STATUT
REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE ZAPOSLENIH

("Sl. glasnik RS", br. 34/97 i 27/2002)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Fond) osnovan je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 27/92, 82/92, 28/95 i 12/96), radi ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i obezbeđivanja sredstava za ostvarivanje ovih prava nastavlja sa radom u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon) i Zakonom o utvrđivanju određenih nadležnosti autonomne pokrajine.

Član 2

Ovim statutom bliže se uređuju delokrug, organizacija i način poslovanja Fonda, organi Fonda, delokrug i način njihovog rada, korišćenje sredstava Fonda, pojedina prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, zastupanje i predstavljanje Fonda i druga pitanja od značaja za rad Fonda, u skladu sa Zakonom.

Član 3

Fond je pravno lice sa statusom organizacije za obavezno socijalno osiguranje sa pravima i obavezama utvrđenim Zakonom i ovim statutom i upisuje se u sudski registar.

Fond je nosilac svih prava, obaveza i odgovornosti u pravnom prometu u odnosu na sredstva kojima raspolaže.

Sedište Fonda je u Beogradu, Dr Aleksandra Kostića br. 9.

Član 4

Rad Fonda je javan.

Javnost rada obezbeđuje se u skladu sa odredbama ovog statuta.

Član 5

Fond ima pečat i štambilj.

Član 6

Pečat Fonda ima oblik kruga, prečnika 32 mm. Pečat Fonda sadrži tekst: Republika Srbija - Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, a u sredini pečata je grb Republike Srbije.

Tekst pečata Fonda ispisuje se na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

Pečat Fonda koji se koristi u organizacionim jedinicama Fonda, pored teksta iz stava 1 ovog člana sadrži naziv i sedište organizacione jedinice.

Član 7

Štambilj Fonda je pravougaonog oblika dimenzija 60 x 30 mm i sadrži naziv i sedište Fonda i rubrike za upis: datum prijema i broj pod kojim će se akt zavesti.

Štambilj Fonda koji se koristi u organizacionim jedinicama Fonda, pored teksta iz stava 1 ovog člana, sadrži i naziv i sedište organizacione jedinice.

Tekst štambilja ispisuje se na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

Član 8

Na području organizacione jedinice na kome je, u skladu sa zakonom, u službenoj upotrebi i jezik nacionalnih manjina tekst pečata i štambilja pored teksta iz člana 6 i 7 ovog Statuta sadrži i tekst ispisan na njihovom jeziku i pismu.

II DELOKRUG FONDA

Član 9

U Fondu se obavljaju poslovi utvrđeni Zakonom o osnovama penzijskog i invalidskog osiguranja ("Službeni list SRJ", broj 30/96), Zakonom i drugim zakonima, poslovi informisanja kao i drugi poslovi utvrđeni ovim statutom.

Član 10

U Fondu se, u okviru i radi ostvarivanja poslova iz delokruga Fonda, obezbeđuje sprovođenje i razvoj penzijskog i invalidskog osiguranja i stvaraju organizacioni, materijalni i drugi uslovi za funkcionisanje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja za redovno ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, za podizanje standarda i društvenog i materijalnog položaja korisnika penzija i drugih korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i za razvoj i unapređenje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja.

III ORGANI FONDA

Član 11

Organi Fonda su: Upravni odbor Fonda, Nadzorni odbor Fonda i direktor Fonda.

1. Upravni odbor Fonda

Član 12

Upravni odbor Fonda vodi poslovnu politiku Fonda radi obezbeđivanja sredstava za funkcionisanje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja.

