ODLUKA
O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I POSTUPKU ODOBRAVANJA KVOTA ZA IZVOZ

("Sl. list SRJ", br. 25/2001, 47/2001 i 56/2002)

1. Ovom odlukom propisuju se uslovi, kriterijumi i postupak za odobravanje kvota, na osnovu kojih Savezno ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom (u daljem tekstu: nadležni savezni organ) izdaje rešenje o dodeli kvote.

2. Preduzeću, drugom pravnom licu i preduzetniku (u daljem tekstu: preduzeće) nadležni savezni organ može dodeliti kvotu za izvoz robe u zavisnosti od raspoloživog obima kvote, saglasno rešenju o utvrđivanju obima kvota za izvoz robe za odnosnu godinu, odnosno period.

Kvote iz stava 1 ove tačke odobrava Komisija za dodelu izvoznih kvota (u daljem tekstu: Komisija) u skladu sa kriterijumima utvrđenim ovom odlukom.

3. Preduzeće podnosi pismeni zahtev za dodelu kvote nadležnom saveznom organu u roku od 20 dana od dana stupanja na snagu rešenja iz tačke 2 ove odluke.

Zahtev iz stava 1 ove tačke treba da sadrži osnovne podatke o podnosiocu zahteva (naziv, adresa, matični broj), kao i podatke o robi koja je predmet izvoza i uslovima izvoza. Podnosilac zahteva dužan je da Komisiji dostavi pismenu izjavu kojom se obavezuje da će izvoz tražene količine robe izvršiti u periodu za koji se kvota dodeljuje, kao i dokaz da je preduzeće prenelo na poseban račun nadležnog saveznog organa, koji se vodi kod Narodne banke Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja dinarsku protivvrednost, i to 5% tražene vrednosti izvoza utvrđene rešenjem i obračunate po srednjem kursu koji važi na dan podnošenja zahteva, odnosno garanciju banke na taj iznos, dokaz o vlasništvu robe koja je predmet izvoza, kao i drugu dokumentaciju neophodnu za rešavanje zahteva.

4. Istekom roka koji je predviđen za podnošenje zahteva Komisija obrađuje sve uredno podnete zahteve i utvrđuje ukupno traženu količinu robe za izvoz.

Ako Komisija utvrdi da je ukupno tražena količina manja ili jednaka utvrđenom obimu kvote, podnosiocu zahteva se dodeljuje količina koju je tražio, a nedodeljena količina prenosi se u naredni period.

Ako je ukupno tražena količina veća od utvrđenog obima kvote, Komisija će primenom odgovarajućeg procenta proporcionalno smanjiti pojedinačno traženu količinu.

Komisija obaveštava podnosioce zahteva o količini koja im se može dodeliti. Podnosilac zahteva može u roku od tri dana od dana prijema obaveštenja odustati od učešća u raspodeli kvote. Podnosilac zahteva koji u tom roku pismeno ne obavesti Komisiju da odustaje od zahteva smatraće se da je prihvatio ponuđenu količinu.

Ako Komisija utvrdi da je podnosilac zahteva odustao od kvote koja mu je ponuđena, ta količina preraspodeljuje se shodno principu iz stava 3 ove tačke na ostale učesnike u raspodeli kvote.

5. Podnosilac zahteva koji odustane od ponuđene količine, odnosno ponudi mu se manja količina od tražene koju prihvati, a izvršena je uplata sredstava, uplaćena sredstva vratiće se u celini, odnosno vratiće se više uplaćena sredstva.

6. Ako izvoznik ne realizuje izvoz u roku utvrđenom u rešenju o dodeli kvote, dužan je da o tome blagovremeno obavesti Komisiju i zatraži produženje roka izvoza. Komisija će produžiti rok važenja rešenja u trajanju od tri meseca.

7. Preduzeće stiče pravo na povraćaj ukupno uplaćenih sredstava, odnosno na povlačenje bankarske garancije kad realizuje izvoz u visini od 5% dodeljene kvote, što dokazuje Jedinstvenom carinskom ispravom (JCI).

8. Preduzeće je dužno da nadležnom saveznom organu u roku do 10 dana od dana isteka roka važenja rešenja podnese dokaz o obavljenom izvozu (JCI).

Ako je preduzeće izvršilo izvoz u količini manjoj od 50% nema pravo na povraćaj sredstava, odnosno izvršiće se naplata po garanciji.

Sredstva koja se ne vrate preduzeću unose se u savezni budžet.

8a. Izuzetno od odredaba tač. 3 do 8 ove odluke, ako preduzeće vrši izvoz robe na osnovu ugovora zaključenog sa međunarodnom organizacijom radi distribucije u humanitarne svrhe u zemlji, u skladu sa stavom 2 člana 11 Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju, Komisija može preduzeću na osnovu njegovog zahteva dodeliti kvotu za izvoz robe.

Zahtev iz stava 1 ove tačke treba da sadrži osnovne podatke o podnosiocu zahteva (naziv, adresa, matični broj), kao i podatke o robi koja je predmet izvoza. Podnosilac zahteva dužan je da uz zahtev dostavi Komisiji ugovor iz stava 1 ove tačke.

9. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".