PRAVILNIK
O KNJIGOVODSTVU JAVNIH PRIHODA

("Sl. glasnik RS", br. 17/96 i 9/99 - odluka USRS)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se oblik i sadržina knjiga, knjigovodstvenih isprava i evidencija, knjiženje promena u javnim prihodima, zaključivanje i čuvanje knjiga, sastavljanje i dostavljanje godišnjeg obračuna u skladu sa zakonom i drugim propisima kojima su uređeni javni prihodi.

Član 2

Ako je zakonom i opštim aktom u skladu sa zakonom ili ugovorom Republičkoj upravi javnih prihoda - Odeljenju za utvrđivanje i naplatu javnih prihoda (u daljem tekstu: Odeljenje), povereno utvrđivanje i naplata ili samo naplata drugih prihoda i za te prihode vodi se knjigovodstvo u skladu sa ovim pravilnikom.

II KNJIGE

1. Oblik i sadržina knjiga

Član 3

Knjige u smislu ovog pravilnika su jednoobrazne evidencije i ostale evidencije o stanju utvrđivanja, naplate, rasporeda, preknjižavanja, dugova, preplata, obračuna kamate, troškova prinudne naplate, povraćaja, storniranja i odložnih naplata javnih prihoda za fizička lica, pravna lica i preduzetnike kojima se vrši utvrđivanje i naplata ili samo naplata javnih prihoda.

Član 4

U knjigama se obezbeđuju podaci za:

1) uvid u stanje i kretanje utvrđenih i naplaćenih javnih prihoda po vrstama, oblicima i rokovima dospelosti za naplatu i po obveznicima;

2) prenos stanja iz prethodne godine;

3) raspoređivanje i preknjižavanje javnih prihoda na propisane račune;

4) stanje dugova i preplata po obveznicama javnih prihoda;

5) obračun kamate;

6) troškove prinudne naplate, povraćaj, storniranje i odloženu naplatu javnih prihoda;

7) izradu analiza, izveštaja, informacija i saopštenja o kontroli, utvrđivanju i naplati javnih prihoda;

8) ocenjivanje i sagledavanje mera ekonomske i socijalne politike u oblasti javnih prihoda.

Član 5

Knjige se vode po sistemu dvojnog knjigovodstva, s tim što se svaka promena iskazuje na dva računa tako da isti iznos jedan račun duguje a drugi račun potražuje.

Knjige mogu biti u slobodnim listovima, povezane ili prenesene na neki od medija računarskih sistema za obradu podataka, tako da se po potrebi mogu prikazati na ekranu i odštampati za pojedine račune iz sastava knjiga ili kao pregled celovitosti knjiga.

Član 6

Računarski mediji na kojima se vrši obrada podataka o stanju i promenama u javnim prihodima jedinstveni su za sve knjige.

Član 7

Za svakog obveznika javnih prihoda utvrđuje se individualni (matični) broj poreskog računa na kome se sprovode knjiženja svih zaduženja bez obzira na vrstu i oblik javnih prihoda kojima se zadužuje i rokove dospeća za naplatu.

U računarskim medijima na kojima se vrši obrada podataka obezbeđuju se pojedinačni i ukupni podaci o prometu i saldu računa javnih prihoda u klasi "1", i pojedinačni i ukupni podaci o prometu, dugu i preplati obveznika javnih prihoda u klasi "2".

2. Računski plan javnih prihoda

Član 8

Knjige se vode uz primenu jedinstvenih računa propisanih Računskim planom javnih prihoda koji sadrži šifre i nazive računa usklađenih sa propisima koji uređuju uplaćivanje određenih prihoda budžeta Republike, opštine i grada, budžetskih fondova i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja.

Računski plan javnih prihoda zasnovan je na bilansnom principu sa sledećim sadržajem klasa:

1) klasa "0" - računi novčanog prometa javnih prihoda;

2) klasa "1" - računi javnih prihoda;

3) klasa "2" - računi obveznika javnih prihoda.

Računski plan javnih prihoda čini sastavni deo ovog pravilnika.

Član 9

Jedinstveni osnovni trocifreni računi (konta) iz člana 8 ovog pravilnika, u skladu sa Jugoslovenskim računovodstvenim standardima, raščlanjavaju se ili razrađuju po potrebi na sintetičke i analitičke račune (konta) dekadnim i rednim označavanjem, s tim što cifra sintetičkog računa (konta) ne može imati više od pet brojeva, a analitičkog računa (konta) više od sedam brojeva.

Računi (konta) glavne knjige sa pet brojeva klase "0", "1" i "2" na dugovnoj i potražnoj strani smatraju se sintetičkim računima.

Odeljenje ne može da vrši raščlanjavanje ili razradu jedinstvenih osnovnih računa iz stava 1 ovog člana na sintetičke račune (konta).

Član 10

Podaci za sintetičke račune (konta) obezbeđuju se na način koji odgovara tehnici koja se primenjuje u vođenju knjigovodstva javnih prihoda.

3. Glavne i pomoćne knjige

Član 11

Knjige koje se vode po sistemu dvojnog knjigovodstva jesu:

1) glavna knjiga Obrazac GK-1;

2) glavni dnevnik Obrazac GK-2;

3) pomoćne knjige koje predstavljaju raščlanjenu ili razrađenu dopunu računa glavne knjige.

Član 12

Glavna knjiga se sastoji od računa na koje se knjiže sva stanja i promene oko utvrđivanja, naplate, rasporeda, preknjižavanja, obračuna kamate, troškova prinudne naplate, povraćaja, storniranja i odložnih naplata javnih prihoda.

Kad se glavna knjiga vodi na nekom od medija računarskog sistema za obradu podataka knjiženje nastalih promena u javnim prihodima sprovodi se u glavnoj knjizi unosom podataka u računarski sistem uz pomoć aplikativnih programa, oblikujući odgovarajuće datoteke gde se čuvaju podaci.

Štampanje glavne knjige sa celovitim pregledom svakog računa vrši se po pravilu u toku godine prilikom usklađivanja knjiga i po isteku godine kada se sastavlja godišnji obračun.

Član 13

Glavni dnevnik je knjiga u koju se hronološkim redom knjiže sve promene javnih prihoda.

Kad se dnevnik vodi na nekom od medija računarskog sistema za obradu podataka o nastalim promenama u javnim prihodima podaci se prihvataju hronološkim redom i deponuju u datotekama na nekom od medija računarskih sistema.

Štampanje dnevnika sa celovitim pregledom prometa vrši se po pravilu prilikom usklađivanja knjiga i po isteku godine kada se sastavlja godišnji obračun, s tim što po sadržaju i obliku kao izlazna informacija medija mora biti identična glavnom dnevniku.

Član 14

Pomoćnim knjigama u smislu člana 11 tačka 3) ovog pravilnika smatraju se:

1) pomoćna knjiga individualnih (matičnih) računa obveznika javnih prihoda;

2) pomoćni dnevnik individualnih (matičnih) računa obveznika javnih prihoda;

3) knjiga blagajne.

Knjiženja u pomoćnoj knjizi i pomoćnom dnevniku sprovode se na obrascima:

1) individualni (matični) račun obveznika javnih prihoda - Obrazac PK-1,

2) pomoćni dnevnik - Obrazac PK-2.

Član 15

Obrasci knjiga iz člana 11 tač. 1) i 2) i člana 14 stav 2 tač. 1) i 2) ovog pravilnika GK-1, GK-2, PK-1 i PK-2, čine njegov sastavni deo.

Član 16

Pomoćna knjiga i pomoćni dnevnik, u zavisnosti od načina naplate javnih prihoda, mogu se voditi po selima, katastarskim opštinama, mesnim zajednicama, ulicama, naplatnim reonima radnika za naplatu javnih prihoda i sl.

4. Urednost i ažurnost knjigovodstva i usklađivanje knjiga

Član 17

U knjigama se knjiži početno stanje i sve promene u javnim prihodima nastale u toku kalendarske godine.

Knjiženje se vrši na osnovu knjigovodstvenih isprava po načelima urednosti i ažurnosti.

Načelo urednosti podrazumeva:

1) da se iz sprovedenih knjiženja u knjigama u svako vreme može utvrditi iznos utvrđenih zaduženja, izvršenih uplata, raspoređenih i preknjiženih javnih prihoda, obračunate kamate, troškova prinudne naplate, povraćaja, storniranja, pojedinačni i zbirni promet i salda računa javnih prihoda;

2) da su o svim nastalim promenama u javnim prihodima knjiženja u knjigama sprovedena hronološkim redom korišćenjem prvog slobodnog prostora i postupaka koji omogućuju hronološko knjiženje;

3) da se ne vrši ispravljanje, brisanje ili radiranje, a da se neispravno, pogrešno ili netačno knjiženje ispravlja unapred određenim postupcima tako da se sasvim jasno mogu videti prvobitni tekst i brojevi;

4) da se knjiženja zasnivaju na urednim, potpunim i zakonitim knjigovodstvenim ispravama.

Načelo ažurnosti podrazumeva knjiženje početnog stanja i nastalih promena u javnim prihodima u rokovima propisanim ovim pravilnikom.

Član 18

Knjige se vode tako da omogućuju kontrolu ispravnosti knjiženja, uvide u hronologiju izvršenih knjiženja, sagledavanje svih promena na računima glavne knjige i pomoćnim knjigama kao i korišćenje podataka iskazanih u knjigama za potrebe iz člana 4 tač. 7 i 8 ovog pravilnika.

Usklađivanje pomoćnih knjiga i odgovarajućih računa glavne knjige vrši se jedanput u toku godine i prilikom izrade godišnjeg obračuna, dok se delimična usklađivanja mogu vršiti po potrebi.

Prilikom svakog usklađivanja zbir prometa na analitičkim računima treba da se slaže sa stanjem prometa na sintetičkim računima u glavnoj knjizi.

III KNJIGOVODSTVENE ISPRAVE

1. Sadržina knjigovodstvenih isprava

Član 19

Svaka nastala promena u zaduženju, naplati, rasporedu, preknjižavanju, dugu, preplati, obračunu kamate, troškovima prinudne naplate, povraćaju, storniranju i odloženim naplatama javnih prihoda knjiži se na osnovu uredne i verodostojne knjigovodstvene isprave.

Član 20

Knjigovodstvena isprava u smislu ovog pravilnika je zapis ili pisani dokument o stanju i nastaloj promeni u javnim prihodima u skladu sa računovodstvenim načelima i standardima, a služi kao osnov za unošenje podataka u knjige i kontrolu izvršene promene u javnim prihodima, po osnovu sprovedenih knjiženja.

Knjigovodstvena isprava obavezno sadrži opisne i računske podatke za sprovođenje knjiženja u knjigama.

Član 21

Knjigovodstvenom ispravom smatraju se naročito: bilans stanja, rešenje o utvrđivanju javnih prihoda, rešenje o promeni akontacije ili konačnog zaduženja u toku godine, rešenje o izvršenim povraćajima, rešenje o otpisu duga zbog nemogućnosti naplate ili zastarelosti, rešenje o odložnom plaćanju, rekapitulacije rešenja o akontacijama i konačnom utvrđivanju javnih prihoda koji se utvrđuju u godišnjem iznosu, kumulativni obračun, izvod o izvršenim uplatama, primljena hartija od vrednosti ako je naplativa, primljen instrument platnog prometa, robne potvrde, pregled o raspodeli i preknjižavanju javnih prihoda na propisane račune, evidencija o storniranju izvršenih zaduženja i rasporedu javnih prihoda, rešenje o izvršenoj prinudnoj naplati (rasporedno rešenje), evidencija računa o spornim uplatama javnih prihoda i druge eksterne i interne evidencije o javnim prihodima koje se primaju ili sastavljaju u knjigovodstvu javnih prihoda.

2. Izvorne i izvedene knjigovodstvene isprave

Član 22

Knjigovodstvene isprave mogu biti izvorne i izvedene.

Član 23

Izvorne knjigovodstvene isprave sastavlja Odeljenje i druga lica po osnovu zakonskih obaveza.

Izvorne knjigovodstvene isprave sastavljaju se po pravilu u više primeraka, s tim što se prvi primerak dostavlja knjigovodstvu javnih prihoda.

Dopuštena je izrada izvorne knjigovodstvene isprave samo u jednom primerku ako podaci knjigovodstvene isprave ostaju čuvani na odgovarajućem mediju računarskog sistema za obradu podataka, što mora biti upisano na knjigovodstvenoj ispravi.