Upravni odbor Fonda pored poslova utvrđenih zakonom, obavlja i sledeće poslove:

1. usvaja izveštaj o radu Fonda;

2. odlučuje o ulaganju sredstava Fonda, pod uslovom da su izmirene obaveze za namene određene zakonom, radi ostvarivanja dobiti i o korišćenju sredstava rezervi na način koji omogućuje uvećanje ukupnih sredstava;

3. donosi Odluku o načinu obračuna i naplate doprinosa kada se svojstvo osiguranika utvrđuje po isteku roka za podnošenje prijave na osiguranje;

4. donosi Odluku o iznosima prema kojima se računa penzijski osnov za osiguranika koji nije ostvario zaradu, naknadu zarade, odnosno osnovicu osiguranja najmanje za jednu godinu osiguranja;

5. odlučuje o poveravanju upravnih, analitičkih, finansijskih, administrativnih, tehničkih i drugih poslova drugim fondovima, odnosno organizacijama, kao i o obavljanju tih poslova za druge fondove, odnosno organizacije;

6. donosi Poslovnik o radu;

7. obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom i ovim statutom.

Član 13

Odluku o pokretanju inicijative za imenovanje članova Upravnog odbora Fonda, donosi Upravni odbor Fonda, najkasnije tri meseca pre isteka mandata članova Upravnog odbora Fonda.

Član 14

Članu Upravnog odbora Fonda prestaje mandat i pre isteka vremena za koje je imenovan, gubitkom svojstva osiguranika, poslodavca, odnosno korisnika prava, ostavkom, odnosno razrešenjem.

U slučaju prestanka mandata članu Upravnog odbora Fonda pre isteka vremena za koje je imenovan, imenuje se novi član čiji mandat traje onoliko vremena koliko bi trajao mandat člana na čije mesto se imenuje.

Član 15

Predsednik Upravnog odbora Fonda:

1. predstavlja Upravni odbor Fonda;

2. saziva sednice Upravnog odbora Fonda, predlaže dnevni red i predsedava tim sednicama;

3. pokreće raspravu o određenim pitanjima iz delokruga Upravnog odbora Fonda;

4. potpisuje akta koja donosi Upravni odbor Fonda;

5. obavlja i druge poslove kada je to određeno zakonom i ovim statutom.

Član 16

Zamenik predsednika Upravnog odbora Fonda pomaže predsedniku Upravnog odbora Fonda u radu, vrši u dogovoru sa njim poslove iz delokruga predsednika i zamenjuje ga za vreme njegove sprečenosti.

Član 17

Upravni odbor Fonda radi kada sednici prisustvuje dve trećine od ukupnog broja članova Upravnog odbora Fonda.

Upravni odbor Fonda donosi odluke većinom glasova ukupnog broja članova Upravnog odbora Fonda.

2. Nadzorni odbor Fonda

Član 18

Nadzorni odbor Fonda, pored poslova utvrđenih zakonom, donosi Poslovnik o radu.

Član 19

Odluku o pokretanju inicijative za imenovanje članova Nadzornog odbora Fonda, donosi Nadzorni odbor Fonda, najkasnije 3 meseca pre isteka mandata članova Nadzornog odbora Fonda.

Član 20

Članu Nadzornog odbora Fonda, prestaje mandat i pre isteka vremena za koje je imenovan gubitkom svojstva osiguranika, poslodavca, odnosno korisnika prava, ostavkom, odnosno razrešenjem.

U slučaju prestanka mandata članu Nadzornog odbora Fonda pre isteka vremena za koje je imenovan, imenuje se novi član čiji mandat traje onoliko vremena koliko bi trajao mandat člana na čije mesto se imenuje.

Član 21

Nadzorni odbor Fonda radi kada sednici prisustvuje dve trećine od ukupnog broja članova Nadzornog odbora Fonda.

Nadzorni odbor Fonda donosi odluke većinom glasova ukupnog broja članova Nadzornog odbora.

