ZAKON
O USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU DODELJIVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA GRAĐANIMA KOJI ŽELE DA ŽIVE I RADE NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 43/91)

Član 1

Polazeći od ciljeva utvrđenih Programom za ostvarivanje mira, slobode, ravnopravnosti, demokratije i prosperiteta SAP Kosova ("Službeni glasnik SRS", broj 15/90), ovim zakonom stvara se mogućnost za naseljavanje građana koji žele da se sa članovima svog domaćinstva trajno nastane, bave poljoprivredom, žive i rade na teritoriji AP Kosovo i Metohija, da im se može pod uslovima, na način i po postupku utvrđenim ovim zakonom dodeliti poljoprivredno zemljište iz fonda zemljišta u društvenoj svojini, obrazovanog u skladu sa ovim zakonom.

Član 2

U fond zemljišta iz člana 1 ovog zakona ulazi poljoprivredno zemljište:

1. kojim raspolaže opština, za koje se, u skladu sa zakonom, izvrši administrativni prenos za ove namene;

2. kojim raspolažu poljoprivredne organizacije, za koje se u skladu sa zakonom, izvrši administrativni prenos za ove namene;

3. zemljište koje za ove namene Republici poklone fizička, odnosno pravna lica;

4. koje se za ove namene otkupi iz privatne svojine;

5. zemljište koje, u skladu sa zakonom, bude oduzeto po postupku revizije agrarnih propisa na Kosovu i Metohiji.

Član 3

Smatra se da, u smislu ovog zakona, postoji opšti interes za administrativni prenos iz člana 2 tač. 1 i 2 ovog zakona.

Administrativni prenos vrši se u korist Republike.

Isplata naknade za zemljište koje se obezbedi po osnovu iz člana 2 tač. 1, 2 i 4 ovog zakona vršiće se iz sredstava obezbeđenih na način i pod uslovima utvrđenim Zakonom o Fondu za podsticanje razvoja SAP Kosova u cilju zaustavljanja iseljavanja i povratak Srba i Crnogoraca na Kosovo ("Službeni glasnik SRS", br. 35/90, 46/90 i 10/90 - Posebno glasilo i "Službeni glasnik RS", broj 13/90).

Član 4

Po zahtevima za dodelu zemljišta po odredbama ovog zakona rešava Republički organ uprave nadležan za imovinsko pravne poslove (u daljem tekstu: organ), po prethodno pribavljenom mišljenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zahtev iz stava 1 ovog člana sadrži:

1. podatke o domaćinstvu podnosioca zahteva (broj članova domaćinstva, imovno, odnosno materijalno stanje, starost, socijalni status i dr);

2. površina zemljišta koja se traži;

3. opština i mesto gde želi da se nastane, od kada žele da se nastane, kao i eventualno posebne zahteve u vezi sa nastanjivanjem.

Podaci o činjenicama iz stava 2 tačka 1 ovog člana dokazuju se odgovarajućim ispravama koje se podnose uz zahtev.

Član 5

Kad organ nađe da su ispunjeni uslovi za dodelu zemljišta, pozvaće podnosioca zahteva da se u roku od 15 dana izjasni da li prihvata dodelu zemljišta koje mu se nudi.

Kad se u roku iz stava 1 ovog člana podnosilac zahteva pismeno izjasni da prihvata ponuđeno zemljište, organ će doneti rešenje o dodeli zemljišta.

Rešenje iz stava 2 ovog člana naročito sadrži:

1. prezime, očevo ime i ime lica (članova domaćinstva) kojima se zemljište dodeljuje;

2. katastarske podatke za zemljište (broj parcele, površina, kultura, klasa i drugi podaci neophodni za upis prava na tom zemljištu);

3. obavezu podnosioca zahteva da se na dodeljenom zemljištu nastani u roku koji ne može biti duži od jedne godine od dana pravosnažnosti rešenja o dodeli zemljišta.

4. vreme i način primopredaje dodeljenog zemljišta.

Protiv rešenja o dodeli zemljišta ne može se izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor kod Vrhovnog suda Srbije u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 6

Kad organ po prijemu zahteva nađe da nisu ispunjeni uslovi za dodelu zemljišta obavestiće o tome podnosioca zahteva u roku od 30 dana od dana podnošenja urednog zahteva.

Član 7

Površina zemljišta koje se dodeljuje po odredbama ovog zakona utvrđuje se u zavisnosti od broja članova domaćinstva, njihovog imovnog, odnosno, materijalnog stanja i starosti s tim što ne može biti veća od 5 hektara po domaćinstvu.

Prilikom određivanja površine zemljišta koje se dodeljuje imaće se u vidu i kvalitet zemljišta (klasa, kultura, bonitet, položaj u odnosu na saobraćajnice, mogućnost navodnjavanja i sl.) kao i raspoloživost zemljišta za ove namene.

Član 8

Rešenje o dodeli zemljišta služi kao osnov za upis prava svojine u zemljišnu, odnosno drugu javnu knjigu u koju se upisuju prava na nepokretnostima.

Pravo svojine upisuje se na sve članove domaćinstva kojima je zemljište dodeljeno, tako da svi članovi imaju jednake suvlasničke delove, ako se ova lica drukčije ne sporazumeju.

Član 9

Zemljište dodeljeno po ovom zakonu ne može pre isteka 30 godina od dana pravosnažnosti rešenja o dodeljivanju biti prodato, razdeljeno, ili na drugi način otuđeno, dato u zakup ili založeno ni u celini ni delimično, ako odredbama ovog zakona nije drukčije određeno.

Zabrana iz stava 1 ovog člana upisuje se u zemljišnu, odnosno drugu javnu knjigu u koju se upisuju prava na nepokretnostima.

Zamena dodeljenog zemljišta može se vršiti samo u slučajevima kada to dozvoli, na pismeni zahtev lica koja žele zamenu, nadležni organ iz člana 4 stav 1 ovog zakona.

Član 10

Licima kojima je dodeljeno zemljište po odredbama ovog zakona mogu da se daju krediti za izgradnju stambenih, ekonomskih i drugih objekata kao i krediti za nabavku potrebne mehanizacije za obradu dodeljenog zemljišta, odnosno kupovinu stoke za potrebe domaćinstva, iz sredstava Fonda za podsticanje razvoja SAP Kosova u cilju zaustavljanja iseljavanja i povratak Srba i Crnogoraca na Kosovo.

Kreditna sredstva daju se pod sledećim uslovima:

1. kao kredit bez sopstvenog učešća;

2. sa rokom otplate do 25 godina;

3. sa kamatnom stopom od 5%;

4. sa otplatom prve rate koja dospeva za pet godina od dana odobravanja kredita.

Na iznos iskorišćenog kredita ne obračunava se interkalarna kamata.

Krediti iz stava 1 ovog člana, mogu se odobravati bez žiranata ukoliko odgovarajuća skupština opštine, odnosno Narodna skupština Republike Srbije donese odluku o garanciji.

Član 11

Ako se u porodici, koja je postala vlasnik zemljišta iz člana 7 ovog zakona, rodi treće dete, početak otplate prve rate kredita iz člana 10 ovog zakona dospeva za 10 godina od dana odobravanja kredita.

Član 12

Lica kojima je dodeljeno zemljište po odredbama ovog zakona, oslobađaju se od plaćanja poreza za to zemljište u trajanju od dve godine, osim doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Član 13

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".