PRAVILNIK
O NAČINU OBRAČUNA NAKNADE ZA IZGRADNJU I ODRŽAVANJE SKLONIŠTA I VRŠENJU DRUGIH USLUGA

("Sl. glasnik RS", br. 65/2002)

Član 1

Ovim pravilnikom se bliže određuje način i postupak utvrđivanja ukupne vrednosti građevinskog dela objekta, koja predstavlja osnovicu za obračun naknade za izgradnju i održavanje skloništa u postupku izdavanja građevinske dozvole, ukoliko investitor, prilikom izgradnje novog objekta, dogradnje, nadziđivanja ili rekonstrukcije ne gradi sklonište.

Ovim pravilnikom se određuje i način obračuna usluga za poslove koji se obavljaju u Javnom preduzeću u okviru registrovane delatnosti.

Član 2

Ukoliko investitor prilikom izgradnje novog objekta, dogradnje, nadziđivanja ili rekonstrukcije ne gradi sklonište, obavezan je u postupku izdavanja građevinske i upotrebne dozvole, da uplati naknadu za izgradnju i održavanje skloništa, u visini od 2% od ukupne vrednosti građevinskog dela objekta.

Građevinskim delom objekta smatra se građevinski objekat sa električnom, vodovodnom, kanalizacionom, telefonskom, gromobranskom i mašinskom instalacijom.

Investitori koji izvode radove adaptacije ili rekonstrukcije u objektu ne menjajući postojeće gabarite osnove i visine, odnosno ukupnu površinu, nemaju obavezu plaćanja naknade iz stava 1 ovog člana, a za izdatu potvrdu platiće naknadu za izvršenu uslugu u fiksnom iznosu prema odluci Upravnog odbora.

Član 3

Ukupna vrednost građevinskog dela objekta, koja je osnovica za obračun naknade za izgradnju i održavanje skloništa je 1/4 vrednosti radova iz predmera i predračuna radova iz glavnog projekta, koji mora biti urađen u skladu sa građevinskim standardima, normativima i kretanjima na tržištu, i ne može biti manja od minimalne ukupne vrednosti građevinskog dela objekta, obračunate prema kriterijumima iz člana 4 ovog pravilnika.

Član 4

Minimalna ukupna vrednost građevinskog dela objekta iz člana 3 ovog pravilnika, predstavlja proizvod neto površine objekta, minimalne jedinične cene po m2, koju utvrđuje Upravni odbor Javnog preduzeća posebnom odlukom i koeficijenta, po obrascu:

MV = P x C x K

gde je: MV - iznos minimalne ukupne vrednosti građevinskog dela objekta

P - neto površina objekta (m2)

C - jedinična cena po m2, određena odlukom UO (din/m2)

K - koeficijent - u zavisnosti od vrste objekta

pri čemu je koeficijent: - 1,0 - za stambene i stambeno poslovne objekte

- 0,9 - za industrijske objekte

- 0,55 - za privredno-proizvodne hale, magacine i slično

- 1,20 - za poslovne objekte

- 0,7 - za fizička lica prilikom izgradnje stambenog objekta površine do 200 m2

- 0,8 - za nadziđivanje objekta

Ukoliko predmer i predračun radova za određeni objekat nije urađen u skladu sa građevinskim standardima, normativima i kretanjima na tržištu, a na predmetni objekat ne mogu da se primene kriterijumi iz prethodnog stava ovog člana, vrednost građevinskog dela objekta utvrdiće komisija Javnog preduzeća koju imenuje svojim rešenjem direktor preduzeća.

Ukoliko investitor pribavlja građevinsku dozvolu fazno, odvojeno za arhitektonsko-građevinske radove i instalaterske radove, vrednost arhitektonsko-građevinskih radova je 70%, a vrednost instalaterskih radova 30% od ukupne minimalne vrednosti radova.

Član 5

Realizacija izgradnje skloništa vezuje se za realizaciju pripadajućih objekata, te se ne mogu dobiti građevinska i upotrebna dozvola za predmetne objekte, bez građevinske i upotrebne dozvole pripadajućeg skloništa.

Izuzetno, ukoliko investitor zbog određenih urbanističkih razloga realizuje gradnju lokacije u više faza, pri čemu se sklonište ne gradi u prvoj fazi, obavezan je da u prvoj fazi pribavi bliže uslove za projektovanje skloništa i ne može dobiti upotrebnu dozvolu bez prethodne upotrebne dozvole za sklonište.

Član 6

Konačan iznos naknade za izgradnju i održavanje skloništa utvrđuje se u postupku izdavanja upotrebne dozvole, na osnovu stvarne ukupne vrednosti građevinskog dela objekta.

Investitor tom prilikom plaća razliku vrednosti između konačnog iznosa naknade za izgradnju i održavanje skloništa i naknade akontaciono utvrđene u postupku izdavanja građevinske dozvole.

Član 7

Investitorima koji pruže potrebne garancije, može se odobriti plaćanje obračunate naknade u više mesečnih rata ili ugovorom o kompenzacionom poslu.

Član 8

Investitorima koji izmire obavezu uplate naknade za izgradnju i održavanje skloništa, saglasno ovom pravilniku, Javno preduzeće izdaje potvrdu, koja predstavlja osnov za izdavanje građevinske dozvole.

Investitorima, koji izvode radove iz stava 3 član 2 ("male intervencije") može se izdati građevinska dozvola i bez prethodne potvrde Javnog preduzeća za skloništa.

Ostale usluge

Član 9

Javno preduzeće će vršiti sledeće usluge u okviru svoje delatnosti:

- pregled projektne dokumentacije i izdavanja potvrde investitorima koji su oslobođeni od plaćanja naknade za izgradnju i održavanje skloništa.

- pregled projektne dokumentacije za skloništa radi davanja mišljenja.

Cene za navedene usluge određuje odlukom Upravni odbor Javnog preduzeća za sklonište.

Član 10

Cene ostalih usluga Javnog preduzeća koje napred nisu navedene odrediće se prema obrascu:

CU = K x OCR x Č

gde: CU ukupna cena usluge (din.),

K - koeficijent za obračun zarade zaposlenog u JPS-u koji uslugu vrši

OCR - osnovna cena rada u JPS (din.)

Č - broj časova angažovanja zaposlenog na pružanju usluga.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

Član 12

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu obračuna naknade za izgradnju i održavanje skloništa i vršenju drugih usluga ("Službeni glasnik RS", broj 64/2001)