3. Direktor fonda

Član 22

Direktor Fonda pored poslova utvrđenih zakonom, obavlja i sledeće poslove:

1. vrši naredbodavne funkcije za izvršavanje finansijskog plana Fonda;

2. odlučuje o privremenom plasmanu slobodnih sredstava kod poslovnih banaka i Poštanske štedionice;

3. donosi rešenja u drugom stepenu o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja;

4. vrši prijem i postavljenja zaposlenih u Fondu u skladu sa zakonom i opštim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji zaposlenih u Fondu;

5. priprema opšta akta koje donosi Upravni odbor Fonda;

6. donosi opšta akta u skladu sa zakonom i ovim statutom;

7. donosi rešenja o koeficijentima za valorizaciju zarada iz ranijih godina koje se uzimaju za utvrđivanje penzijskog osnova, rešenja o visini usklađivanja penzija i odgovarajućih novčanih naknada iz penzijskog i invalidskog osiguranja, rešenja o preračunavanju osnovica doprinosa i rešenja o preračunavanju iznosa prema kojima se utvrđuje penzijski osnov;

8. koordinira rad direkcije Fonda i Pokrajinskog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Pokrajinski fond);

9. vrši i druge poslove u skladu sa zakonom, ovim statutom i aktima Upravnog odbora Fonda.

Član 22a

Direktor Pokrajinskog fonda pored poslova utvrđenih Zakonom o utvrđivanju određenih nadležnosti autonomne pokrajine obavlja i sledeće poslove:

1. donosi rešenja u drugom stepenu o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja;

2. vrši prijem i postavljenja zaposlenih u Pokrajinskom fondu u skladu sa zakonom i opštim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji zaposlenih u Fondu;

3. predlaže izmenu opštih akata koje donosi direktor Fonda;

4. vrši i druge poslove u skladu sa zakonom, ovim statutom, aktima Upravnog odbora Fonda i direktora Fonda.

Član 23

Za direktora Fonda može biti imenovano lice koje ima najmanje VII stepen stručne spreme, pravni ili ekonomski fakultet i najmanje pet godina radnog iskustva.

Član 23a

Za direktora Pokrajinskog fonda može biti imenovano lice koje ima najmanje VII stepen stručne spreme, pravni ili ekonomski fakultet i najmanje pet godina radnog iskustva.

Član 24

Direktor Fonda ima pravo i dužnost da prisustvuje sednicama Upravnog odbora Fonda i učestvuje u njihovom radu.

Član 25

Direktor Fonda može biti razrešen dužnosti i pre vremena na koje je imenovan ako funkciju direktora ne vrši u skladu sa zakonom, ovim statutom i opštim aktima Fonda, ako se steknu uslovi kada zaposlenom po sili zakona, odnosno bez njegove saglasnosti prestaje radni odnos i ako sam podnese zahtev za razrešenje.

Član 25a

Direktor Pokrajinskog fonda može biti razrešen dužnosti i pre vremena na koje je imenovan ako funkciju direktora ne vrši u skladu sa zakonom, ovim statutom i opštim aktima Fonda, ako se steknu uslovi kada zaposlenom po sili zakona, odnosno bez njegove saglasnosti prestaje radni odnos i ako sam podnese zahtev za razrešenje.

Član 26

Direktor Fonda ima zamenika koji mu pomaže u radu, zamenjuje ga u slučaju sprečenosti i vrši druge poslove koje odredi direktor Fonda.

Direktor Fonda ima direktore sektora i savetnike čiji se broj utvrđuje opštim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji zaposlenih u Fondu.

Bliži uslovi za postavljenje zamenika direktora Fonda, direktora sektora i savetnika direktora Fonda, direktora Službe direkcije u Prištini, pomoćnika direktora - rukovodioca sektora direkcije Pokrajinskog fonda, direktora Filijale za grad Beograd i direktora filijala utvrđuju se opštim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji zaposlenih u Fondu.

Član 27

Direktor Fonda može generalnim, odnosno pojedinačnim punomoćjem svoje ovlašćenje za potpisivanje preneti na druga lica.

Direktor Fonda može određene poslove iz svoje nadležnosti preneti na rukovodeće i druge stručne radnike u Fondu.

