UREDBA
O BLIŽIM USLOVIMA ZA OTVARANJE I RAD PREDSTAVNIŠTAVA STRANIH LICA U JUGOSLAVIJI

("Sl. list SRJ", br. 51/92, 81/93, 26/94, 50/94, 49/96 i 54/2002)

1. OSNOVNE ODREDBE

Član 1

U Jugoslaviji može otvoriti predstavništvo strano lice koje obavlja privrednu ili bankarsko-finansijsku delatnost ili poslove osiguranja, nacionalna i međunacionalna organizacija u koju su učlanjena strana lica koja se bave privrednom delatnošću i nacionalna i međunarodna, odnosno regionalna organizacija koja se bavi unapređenjem razmene sa Jugoslavijom.

Strano lice može otvoriti predstavništvo u Jugoslaviji samo ili zajedno sa drugim stranim licem.

Predstavništvo je sastavni deo stranog lica i nema status pravnog lica. Predstavništvo obavlja poslove po nalogu osnivača.

Strano lice koje ima predstavništvo u Jugoslaviji može otvoriti jedan ogranak ili više ogranaka tog predstavništva.

Strano lice ne može otvoriti predstavništvo u oblasti naoružanja i vojne opreme.

Član 2

Strano lice može otvoriti predstavništvo u Jugoslaviji radi istraživanja tržišta i vršenja prethodnih i pripremnih radnji za zaključivanje ugovora o izvozu jugoslovenske robe i usluga i o uvozu kojim se unapređuje i razvija proizvodnja i ugovora o dugoročnoj proizvodnoj kooperaciji, poslovno-tehničkoj saradnji i stranim ulaganjima.

Strana banka ili druga finansijska organizacija može otvoriti predstavništvo radi istraživanja tržišta u oblasti finansijsko-bankarskog poslovanja, vršenja prethodnih i pripremnih radnji za zaključivanje ugovora u ovoj oblasti i predstavljanja osnivača.

Strana osiguravajuća organizacija može otvoriti predstavništvo u oblasti osiguranja radi uspostavljanja poslovne saradnje sa domaćim organizacijama za osiguranje ili preduzećima, odnosno drugim pravnim licima.

Predstavništvo za agencijske poslove u vazdušnom saobraćaju može prodavati sopstvena prevozna dokumenta, u skladu sa zaključenim ugovorima o toj prodaji, međunarodnim ugovorima i propisima kojima se uređuje devizno poslovanje.

Član 3

Strano lice može otvoriti predstavništvo u Jugoslaviji ako se upiše u Registar predstavništava stranih lica u Jugoslaviji, koji se vodi u Saveznom ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom (u daljem tekstu: Registar).

Predstavništvo može početi da radi posle upisa u Registar.

Predstavništvo stranog lica može obavljati samo poslove koji su upisani u Registar.

Zahtev za upis u Registar sadrži: firmu osnivača, firmu i sedište predstavništva, delatnost predstavništva i broj lica zaposlenih u predstavništvu.

Uz zahtev za upis u Registar strano lice podnosi:

1) ispravu o upisu stranog lica u registar koji se vodi u odnosnoj zemlji - u originalu ili foto-kopiji koju overava nadležni organ koji je upisao firmu u registar, odnosno javni beležnik, kao i u prevodu ovlašćeni sudski tumač;

2) program poslovanja predstavništva;

3) overenu izjavu stranog lica da preuzima odgovornost za sve obaveze koje nastanu u Jugoslaviji u vezi s radom predstavništva;

4) odobrenje za stalno nastanjenje ili privremeni boravak u Jugoslaviji stranih državljana koji se zapošljavaju u predstavništvu;

5) odluku o imenovanju rukovodioca predstavništva.

Ako predstavništvo otvara strano pravno lice čiji je osnivač jugoslovenski državljanin, to lice dužno je da uz zahtev iz stava 5 ovog člana priloži dokaz o prebivalištu, odnosno boravištu u inostranstvu.

Na otvaranje ogranka predstavništva shodno se primenjuju odredbe o otvaranju, radu i prestanku rada predstavništva.

Strano lice koje zajedno sa drugim stranim licem otvori predstavništvo u Jugoslaviji uz zahtev za upis u Registar podnosi i dokumenta predviđena u stavu 5 ovog člana kao i ugovor o osnivanju zajedničkog predstavništva.

Ako nastanu promene u predstavništvu u vezi sa statusom firme, sedištem predstavništva, brojem zaposlenih, ovlašćenim licem i sl., strano lice je obavezno da podnese zahtev Saveznom ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom radi izmena rešenja o upisu predstavništva u Registar.

