PRAVILNIK
O SADRŽAJU I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE U SREDNJOJ ŠKOLI

("Sl. glasnik RS", br. 59/92, 30/93, 19/96, 53/99 i 40/2002)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj, način vođenja i obrasci matične knjige učenika, knjige evidencije o obrazovno-vaspitnom radu i evidencije: o uspehu učenika na kraju školske godine, o podeli predmeta na nastavnike, o polaganju ispita, o izdatim svedočanstvima, diplomama i drugim javnim ispravama.

Evidenciju o uspehu učenika na kraju školske godine i o podeli predmeta na nastavnike škola vodi u okviru knjige evidencije o obrazovno-vaspitnom radu, a evidenciju o izdatim svedočanstvima, diplomama i drugim javnim ispravama u okviru matične knjige.

Član 2

Matična knjiga vodi se posebno za svakog učenika u okviru odeljenja, počev od upisa u školu do završetka školovanja u srednjoj školi.

Matična knjiga vodi se na obrascu broj 1 u obliku tabaka veličine 29x42 cm, a kada se štampa i izdaje dvojezično veličine 35x50 cm.

Matičnu knjigu upisanih učenika za svako odeljenje vodi odeljenjski starešina.

Matična knjiga sastoji se od spoljnog tabaka i unutrašnjih listova čiji broj odgovara broju učenika u odeljenju.

Unutrašnji list poseban je za svakog učenika i popunjava se od upisa učenika u školu do završetka njegovog školovanja.

Član 3

Knjiga evidencije o obrazovno-vaspitnom radu vodi se posebno za svako odeljenje i sadrži lične podatke o svakom učeniku, evidenciju o uspehu u učenju i vladanju u prvom i drugom polugodištu, dnevnik rada, evidenciju o uspehu svih učenika na kraju polugodišta i na kraju školske godine i evidenciju o podeli predmeta na nastavnike u svakom odeljenju.

Knjiga evidencije o obrazovno-vaspitnom radu vodi se za svaku školsku godinu na obrascu broj 2, u obliku knjige sa tvrdim koricama veličine 29 x 42 cm.

Kada se nastava izvodi i na jeziku narodnosti, evidencija se vodi i na jeziku te narodnosti, osim dnevnika rada (razredna knjiga) koji se vodi samo na jeziku na kome se ostvaruje obrazovno- vaspitni rad.

Član 4

Škola vodi evidenciju o polaganju ispita.

Zapisnik o polaganju ispita vodi se prilikom polaganja popravnog, razrednog, dopunskog, maturskog, završnog, specijalističkog, ispita za proveru stručne osposobljenosti i drugih ispita.

Umetničke škole vode zapisnik o polaganju godišnjeg ispita.

Zapisnik o polaganju ispita vodi se za svakog učenika pojedinačno i može se koristiti u više ispitnih rokova. Podaci i evidencije iz njega se unose u odgovarajuću matičnu knjigu.

Zapisnik o polaganju maturskog ispita vodi se na obrascu broj 3 u obliku tabaka veličine 21x29 cm, a kada se štampa i vodi dvojezično iste je veličine.

Zapisnik o polaganju ispita za vanrednog učenika vodi se na obrascu broj 4 u obliku tabaka veličine 29x63 cm, a kada se štampa i vodi dvojezično iste je veličine.

Zapisnik o polaganju završnog i specijalističkog ispita vodi se na obrascu broj 5 u obliku lista veličine 21x29 cm, a kada se štampa i vodi dvojezično iste je veličine.

Zapisnik o polaganju popravnog, razrednog i godišnjeg ispita vodi se na obrascu broj 6 u obliku lista veličine 21x29 cm, a kada se štampa i vodi dvojezično iste je veličine.

Zapisnik o polaganju ispita za stručnu osposobljenost vodi se na obrascu broj 7 u obliku lista veličine 21x29 cm, a kada se štampa i vodi dvojezično iste je veličine.

Član 5

Obrasci evidencije broj 1, 2 i 3 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 6

Pogrešno upisani podaci u evidenciju precrtavaju se tako da ostanu čitljivi, a ispravka se potpisuje i overava pečatom škole.

Ispravka u matičnoj knjizi vrši se crvenom olovkom.

Član 7

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije u srednjoj školi ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 48/90 i ispravka u "Službenom glasniku Republike Srbije", broj 26/91).

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Obrasci evidencija iz ovog pravilnika objavljeni su u "Sl. glasniku RS", br. 59/92, 30/93, 19/96 i 40/2002 str. 2082-2117; 1253-1255; 594-608 i str. 26-48.