PRAVILNIK
O SADRŽAJU I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE I IZDAVANJU JAVNIH ISPRAVA U OSNOVNOJ ŠKOLI

("Sl. glasnik RS", br. 58/92, 64/92 - ispr., 14/2000 i 44/2002)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj, način vođenja i obrasci evidencije koju škola vodi: matična knjiga, dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga, evidencija o polaganju ispita - zapisnik o popravnim, razrednim, ispitima za obrazovanje odraslih i drugim ispitima i evidencija o izdatim svedočanstvima.

Evidenciju o uspehu učenika na kraju školske godine i o podeli predmeta na nastavnike škola vodi u okviru dnevnika obrazovno-vaspitnog rada - razredne knjige, a evidenciju o izdatim svedočanstvima i drugim javnim ispravama u okviru matične knjige.

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj i obrasci javnih isprava koje izdaje škola: đačka knjižica, svedočanstvo o završenoj školi, odnosno razredu, prevodnica i uverenje o položenom ispitu iz stranog jezika.

Član 2

Matična knjiga se vodi posebno za svakog učenika u okviru odeljenja, počev od upisa u školu do završetka sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Spoljni tabak matične knjige sadrži evidenciju o izdatim svedočanstvima o završenoj osnovnoj školi ili pojedinačnom razredu, izdatoj prevodnici, uverenju o položenom ispitu stranog jezika, kao i o izdatim duplikatima ovih javnih isprava.

Matična knjiga se vodi na obrascu broj 1, u obliku tabaka veličine 29x42 cm, a kada se štampa i vodi dvojezično veličine 35x50 cm.

Član 3

Matična knjiga odraslih vodi se posebno za svakog odraslog u okviru odeljenja - grupe, počev od upisa u školu do završetka sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Spoljni tabak matične knjige sadrži evidenciju o izdatim javnim ispravama.

Matična knjiga se vodi na obrascu broj 2, u obliku tabaka veličine 21x29 cm, a kada se štampa i vodi dvojezično veličine 25x35 cm.

Član 4

Matična knjiga za osnovne muzičke, odnosno baletske škole vodi se za svakog učenika posebno u okviru odeljenja - klase, počev od upisa u školu do sticanja osnovnog muzičkog, odnosno baletskog obrazovanja i vaspitanja.

Spoljni tabak matične knjige sadrži evidenciju o izdatom svedočanstvu o završenoj osnovnoj muzičkoj, odnosno baletskoj školi, prevodnici i o izdatim duplikatima ovih javnih isprava.

Matična knjiga se vodi na obrascu broj 3, u obliku tabaka, veličine 25x35 cm.

Član 5

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga vodi se posebno za svako odeljenje i sadrži lične podatke o svakom učeniku, evidenciju o uspehu u učenju i vladanju u prvom i drugom polugodištu, dnevnik rada (razredna knjiga), evidenciju o uspehu svih učenika na kraju polugodišta i na kraju školske godine i evidenciju o podeli predmeta na nastavnike u svakom odeljenju.

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga vodi se odvojeno za razrednu i predmetnu nastavu, na Obrascu br. 4 i na Obrascu br. 4a, u obliku knjige sa tvrdim koricama veličine 35x25 cm.

Kada se nastava izvodi i na jeziku narodnosti, evidencija se vodi i na jeziku te narodnosti osim dnevnika rada (razredna knjiga), koji se vodi samo na jeziku na kome se ostvaruje obrazovno-vaspitni rad.

Član 6

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga za odrasle vodi se posebno za svako odeljenje - grupu i sadrži lične podatke odraslih, evidenciju o uspehu u učenju u prvom i drugom polugodištu, dnevnik rada, evidenciju o uspehu svih učenika na kraju polugodišta i na kraju školske godine i evidenciju o podeli predmeta na nastavnike u svakom odeljenju - grupi.

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga za odrasle vodi se za svaku školsku godinu, na obrascu broj 5, u obliku knjige u broširanom povezu, veličine 29x42 cm.

Kada se nastava izvodi i na jeziku narodnosti, evidencija se vodi i na jeziku te narodnosti osim dnevnika rada (razredna knjiga), koji se vodi samo na jeziku na kome se ostvaruje obrazovno-vaspitni rad.

Član 7

U osnovnim muzičkim, odnosno baletskim školama vode se dva dnevnika obrazovno-vaspitnog rada - razredne knjige: za glavni predmet - individualni rad i za teorijske predmete. Ove knjige se vode za svaku školsku godinu, posebno za svako odeljenje - klasu i za svaki glavni predmet.

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga za glavni predmet - individualni rad vodi se na obrascu broj 6, u obliku knjige u broširanom povezu, veličine 25x35 cm, a dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga za teorijske predmete na obrascu broj 7, u obliku knjige u broširanom povezu iste veličine.