Član 24

Knjigovodstvenu ispravu koja predstavlja primarni unos podataka u medije računarskog sistema za obradu podataka potpisuje ovlašćeno lice, a ako je knjigovodstvena isprava rađena na mediju računarskog sistema za obradu podataka može imati faksimil potpisa ovlašćenog lica unet tom tehnikom.

Član 25

Izvedene knjigovodstvene isprave nastaju putem uzimanja odgovarajućih podataka obrađenih u knjigovodstvu na osnovu izvornih knjigovodstvenih isprava.

Knjigovodstvene isprave izvedene iz medija računarskog sistema za obradu podataka ili sačinjene ručno imaju samo potpis ovlašćenog lica ili u mediju računarskog sistema za obradu podataka unetu oznaku ovlašćenog lica.

Član 26

Ispravke u tekstu ili brojevima u knjigovodstvenoj ispravi mogu se vršiti precrtavanjem prvobitnog teksta ili brojeva, ali tako da oni ostaju čitljivi.

Ispravku knjigovodstvene isprave vrši lice koje je ovlašćeno za sastavljanje knjigovodstvene isprave, što potvrđuje svojim potpisom uz stavljanje datuma kada je ispravka izvršena.

Blagajničke knjigovodstvene isprave, hartije od vrednosti i instrumenti platnog prometa, kao i knjigovodstvene isprave sastavljene po osnovu njih ne mogu se ispravljati, već se moraju poništiti i sastaviti nove knjigovodstvene isprave odnosno dokumenti.

Član 27

Izvorne knjigovodstvene isprave koje sastavljaju druga lica van Odeljenja dostavljaju se na knjiženje istog dana kada je izvršen prijem, dok se za knjigovodstvene isprave koje se prenose telekomunikacionim putem obezbeđuju uslovi za svakodnevni prijem tih isprava.

Knjigovodstvene isprave koje se sastavljaju u Odeljenju dostavljaju se na knjiženje odmah nakon njihovog sastavljanja ili prenosa u medije računarskog sistema za obradu podataka.

Preuzimanje knjigovodstvenih isprava od nadležnog organa kod kojeg se vode uplatni računi javnih prihoda vrši se svakog radnog dana.

Član 28

Pre knjiženja knjigovodstvenih isprava ili primarnog unosa u medije računarskog sistema za obradu podataka utvrđuje se ispravnost, tačnost i zakonitost knjigovodstvenih isprava.

Član 29

Po isteku kalendarske godine a najdalje do okončanja izrade godišnjeg obračuna knjigovodstvene isprave se povezuju i koriče ako su u slobodnim listovima, a ukoliko se nalaze u mediju računarskog sistema za obradu podataka prenose se na neki od eksternih (spoljašnjih) medija računarskog sistema i potom se odlažu u zaštitne kutije i čuvaju na propisan način.

IV KNJIŽENJE ZADUŽENJA

1. Početno stanje

Član 30

Knjiženje početnog stanja u glavnoj knjizi na Obrascu GK-1, sprovodi se na osnovu iskazanih stanja aktive i pasive u Bilansu stanja Obrazac GO-2 po godišnjem obračunu iz prethodne godine, a na individualnim (matičnim) računima obveznika knjiženje se sprovodi na osnovu stanja duga i preplate iskazane u Pregledu stanja računa obveznika javnih prihoda na Obrascu GO-3.

U glavnoj knjizi knjiženja iz stava 1 ovog člana sprovode se tako što se za iznose aktive iskazane u koloni 5. Obrasca GO-2 zadužuju računi klase "0", "1" i "2", dok se za iznose pasive iskazane u koloni 5. Obrasca GO-2 odobravaju računi klase "1" i "2".

Na individualnim (matičnim) računima obveznika knjiženja početnog stanja duga i preplate sprovode se tako što se za iznos dugova iskazanih u koloni 9 Obrasca GO-3 zadužuju računi obveznika javnih prihoda na dugovnoj strani u klasi "2", dok se za iznos preplata iskazanih u koloni 10 Obrasca GO-3 odobrava računima obveznika javnih prihoda na potražnoj strani u klasi "2".

Knjiženja iz stava 2 ovog člana vrše se zbirno u glavnoj knjizi na odgovarajućim sintetičkim računima iz računskog plana javnih prihoda, a knjiženja iz stava 3 ovog člana vrše se pojedinačno na individualnim (matičnim) računima obveznika javnih prihoda.

Zbir klase "1" iz kolone 5 pasive Obrasca GO-2 umanjen za zbir iz kolone 5 klase "0" i "1" aktive treba da odgovara zbiru klase "2" iz kolone 5. aktive umanjenog za zbir iz kolone 5. klase "2" pasive Obrasca GO-2.

Zbir sprovedenih knjiženja na dugovnoj i potražnoj strani u glavnoj knjizi na odgovarajućim sintetičkim računima klase "2" treba da odgovara zbiru sprovedenih knjiženja na dugovnoj i potražnoj strani individualnih (matičnih) računa obveznika javnih prihoda.

2. Godišnje zaduženje i akontacije

Član 31

Knjiženja godišnjih zaduženja i akontacija kao i promena u toku godine vrše se u glavnoj knjizi na Obrascu GK-1 i individualnim (matičnim) računima obveznika javnih prihoda na osnovu rešenja o utvrđivanju javnih prihoda.

Knjiženja zaduženja u glavnoj knjizi javnih prihoda koji se uplaćuju na prolazni račun 846, izuzetno od stava 1 ovog člana sprovode se na osnovu rekapitulacija rešenja o utvrđivanju javnih prihoda, a mogu se sprovoditi i za druge javne prihode ako se jednim knjigovodstvenim stavom sprovodi knjiženje zaduženja za više od deset rešenja.

Član 32

Konačna rešenja o utvrđivanju javnih prihoda unazad, odnosno u tekućoj godini za prethodnu godinu knjiže se u glavnoj knjizi i individualnim (matičnim) računima obveznika javnih prihoda, tako što se za ukupan iznos rešenja zadužuje račun obveznika javnih prihoda u klasi "2" i isti iznos odobrava odgovarajućim računima javnih prihoda u klasi "1", uz zaduženje individualnih (matičnih) računa obveznika javnih prihoda u klasi "2" s tim što se istovremeno sprovodi i storniranje na istim računima utvrđenih akontacija iz prethodne godine po osnovu kojih su doneta konačna rešenja.

Ako se rešenjima iz stava 1 ovog člana vrši i utvrđivanje akontacija za tekuću godinu, kod knjiženja ovih zaduženja u opisu obavezno se upisuje naznaka na koje se godine odnose utvrđene akontacije.

Knjiženje utvrđenih akontacija sprovodi se u glavnoj knjizi tako što se za ukupan iznos utvrđenih akontacija zadužuje račun obveznika javnih prihoda u klasi "2" i isti iznos odobrava odgovarajućim računima javnih prihoda iz klase "1", uz istovremeno zaduženje individualnih (matičnih) računa obveznika javnih prihoda u klasi "2".

Član 33

Na osnovnim računima glavne knjige 110 i 210 i individualnim (matičnim) računima obveznika fizičkih lica i preduzetnika u okviru sintetičkog računa 21000 knjiže se javni prihodi koji za najmanje dve vrste ili oblika javnih prihoda imaju zajedničku poresku osnovicu, a utvrđuju se jednim rešenjem i koji se uplaćuju na prolazni račun 846.

Ako se rešenjem o utvrđivanju javnih prihoda, utvrđuje samo jedna vrsta odnosno oblik javnih prihoda, ili više vrsta i oblika koji imaju različite poreske osnovice, u tom slučaju u glavnoj knjizi na osnovnim računima 111 do 125 i 211 do 225 i individualnim (matičnim) računima obveznika u okviru sintetičkih računa 21100 do 22500, knjiže se javni prihodi koji se uplaćuju na prolazne operativne račune.

Član 34

Knjiženje zaduženja akciza, poreza na promet proizvoda i usluga i republičke takse za pravna lica, preduzetnike i fizička lica u toku godine vrši se na osnovu kumulativnih obračuna kao akontacija, tako što se u glavnoj knjizi zadužuju odgovarajući sintetički računi u okviru osnovnih računa 215, 216 i 222 uz odobrenje odgovarajućim sintetičkim računima u okviru osnovnih računa 115, 116 i 122, dok se zaduženje na individualnim (matičnim) računima obveznika javnih prihoda vrši u okviru sintetičkih računa 21500, 21600 i 22200.

Na osnovu rešenja o godišnjem utvrđivanju akciza, poreza na promet proizvoda i usluga i republičke takse vrši se zaduženje u glavnoj knjizi i individualnim (matičnim) računima obveznika javnih prihoda na način iz stava 1 ovog člana, uz istovremeno storniranje proknjiženih akontacija u toku godine po osnovu kumulativnih obračuna.

3. Nedostavljena rešenja

Član 35

Rešenja o utvrđivanju javnih prihoda koja nisu dostavljena obveznicima javnih prihoda na način propisan u čl. 81-98 Zakona o opštem upravnom postupku ne knjiže se u knjigama kao zaduženja sve do dana dostavljanja ili dana prve uplate u bilo kom iznosu od strane obveznika javnih prihoda.

Član 36

O rešenjima o utvrđivanju javnih prihoda koja nisu dostavljena obveznicima javnih prihoda vodi se Evidencija nedostavljenih rešenja o utvrđivanju javnih prihoda za period od 1. 1. do 31. 12. 199_ godine Obrazac ENR, koja čini sastavni deo ovog pravilnika.

Član 37

Za rešenja o utvrđivanju javnih prihoda koja nisu dostavljena obveznicima javnih prihoda do 31. decembra, sprovodi se pod 31. decembrom knjiženje zaduženja u knjigama bez obračuna kamate.

Iznos javnih prihoda iskazan u rešenjima iz stava 1 ovog člana čini odbitnu stavku od ukupnog godišnjeg zaduženja prilikom obračuna procenta naplate, ali se iskazuje u stanju aktive i pasive.

V KNJIŽENJE UPLATA

1. Blagajna

Član 38

O primljenim uplatama koje se vrše neposredno preko blagajne vodi se dnevnik blagajne u koji se upisuje: redni broj, ime i prezime obveznika, individualni (matični) račun obveznika javnih prihoda i iznos izvršene uplate.

Po osnovu izvršene uplate obvezniku javnih prihoda izdaje se priznanica ili se vrši upis u poresku knjižicu.

Član 39

Dnevnik blagajne vodi se i zaključuje svakog dana i to za svaki oblik javnih prihoda posebno.

Primljen novac u gotovu istog ili narednog dana pre početka rada blagajne uplaćuje se na propisani račun.

Dnevnik blagajne po kome je izvršena uplata gotovog novca dostavlja se u originalu knjigovodstvu javnih prihoda, a prijem se potvrđuje potpisom odgovornog lica na kopiji koja ostaje u knjizi dnevnika blagajne na koji je pripojena priznanica o izvršenoj uplati.

Iskorišćena knjiga dnevnika blagajne vraća se računopolagaču posle izvršenog sravnjivanja sa glavnom knjigom o prometu izvršenom preko blagajne.

Član 40

Uplate javnih prihoda izvršene preko blagajne Odeljenja knjiže se u glavnoj knjizi, tako što se za ukupan zbir blagajničkog dnevnika zadužuje račun novčanog prometa blagajne u klasi "0", a odobrava odgovarajućem računu obveznika javnih prihoda u klasi "2", uz istovremeno odobrenje na individualnim (matičnim) računima obveznika javnih prihoda u iznosima koji su pojedinačno iskazani u dnevniku blagajne.

Knjiženje izvoda o izvršenoj uplati naplaćenih javnih prihoda preko blagajne na odgovarajući račun banke u glavnoj knjizi vrši se tako što se za ukupan iznos zadužuje odgovarajući račun novčanog prometa banke u klasi "0" a odobrava računu blagajne po osnovu kojeg je izvršena uplata.

2. Čekovi, menice i hartije od vrednosti

Član 41

Primljeni čekovi građana po tekućim računima, hartije od vrednosti, čekovi, menice i robne potvrde na ime izmirenja obaveza po osnovu javnih prihoda knjiže se u glavnoj knjizi tako što se za ukupan apoenski zbir zadužuju odgovarajući računi novčanog prometa u klasi "0" a odobrava analognom računu obveznika javnih prihoda u klasi "2", uz istovremeno odobrenje individualnim (matičnim) računima obveznika javnih prihoda u klasi "2" u iznosima koji su pojedinačno iskazani u dnevniku blagajne.

