ZAKON
O VRŠENJU JAVNIH OVLAŠĆENJA I NAČINU OBEZBEĐENJA SREDSTAVA CRVENOG KRSTA SRBIJE

("Sl. glasnik SRS", br. 6/79, 20/84, 24/85, 27/85, 37/88 i 30/89 i "Sl. glasnik RS", br. 67/93 - dr. zakon)

Član 1

Crveni krst Srbije vrši javna ovlašćenja utvrđena Zakonom o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Jugoslavije ("Službeni list SFRJ", broj 13/76) i ovim zakonom.

Član 2

Pored javnih ovlašćenja utvrđenih Zakonom o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Jugoslavije Crveni krst Srbije vrši i sledeće poslove:

1. organizuje osposobljavanje ekipa za pružanje prve medicinske pomoći,

2. učestvuje u osposobljavanju stanovništva za kućnu negu obolelih i povređenih, za higijensko-epidemiološku zaštitu, socijalnu zaštitu i zbrinjavanje, kao i za druge potrebe društvene samozaštite i narodne odbrane,

3. učestvuje u organizovanju pomoći žrtvama elementarnih i drugih većih nesreća i u otklanjanju posledica elementarnih nesreća,

4. učestvuje u zdravstveno-vaspitnom radu i organizovanju drugih mera i akcija u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti,

5. populariše dobrovoljno davanje krvi, okuplja dobrovoljne davaoce krvi i o njima vodi evidenciju,

6. prikuplja, sređuje, čuva i daje podatke o žrtvama oružanih sukoba i vrši službu traženja,

7. vrši i druge poslove određene zakonom.

Član 3

U vršenju javnih ovlašćenja utvrđenih ovim zakonom Crveni krst Srbije sarađuje sa državnim organima, organizacijama udruženog rada, samoupravnim interesnim zajednicama u oblasti zdravstva, invalidskog i penzijskog osiguranja, socijalne zaštite, dečje zaštite i obrazovanja, sa Jugoslovenskom narodnom armijom, teritorijalnom odbranom i civilnom zaštitom, kao i sa drugim organizacijama i zajednicama i njihovim organima, kada je to od zajedničkog interesa.

Organi, organizacije i zajednice iz stava 1 ovog člana sa teritorije Socijalističke Republike Srbije dužni su, u okviru svog delokruga, da pružaju pomoć Crvenom krstu Srbije radi izvršavanja njegovih zadataka.

Crveni krst Srbije sarađuje sa organizacijama Crvenog krsta iz drugih republika i pokrajina.

Član 4

Crveni krst Srbije u vršenju javnih ovlašćenja utvrđenih ovim zakonom, samostalno ili preko organa Crvenog krsta Jugoslavije, sarađuje sa nacionalnim društvima Crvenog krsta, Crvenog polumeseca, Crvenog lava i sunca i sa drugim srodnim nacionalnim humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim organizacijama.

Član 5

Za ostvarivanje svojih ciljeva i izvršavanje poslova i zadataka Crveni krst Srbije ostvaruje sredstva od:

1. članarine,

2. priloga svojih članova i ostalih građana, organizacija udruženog rada i drugih samoupravnih organizacija i zajednica,

3. zaveštanja i poklona,

4. sredstava koja društveno-političke zajednice daju Crvenom krstu Srbije za vršenje javnih ovlašćenja,

5. dobrovoljnih priloga, ostvarenih za vreme "Nedelje Crvenog krsta Srbije" i "Nedelje borbe protiv tuberkuloze" i u okviru drugih akcija,

6. naknada za usluge koje vrši u skladu sa zakonom i statutom,

7. prihoda od igara na sreću i drugih izvora prihoda utvrđenih zakonom i statutom, i

8. drugih prihoda.

Član 6

Za izvršavanje poslova koje povere Crvenom krstu Srbije, društveno-političke zajednice i samoupravne organizacije i zajednice obezbeđuju potrebna sredstva.

Član 7

Radi obezbeđivanja potrebnih sredstava za postizanje ciljeva i ostvarivanje javnih ovlašćenja i drugih zadataka i poslova Crvenog krsta Srbije, za svaku prodatu ulaznicu za priredbe naplaćuje se i to:

- Kinematografske i sajamske priredbe             200 dinara

- sportske susrete i ostale priredbe                   500 dinara

Za svaku prodatu gramofonsku ploču ili muzičku kasetu naplaćuje se 500 dinara.

Priredbama u smislu stava 1 ovog člana ne smatraju se izložbe slika, skulptura i drugih predmeta umetničke ili muzejske vrednosti, pozorišne predstave, priredbe koje organizuju učenici i studenti u krugu škola, fakulteta i akademija za učenike i studente, koncerti ozbiljne muzike, festivali, smotre kao i druge kulturne manifestacije u čijem finansiranju učestvuju samoupravne interesne zajednice.