Član 27a

Direktor Pokrajinskog fonda može generalnim, odnosno pojedinačnim punomoćjem svoje ovlašćenje za potpisivanje preneti na druga lica.

Direktor Pokrajinskog fonda može određene poslove iz svoje nadležnosti preneti na rukovodeće i druge stručne radnike u Pokrajinskom fondu i filijalama za područje AP Vojvodine.

IV OSNOVE ORGANIZACIJE FONDA

Član 28

Radi obezbeđenja neposrednog, efikasnog, racionalnog i zakonskog ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i obavljanja poslova sprovođenja osiguranja u Fondu se na funkcionalnom i teritorijalnom principu obrazuju organizacione jedinice i to: Direkcija Fonda sa Službom direkcije Fonda u Prištini, Pokrajinski fond sa direkcijom, Filijala za grad Beograd, filijale, koje mogu imati svoje službe filijala i ispostave, čije se nadležnosti i sedišta određuju zakonom i opštim aktom o organizaciji Fonda.

V PRAVA IZ PENZIJSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA

Član 29

U slučaju smrti korisnika penzije, licu koje izvrši sahranu pripada naknada pogrebnih troškova u iznosu od 1.500 dinara.

Usklađivanje naknade pogrebnih troškova iz stava 1 ovog člana vrši se od 1. januara tekuće godine, sa kretanjem neto zarade zaposlenih na području Republike u prethodnoj godini.

Odluku o usklađivanju i načinu isplate pogrebnih troškova donosi Upravni odbor Fonda.

Član 30

Pravo na naknadu za nabavku reproduktora imaju slepa lica koja su članovi biblioteke za slepe, a slepa deca ako se nalaze na redovnom ili vanrednom školovanju do navršenih 26 godina života.

Pravo na naknadu za nabavku Brajeve pisaće mašine ostvaruju slepa lica koja su obučena Brajevim pismom u školama za slepe ili na posebnim nastavama za opismenjavanje slepih lica i slepa deca koja se nalaze na redovnom ili vanrednom školovanju do navršenih 26 godina života.

Član 31

Slepa lica imaju pravo na naknadu za nabavku reproduktora i Brajeve pisaće mašine u visini nabavne cene po kojoj se ta pomagala isporučuju preko organizacije koju odredi Upravni odbor Fonda.

Slepa lica kojima je priznato pravo na naknadu, nabavljaju pomagala preko organizacije iz stava 1 ovog člana.

Fond zaključuje ugovor sa organizacijom iz stava 1 ovog člana o bližim uslovima za nabavku pomagala.

Član 32

Pravo na naknadu za nabavku reproduktora može se ponovo ostvariti po isteku roka od sedam godina, a pravo na nabavku Brajeve pisaće mašine može se ponovo ostvariti po isteku roka od 10 godina, računajući rok počev od dana isporuke pomagala slepom licu, odnosno slepom detetu.

Amortizovano pomagalo prenosi se u vlasništvo organizacije iz člana 31 ovog statuta.

Član 33

Postupak za ostvarivanje prava na naknadu za nabavku reproduktora i Brajeve pisaće mašine pokreće se na zahtev slepog lica, a za slepo dete na zahtev osiguranika, shodno odredbama Zakona.

Uz zahtev za ostvarivanje prava iz stava 1 ovog člana podnosi se:

- potvrda o zaposlenju ili svojstvu osiguranika, odnosno rešenje o priznavanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja;

- potvrda da je slepo lice član biblioteke za slepe, odnosno potvrda da je obučen Brajevim pismom, koju izdaje škola, odnosno organizator nastave za opismenjavanje;

- potvrda da se slepo dete nalazi na redovnom ili vanrednom školovanju.

VI SREDSTVA FONDA

Član 34

Sredstva za penzijsko i invalidsko osiguranje koriste se za namene predviđene programom rada i finansijskim planom Fonda u skladu sa zakonom i ovim statutom.