Kad se instrumenti platnog prometa, kratkoročne hartije od vrednosti i robne potvrde pošalju na naplatu knjiženje u glavnoj knjizi sprovodi se tako što se za ukupan apoenski zbir zadužuju odgovarajući računi novčanog prometa u klasi "0", a odobrava računima novčanog prometa u klasi "0" koji su zaduživani na ime izmirenja obaveza po osnovu javnih prihoda.

Knjiženje izvoda o izvršenim uplatama po instrumentima platnog prometa, kratkoročnim hartijama od vrednosti i robnim potvrdama na odgovarajuće račune novčanog prometa banke u glavnoj knjizi vrši se tako što se za ukupan iznos zadužuju odgovarajući računi novčanog prometa banke u klasi "0" uz odobrenje analognim računima novčanog prometa u klasi "0" po instrumentima platnog prometa, kratkoročnim hartijama od vrednosti i robnim potvrdama poslatim na naplatu.

Član 42

Uplate javnih prihoda izvršene preko nosioca platnog prometa knjiže se u glavnoj knjizi tako što se za ukupan iznos po izvodu zadužuje račun novčanog prometa banke u klasi "0", a odobrava odgovarajućem računu obveznika javnih prihoda u klasi "2", uz istovremeno sprovođenje knjiženja na individualnim (matičnim) računima obveznika javnih prihoda na potražnoj strani u klasi "2" na osnovu priloga o izvršenim pojedinačnim uplatama koje čine sastavni deo izvoda.

3. Sporne i pogrešne uplate ili uplate u većem iznosu

Član 43

Sporna uplata za koju se ustanovi da je obveznik javnih prihoda nepoznat, da je pogrešno izvršena uplata ili da nema pojedinačnog priloga o izvršenoj uplati uz izvod odnosno avizu, knjiži se u glavnoj knjizi sprovodi se tako što se za iznos po izvodu zadužuje račun novčanog prometa banke u klasi "0", a odobrava odgovarajućem računu sporne uplate obveznika javnih prihoda u klasi "2" uz knjiženje na individualnom (matičnom) računu sporne uplate obveznika javnih prihoda na potražnoj strani u klasi "2" na osnovu priloga o izvršenoj uplati koja čini sastavni deo izvoda.

Član 44

Rešenje kojim se vrši povraćaj sporne uplate knjiži se u glavnoj knjizi putem storniranja na dugovnoj strani računa novčanog prometa banke u klasi "0", na koji je izvršena uplata javnih prihoda i storniranjem na potražnoj strani računa obveznika javnih prihoda u klasi "2" istog osnovnog računa gde se nalazi račun novčanog prometa banke sa koga je izvršen povraćaj uz istovremeno storniranje na potražnoj strani u klasi "2" individualnog (matičnog) računa sporne uplate obveznika javnih prihoda.

Ako je rešenjem iz stava 1 ovog člana izvršeno raspravljanje sporne uplate, knjiženje rešenja u glavnoj knjizi sprovodi se tako što se iznos sporne uplate stornira na potražnoj strani odgovarajućeg računa sporne uplate obveznika javnih prihoda u klasi "2" uz istovremeno storniranje na potražnoj strani u klasi "2" individualnog (matičnog) računa sporne uplate obveznika javnih prihoda, a potom se u istom iznosu vrši odobravanje na potražnoj strani odgovarajućeg računa obveznika javnih prihoda u klasi "2" i potražnoj strani u klasi "2" individualnog (matičnog) računa obveznika javnih prihoda na koga se odnosi raspravljena sporna uplata.

Član 45

Rešenje o povraćaju pogrešno ili u većem iznosu uplaćenih javnih prihoda, knjiži se u glavnoj knjizi putem storniranja na dugovnoj strani računa novčanog prometa banke u klasi "0" na koji je izvršena uplata javnih prihoda i storniranje na potražnoj strani računa obveznika javnih prihoda u klasi "2" istog osnovnog računa gde se nalazi račun banke sa koga je izvršen povraćaj, uz istovremeno storniranje na potražnoj strani u klasi "2" individualnog (matičnog) računa obveznika javnih prihoda kome je izvršen povraćaj.

Kamata koja pripada obvezniku javnih prihoda usled greške Odeljenja prilikom sprovođenja knjiženja zaduženja, uplate, zatim pogrešne naplate ili naplate u većem iznosu u odnosu na prispeli dug, neblagovremenog povraćaja više uplaćenih javnih prihoda po podnetom zahtevu i rešenju po žalbi kojim je umanjeno utvrđeno zaduženje knjiži se na teret rashoda finansiranja Odeljenja.

4. Plaćanje na poček ili u ratama

Član 46

Na osnovu rešenja o plaćanju na poček ili u ratama javnih prihoda knjiženje se vrši na dugovnoj strani u klasi "2" individualnog (matičnog) računa obveznika javnih prihoda putem storniranja ukupnog iznosa iz rešenja, uz istovremeno knjiženje na dugovnoj strani iznosa počeka ili pojedinačnog iznosa svake rate sa upisom datuma dospelosti za naplatu.

Na sintetičkim računima u klasi "1" i "2" glavne knjige kojima pripada raščlanjen individualni (matični) račun obveznika javnih prihoda iz stava 1 ovog člana ne vrši se knjiženje.

Član 47

O rešenjima iz člana 46 ovog pravilnika vodi se Evidencija o plaćanju na poček ili u ratama za period 1. 1. do 31. 12.199_ godine - Obrazac EPR, koja čini sastavni deo ovog pravilnika.

Iznos javnih prihoda po rešenjima o plaćanju na poček ili u ratama, koji dospeva na naplatu u narednoj godini čini odbitnu stavku od ukupnog godišnjeg zaduženja prilikom obračuna procenta naplate, ali se iskazuje u stanju aktive i pasive.

5. Plaćanje kompenzacijom

Član 48

Ako je zakonom ili posebnim propisom uređena kompenzacija (prebijanje) zaduženja javnih prihoda, knjiženje u glavnoj knjizi sprovodi se putem storna na dugovnoj strani računa obveznika javnih prihoda u klasi "2" i potražnoj strani paralelnih računa javnih prihoda u klasi "1" uz istovremeno storniranje na dugovnoj strani u klasi "2" individualnih (matičnih) računa obveznika javnih prihoda koji su sproveli kompenzaciju (prebijanje).

Član 49

Knjiženje iz člana 48 ovog pravilnika o sprovedenoj kompenzaciji (prebijanju) zaduženja javnih prihoda, vrši se na osnovu foto-kopija kartica odnosno konta glavne knjige, na kojima je sprovedena kompenzacija i naloga za obračun o izvršenoj kompenzaciji na teret i u korist poslovnog računa, koje obveznik javnih prihoda dostavlja Odeljenju u roku od tri dana od dana sprovedene kompenzacije.

Dokumenta iz stava 1 ovog člana u smislu ovog pravilnika predstavljaju knjigovodstvene isprave.

6. Aktivna i pasivna vremenska razgraničenja

Član 50

U aktivna vremenska razgraničenja u okviru klase "2" spadaju javni prihodi koji su utvrđeni rešenjem za tekuću godinu, a naplata u celini ili za pojedine rate dospeva u narednoj godini, dok pasivna vremenska razgraničenja u okviru klase "1" predstavljaju isti ovi javni prihodi.

Član 51

Knjiženje aktivnih i pasivnih vremenskih razgraničenja sprovodi se u glavnoj knjizi tako što se za ukupan iznos zadužuje račun aktivnih vremenskih razgraničenja u klasi "2", a odobrava odgovarajući račun pasivnih vremenskih razgraničenja u klasi "1" uz istovremeno sprovođenje knjiženja zaduženja na individualnim (matičnim) računima obveznika javnih prihoda u klasi "2" na osnovu rešenja ili rekapitulacije rešenja o utvrđivanju javnih prihoda sa upisom datuma dospelosti za naplatu.

U glavnoj knjizi i individualnim (matičnim) računima obveznika javnih prihoda knjiženje aktivnih i pasivnih vremenskih razgraničenja sprovodi se po pravilu pod 31. decembrom tekuće godine.

Član 52

Aktivna i pasivna vremenska razgraničenja u narednoj godini u glavnoj knjizi preknjižavaju se na propisane račune iz računskog plana javnih prihoda pod datumom dospelosti za naplatu.

Preknjižavanje iz stava 1 ovog člana vrši se putem storniranja ukupnog iznosa na dugovnoj strani odgovarajućih sintetičkih računa aktivnih vremenskih razgraničavanja 23000 do 23099 obveznika javnih prihoda i potražnoj strani paralelnih sintetičkih računa pasivnih vremenskih razgraničenja 13000 do 13099 uz istovremeno sprovođenje knjiženja storniranog iznosa na dugovnoj strani odgovarajućeg sintetičkog računa 21000, 21100, 21200, 21500 ili 21600 i na potražnoj strani paralelnih sintetičkih računa 11000 do 11052, 11100, 11200, 11500 ili 11600, s tim što se kod paralelnih sintetičkih računa javnih prihoda u klasi "1" koji se uplaćuju na prolazni račun 846 knjiženje sprovodi u iznosima koji se utvrđuju putem ključa.

Na individualnim (matičnim) računima obveznika javnih prihoda u klasi "2" koji pripadaju sintetičkim računima obveznika javnih prihoda na kojima su sprovedena knjiženja zaduženja po osnovu storniranih aktivnih vremenskih razgraničenja ne vrši se knjiženje zaduženja.

Aktivna i pasivna vremenska razgraničenja čine odbitnu stavku od ukupnog godišnjeg zaduženja prilikom obračuna procenta naplate javnih prihoda ali se iskazuje u stanju aktive i pasive.

7. Otpis

Član 53

Knjiženje rešenja o otpisu u glavnoj knjizi sprovodi se putem storniranja na dugovnoj strani računa obveznika javnih prihoda u klasi "2" na kome je izvršeno zaduženje i storniranje na potražnoj strani računa javnih prihoda u klasi "1" istog osnovnog računa gde se nalaze računi obveznika javnih prihoda na kojima je izvršeno odobrenje, uz istovremeno storniranje na dugovnoj strani u klasi "2" individualnog (matičnog) računa obveznika javnih prihoda kome se vrši otpis.

Kad se vrši delimičan otpis javnih prihoda u glavnoj knjizi i na individualnom (matičnom) računu obveznika javnih prihoda vrši se storniranje ukupnog zaduženja po prethodnom rešenju o zaduženju na način iz stava 1 ovog člana, a potom se sprovodi zaduženje po novom rešenju kojim je zamenjeno prethodno rešenje kao redovno zaduženje, u skladu sa čl. 32, 33 i 34 ovog pravilnika.

8. Preknjižavanje preplata i dugova

Član 54

Kad obveznik istovremeno ima na jednom računu javnih prihoda preplatu, a na drugom dug usled greške obveznika prilikom uplate ili propusta Odeljenja u toku naplate i knjiženja zaduženja, vrši se preknjižavanje uz izdavanje naloga za prenos nadležnom organu radi prenosa sredstava na teret računa javnih prihoda koji ima preplatu u korist računa koji ima dug.

Preknjižavanje na teret računa koji ima preplatu sprovodi se u glavnoj knjizi putem storniranja na dugovnoj strani računa novčanog prometa banke u klasi "0" na koji je izvršena uplata javnih prihoda i storniranje na potražnoj strani računa obveznika javnih prihoda u klasi "2" istog osnovnog računa gde se nalazi račun novčanog prometa banke sa koga je izvršeno preknjižavanje, uz istovremeno storniranje na potražnoj strani u klasi "2" individualnog (matičnog) računa obveznika javnih prihoda kome je izvršeno storniranje.

Preknjižavanje iznosa iz stava 2 ovog člana u korist računa koji ima dug sprovodi se u glavnoj knjizi putem zaduženja računa novčanog prometa banke u klasi "0" na koji je preknjižena uplata javnih prihoda i odobrenje računu obveznika javnih prihoda u klasi "2" istog osnovnog računa gde se nalazi račun novčanog prometa banke na koga je preknjižena uplata, uz istovremeno odobrenje individualnom (matičnom) računu obveznika javnih prihoda u klasi "2" kome je odobrena preknjižena uplata.

