans-serifnim" ćiriličkim napisom: "REPUBLIKA SRBIJA" i godina "1804", slova i brojeva visine 4 mm. Medaljon je prečnika 29 mm. U polju oko medaljona su raspoređeni zraci koji se radijalno šire od centra prema spolja, a podloga u dnu između zraka je trambulirana. Ispod medaljona se nalazi druga horizontalna hromirana, polirana traka širine 9 mm sa identifikacionim brojem (u daljem tekstu: ID broj) ispunjenim crnom bojom. Ceo znak je poliran i obrađen u reljefu, a u osnovi je pločaste površine.

Službena značka ovlašćenog službenog lica u Žandarmeriji je istog izgleda kao u st. 1 i 2 ovog člana, osim što je reljefna traka ispunjena crvenim emajlom, sa napisom: "ŽANDARMERIJA". Pored toga, po vertikalnoj osi nalazi se zlatan reljefni viteški mač u položaju odbrane, dužine 89 mm, sa sečivom na dole, tako da njegova drška sa branikom stoji iznad trake sa napisom: "ŽANDARMERIJA", a vrh sečiva izlazi preko unutrašnjeg dela ruba.

Službena značka ministra unutrašnjih poslova i ovlašćenih službenih lica u Kabinetu ministra i u službama generalnih inspektora Resora javne bezbednosti i Resora državne bezbednosti je istog izgleda kao u st. 1 i 2 ovog člana, osim što umesto napisa: "POLICIJA" stoji napis: "MINISTARSTVO" (u prvom redu) i "UNUTRAŠNJIH POSLOVA" (u drugom redu), slovima veličine 3 mm.

Službena značka ovlašćenog službenog lica u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala je istog izgleda kao u st. 1 i 2 ovog člana, osim što je napis: "POLICIJA" ispisan latiničkim slovima, a hromirana, polirana traka je u središnjem delu ispunjena plavim emajlom, sa napisom: "UBPOK" ispisan pozlaćenim latiničkim slovima i sa ID brojem od kojeg su prve dve cifre sa leve strane, a druge dve sa desne strane napisa, ispunjene crnom bojom. Pored toga, po vertikalnoj osi nalazi se zlatan reljefni viteški mač u položaju odbrane, dužine 89 mm, sa sečivom na dole, tako da njegova drška sa branikom stoji iznad trake sa napisom: "POLICIJA", a vrh sečiva izlazi preko unutrašnjeg dela ruba.

"Službena značka ovlašćenog službenog lica u Resoru državne bezbednosti je istog izgleda kao u st. 1 i 2 ovog člana, osim što umesto napisa: "POLICIJA" stoji napis: "DRŽAVNA BEZBEDNOST" ispisan u dva reda, slovima veličine 3 mm.

Službena značka ovlašćenog službenog lica u Jedinici za specijalne operacije je istog izgleda kao u st. 1 i 2 ovog člana, osim što je reljefna traka ispunjena crnim emajlom, sa napisom "JEDINICA" (u prvom redu) i "ZA SPECIJALNE OPERACIJE" (u drugom redu), slovima veličine 3 mm.

Službena značka ovlašćenog službenog lica u Helikopterskoj jedinici je istog izgleda kao u st. 1 i 2 ovog člana, osim što umesto napisa: "POLICIJA" stoji napis: "HELIKOPTERSKA JEDINICA" ispisan u dva reda, slovima veličine 3 mm. Pored toga, ispod trake se ID brojem nalazi se soko raširenih krila".

Službenu značku izrađenu u zlatno-žutoj boji nose ministar unutrašnjih poslova, ovlašćena službena lica sa činom generala i generalni inspektori Resora javne bezbednosti i Resora državne bezbednosti.

Član 5

ID broj služi za identifikaciju ovlašćenog službenog lica i ne mogu se izdati dva istovetna ID broja.

ID broj sastoji se od šest cifara i određuje se u rasponu od 100.001 do 299.999. ID broj ovlašćenih službenih lica u Resoru državne bezbednosti određuje se u rasponu od 300.001 do 499.999, u Žandarmeriji - od 500.001 do 599.999, a u Helihopterskoj jedinici od 600.001 do 699.999.

ID broj ministra i ovlašćenih službenih lica u Kabinetu ministra i u službama generalnih inspektora Resora javne bezbednosti i Resora državne bezbednosti sastoji se od tri cifre i određuje se u rasponu od 001 do 099.