Član 35

Novčana sredstva Fonda koriste se za isplate po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i za druge obaveze utvrđene zakonom i drže se kod banaka koje odredi Upravni odbor Fonda.

Član 36

Sredstva za penzijsko i invalidsko osiguranje koristiće se u skladu sa ovim statutom i pod uslovima da su izmirene obaveze za namene određene zakonom, za društveni standard korisnika penzija (rešavanje stambenih potreba korisnika penzija, učešće u troškovima smeštaja u domove za penzionere i stara lica, regres, oporavak i rekreaciju, jednokratnu novčanu pomoć i učešće u troškovima korišćenja usluga zaštićenog stanovanja, usluga dnevnog boravka i pomoći u kući), mere i akcije koje neposredno doprinose sprečavanju i smanjenju invalidnosti (učešće u finansiranju mera zaštite na radu, finansiranjem određenih programa kojima se eliminišu štetni uticaji u uslovima rada i radnoj sredini kao sastavni deo invalidske zaštite kojom se utiče na smanjenje invalidnosti, učešće u finansiranju razvoja preduzeća za radno osposobljavanje i zapošljavanje invalida, učešće u finansiranju troškova korišćenja specijalizovanih zavoda za prevenciju invalidnosti i rehabilitaciju za osiguranike koji rade na radnim mestima sa posebnim uslovima rada) i za naučnoistraživački rad na unapređenju i razvoju sistema penzijskog i invalidskog osiguranja.

Član 37

Opštim aktima koje donosi Upravni odbor Fonda bliže se uređuju uslovi i način korišćenja sredstava iz člana 36 ovog statuta.

Član 38

Sredstva za naučnoistraživački rad na unapređenju i razvoju sistema penzijskog i invalidskog osiguranja mogu se koristiti u skladu sa programom naučnoistraživačkog rada koji donosi Upravni odbor Fonda.

Sredstva iz stava 1 ovog člana se obezbeđuju na osnovu ugovora, organizacijama koje se bave naučnoistraživačkim radom, a koje su izabrane na osnovu javnog konkursa.

Član 39

Srednjoročni program rada Fonda sadrži osnovne ciljeve, pravce i prioritete razvoja u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja i sredstva potrebna za ostvarivanje programa.

Član 40

Finansijsko poslovanje Fonda obuhvata sastavljanje Finansijskog plana Fonda, ostvarivanje prihoda i izvršavanje rashoda, vođenje knjigovodstva i evidencija o finansijskom poslovanju i sredstvima Fonda i sastavljanje godišnjeg obračuna Fonda.

Član 41

Fond ima poslovni račun i račune izdvojenih sredstava.

Na poslovni račun Fonda prenose se sredstva sa uplatnih računa na koje se uplaćuju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje sa teritorije Republike bez autonomnih pokrajina, sa teritorije AP Kosova i Metohije i sa podračuna Pokrajinskog fonda.

Na podračun Pokrajinskog fonda prenose se sredstva sa uplatnih računa na koje se uplaćuju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje sa teritorije AP Vojvodine radi evidencije o ostvarenim sredstvima.

Pokrajinski fond, Služba direkcije Fonda u Prištini i filijale Fonda imaju podračune na koje se prenose sredstva za sprovođenje penzijskog i invalidskog osiguranja na njihovom području, sa poslovnog računa Fonda.

Radi ostvarivanja prava osiguranika i korisnika u filijalama i službama filijala, mogu se otvoriti akreditivi na koje se prenose sredstva sa podračuna Pokrajinskog fonda, Službe direkcije Fonda, odnosno filijale.

Opštim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji zaposlenih uređuje se koje filijale mogu otvoriti račun, odnosno akreditiv.

