ZAKON
O PROGLAŠENJU PARKA OPLENAC ZA PROSTORNI MEMORIJALNI PRIRODNI SPOMENIK

("Sl. glasnik SRS", br. 25/67)

Član 1

Park Oplenac u opštini Topola proglašava se za prostorni memorijalni prirodni spomenik i stavlja pod posebnu zaštitu.

Posebna zaštita parka Oplenac sprovodi se u cilju da se očuvaju i unaprede raznovrsno i retko bilje, istorijski spomenici i drugi objekti i obezbedi i njegovo racionalno korišćenje radi zadovoljavanja materijalnih i kulturnih potreba radnih ljudi.

Član 2

Prostorni memorijalni prirodni spomenik Oplenac (dalje: Prirodni spomenik) prostire se na području opštine Topola i pokriva površinu od 83 hektara.

Bliže granice Prirodnog spomenika utvrđuje Skupština opštine Topola.

Član 3

Mere zaštite i način uređenja, održavanja i korišćenja Prirodnog spomenika utvrđuju se dugoročnim planom koji, u skladu sa odredbama ovog zakona, donosi Skupština opštine Topola, uz saglasnost Republičke skupštine.

Dugoročni plan naročito sadrži:

1. bližu namenu i način korišćenja pojedinih površina Prirodnog spomenika;

2. mrežu puteva, staza i drugih saobraćajnica;

3. način korišćenja objekata Prirodnog spomenika u skladu sa njihovom namenom, i

4. način obezbeđenja i upotrebe sredstava za izvršenje dugoročnog plana.

Član 4

Organi, radne i druge organizacije koje na području Prirodnog spomenika koriste postojeće objekte, dužne su da ove objekte koriste u skladu sa dugoročnim planom iz člana 3 ovog zakona.

Član 5

Prirodnim spomenikom upravlja komunalna radna organizacija koju obrazuje Skupština opštine Topola.

Skupština opštine može poveriti upravljanje Prirodnim spomenikom i nekoj od postojećih komunalnih radnih organizacija u opštini Topola.

Delatnost radne organizacije koja upravlja Prirodnim spomenikom u ostvarivanju zadataka iz člana 1 ovog zakona od posebnog je društvenog interesa.

Član 6

U ostvarivanju zadataka utvrđenih ovim zakonom, radnom organizacijom iz prethodnog člana upravljaju predstavnici društvene zajednice. Jednog predstavnika društvene zajednice imenuje Republička skupština, a četiri predstavnika Skupština opštine Topola.

Član 7

Statut i opšti akt o organizaciji i radu radne organizacije iz člana 5 ovog zakona potvrđuje Skupština opštine Topola.

Član 8

Na području Prirodnog spomenika ne mogu se izvoditi građevinski ili drugi radovi, vršiti iskorišćavanje šuma, branje ili vađenje lekovitih ili drugih biljaka, korišćenje sporednih šumskih proizvoda i prirodne sredine u turističke i rekreativne svrhe, ako posebno nisu predviđeni dugoročnim planom.

Uslovi pod kojima se mogu vršiti i obim radova iz prethodnog stava utvrđuju se dugoročnim planom.

Član 9

Sredstva za održavanje i obnavljanje Prirodnog spomenika obezbeđuju Socijalistička Republika Srbija i opština Topola u iznosu koji se početkom svake godine utvrđuje posebnim ugovorom sa radnom organizacijom iz člana 5 ovog zakona. Ova sredstva radna organizacija može koristiti samo u svrhe i na način određen ugovorom o obezbeđenju tih sredstava.

Član 10

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

Napomene

Odredbom člana 135 Zakona o kulturnim dobrima ("Sl. glasnik RS", br. 71/94) utvrđeno je da kulturna dobra (nepokretnosti koje imaju spomenička svojstva) stavljena pod zaštitu po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu tog zakona ostaju pod zaštitom po odredbama Zakona o kulturnim dobrima.