Ukoliko jedan obveznik ima dug, a drugi preplatu može se na osnovu podnetog zahteva obveznika koji ima preplatu i donetog rešenja po zahtevu izvršiti preknjižavanje na način iz st. 2 i 3 ovog člana.

Ako se preknjižavanje iz stava 4 ovog člana vrši u okviru istog uplatnog računa javnih prihoda u tom slučaju preknjižavanje se vrši samo na individualnim (matičnim) računima obveznika javnih prihoda.

9. Kamata

Član 55

Obračun kamate na javne prihode koje obveznik nije platio u propisanom roku vrši se po metodu interesnog računa "od sto".

Obračun, zaduženje i naplata kamate vrši se prilikom svake uplate javnih prihoda.

Na osnovu aplikativnih programa oblikuju se odgovarajuće datoteke o obračunu, zaduženju i naplati kamate u računarskom sistemu za obradu podataka o čemu se prema potrebi može odštampati kamatni list kao izlazna informacija o izvršenom obračunu, zaduženju i uplati kamate.

Član 56

Knjiženje obračunate kamate u glavnoj knjizi vrši se na dugovnoj strani računa obveznika javnih prihoda u klasi "2" u zavisnosti od oblika javnih prihoda za koji je izvršen obračun kamate i na potražnoj strani računa javnih prihoda u klasi "1" istog osnovnog računa gde se nalazi račun obveznika javnih prihoda, uz istovremeno knjiženje zaduženja na individualnom (matičnom) računu obveznika javnih prihoda u okviru klase "2" na koga se odnosi obračunata kamata.

Član 57

Uplaćena kamata knjiži se u glavnoj knjizi na dugovnoj strani računa banke u klasi "0" u zavisnosti od oblika javnih prihoda i potražnoj strani računa obveznika javnih prihoda u klasi "2" istog osnovnog računa gde se nalazi račun novčanog prometa javnih prihoda na koji je izvršena uplata kamate, uz istovremeno odobrenje na potražnoj strani individualnom (matičnom) računu obveznika javnih prihoda u klasi "2" na koga se odnosi izvršena uplata kamate.

Član 58*

(Prestao da važi odlukom USRS)

10. Rešenje o okončanju postupka prinudne naplate

Član 59

Na osnovu rešenja o okončanju postupka prinudne naplate (rasporedna rešenja) u glavnoj knjizi i individualnim (matičnim) računima obveznika javnih prihoda vrši se knjiženje zaduženja troškova prinudne naplate i kamate u iznosima koji su iskazani u rešenju, dok se ne vrši zaduženje duga javnih prihoda i novčanih kazni pošto su prethodno sprovedena knjiženja.

Knjiženje troškova prinudne naplate vrši se u glavnoj knjizi tako što se zadužuje račun obveznika javnih prihoda u klasi "2", u okviru računa javnog prihoda u čiju je korist izvršena prinudna naplata i odobrenja istom osnovnom računu obveznika javnih prihoda u klasi "1", uz istovremeno zaduženje na individualnom (matičnom) računu obveznika javnih prihoda u klasi "2" kod koga su nastali troškovi prinudne naplate.

Način zaduženja obračunate i naplaćene kamate iz rasporednog rešenja sprovodi se u glavnoj knjizi i individualnom (matičnom) računu obveznika javnih prihoda u skladu sa čl. 56 i 57 ovog pravilnika.

Član 60

Knjiženje javnih prihoda naplaćenih po osnovu rešenja o okončanju postupka prinudne naplate (rasporednog rešenja), sprovodi se u glavnoj knjizi tako što se za ukupan iznos iz navedenog rešenja zadužuje račun novčanog prometa banke u klasi "0" a odobrava računu obveznika javnih prihoda u klasi "2" koji je paralelan računu novčanog prometa banke uz istovremeno odobrenje individualnom (matičnom) računu obveznika javnih prihoda u klasi "2" kod koga je izvršena prinudna naplata dospelog duga javnih prihoda, novčanih kazni, kamata i troškova prinudne naplate.

VI RASPOREĐIVANJE I PREKNJIŽAVANJE JAVNIH PRIHODA

1. Pregled procentualnog učešća (ključ)

Član 61

Javni prihodi uplaćeni na prolazni račun 846 raspoređuju se i preknjižavaju na prolazne operativne račune 840, 842, 843 i druge račune u toku godine privremeno i na kraju godine konačno na osnovu Pregleda procentualnog učešća (ključ) - Obrazac PU (u daljem tekstu: ključ) koji čini sastavni deo ovog pravilnika.

Član 62

Ključ se privremeno i konačno utvrđuje tako što se prethodno za više raspoređene i preknjižene iznose javnih prihoda iskazane u glavnoj knjizi na dugovnoj strani u odnosu na potražnu stranu računa javnih prihoda u klasi "1" koji se uplaćuju na prolazni račun 846 izvrši umanjenje potražne strane za utvrđene razlike između dugovne i potražne strane, a potom se tako dobijeni iznosi javnih prihoda pojedinačno množe sa 100 i dele sa njihovim zbirom.

Zbir utvrđenih procenata iz stava 1 ovog člana uvek čini 100%, s tim što se svi procenti utvrđuju sa četiri decimala.

Prilikom utvrđivanja privremenog i konačnog godišnjeg ključa iz obračuna se isključuju kamata, troškovi prinudnog izvršenja, deo javnih prihoda koji potiču od neprijavljenih prihoda imovine a pripadaju Odeljenju i drugi prihodi Odeljenja ako se utvrđuju posebnim rešenjem u skladu sa članom 2 ovog pravilnika.

Član 63

Ključ iz prethodne godine može se koristiti u tekućoj godini za privremeno raspoređivanje i preknjižavanje javnih prihoda na prolazne operativne račune najdalje do 28. februara, odnosno do sastavljanja godišnjeg obračuna.

Raspoređivanje i preknjižavanje javnih prihoda na prolazne operativne račune posle roka iz stava 1 ovog člana a najdalje do zakonom propisanih rokova za utvrđivanje javnih prihoda koji se uplaćuju na prolazni račun 846, vrši se na osnovu privremenog ključa koji se utvrđuje na bazi plana javnih prihoda za tekuću godinu uvećan za iskazane iznose na potražnoj strani i umanjen za iskazane iznose na dugovnoj strani klase "1" po godišnjem obračunu iz prethodne godine.

Član 64

Ključ za raspoređivanje i preknjižavanje javnih prihoda na prolazne operativne račune u toku godine menja se u zavisnosti od iskazanih promena stanja računa javnih prihoda na potražnoj strani u klasi 1.

Ključ se po pravilu menja ako se povećaju ili smanje zaduženja u glavnoj knjizi na potražnoj strani u klasi "1" za najmanje 5%.

Član 65

Konačan godišnji ključ utvrđuje se najdalje do 22. decembra tekuće godine.

Posle utvrđivanja konačnog godišnjeg ključa ne mogu se vršiti nikakve promene iznosa u glavnoj knjizi na potražnoj strani računa javnih prihoda u klasi "1", koji se uplaćuju na prolazni račun 846 na osnovu kojih je utvrđen konačan ključ.

Član 66

Po privremenom i konačnom ključu raspoređivanje i preknjižavanje javnih prihoda sa prolaznog računa 846 na prolazne operativne račune 840, 842. i 843. ne može se vršiti, ako bi tim raspoređivanjem i preknjižavanjem došlo do većih iznosa bilo kog računa u glavnoj knjizi na dugovnoj strani u odnosu na iskazani iznos na potražnoj strani u klasi "1", već će se raspoređivanje i preknjižavanje u tom slučaju vršiti uz primenu korektivnog ključa samo za manje raspoređene i preknjižene javne prihode do iznosa raspoloživih sredstava na prolaznom računu 846.

Korektivni ključ iz stava 1 ovog člana utvrđuje se tako što se svaki manje raspoređeni i preknjiženi javni prihod pomnoži sa 100 i pojedinačno podeli njihovim zbirom.

Zbir utvrđenih procenata iz stava 2 ovog člana uvek čini 100%, s tim što se svi procenti utvrđuju sa četiri decimala.

Član 67

U slučaju ukidanja javnih prihoda u toku godine i po konačnom godišnjem ključu vrši se povraćaj više raspoređenih i preknjiženih javnih prihoda.

Povraćaj se vrši na osnovu rešenja na teret prolaznih operativnih računa 840, 842, 843. i drugih računa u zavisnosti na koji je prolazni operativni račun izvršeno raspoređivanje i preknjižavanje javnih prihoda u korist prolaznog računa 846.

Knjiženje povraćaja više raspoređenih i preknjiženih javnih prihoda sprovodi se u glavnoj knjizi putem storniranja na dugovnoj strani odgovarajućih računa u klasi "1" uz istovremeno storniranje ukupnog iznosa na potražnoj strani analognog računa novčanog prometa banke u klasi "0".

2. Raspoređivanje i preknjižavanje

Član 68

Iznos javnih prihoda za raspoređivanje i preknjižavanje na prolazne operativne račune utvrđuje se tako što se od ukupnog naplaćenog iznosa iskazanog na prolaznom računu 846, izuzmu putem storna troškovi prinudnog izvršenja i deo javnih prihoda koji potiču od oporezivanja neprijavljenih prihoda i imovine koji pripadaju Odeljenju, a nakon toga primenjuje se ključ.

Član 69

Raspoređivanje i preknjižavanje na prolazne operativne račune po privremenim ili konačnom ključu vrši se do iznosa raspoloživih sredstava na prolaznom računu 846, uz učešće svih računa u utvrđenim procentima, izuzev kada se primenjuje korektivni ključ.

Član 70

Iznos kamate za raspoređivanje i preknjižavanje sa prolaznog računa 846 na prolazne operativne račune vrši se tako što se ukupno iskazani iznos kamate za neblagovremeno uplaćene javne prihode na potražnoj strani računa javnih prihoda u klasi "1" stornira, a potom se taj iznos primenom ključa rasporedi i preknjiži na račune javnih prihoda na potražnoj strani u klasi "1", uz naznaku kod opisa sprovedenog knjiženja da se radi o rasporedu i preknjižavanju kamate za određeni period.

Raspoređeni i preknjiženi pojedinačni iznosi kamate na račune javnih prihoda moraju da odgovaraju storniranom iznosu.

Član 71

Preknjižavanje uplaćenih javnih prihoda sa prolaznog računa 846 na prolazne operativne račune vrši se na osnovu "Zbirnog naloga za prenos" koji sastavlja Odeljenje i podnosi ga nadležnom organu 5, 15. i 25. u mesecu, a može i češće ako se na računu nalazi veći iznos sredstava u odnosu na uobičajeni prosek za deset dana iz prethodnog perioda.

Raspoređivanje i preknjižavanje kamate na prolazne operativne račune vrši se jedanput mesečno i to 5. u mesecu za protekli mesec.

Javni prihodi naplaćeni od 25. do 31. decembra raspoređuju se i preknjižavaju na prolazne operativne račune najkasnije do 5. januara naredne godine.

Član 72

Knjiženje raspoređenih i preknjiženih javnih prihoda sa prolaznog računa 846 na prolazne operativne račune vrši se u glavnoj knjizi tako što se računi javnih prihoda iz klase "1" pojedinačno zadužuju za iskazane iznose u "Zbirnom nalogu za prenos" utvrđeni na osnovu ključa, dok se ukupan zbir odobrava računu novčanog prometa banke u klasi "0".

VII ROKOVI ZA KNJIŽENJE PROMENA

Član 73

Knjiženje promena u javnim prihodima po osnovu knjigovodstvenih isprava sprovodi se u glavnoj knjizi:

1) početnog stanja po godišnjem obračunu iz prethodne godine, do petog marta tekuće godine;

2) godišnjih zaduženja i akontacija kao i promena u toku godine, u roku od sedam dana od dana prijema knjigovodstvenih isprava;

3) uplata, otpisa, povraćaja, storniranja, odlaganja naplate i preknjižavanja, u roku od tri dana od dana prijema knjigovodstvenih isprava;

4) raspoređivanja i preknjižavanja sa prolaznog računa na propisane račune, u roku od pet dana od dana prijema knjigovodstvenih isprava.

Propisani rokovi iz stava 1 tač. 1 do 3 ovog člana kod individualnih (matičnih) računa obveznika javnih prihoda ako su preneseni na neki od medija računarskog sistema za obradu podataka produžavaju se za deset dana, a ako se vode ručno ili poluautomatski za 30 dana.