Direktor Fonda ovlašćuje direktora Pokrajinskog fonda i rukovodeće radnike u Službi direkcije Fonda u Prištini, Filijali za grad Beograd i filijalama da raspolažu sredstvima na računu i da učestvuju u platnom prometu.

Direktor Pokrajinskog fonda svoje ovlašćenje iz stava 7 ovog člana može preneti na rukovodeće radnike u direkciji Pokrajinskog fonda i filijalama na teritoriji AP Vojvodine.

Uputstvom direktora Fonda uređuje se namena korišćenja sredstava, postupak i način rada sa računima i akreditivima.

Član 42

Slobodna sredstva Fonda mogu se privremeno, do isplate penzija i novčanih naknada iz penzijskog i invalidskog osiguranja, plasirati kod poslovnih banaka i Poštanske štedionice, ako banke i Poštanska štedionica pod istim uslovima obezbede nedostajuća sredstva za isplatu penzija i novčanih naknada.

Član 43

Prihodi ostvareni od imovine kojom Fond raspolaže, od novčanih sredstava ostvarenih prodajom društvenog i državnog kapitala kojim raspolažu preduzeća i prihodi od kamate na finansijska ulaganja i od prometa ili prodaje hartija od vrednosti, koriste se za namene utvrđene Finansijskim planom Fonda i zakonom.

VII OSTVARIVANJE I ZAŠTITA PRAVA

Član 44

O pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, utvrđivanju svojstva osiguranika i penzijskog staža u prvom stepenu rešava filijala na čijem je području osiguranik bio poslednji put zaposlen. Ako je od prestanka zaposlenja do pokretanja postupka proteklo 12 meseci, o pravu rešava filijala na čijem području lice koje podnosi zahtev za pokretanje postupka ima prebivalište.

Rešenje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja u prvom stepenu donosi direktor Filijale za grad Beograd i filijale. Direktor filijale može da ovlasti za potpisivanje rešenja drugo lice u filijali.

Član 45

Kada u postupku za ostvarivanje prava nastane sukob nadležnosti između filijala, taj sukob rešava direktor Fonda.

Član 46

Rešenje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja drugom stepenu donosi direktor Fonda, odnosno direktor Pokrajinskog fonda ili lice koje on ovlasti.

Rešenje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja po međunarodnim sporazumima u prvom stepenu donosi direktor sektora, odnosno, pomoćnik direktora - rukovodilac sektora direkcije Pokrajinskog fonda koji ta ovlašćenja mogu preneti na drugo lice.

Nadležnost utvrđena u st. 1 i 2 ovog člana odnosi se i na reviziju prvostepenih rešenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Član 47

O činjenicama od značaja za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u prvom i drugom stepenu veštači lekar pojedinac.

Prethodnu kontrolu pozitivnih nalaza u prvom i drugom stepenu obavlja lekar pojedinac.

Član 48

O izvršenom usklađivanju penzija i drugih novčanih naknada po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju ne donosi se rešenje, već se daje pismeno obaveštenje na čeku kojim se vrši isplata usklađene penzije, odnosno novčane naknade.

Korisnik prava može da traži da se donese pismeno rešenje o usklađivanju.

VIII JAVNOST RADA

Član 49

Javnost rada Fonda ostvaruje se javnošću rada Upravnog odbora Fonda, Nadzornog odbora Fonda, podnošenjem izveštaja o radu Fonda, objavljivanjem opštih akata, programa i odluka.

Fond može imati svoje glasilo, ili zajedničko glasilo sa drugim fondovima ili drugim ustanovama.

Član 50

Statut i opšta akta Fonda objavljuju se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

IX ZAVRŠNE ODREDBE

Član 51

Danom stupanja na snagu ovog statuta prestaje da važi Statut Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih ("Službeni glasnik RS", broj 72/92).

Član 52

Ovaj statut, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, objaviće se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Statuta Republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih

("Sl. glasnik RS", br. 27/2002)

Član 12

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, objaviće se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.