Član 8

Škola vodi evidenciju o polaganju ispita.

Zapisnik o polaganju ispita vodi se prilikom polaganja popravnih i razrednih ispita; ispita u muzičkoj, odnosno baletskoj školi; ispita odraslih, ispita iz stranog jezika i drugih.

Zapisnik o polaganju ispita vodi se za svakog učenika pojedinačno i može se koristiti u više ispitnih rokova. Podaci i evidencija iz njega se unose u odgovarajuću matičnu knjigu.

Zapisnik o polaganju ispita vodi se na obrascu broj 8, u obliku tabaka veličine 21x29 cm, a kada se štampa i vodi dvojezično iste je veličine.

Član 9

Osnovna škola izdaje svakom učeniku đačku knjižicu prilikom upisa u školu, u koju se unose lični podaci učenika i podaci o uspehu i vladanju na kraju prvog i drugog polugodišta svakog razreda u toku osmogodišnjeg školovanja.

Đačka knjižica se štampa na obrascu broj 9, u tvrdom povezu, veličine 10x14 cm, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Član 10

Škola za osnovno muzičko, odnosno baletsko obrazovanje izdaje svakom učeniku đačku knjižicu prilikom upisa u školu u koju se unose lični podaci učenika, podaci o uspehu i vladanju na kraju prvog i drugog polugodišta za svaki razred u toku školovanja.

Đačka knjižica se štampa na obrascu broj 10, u broširanom povezu, veličine 10x14 cm.

Član 11

Osnovna škola izdaje učeniku svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, na obrascu broj 11, u obliku tabaka veličine 21x29 cm, a kada se štampa i izdaje dvojezično, veličine 25x35 cm.

Član 12

Osnovna škola izdaje odraslom svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi na obrascu broj 12, u obliku tabaka, veličine 21x29 cm, a kada se štampa i izdaje dvojezično, veličine 25x35 cm.

Član 13

Škola za osnovno muzičko, odnosno baletsko obrazovanje i vaspitanje izdaje učeniku svedočanstvo o završenoj osnovnoj muzičkoj, odnosno baletskoj školi, na obrascu broj 13, u obliku tabaka, veličine 21x29 cm.

Član 14

Škola izdaje učeniku, koji odlazi u inostranstvo ili mu je prestala obaveza pohađanja nastave, svedočanstvo o završenom pojedinačnom razredu škole, na obrascu broj 14, u obliku lista veličine 21x29 cm, kada se štampa i izdaje dvojezično, veličine 25x35 cm.

Član 15

Škola izdaje svedočanstvo o završenom pojedinačnom razredu osnovnog obrazovanja odraslih na obrascu broj 15, u obliku lista veličine 21x29 cm, a kada se štampa i izdaje dvojezično veličine 25x35 cm.

Član 16

Osnovna škola izdaje prevodnicu o prelasku učenika iz jedne osnovne škole u drugu u toku sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja, na obrascu broj 16 u obliku tabaka veličine 21x29 cm, a kada se štampa i izdaje dvojezično, veličine 25x35 cm.

Član 17

Škola za osnovno muzičko, odnosno baletsko obrazovanje i vaspitanje izdaje prevodnicu o prelasku učenika iz jedne osnovne muzičke, odnosno baletske škole u drugu, na obrascu broj 17, u obliku lista veličine 21x29 cm.

Član 18

Škola izdaje uverenje učeniku o položenom stranom jeziku za svaki razred, na obrascu broj 18, u obliku lista veličine 29x21 cm, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Član 19

Škola u kojoj stiču obrazovanje i vaspitanje učenici ometeni u razvoju vodi evidenciju i izdaje javne isprave na obrascima propisanim ovim pravilnikom za obavezno osnovno obrazovanje.

Član 20

Obrasci javnih isprava broj 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 i 18 propisani ovim pravilnikom, štampaju se na svetloplavoj podlozi.

Obrasci evidencije i javnih isprava od broja 1 do 18 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 21

Duplikati javnih isprava iz ovog pravilnika izdaju se na obrascima propisanim ovim pravilnikom na čijem se gornjem desnom uglu prve strane ispisuje reč: "DUPLIKAT" slovima veličine 5 mm.

Član 22

Pogrešno upisani podaci u evidenciju precrtavaju se tako da ostanu čitljivi, a ispravka se potpisuje i overava pečatom škole.

Član 23

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 47/90 i "Službeni glasnik Republike Srbije", br. 24/91, 29/91 i 30/92).

Član 24

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmeni
Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi

("Sl. glasnik RS", br. 44/2002)

Član 2

Obrazac br. 4 i Obrazac br. 4a odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Obrasci evidencije i javnih isprava objavljeni su u "Sl. glasniku RS", br. 56/92 - str. 1987-2072 i 44/2002 - str. 5-64.