VIII SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE GODIŠNJEG OBRAČUNA

1. Sastavljanje godišnjeg obračuna

Član 74

Godišnji obračun sa stanjem na dan 31. decembra sastavlja se do 28. februara tekuće godine za prethodnu godinu i iskazuje u Bruto bilansu Obrazac GO-1, Bilansu stanja - Obrazac GO-2 i Pregledu stanja računa obveznika javnih prihoda Obrazac GO-3 i GO-3/1.

Pored bilansa i pregleda iz stava 1 ovog člana sastavni deo godišnjeg obračuna čine: Pregled nedostavljenih rešenja o utvrđivanju javnih prihoda Obrazac PNR, Pregled o počeku ili plaćanju u ratama dospelih obaveza javnih prihoda - Obrazac PPR, Pregled o sprovedenim kompenzacijama (prebijanju) zaduženja javnih prihoda - Obrazac KJP i Pregled o otpisu dospelih obaveza javnih prihoda - Obrazac OJP.

Godinom u smislu ovog pravilnika smatra se kalendarska godina.

U slučaju organizacionih promena na dan koji prethodi danu početka rada u novom statusu sastavlja se godišnji obračun ukinutog odeljenja na osnovu koga se utvrđuje početni Bilans stanja i Pregled stanja računa obveznika javnih prihoda novog odeljenja.

2. Oblik i sadržina obrazaca

Član 75

Bruto bilans Obrazac GO-1 sadrži promet i salda svih računa glavne knjige, klase "0", "1" i "2" od početka godine do dana bilansiranja.

Član 76

Bilans stanja - Obrazac GO-2 sadrži dugovna salda svih računa glavne knjige klase "0", "1" i "2" koja čine aktivu i potražna salda glavne knjige klase "1" i "2" koja čine pasivu od početka godine do dana bilansiranja.

Bilans stanja sastavlja se u vidu liste u kojoj aktiva prethodi pasivi ili u vidu dvostranog pregleda u kome se aktiva iskazuje na levoj a pasiva na desnoj strani.

Član 77

Pregled stanja računa obveznika javnih prihoda - Obrazac GO-3 sadrži salda dugova i preplata svih individualnih (matičnih) računa obveznika javnih prihoda od početka godine do dana bilansiranja i to posebno za svaki sintetički račun glavne knjige klase "2".

Pregled stanja računa obveznika javnih prihoda - Obrazac GO-3/1, sadrži stanje dugova i preplata sintetičkih računa obveznika javnih prihoda glavne knjige klase "2" od početka godine do dana bilansiranja.

Član 78

Pregled nedostavljenih rešenja o utvrđivanju javnih prihoda na dan 31.12.199_ godine - Obrazac PNR, sadrži broj obveznika javnih prihoda i iznos utvrđenih javnih prihoda po nedostavljenim rešenjima prema sintetičkim računima obveznika javnih prihoda iz klase "2", godine za koju se sastavlja.

Član 79

Pregled o počeku ili plaćanju u ratama dospelih obaveza javnih prihoda na dan 31.12.199_ godine - Obrazac PPR, sadrži broj obveznika javnih prihoda i iznos odloženih naplata javnih prihoda prema sintetičkim računima obveznika javnih prihoda klase "2", godine za koju se sastavlja.

Član 80

Pregled o sprovedenim kompenzacijama (prebijanju) zaduženja javnih prihoda za period od 1.1. do 31.12.199_ godine - Obrazac KJP, sadrži broj obveznika javnih prihoda i iznos sprovedenih kompenzacija (prebijanja) zaduženja javnih prihoda prema sintetičkim računima obveznika javnih prihoda klase "2" godine za koju se sastavlja.

Član 81

Pregled o otpisu dospelih obaveza javnih prihoda za period od 1.1. do 31.12.199_ godine - Obrazac OJP, sadrži broj obveznika javnih prihoda i iznos otpisanih javnih prihoda prema sintetičkim računima obveznika javnih prihoda klase "2", godine za koju se sastavlja.

Član 82

Godišnji obračun odeljenje dostavlja Republičkoj upravi javnih prihoda u sedištu najdalje do 15. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Republička uprava javnih prihoda u sedištu vrši kontrolu godišnjeg obračuna i o nađenom stanju obaveštava odeljenje najdalje do 30. maja tekuće godine.

Član 83

Republička uprava javnih prihoda u sedištu sastavlja Kumulativni godišnji obračun - Obrazac KO-1 i KO-2 i izveštaj o izvršnim zaduženjima i ostvarenim uplatama javnih prihoda za prethodnu godinu.

Kumulativni godišnji obračun čini zbir godišnjih obračuna svih odeljenja.

Član 84

Obrasci GO-1, GO-2, GO-3, GO-3/1, PNR, PPR, KJP, OJP, KO-1 i KO-2, čine sastavni deo ovog pravilnika.

IX ZAKLJUČIVANJE I ČUVANJE KNJIGA

1. Zaključivanje knjiga

Član 85

Posle knjiženja svih promena u javnim prihodima i obavljene kontrole iskazanih stanja u knjigama za tekuću kalendarsku godinu knjige se zaključuju sa stanjem na dan 31. decembra.

Zaključivanje knjiga vrši se bez obzira na tehniku knjiženja.

Knjige koje se koriste dve ili više godina konačno se zaključuju po njihovom korišćenju.

Član 86

Pre zaključivanja u glavnoj knjizi za svaki račun utvrđuje se i proverava promet i saldo.

Sabiranjem dugovne i potražne strane svakog računa na kome je vršeno knjiženje utvrđuje se promet koji u sebi sadrži i početno stanje.

Međusobno suprotstavljeni zbirovi dugovne i potražne strane čine saldo (stanja) svakog računa na kraju godine.

Zbir prometa dugovne i potražne strane svih računa u glavnoj knjizi treba da se slaže sa zbirom prometa dnevnika.

Zbir salda dugovnih računa treba da se slaže sa zbirom salda potražnih računa.

Nakon izvršenog slaganja prometa svih računa glavne knjige sa dnevnikom, kao i salda na dugovnoj i potražnoj strani vrši se zaključivanje računa glavne knjige, na taj način što se na manjoj strani zbira prometa upisuje iznos salda a u opisu stavlja obeležje "saldo za izravnanje", uz podvlačenje dugovne i potražne strane, a iza upisanog iznosa salda i upisa izravnatog iznosa prometa obeju strana podvlače se dve paralelne linije, ispod kojih se na levoj strani upisuje naziv mesta odeljenja i datum zaključenja knjiga, na sredini potpis lica ovlašćenog za vođenje knjiga i na desnoj strani potpis rukovodioca odeljenja.

Član 87

Kod zaključivanja glavnog dnevnika prethodno se vrši usklađivanje, tako što se ujednačava njegov dugovni i potražni promet, koji predstavlja ukupan zbir početnih salda i svih promena u javnim prihodima u toku kalendarske godine.

Ispod ujednačenog i utvrđenog stanja prometa sa glavnom knjigom podvlači se linija ispod poslednje promene knjižene u dnevniku a zatim se vrši upis utvrđenog zbira dugovne i potražne strane koji se podvlače sa dve paralelne linije, na levoj strani upisuje se naziv mesta odeljenja i datum zaključenja dnevnika, na sredini potpis lica ovlašćenog za vođenje knjiga i na desnoj strani potpis rukovodioca odeljenja.

Član 88

Sve knjige vođene u obliku slobodnih listova nakon zaključivanja povezuju se koričenjem.

Glavna knjiga i dnevnik ako su preneseni na neki od medija računarskog sistema za obradu podataka, posle štampanja koriče se i odlažu, uz sačinjavanje sigurnosne kopije medija.

Član 89

Zaključivanje individualnih (matičnih) računa obveznika javnih prihoda koji predstavljaju pojedinačnu evidenciju za svakog obveznika javnih prihoda unutar sintetičkih računa 21000 do 25000, vrši se na isti način kao i glavne knjige.

Na osnovu stanja prometa i salda individualnih (matičnih) računa obveznika javnih prihoda sastavlja se Pregled stanja računa obveznika javnih prihoda - Obrazac GO-3, koji predstavlja početno stanje u narednoj godini za te račune.

Knjiga blagajne se ne zaključuje ukupno za celu godinu, već se sastavlja dnevnik blagajne sa stanjem na dan 31. decembar, tako da to stanje predstavlja i konačno stanje.

Mediji računarskog sistema za obradu podataka u koje su uneti podaci iz pomoćnih knjiga obavezno se čuvaju, s tim što se po potrebi pomoćne knjige mogu odštampati i čuvati.

2. Čuvanje knjiga

Član 90

Godišnji obračun čuva se trajno.

Glavna knjiga, dnevnik i individualni (matični) računi obveznika javnih prihoda čuvaju se deset godina a pomoćne knjige pet godina.

Godišnji obračun iz stava 1 ovog člana čuva se u originalu, a pomoćne knjige i evidencije čuvaju se u originalu ili prenesene na neke od medija računarskog sistema za obradu podataka.

Član 91

Po isteku rokova predviđenih u članu 90 stav 2 ovog pravilnika knjige i druga knjigovodstvena dokumentacija uništava se na propisani način.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 92

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o poreskom knjigovodstvu ("Službeni glasnik RS", broj 28/92).

Član 93

Sprovedena knjiženja stanja i promena javnih prihoda u knjigama i evidencijama od 1. januara 1996. godine do dana stupanja na snagu ovog pravilnika preknjižiće se na način propisan ovim pravilnikom do 30. juna 1996. godine.

Član 94

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog:
Pravilnika o knjigovodstvu
javnih prihoda (član 8)

RAČUNSKI
PLAN JAVNIH PRIHODA

Klasa "0"

0.

Računi novčanog prometa javnih prihoda

 

010 -

Računi novčanog prometa poreza, doprinosa, taksa, naknada i drugih javnih prihoda koji se utvrđuju i uplaćuju akontaciono i konačno u godišnjem iznosu u propisanim rokovima na prolazni račun 846

 

 

 

01000

Banka

 

 

 

01001

Blagajna

 

 

 

01002

Hartije od vrednosti

 

 

 

01003

Čekovi građana

 

 

 

01004

Menice

 

 

 

01005

Čekovi

 

 

 

01006

Robne potvrde

 

 

 

01007

Hartije od vrednosti poslate na naplatu

 

 

 

01008

Čekovi građana poslati na naplatu

 

 

 

01009

Menice poslate na naplatu

 

 

 

01010

Čekovi poslati na naplatu

 

 

 

01099

Robne potvrde poslate na naplatu

 

011 -

Porez na dobit korporacija

 

 

 

01100

Banka

 

012 -

Porez na dohodak građana

 

 

 

01200

Banka

 

013 -

Godišnji porez na dohodak građana

 

 

 

01300

Banka

 

014 -

Porez na imovinu

 

 

 

01400

Banka

 

015 -

Porez na promet

 

 

 

01500

Banka

 

016 -

Akcize

 

 

 

0160

Banka

 

017 -

Administrativne i sudske takse

 

 

 

01700

Banka

 

018 -

Komunalne i druge takse

 

 

 

01800

Banka

 

019 -

Naknade

 

 

 

01900

Banka

 

020 -

Doprinosi

 

 

 

02000

Banka

 

021 -

Novčane kazne

 

 

 

02100

Banka

 

022 -

Ostali javni prihodi budžeta Republike

 

 

 

02200

Banka

 

023 -

Ostali javni prihodi budžeta opštine

 

 

 

02300

Banka

 

024 -

Ostali javni prihodi budžeta grada

 

 

 

02400

Banka

 

025 -

Ukinuti javni prihodi

 

 

 

02500

Banka

Klasa "1"

1.