Član 8

U cilju popularisanja rada i postignutih uspeha kao i obezbeđenja potrebnih sredstava za postizanje ciljeva i ostvarivanje javnih ovlašćenja i drugih zadataka i poslova Crvenog krsta Srbije, uvode se stalne tradicionalne manifestacije "Nedelja Crvenog krsta Srbije" i "Nedelja borbe protiv tuberkuloze".

"Nedelja Crvenog krsta" organizuje se svake godine u mesecu maju, a "Nedelja borbe protiv tuberkuloze" u mesecu septembru u trajanju od po sedam dana.

Član 9

Za vreme trajanja "Nedelje Crvenog krsta" i "Nedelje borbe protiv tuberkuloze" plaća se i to:

1. na svaku prodatu putničku kartu u avionskom i međunarodnom železničkom i autobuskom saobraćaju - 500 dinara;

2. na svaku prodatu putničku kartu u unutrašnjem železničkom, brodskom i međumesnom (osim gradskom i prigradskom) autobuskom saobraćaju - 250 dinara;

3. na svaku poštansku pošiljku u unutrašnjem saobraćaju, osim na pošiljke novina i časopisa - 250 dinara.

Član 9a

Iznosi iz čl. 7 i 9 ovog zakona valorizuju se svake godine za prosečan rast cena roba na malo za period januar - septembar prethodne godine na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku.

Valorizaciju sredstava iz stava 1 ovog člana vrši Izvršno veće Skupštine SR Srbije odlukom koju donosi od 31. decembra tekuće godine za narednu godinu.

Izuzetno od odredaba st. 1 i 2 ovog člana iznose iz čl. 7 i 9 ovog zakona Izvršno veće Skupštine SR Srbije valorizovaće i u toku godine ako rast cena robe na malo, na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, premaši za 100% nivo cena dostignut u vreme prethodne valorizacije.

Član 10

Naplatu iznosa čl. 7 i 9 ovog zakona vrše osnovne organizacije udruženog rada, druge samoupravne organizacije i zajednice, druga pravna lica i građani koji prodaju ulaznice i vozne karte, odnosno vrše poštanske usluge.

Republički sekretarijat za finansije donosi bliže propise o načinu naplate iznosa iz stava 1 ovog člana.

Član 11

Naplaćena sredstva iz čl. 7 i 9 ovog zakona, subjekti koji vrše njihovu naplatu dužni su da uplate najdocnije do 15. u mesecu za protekli mesec.

Sredstva iz stava 1 ovog člana u iznosu koji se za namene po članu 2 stav 1 tač. 1-6 ovog zakona utvrđuju u budžetu Republike za svaku pojedinu godinu, raspoređuju se Crvenom krstu Srbije.

Crveni krst Srbije vrši raspodelu sredstava iz stava 2 ovog člana prema merilima i na način utvrđen opštim aktom u skladu sa statutom.

Član 12

Subjekti koji vrše naplatu sredstava dužni su da nadležnoj službi društvenog knjigovodstva, odnosno upravi društvenih prihoda omoguće kontrolu obračuna naplate i uplate sredstava iz čl. 7 i 9 ovog zakona.

Član 12a

U pogledu naplate sredstava, kamate, povraćaja, zastarelosti i kaznenih mera primenjuju se odgovarajuće odredbe Zakona o utvrđivanju i naplati poreza, odnosno propisi o oporezivanju dohotka osnovnih organizacija udruženog rada.

Član 13

Crveni krst Srbije vrši poslove iz člana 2 ovog zakona u skladu sa ovim zakonom i smernicama Izvršnog veća Skupštine Socijalističke Republike Srbije.

Nadzor nad zakonitošću rada opštinske organizacije Crvenog krsta Srbije vrši opštinski organ uprave nadležan za poslove zdravlja, a nadzor nad zakonitošću rada Crvenog krsta Srbije vrši republički organ uprave nadležan za poslove zdravlja.

Član 14

Novčanom kaznom do 1.000.000.000 dinara kazniće se za prekršaj osnovna organizacija udruženog rada, druga samoupravna organizacija i zajednica i drugo pravno lice:

1. ako novčana sredstva iz čl. 7 i 9 ovog zakona ne naplaćuje ili ne uplati u budžet Republike u roku određenom u članu 11 stav 1 ovog zakona,

2. ako nadležne organe ometaju ili im onemogućuju kontrolu obračuna i naplate novčanih sredstava iz člana 12 ovog zakona.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom do 200.000.000 dinara i odgovorno lice u organizaciji udruženog rada, drugoj samoupravnoj organizaciji i zajednici i drugom pravnom licu.

Član 15

Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o uvođenju doprinosa Crvenom krstu Srbije za vreme "Nedelje Crvenog krsta" ("Službeni glasnik SRS", broj 17/76).

Član 16

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".