Savezno ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom dužno je da o zahtevu za otvaranje predstavništva odluči u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

O upisu predstavništva u Registar Savezno ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom donosi rešenje koje se objavljuje u "Službenom listu SRJ", o trošku stranog lica.

2. RAD PREDSTAVNIŠTVA

Član 4

Predstavništvo stranog lica u Jugoslaviji predstavlja rukovodilac predstavništva ili lice zaposleno u predstavništvu koje ovlasti strano lice.

Član 5

Radni odnosi, prava, obaveze i odgovornosti jugoslovenskih državljana zaposlenih u predstavništvu stranog lica u Jugoslaviji uređuju se u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju osnovna prava radnika iz radnog odnosa.

Strano lice zaključuje sa svakim radnikom - jugoslovenskim državljaninom ugovor o zapošljavanju, kojim se ne mogu utvrditi manja prava i nepovoljniji uslovi rada od prava i uslova utvrđenih zakonom, odnosno kolektivnim ugovorom.

Član 6

Za strane državljane iz zemlje sa kojom nije zaključena konvencija o socijalnom osiguranju, strano lice koje je otvorilo predstavništvo u Jugoslaviji plaća naknadu za korišćenje zdravstvene zaštite zdravstvenoj ustanovi koja je pružila zaštitu.

Član 7

Predstavništvo stranog lica u Jugoslaviji dužno je da se u svom radu pridržava jugoslovenskih propisa.

Nadzor nad primenjivanjem jugoslovenskih propisa vrše nadležni organi za poslove inspekcije u okviru svojih nadležnosti.

Nadležni sud dostaviće Saveznom ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom pravosnažnu presudu kojom je stranom licu koje je otvorilo predstavništvo u Jugoslaviji izrečena kazna za privredni prestup zbog povrede odredaba ove uredbe, odnosno drugih propisa kojima se uređuje spoljnotrgovinsko i devizno poslovanje, a organ iz stava 2 ovog člana - konačnu odluku koju donese u okviru svojih nadležnosti.

Strano lice dužno je da podnese izveštaj o radu predstavništva u Jugoslaviji u protekloj godini. Izveštaj se podnosi Saveznom ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom do 31. marta naredne godine. Izveštaj sadrži osnovne podatke o radu predstavništva (broj zaposlenih lica, obim poslovanja u tekućoj godini i dr.).

Član 8

Savezno ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom donosi rešenje o brisanju predstavništva stranog lica u Jugoslaviji iz Registra po zahtevu osnivača ili ako predstavništvo više ne ispunjava uslove propisane ovom uredbom i utvrđene u rešenju o upisu u Registar, odnosno ako je strano lice koje je otvorilo predstavništvo u Jugoslaviji presudom nadležnog suda kažnjeno više od dva puta u poslednje dve godine za privredni prestup, utvrđen ovom uredbom i propisima kojima se uređuje spoljnotrgovinsko i devizno poslovanje.

U rešenju iz stava 1 ovog člana odrediće se rok za prestanak rada predstavništva, koji ne može biti duži od šest meseci.

Rešenje o brisanju predstavništva iz Registra objavljuje se u "Službenom listu SRJ", o trošku stranog lica.

3. KAZNENE ODREDBE

Član 9

Novčanom kaznom od 45.000 do 450.000 novih dinara kazniće se za privredni prestup strano pravno lice:

1) ako predstavništvo otpočne da radi pre upisa u Registar ili ako obavlja poslove za koje nije upisano u Registar ili ako u roku od 30 dana od dana nastanka promena u predstavništvu u vezi sa statusom firme, sedištem predstavništva, brojem zaposlenih, ovlašćenim licem i sl., ne obavesti Savezno ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom (član 3 st. 2, 3 i 10);

2) ako se predstavništvo u svom radu ne pridržava jugoslovenskih propisa ili ako do roka propisanog ovom uredbom ne dostavi Saveznom ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom izveštaj o radu predstavništva u Jugoslaviji za proteklu godinu (član 7 st. 1 i 4).

Za radnje iz stava 1 ovog člana kazniće se za privredni prestup i odgovorno lice u stranom pravnom licu novčanom kaznom od 3.000 do 30.000 novih dinara.

4. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o bližim uslovima za otvaranje i rad predstavništva stranih lica u Jugoslaviji ("Službeni list SFRJ", br. 75/89).

Član 11

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".