Računi javnih prihoda

 

110 -

Računi poreza, doprinosa, taksa, naknada i drugih javnih prihoda po oblicima koji se utvrđuju i uplaćuju akontaciono i konačno u godišnjem iznosu u propisanim rokovima na prolazni račun 846

 

 

a)

Porezi

 

 

 

11000

Porez na dohodak na katastarski prihod od poljoprivrede i šumarstva

 

 

 

11001

Porez na dohodak od samostalne delatnosti - obveznici koji vode poslovne knjige

 

 

 

11002

Porez na dohodak od samostalne delatnosti u paušalnom iznosu

 

 

 

11003

Porez na imovinu na katastarski prihod od poljoprivrede i šumarstva

 

 

 

11004

Porez na prihode od nepokretnosti

 

 

 

11005

Porez na prihode od nepokretnosti u paušalnom iznosu

 

 

 

11006

Porez na prihode od davanja u zakup pokretne imovine

 

 

 

11007

Porez na prihode od davanja u zakup pokretne imovine u paušalnom iznosu

 

 

 

11008

Porez na promet usluga na prihode od davanja u zakup nepokretnosti i pokretne imovine (po stopi 7%)

 

 

 

11009

Porez na promet usluga u godišnjem paušalnom iznosu

 

 

 

11010

Porez na dohodak od ostalih prihoda

 

 

b)

Doprinosi koje plaćaju obveznici poreza na dohodak na katastarski prihod od poljoprivrede i šumarstva

 

 

 

11011

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje

 

 

 

11012

Ostali doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje

 

 

 

11013

Doprinos za zdravstveno osiguranje

 

 

 

11014

Ostali doprinosi za zdravstveno osiguranje

 

 

 

11015

Samodoprinos na katastarski prihod od poljoprivrede i šumarstva

 

 

 

11016

Samodoprinos na imovinu

 

 

 

11017

Samodoprinos na prihode od imovine

 

 

v)

Doprinosi koje plaćaju obveznici poreza na dohodak građana - obveznici koji vode poslovne knjige

 

 

 

11018

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje

 

 

 

11019

Ostali doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje

 

 

 

11020

Doprinos za zdravstveno osiguranje

 

 

 

11021

Ostali doprinosi za zdravstveno osiguranje

 

 

 

11022

Doprinos za osiguranje za slučaj nezaposlenosti

 

 

 

11023

Samodoprinos na prihod od samostalnog obavljanja delatnosti

 

 

 

11024

Samodoprinos na imovinu

 

 

 

11025

Samodoprinos na prihode od imovine

 

 

g)

Doprinosi koje plaćaju obveznici poreza na dohodak građana u paušalnom iznosu

 

 

 

11026

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje

 

 

 

11027

Ostali doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje

 

 

 

11028

Doprinos za zdravstveno osiguranje

 

 

 

11029

Ostali doprinosi za zdravstveno osiguranje

 

 

 

11030

Doprinos za osiguranje za slučaj nezaposlenosti

 

 

 

11031

Samodoprinos na prihod od samostalnog obavljanja delatnosti

 

 

 

11032

Samodoprinos na imovinu

 

 

 

11033

Samodoprinos na prihode od imovine

 

 

d)

Takse

 

 

 

11034

Komunalne takse za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija

 

 

 

11035

Komunalne takse za držanje sredstava za igru (bilijar, tombola i sl.)

 

 

 

11036

Komunalne takse za priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima

 

 

 

11037

Komunalna taksa za isticanje firme na poslovnim prostorijama, osim isticanja naziva državnih organa, organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave - obveznici koji vode poslovne knjige

 

 

 

11038

Komunalna taksa za isticanje firme na poslovnim prostorijama, osim isticanja naziva državnih organa, organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave - obveznici koji porez na dohodak građana plaćaju u paušalnom iznosu

 

 

 

11039

Komunalna taksa za korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovne prostorije

 

 

 

11040

Komunalna taksa za korišćenje reklamnih panoa

 

 

 

11041

Komunalne takse za držanje i korišćenje plovnih postrojenja i plovnih naprava na vodi, osim pristana koji se koriste u pograničnom rečnom saobraćaju

 

 

 

11042

Komunalna taksa za držanje i korišćenje čamaca i splavova na vodi, osim čamaca koje koriste državni organi, organi teritorijalne samouprave i organizacije koje vrše održavanje i obeležavanje plovnih puteva

 

 

 

11043

Komunalne takse za korišćenje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi

 

 

 

11044

Komunalne takse za korišćenje obale u poslovne svrhe

 

 

 

11045

Komunalna taksa za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina

 

 

 

11046

Komunalne takse za držanje kućnih životinja

 

 

đ)

Naknade

 

 

 

11047

Naknada za korišćenje komunalnih dobara od opšteg interesa - osnivači privatnih preduzeća

 

 

 

11048

Naknada za korišćenje komunalnih dobara od opšteg interesa - obveznici koji vode poslovne knjige

 

 

 

11049

Naknada za korišćenje komunalnih dobara od opšteg interesa - obveznici koji porez na dohodak građana plaćaju u paušalnom iznosu

 

 

 

11050

Naknada za korišćenje komunalnih dobara od opšteg interesa - obveznici na dohodak na katastarski prihod od poljoprivrede i šumarstva

 

 

 

11051

Naknada za odvodnjavanje od građana

 

 

 

11052

Naknada za navodnjavanje od građana

 

 

e)

Oporezivanje neprijavljenih prihoda, troškovi prinudne naplate i kamata za neblagovremeno plaćene javne prihode

 

 

 

11053

Oporezivanje neprijavljenih prihoda

 

 

 

11054

Troškovi prinudne naplate

 

 

 

11099

Kamata za neblagovremeno plaćene javne prihode

 

111 -

Porez na dobit korporacija koji se uplaćuje na posebne račune

 

 

 

11100

Porez na dobit korporacija

 

 

 

11101

Oporezivanje neprijavljenih prihoda

 

 

 

11102

Troškovi prinudne naplate

 

 

 

11199

Kamata za neblagovremeno plaćen porez na dobit korporacija

 

112 -

Porez na dohodak građana koji se uplaćuje na posebne račune

 

 

 

11200

Porez na dohodak građana od samostalne delatnosti

 

 

 

11201

Porez na prihod od kratkoročnih kapitalnih dobitaka

 

 

 

11202

Porez na prihod od dugoročnih kapitalnih dobitaka

 

 

 

11203

Porez na ostale prihode

 

 

 

11204

Oporezovanje neprijavljenih prihoda

 

 

 

11205

Troškovi prinudne naplate

 

 

 

11299

Kamata za neblagovremeno plaćen porez na dohodak građana

 

113 -

Porez na godišnji dohodak građana koji se uplaćuje na poseban račun

 

 

 

11300

Porez na godišnji dohodak građana

 

 

 

11301

Oporezivanje neprijavljenih prihoda

 

 

 

11302

Troškovi prinudne naplate

 

 

 

11399

Kamata za neblagovremeno plaćene javne prihode

 

114 -

Porez na imovinu koji se uplaćuje na posebne račune

 

 

 

11400

Porez na imovinu na poljoprivredno i šumsko zemljište i ostale nepokretnosti poreskih obveznika koji vode poslovne knjige - pravna lica

 

 

 

11401

Porez na imovinu na poljoprivredno i šumsko zemljište i ostale nepokretnosti poreskih obveznika koji vode poslovne knjige - preduzetnici

 

 

 

11402

Porez na imovinu na ostale nepokretnosti građana

 

 

 

11403

Porez na imovinu na deonice na ime i udele u društvima sa ograničenom odgovornošću

 

 

 

11404

Porez na nasleđe i poklon

 

 

 

11405

Porez na prenos apsolutnih prava

 

 

 

11406

Oporezivanje neprijavljenih prihoda

 

 

 

11407

Troškovi prinudne naplate

 

 

 

11499

Kamata za neblagovremeno plaćen porez na imovinu

 

115 -

Porez na promet koji se uplaćuje na posebne račune

 

 

 

11500

Porez na promet proizvoda po opštoj stopi (24%), koji se plaća periodično kao akontacije i konačno na kraju godine

 

 

 

11501

Porez na promet proizvoda putničkih automobila radne zapremine preko 1,2 litra, motornih vozila i plovnih objekata po opštoj stopi (24%)

 

 

 

11502

Porez na promet proizvoda od slučaja do slučaja po opštoj stopi (24%)

 

 

 

11503

Porez na promet proizvoda po nižoj stopi (7%), koji se plaća periodično kao akontacije i konačno na kraju godine

 

 

 

11504

Porez na promet proizvoda putničkih automobila radne zapremine do 1,2 litra i upotrebljavanih motornih vozila i upotrebljavanih plovnih objekata po nižoj stopi (7%)

 

 

 

11505

Porez na promet proizvoda od slučaja do slučaja po nižoj stopi (7%)

 

 

 

11506

Porez na promet usluga po opštoj stopi (7%), koji se plaća periodično kao akontacije i konačno na kraju godine

 

 

 

11507

Porez na promet usluga od slučaja do slučaja po opštoj stopi (7%)

 

 

 

11508

Porez na promet usluga od igara na sreću (po stopi 30% i po stopi 15%)

 

 

 

11509

Poseban porez za stavljanje robe u promet proizvoda za redovno i bezbedno odvijanje železničkog saobraćaja

 

 

 

11510

Oporezivanje neprijavljenih prihoda

 

 

 

11511

Troškovi prinudne naplate

 

 

 

11599

Kamata za neblagovremeno plaćen porez na promet

 

116 -

Akcize koje se uplaćuju na posebne račune

 

 

 

11600

Akcize na derivate nafte

 

 

 

11601

Akcize na duvanske prerađevine

 

 

 

11602

Akcize na alkoholna pića

 

 

 

11603

Akcize na alkohol (etanol)

 

 

 

11604

Akcize na kafu

 

 

 

11605

Akcize na luksuzne proizvode i proizvode višeg standarda

 

 

 

11606

Akcize na južno voće

 

 

 

11607

Oporezivanje neprijavljenih prihoda

 

 

 

11608

Troškovi prinudne naplate

 

 

 

11699

Kamata za neblagovremeno plaćene akcize

 

117 -

Administrativne i sudske takse i drugi javni prihodi koji se uplaćuju na posebne račune

 

 

 

11700

Republičke administrativne takse

 

 

 

11701

Republičke sudske takse

 

 

 

11702

Drugi javni prihodi

 

 

 

11703

Oporezivanje neprijavljenih prihoda

 

 

 

11704

Troškovi prinudnog izvršenja

 

 

 

11799

Kamata za neblagovremeno plaćene administrativne i sudske takse i druge javne prihode

 

118 -

Komunalne i druge takse koje se uplaćuju na posebne račune

 

 

 

11800

Komunalne takse za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija

 

 

 

11801

Komunalne takse za držanje sredstava za igru (bilijar, tombola i sl.)

 

 

 

11802

Komunalne takse za priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima

 

 

 

11803

Komunalna taksa za isticanje firme na poslovnim prostorijama, osim isticanja naziva državnih organa, organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave

 

 

 

11804

Komunalna taksa za korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovne prostorije

 

 

 

11805

Komunalna taksa za korišćenje reklamnih panoa

 

 

 

11806

Komunalne takse za držanje i korišćenje plovnih postrojenja i plovnih naprava na vodi, osim pristana koji se koriste u pograničnom rečnom saobraćaju

 

 

 

11807

Komunalna taksa za držanje i korišćenje čamaca i splavova na vodi, osim čamaca koje koriste državni organi, organi teritorijalne samouprave i organizacije koje vrše održavanje i obeležavanje plovnih puteva

 

 

 

11808

Komunalne takse za korišćenje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi

 

 

 

11809

Komunalne takse za korišćenje obale u poslovne svrhe

 

 

 

11810

Komunalna taksa za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina

 

 

 

11811

Komunalne takse za držanje kućnih životinja

 

 

 

11812

Oporezivanje neprijavljenih prihoda

 

 

 

11813

Troškovi prinudne naplate

 

 

 

11899

Kamata za neblagovremeno plaćanje komunalne takse

 

119 -

Naknade koje se uplaćuju na posebne račune

 

 

 

11900

Naknade za uređivanje građevinskog zemljišta

 

 

 

11901

Naknade za korišćenje građevinskog zemljišta

 

 

 

11902

Naknade za korišćenje komunalnih dobara od opšteg interesa - osnivači privatnih preduzeća

 

 

 

11903

Naknade za odvodnjavanje od pravnih lica

 

 

 

11904

Naknada za navodnjavanje od pravnih lica

 

 

 

11905

Oporezivanje neprijavljenih prihoda

 

 

 

11906

Troškovi prinudne naplate

 

 

 

11999

Kamata za neblagovremeno plaćene naknade

 

120 -

Doprinosi koji se uplaćuju na posebne račune

 

 

 

12000

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje

 

 

 

12001

Ostali doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje

 

 

 

12002

Doprinos za zdravstveno osiguranje

 

 

 

12003

Ostali doprinosi za zdravstveno osiguranje

 

 

 

12004

Doprinos za osiguranje za slučaj nezaposlenosti

 

 

 