ID broj ovlašćenih službenih lica u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala i Jedinici za specijalne operacije sastoji od četiri cifre. U Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala ID broj se određuje u rasponu od 0101 do 0999, a u Jedinici za specijalne operacije - od 1100 do 1700.

ID broj upisuje se u obrazac službene legitimacije pored napisa "ID broj", a isti broj se urezuje i na službenu značku i značku uniformisanih pripadnika policije.

Član 6

O izdatim službenim legitimacijama i značkama uniformisanih pripadnika policije Ministarstvo unutrašnjih poslova vodi jedinstvene evidencije.

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama sadrži: redni broj; ime i prezime; ID broj; datum izdavanja; JMBG; oznaku serije i serijski broj službene legitimacije; organizacionu jedinicu u kojoj ovlašćeno službeno lice radi; radno mesto; fotografiju ovlašćenog službenog lica kome je službena legitimacija izdata; datum vraćanja službene legitimacije i rubriku za napomene.

Evidencija o izdatim značkama uniformisanih pripadnika policije sadrži: redni broj; ime i prezime; ID broj; datum izdavanja; JMBG; potpis ovlašćenog službenog lica kome je izdata značka i rubriku za napomene.

Raspoređivanje ovlašćenog službenog lica u drugu organizacionu jedinicu prijavljuje se radi upisa u jedinstvenu evidenciju o izdatim službenim legitimacijama i značkama uniformisanih pripadnika policije.

Član 7

Ovlašćeno službeno lice u statusu pripravnika nema pravo na službenu legitimaciju.

Ako ovlašćeno službeno lice ošteti, odnosno izgubi ili na drugi način ostane bez službene legitimacije ili njenog dela, dužno je da o tome odmah pismeno obavesti neposrednog starešinu. U slučaju oštećenja obrasca službene legitimacije, izdaje se duplikat, u slučaju bitne promene lika ili promene imena i prezimena ovlašćenog službenog lica izdaje se službena legitimacija na novom obrascu, a u slučaju gubitka obrasca službene legitimacije ID broj se briše iz evidencije, a dodeljuje se novi i izdaje službena legitimacija na novom obrascu. Isti postupak je i u slučaju oštećenja ili gubitka službene značke, odnosno kožnih korica, kao i značke uniformisanih pripadnika policije.

Izgubljene ili na drugi način nestale službene legitimacije i značke uniformisanih pripadnika policije, Ministarstvo oglašava nevažećim.

Pripadnik Ministarstva koji namerno ili krajnjom nepažnjom izgubi, odnosno ošteti službenu legitimaciju ili značku uniformisanih pripadnika policije, čini povredu radne obaveze.

Član 8

Ovlašćeno službeno lice obavezno je da vrati službenu legitimaciju:

a) kada mu prestane radni odnos u Ministarstvu;

b) kada bude raspoređeno na radno mesto na kome nema status ovlašćenog službenog lica;

v) kada bude raspoređeno u organizacionu jedinicu za čija ovlašćena službena lica je propisana drugačija službena legitimacija;

g) za vreme mirovanja prava i obaveze iz radnog odnosa;

d) u drugim propisanim slučajevima.

Ovlašćeno službeno lice kada, po odredbama ovog pravilnika, stekne pravo na službenu značku izrađenu u zlatno-žutoj boji, vraća službenu značku izrađenu u čelično-beloj boji.

Uniformisani pripadnik policije je obavezan da vrati značku uniformisanih pripadnika policije shodno slučajevima iz st. 1 i 2 ovog člana.

Član 9

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na službene legitimacije i značke uniformisanih pripadnika policije koje lica iz rezervnog sastava Ministarstva imaju radi dokazivanja svojstva, odnosno identifikacije za vreme izvršavanja zadataka iz zakonom utvrđenih nadležnosti Ministarstva.

Član 10

Zamena službenih legitimacija i značaka uniformisanih pripadnika policije izvršiće se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika, a dotle važe službene legitimacije i značke uniformisanih pripadnika policije izdate po ranijim propisima.

Član 11

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o službenoj legitimaciji ovlašćenih službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 20/2000) i člana 50 Pravilnika o uniformi i oznakama uniformisanih pripadnika policije ("Službeni glasnik RS", br. 15/96 i 1/97).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".