ZAKON
O PREUZIMANJU DELA OBAVEZA METALURŠKOG KOMBINATA SMEDEREVO PO INOSTRANIM KREDITIMA

("Sl. glasnik RS", br. 20/90 i 66/91 - dr. zakon)

Član 1

Republika Srbija (u daljem tekstu: Republika) preuzima deo obaveza Metalurškog kombinata Smederevo po inostranom kreditu po ugovoru br. 121-1-297 od 2. avgusta 1979. godine u visini dinarske protivvrednosti 132 miliona američkih dolara.

Pored iznosa iz stava 1 ovog člana Republika preuzima obavezu i po osnovu pripadajućeg dela kamate.

Član 2

Obaveza Republike po osnovu preuzetog inostranog duga iz člana 1 ovog zakona izvršiće se u godišnjim iznosima utvrđenim amortizacionim planom o otplati duga iz člana 1 ovog člana.

Član 3

Sredstva za izmirenje obaveze iz člana 2 ovog zakona obezbeđivaće se u budžetu Republike, svake godine do konačne otplate preuzete obaveze.

Član 4

Preuzete obaveze iz člana 1 stav 1 ovog zakona predstavljaju ulog Republike u trajnom kapitalu Metalurškog kombinata DD Smederevo.

Preuzete obaveze kao i zaključivanje ugovora o osnivanju Metalurškog kombinata DD Smederevo u ime i za račun Republike izvršiće Republički fond za razvoj i prestruktuiranje privrede.

Član 5

Kursne razlike koje se po osnovu kredita koji se preuzimaju članom 1 ovog zakona ostvare shodno Saveznom zakonu o pokriću kursnih razlika, uvećavaju ulogu Republike u trajnom kapitalu Metalurškog kombinata DD Smederevo.

PRELAZNE ODREDBE

Član 6*

(Prestao da važi)

Član 7

Do konstituisanja Republičkog fonda za razvoj i prestruktuiranje privrede, poslove iz člana 4 stav 2 ovog zakona obavljaće Agencija za strana ulaganja, svojinske i proizvodne promene.

Član 8

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

* Član 6 Zakona prestao je da važi danom stupanja na snagu Zakona o prestanku važenja Zakona o obaveznom udruživanju sredstava društvene reprodukcije za finansiranje određenih neophodnih potreba od opšteg interesa za Republiku ("Sl. glasnik RS", br. 66/91).