12005

Samodoprinos na prihod od samostalnog obavljanja delatnosti

 

 

 

12006

Samodoprinos na imovinu

 

 

 

12007

Samodoprinos na prihode od imovine

 

 

 

12008

Oporezivanje neprijavljenih prihoda

 

 

 

12009

Troškovi prinudne naplate

 

 

 

12099

Kamata za neblagovremeno plaćene doprinose

 

121 -

Novčane kazne za prekršaje koje izriče republički organ uprave nadležan za poslove javnih prihoda

 

 

 

12100

Novčane kazne za prekršaje koje izriče republički organ uprave nadležan za poslove javnih prihoda

 

 

 

12101

Oporezivanje neprijavljenih prihoda

 

 

 

12102

Troškovi prinudne naplate

 

 

 

12199

Kamata za neblagovremeno plaćene novčane kazne

 

122 -

Ostali javni prihodi budžeta Republike koji se uplaćuju na poseban račun

 

 

 

12200

Prihod od republičke takse na duvanske prerađevine

 

 

 

12201

Prihod od republičke takse na alkoholna pića

 

 

 

12202

Ostali javni prihodi budžeta Republike

 

 

 

12203

Oporezivanje neprijavljenih prihoda

 

 

 

12204

Troškovi prinudne naplate

 

 

 

12299

Kamata na neblagovremeno plaćene ostale javne prihode budžeta Republike

 

123 -

Ostali javni prihodi budžeta opština koji se uplaćuju na posebne račune

 

 

 

12300

Ostali javni prihodi budžeta opština

 

 

 

12301

Oporezivanje javnih prihoda

 

 

 

12302

Troškovi prinudne naplate

 

 

 

12399

Kamata za neblagovremeno plaćene ostale javne prihode budžeta opština

 

124 -

Ostali javni prihodi budžeta grada koji se uplaćuju na posebne račune

 

 

 

12400

Ostali javni prihodi budžeta grada

 

 

 

12401

Oporezivanje javnih prihoda

 

 

 

12402

Troškovi prinudne naplate

 

 

 

12499

Kamata za neblagovremeno plaćene javne prihode gradskog budžeta

 

125 -

Ukinuti javni prihodi koji se uplaćuju na poseban račun

 

 

 

12500

Ukinuti javni prihodi budžeta Republike

 

 

 

12501

Ukinuti javni prihodi budžeta opština

 

 

 

12502

Ukinuti javni prihodi grada

 

 

 

12504

Oporezivanje neprijavljenih prihoda

 

 

 

12505

Troškovi prinudne naplate

 

 

 

12599

Kamata za neblagovremeno plaćene ukinute javne prihode

 

130 -

Pasivna vremenska razgraničenja javnih prihoda

 

 

 

13000

Pasivna vremenska razgraničenja poreza, doprinosa, taksa, naknada i drugih javnih prihoda po oblicima koji se utvrđuju i uplaćuju akontaciono i konačno u godišnjem iznosu u propisanim rokovima na prolazni račun 846

 

 

 

13001

Pasivna vremenska razgraničenja poreza na dobit korporacija

 

 

 

13002

Pasivna vremenska razgraničenja poreza na dohodak građana

 

 

 

13003

Pasivna vremenska razgraničenja poreza na promet

 

 

 

13004

Pasivna vremenska razgraničenja akciza

 

 

 

13099

Ostala pasivna vremenska razgraničenja

Klasa "2"

2.

Obveznici javnih prihoda

 

210 -

Računi obveznika poreza, doprinosa, taksa, naknada i drugih javnih prihoda koji se utvrđuju i uplaćuju akontaciono i konačno u godišnjem iznosu u propisanim rokovima na prolazni račun 846

 

 

 

21000

Porezi, doprinosi, takse, naknade i drugi javni prihodi koji se utvrđuju i uplaćuju akontaciono i konačno u godišnjem iznosu u propisanim rokovima na prolazni račun

 

 

 

21099

Sporne uplate

 

211 -

Obveznici poreza na dobit korporacija

 

 

 

21100

Porez na dobit korporacija

 

 

 

21199

Sporne uplate

 

212 -

Obveznici poreza na dohodak građana

 

 

 

21200

Porez na dohodak građana

 

 

 

21299

Sporne uplate

 

213 -

Obveznici godišnjeg poreza na dohodak građana

 

 

 

21300

Godišnji porez na dohodak građana

 

 

 

21399

Sporne uplate

 

214 -

Obveznici poreza na imovinu

 

 

 

21400

Porez na imovinu

 

 

 

21499

Sporne uplate

 

215 -

Obveznici poreza na promet

 

 

 

21500

Porez na promet

 

 

 

21599

Sporne uplate

 

216 -

Obveznici akciza

 

 

 

21600

Akcize

 

 

 

21699

Sporne uplate

 

217 -

Obveznici administrativnih i sudskih taksa

 

 

 

21700

Administrativne i sudske takse

 

 

 

21799

Sporne uplate

 

218 -

Obveznici komunalnih i drugih taksa

 

 

 

21800

Komunalne i druge takse

 

 

 

21899

Sporne uplate

 

219 -

Obveznici naknada

 

 

 

21900

Naknade

 

 

 

21999

Sporne uplate

 

220 -

Obveznici doprinosa

 

 

 

22000

Doprinosi

 

 

 

22099

Sporne uplate

 

221 -

Obveznici novčanih kazni

 

 

 

22100

Novčane kazne

 

 

 

22199

Sporne uplate

 

222 -

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta Republike

 

 

 

22200

Ostali javni prihodi budžeta Republike

 

 

 

22299

Sporne uplate

 

223 -

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta opštine

 

 

 

22300

Ostali javni prihodi budžeta opštine

 

 

 

22399

Sporne uplate

 

224 -

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta grada

 

 

 

22400

Ostali javni prihodi budžeta grada

 

 

 

22499

Sporne uplate

 

225 -

Obveznici ukinutih javnih prihoda

 

 

 

22500

Ukinuti javni prihodi

 

 

 

22599

Sporne uplate

 

230 -

Aktivna vremenska razgraničenja javnih prihoda

 

 

 

23000

Aktivna vremenska razgraničenja poreza, doprinosa, taksa, naknada i drugih javnih prihoda po oblicima koji se utvrđuju i uplaćuju akontaciono i konačno u godišnjem iznosu u propisanim rokovima na prolazni račun 846

 

 

 

23001

Aktivna vremenska razgraničenja poreza na dobit korporacija

 

 

 

23002

Aktivna vremenska razgraničenja poreza na dohodak građana

 

 

 

23003

Aktivna vremenska razgraničenja poreza na promet

 

 

 

23004

Aktivna vremenska razgraničenja akciza

 

 

 

23099

Ostala aktivna vremenska razgraničenja

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

 

REPUBLIČKA UPRAVA

 

 

JAVNIH PRIHODA

 

Obrazac GK-1

Odeljenje ________________________

 

Broj računa ______________

Brojčana oznaka opštine ____________

 

Broj uplatnog računa ______

Godina __________________________

 

Strana ___________________

 

 

Prilog:

 

 

Pravilnika o knjigovodstvu

 

 

javnih prihoda (čl. 11 i 12)


GLAVNA KNJIGA

Red. broj

Datum knjiženja

Broj i datum knjigovodstvene isprave

Opis knjiženja

Šifra AOP

Promet
______________

Saldo
_____________

Broj protiv računa

Duguje

Potražuje

Duguje

Potražuje

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

 

 

donos sa strane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

za prenos na stranu:

 

 

 

 

 

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

 

REPUBLIČKA UPRAVA

 

 

JAVNIH PRIHODA

 

Obrazac GK-2

Odeljenje ________________________

 

Strana ___________________

Brojčana oznaka opštine ____________

 

Prilog:

Godina __________________________

 

Pravilnika o knjigovodstvu

 

 

javnih prihoda (čl. 11 i 13)


GLAVNI DNEVNIK

Red. broj

Datum knjiženja

Broj i datum knjigovodstvene isprave

Opis knjiženja

Šifra AOP

Promet
_______________________

Duguje

Potražuje

1

2

3

4

5

6

7

 

 

 

donos sa strane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

za prenos na stranu:

 

 

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Obrazac PK-1

REPUBLIČKA UPRAVA

 

Strana _______

JAVNIH PRIHODA

POMOĆNA KNJIGA

Broj računa ______________

Odeljenje ________________________

Individualni (matični) račun

Matični broj

Brojčana oznaka opštine

obveznika javnih prihoda

obveznika _______________

_________________________________

___________________________________

Broj ranijeg

Godina __________________________

(ime-naziv poreskog obveznika)

računa __________________

 

___________________________________

Žiro račun _______________

 

(mesto-sedište poreskog obveznika)

Prilog:

 

______________________

Pravilnika o knjigovodstvu

 

(šifra delatnosti)

javnih prihoda (član 14)


Red. broj

Datum knjiženja

Broj i datum knjigovodstvene isprave

Opis knjiženja

Šifra AOP

Promet
______________

Saldo
_____________

Duguje

Potražuje

Duguje

Potražuje

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

donos sa strane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

za prenos na stranu:

 

 

 

 

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Obrazac PK-2

REPUBLIČKA UPRAVA

 

Strana ___________________

JAVNIH PRIHODA

 

Prilog:

Odeljenje ________________________

 

Pravilnika o knjigovodstvu

Brojčana oznaka opštine ____________

 

javnih prihoda (član 14)

Godina __________________________

 

 


POMOĆNI DNEVNIK

Red. broj

Datum knjiženja

Broj i datum knjigovodstvene isprave

Opis knjiženja

Šifra AOP

Promet
_______________________

Duguje

Potražuje

1

2

3

4

5

6

7

 

 

 

donos sa strane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

za prenos na stranu:

 

 

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Obrazac ENR

REPUBLIČKA UPRAVA

 

Prilog:

JAVNIH PRIHODA

 

Pravilnika o knjigovodstvu

- Odeljenje _______________________

EVIDENCIJA NEDOSTAVLJENIH REŠENJA O

javnih prihoda (član 36)

Brojčana oznaka opštine ____________

UTVRĐIVANJU JAVNIH PRIHODA U PERIODU

 

Godina __________________________

OD 01.01. DO 31.12.199__. GODINE

 


Red. br.

Broj individualnog (matičnog) računa obveznika javnih prihoda

Ime i prezime - naziv

Broj rešenja

Datum rešenja

Broj računa

Iznos

Datum knjiženja zaduženja

Duguje

Potražuje

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Obrazac EPR

REPUBLIČKA UPRAVA

 

Prilog:

JAVNIH PRIHODA

 

Pravilnika o knjigovodstvu

- Odeljenje __________________

 

javnih prihoda (član 47)

Brojčana oznaka opštine _______

EVIDENCIJA O PLAĆANJU NA POČEK ILI U RATAMA

 

Godina _____________________

ZA PERIOD OD 01.01. DO 31.12.199__. GODINE

 


Red. br.

Broj individualnog (matičnog) računa
obveznika javnih prihoda

Ime i prezime - naziv

Broj i datum rešenja

Broj računa klase "2"

Iznos

Datum dospeća po rešenju

Naplaćeno

Ostalo za naplatu

1

2

3

4

5

7

8

9

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Obrazac PU

REPUBLIČKA UPRAVA

 

Prilog:

JAVNIH PRIHODA

PREGLED

Pravilnika o knjigovodstvu

- Odeljenje _______________________

PROCENTUALNOG UČEŠĆA (KLJUČ) ZA

javnih prihoda (član 61)

Brojčana oznaka opštine ____________

RASPOREĐIVANJE JAVNIH PRIHODA SA

 

Godina __________________________

POLAZNOG RAČUNA 846

 


 

Broj računa

 

 

 

R.b.

Naredba

Računski plan

Naziv računa

Iznos

Proc. učešća

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lice ovlašćeno
za vođenje knjiga

 

NAČELNIK

______________

__________

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Obrazac GO-1

REPUBLIČKA UPRAVA

 

Prilog:

JAVNIH PRIHODA

 

Pravilnika o knjigovodstvu

- Odeljenje _______________________

BRUTO BILANS

javnih prihoda (član 75)

Brojčana oznaka opštine ____________

NA DAN 31. DECEMBRA 199____ godine

 


Red. broj

Broj računa

Naziv računa

Šifra AOP

Promet računa

Saldo

 

 

 

 

Duguje

Potražuje

Duguje

Potražuje

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega klasa "0":

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega klasa "1":

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega klasa "2":

 

 

 

 

REKAPITULACIJA

Svega klasa "0":

 

 

 

 

Svega klasa "1":

 

 

 

 

Svega klasa "2":

 

 

 

 

             UKUPNO ZBIR KLASA:

 

 

 

 


U ________________
Dana ______199__ god.

 

Lice ovlašćeno
za vođenje knjiga

 

 

NAČELNIK
__________

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Obrazac GO-2

REPUBLIČKA UPRAVA

 

Prilog:

JAVNIH PRIHODA

 

Pravilnika o knjigovodstvu

- Odeljenje _______________________

BILANS STANJA

javnih prihoda (član 76)

Brojčana oznaka opštine ____________

NA DAN 31. DECEMBRA 199____ godine

 


AKTIVA

Red. br.

Broj računa

Naziv računa

Šifra AOP

Iznos

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega klasa "0":

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega klasa "1":

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega klasa "2":

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega aktivna vremenska razgraničenja:

 

 

UKUPNO AKTIVA:

 

PASIVA

Red. br.

Broj računa

Naziv računa

Šifra AOP

Iznos

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega klasa "1":

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega klasa "2":

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega pasivna vremenska razgraničenja:

 

UKUPNO PASIVA:

 


U ________________
Dana ______19___ god.

 

Lice ovlašćeno
za vođenje knjiga
________________

 

 

NAČELNIK
__________

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Obrazac GO-3

REPUBLIČKA UPRAVA

 

Prilog:

JAVNIH PRIHODA

 

Pravilnika o knjigovodstvu

- Odeljenje _______________________

 

javnih prihoda (član 77)

Brojčana oznaka opštine ____________

 

 

PREGLED STANJA RAČUNA OBVEZNIKA
NA DAN 31. DECEMBRA 199_____ godine

Red. broj

Broj računa

Prezime i ime (naziv) obveznika

Delatnost

Šifra AOP

Mesto stanovanja (sedište)

Ulica

Broj

STANJE
_______________

Duguje

Potražuje

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


U ________________
Dana ______199__ god.

 

Lice ovlašćeno
za vođenje knjiga
________________

 

 

NAČELNIK
__________

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Obrazac GO-3/1

REPUBLIČKA UPRAVA

 

Prilog:

JAVNIH PRIHODA

 

Pravilnika o knjigovodstvu

- Odeljenje _______________________

 

javnih prihoda (član 77)

Brojčana oznaka

 

 

Opština __________________________

 

 

PREGLED
STANJA RAČUNA OBVEZNIKA NA DAN 31. DECEMBRA 199___. GODINE

Red. broj

Broj računa

Naziv računa

Broj obveznika

STANJE
___________________

Duguje

Potražuje

1

2

3

4

5

6

1.

21000

Obveznici kojima se javni prihodi utvrđuju u godišnjem iznosu i koji se uplaćuju u propisanim rokovima na zbirni prolazni račun

 

 

 

2.

21100

Obveznici poreza na dobit korporacija

 

 

 

3.

21200

Obveznici poreza na dohodak građana

 

 

 

4.

21300

Godišnji porez na dohodak građana

 

 

 

5.

21400

Obveznici poreza na imovinu

 

 

 

6.

21500

Obveznici poreza na promet

 

 

 

7.

21600

Obveznici akcize

 

 

 

8.

21700

Obveznici administrativne i sudske takse

 

 

 

9.

21800

Obveznici komunalnih i drugih taksa

 

 

 

10.

21900

Obveznici naknada

 

 

 

11.

22000

Obveznici doprinosa

 

 

 

12.

22100

Obveznici novčanih kazni

 

 

 

13.

22200

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta Republike

 

 

 

14.

22300

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta opštine

 

 

 

15.

22400

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta grada

 

 

 

16.

22500

Obveznici ukinutih javnih prihoda

 

 

 

17.

230

Aktivna vremenska razgraničenja

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 

 


U ________________
Dana ______19___ god.

 

Lice ovlašćeno
za vođenje knjiga

 

 

NAČELNIK
__________

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Obrazac PNR

REPUBLIČKA UPRAVA

 

Prilog:

JAVNIH PRIHODA

 

Pravilnika o knjigovodstvu

Odeljenje ________________________

 

javnih prihoda (član 78)

Brojčana oznaka opštine ____________

 

 

Godina __________________________

 

 

PREGLED
NEDOSTAVLJENIH REŠENJA O UTVRĐIVANJU JAVNIH
PRIHODA NA DAN 31.12.199___ GODINE

Red. broj

Broj računa

Naziv računa

Broj obveznika

Iznos

1

2

3

4

5

1.

210

Obveznici kojima se javni prihodi utvrđuju u godišnjem iznosu i koji se uplaćuju u propisanim rokovima na zbirni prolazni račun

 

 

2.

211

Obveznici poreza na dobit korporacija

 

 

3.

212

Obveznici poreza na dohodak građana

 

 

4.

213

Godišnji porez na dohodak građana

 

 

5.

214

Obveznici poreza na imovinu

 

 

6.

215

Obveznici poreza na promet

 

 

7.

216

Obveznici akcize

 

 

8.

217

Obveznici administrativne i sudske takse

 

 

9.

218

Obveznici komunalnih i drugih taksa

 

 

10.

219

Obveznici naknada

 

 

11.

220

Obveznici doprinosa

 

 

12.

221

Obveznici novčanih kazni

 

 

13.

222

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta Republike

 

 

14.

223

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta opštine

 

 

15.

224

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta grada

 

 

16.

225

Obveznici ukinutih javnih prihoda

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 


U ________________
Dana ______19___ god.

 

Lice ovlašćeno
za vođenje knjiga

 

 

NAČELNIK
__________

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Obrazac PPR

REPUBLIČKA UPRAVA

 

Prilog:

JAVNIH PRIHODA

 

Pravilnika o knjigovodstvu

Odeljenje ________________________

 

javnih prihoda (član 79)

Brojčana oznaka opštine ____________

 

 

Godina __________________________

 

 

PREGLED
O POČEKU ILI PLAĆANJU U RATAMA DOSPELIH OBAVEZA JAVNIH
PRIHODA NA DAN 31.12.199___ GODINE

Red. broj

Broj računa

Naziv računa

Broj obveznika

Iznos

1

2

3

4

5

1.

210

Obveznici kojima se javni prihodi utvrđuju u godišnjem iznosu i koji se uplaćuju u propisanim rokovima na zbirni prolazni račun

 

 

2.

211

Obveznici poreza na dobit korporacija

 

 

3.

212

Obveznici poreza na dohodak građana

 

 

4.

213

Godišnji porez na dohodak građana

 

 

5.

214

Obveznici poreza na imovinu

 

 

6.

215

Obveznici poreza na promet

 

 

7.

216

Obveznici akcize

 

 

8.

217

Obveznici administrativne i sudske takse

 

 

9.

218

Obveznici komunalnih i drugih taksa

 

 

10.

219

Obveznici naknada

 

 

11.

220

Obveznici doprinosa

 

 

12.

221

Obveznici novčanih kazni

 

 

13.

222

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta Republike

 

 

14.

223

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta opštine

 

 

15.

224

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta grada

 

 

16.

225

Obveznici ukinutih javnih prihoda

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 


U ________________
Dana ______19___ god.

 

Lice ovlašćeno
za vođenje knjiga

 

 

NAČELNIK
__________

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Obrazac KJP

REPUBLIČKA UPRAVA

 

Prilog:

JAVNIH PRIHODA

 

Pravilnika o knjigovodstvu

Odeljenje ________________________

 

javnih prihoda (član 80)

Brojčana oznaka opštine ____________

 

 

Godina __________________________

 

 

PREGLED
O SPROVEDENIM KOMPENZACIJAMA (PREBIJANJU)
ZADUŽENJA JAVNIH PRIHODA ZA PERIOD OD 01.01. DO 31.12.199__ GODINE

Red. broj

Broj računa

Naziv računa

Broj obveznika

Iznos

1

2

3

4

5

1.

210

Obveznici kojima se javni prihodi utvrđuju u godišnjem iznosu i koji se uplaćuju u propisanim rokovima na zbirni prolazni račun

 

 

2.

211

Obveznici poreza na dobit korporacija

 

 

3.

212

Obveznici poreza na dohodak građana

 

 

4.

213

Godišnji porez na dohodak građana

 

 

5.

214

Obveznici poreza na imovinu

 

 

6.

215

Obveznici poreza na promet

 

 

7.

216

Obveznici akcize

 

 

8.

217

Obveznici administrativne i sudske takse

 

 

9.

218

Obveznici komunalnih i drugih taksa

 

 

10.

219

Obveznici naknada

 

 

11.

220

Obveznici doprinosa

 

 

12.

221

Obveznici novčanih kazni

 

 

13.

222

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta Republike

 

 

14.

223

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta opštine

 

 

15.

224

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta grada

 

 

16.

225

Obveznici ukinutih javnih prihoda

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 


U ________________
Dana ______19___ god.

 

Lice ovlašćeno
za vođenje knjiga

 

 

NAČELNIK
__________

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Obrazac OJP

REPUBLIČKA UPRAVA

 

Prilog:

JAVNIH PRIHODA

 

Pravilnika o knjigovodstvu

Odeljenje ________________________

 

javnih prihoda (član 81)

Brojčana oznaka opštine ____________

 

 

Godina __________________________

 

 

PREGLED
O OTPISU DOSPELIH OBAVEZA JAVNIH PRIHODA
ZA PERIOD OD 01.01. DO 31.12.199__ GODINE

Red. broj

Broj računa

Naziv računa

Broj obveznika

Iznos

1

2

3

4

5

1.

210

Obveznici kojima se javni prihodi utvrđuju u godišnjem iznosu i koji se uplaćuju u propisanim rokovima na zbirni prolazni račun

 

 

2.

211

Obveznici poreza na dobit korporacija

 

 

3.

212

Obveznici poreza na dohodak građana

 

 

4.

213

Godišnji porez na dohodak građana

 

 

5.

214

Obveznici poreza na imovinu

 

 

6.

215

Obveznici poreza na promet

 

 

7.

216

Obveznici akcize

 

 

8.

217

Obveznici administrativne i sudske takse

 

 

9.

218

Obveznici komunalnih i drugih taksa

 

 

10.

219

Obveznici naknada

 

 

11.

220

Obveznici doprinosa

 

 

12.

221

Obveznici novčanih kazni

 

 

13.

222

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta Republike

 

 

14.

223

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta opštine

 

 

15.

224

Obveznici ostalih javnih prihoda budžeta grada

 

 

16.

225

Obveznici ukinutih javnih prihoda

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 


U ________________
Dana ______19___ god.

 

Lice ovlašćeno
za vođenje knjiga

 

 

NAČELNIK
__________

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Obrazac KO-1

REPUBLIČKA UPRAVA

 

Prilog:

JAVNIH PRIHODA

 

Pravilnika o knjigovodstvu

Sektor ___________________________

 

javnih prihoda (član 83)

KUMULATIVNI GODIŠNJI OBRAČUN
NA DAN 31. DECEMBRA 199___ godine

Red. broj

Broj računa

Naziv oblika javnih prihoda

Šifra AOP

Promet računa

SALDO

Šifra AOP

A. Aktiva

Šifra AOP

B. Pasiva

 

 

 

 

Duguje

Potražuje

Duguje

Potražuje

 

Iznos

 

Iznos

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


U ________________
Dana ______199__ god.

 

Lice ovlašćeno
za vođenje knjiga
________________

 

 

DIREKTOR
__________

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

Obrazac KO-2

REPUBLIČKA UPRAVA

 

Prilog:

JAVNIH PRIHODA

 

Pravilnika o knjigovodstvu

Sektor ___________________________

 

javnih prihoda (član 83)

KUMULATIVNI GODIŠNJI OBRAČUN
NA DAN 31. DECEMBRA 199___ godine

Red. broj

Naziv odeljenja

Šifra AOP

JAVNI PRIHODI

Dug

Preplata

Procenat naplate

Rang naplate

 

 

 

Utvrđeni

Naplaćeni

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


U ________________
Dana ______19___ god.

 

Lice ovlašćeno
za vođenje knjiga

 

 

DIREKTOR
__________

Napomene

* Odredba člana 58 prestala je da važi Odlukom USRS IU broj 216/98 ("Sl. glasnik RS", br. 9/99)