ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU POSTAVLJANJA PRIVREMENIH OBJEKATA NA JAVNIM POVRŠINAMA U BEOGRADU

("Sl. list grada Beograda", br. 23/94, 1/95 - ispr., 6/99, 25/99 - odluka USRS, 6/2001, 26/2001, 3/2002 i 12/2002)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja i uklanjanja privremenih objekata na teritoriji grada Beograda (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Privremeni objekat u smislu ove odluke je manji montažni objekat, kiosk, letnja bašta i drugi slični objekat za prodaju prehrambenih i drugih proizvoda na malo, za pružanje ugostiteljskih i zanatskih usluga i za zadovoljenje drugih potreba građana (telefonska govornica, javni WC i dr.).

Kiosk je tipski objekat za pružanje šalterskih usluga, čija bruto površina ne može biti veća od 9,5 m2 i koji se postavlja u već izgrađenom finalnom obliku.

Manji montažni objekat je tipski montažni objekat, površine do 30 m2, koji se formira od gotovih tipskih elemenata.

Letnja bašta je otvoreni montažni - demontažni objekat, koji se postavlja neposredno uz objekat u čijoj je funkciji i to u periodu od 1. marta do 15. novembra.

Član 3

Tip, veličinu, izgled i druge uslove za postavljanje privremenih objekata, zavisno od njihove namene na području gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica utvrđuje posebnim aktom organ Gradske uprave nadležan za poslove urbanizma, a za gradske opštine: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot organ opštinske uprave nadležan za poslove urbanizma.

Veličinu, izgled i druge uslove za postavljanje letnjih bašti na području gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica utvrđuje posebnim aktom Izvršni odbor Skupštine grada Beograda, a za gradske opštine: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot izvršni odbori skupština tih gradskih opština.

Član 4

Privremene objekte mogu postavljati pravna i fizička lica, u skladu sa zakonom i odredbama ove odluke.

II USLOVI ZA POSTAVLJANJE I UKLANJANJE PRIVREMENIH OBJEKATA

Član 5

Privremeni objekti se postavljaju na javnim površinama.

Član 6

Javna površina u smislu odredaba ove odluke je izgrađeno gradsko građevinsko zemljište koje je u opštoj upotrebi (u daljem tekstu: javna površina).

Član 7

Mesto za postavljanje privremenog objekta na javnoj površini, osim za letnju baštu određuje se Planom postavljanja privremenih objekata (u daljem tekstu: Plan).

Planom se određuju mesta na kojima Grad, odnosno gradska opština postavlja privremene objekte.

Planom se određuju i tip, veličina, namena i vreme korišćenja privremenog objekta.

Plan se objavljuje u "Službenom listu grada Beograda".

Član 8

Plan za područje gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica donosi Skupština grada Beograda.

Plan iz stava 1 ovog člana pripremaju organi gradske uprave nadležni za poslove urbanizma i saobraćaja na osnovu predloga gradskih opština o potrebama za postavljanje privremenih objekata na području tih opština.

Član 9

Plan za područje gradskih opština: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot donose skupštine tih gradskih opština.

Plan iz stava 1 ovog člana pripremaju organi opštinske uprave nadležni za poslove urbanizma i saobraćaja, a na osnovu potreba za postavljanje privremenih objekata na području tih opština.

Član 10

Izmene i dopune Plana vrše se po potrebi, po postupku predviđenom za donošenje Plana.

Član 11

Privremeni objekat se ne može postavljati na javnim zelenim površinama, osim na uređenim stazama i posebno određenim mestima u parku u skladu sa Planom.

Član 12

Privremeni objekat uklanja se:

- kada je objekat postavljen bez odobrenja;

- kada je objekat ostavljen suprotno uslovima utvrđenim planom;

- kada je objekat postavljen na mesto koje nije određeno planomm;

- kada se promeni neki od uslova utvrđen planom, a korisnik im se ne prilagodi u ostavljenom roku;

- kada postavljeni privremeni objekat koristi neovlašćeno lice;

- kada se privremeni objekat postavi ili koristi suprotno izdatom odobrenju;

- kada korisnik ne počne da koristi privremeni objekat u roku od 90 dana od dana izdavanja odobrenja za postavljanje privremenog objekta, osim objekta preduzeća iz člana 13 ove odluke;

- kada se privremeni objekat ne koristi duže od 30 dana, osim objekta preduzeća iz člana 13 ove odluke;

- kada je to neophodno zbog izmene režima saobraćaja.

O uklanjanju privremenog objekta komunalni inspektor obaveštava nadležni komunalni organ koji je izdao odobrenje o postavljanju objekta.

Po prijemu obaveštenja iz stava 2 ovog člana, organ opštinske uprave koji je izdao odobrenje za postavljanje privremenog objekta donosi rešenje o prestanku važenja izdatog odobrenja.

Na rešenje iz stava 3 ovog člana, korisnik može izjaviti žalbu, u roku od 8 dana od dana prijema rešenja izvršnom odboru skupštine gradske opštine.

III NAČIN POSTAVLJANJA PRIVREMENIH OBJEKATA

Član 13

Privremeni objekat postavlja korisnik neposredno, ili preduzeće kome Grad, odnosno gradska opština poveri postavljanje privremenih objekata (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 14

Korisnik se određuje na osnovu konkursa, osim za letnje bašte i privremene objekte koje postavlja Preduzeće.

Gradska opština određuje mesta za koja se raspisuje konkurs i u skladu sa planom raspisuje konkurs.

Konkurs sadrži: opis mesta za postavljanje i površinu, tip, veličinu i namenu privremenog objekta, kao i vreme korišćenja.

Po završenom konkursu učesnik konkursa ima pravo prigovora u roku od 8 dana od dana završetka konkursa.

Prigovor se podnosi izvršnom odboru skupštine gradske opštine.

Kriterijume i način sprovođenja konkursa propisuje gradska opština.

Član 15

Po sprovedenom konkursu, organ opštinske uprave nadležan za komunalne poslove korisniku izdaje odobrenje za postavljanje privremenog objekta (u daljem tekstu: odobrenje).

Odobrenje iz stava 1 ovog člana izdaje se u formi rešenja i sadrži: mesto, površinu koja se zauzima, tip, veličinu i namenu privremenog objekta, vreme korišćenja i rok u kojem je korisnik dužan da otpočne sa obavljanjem delatnosti, a koji ne može biti duži od 90 dana.

Član 15a

Odobrenje za postavljanje letnje bašte na zahtev vlasnika, odnosno zakupca poslovnog objekta u čijoj je funkciji letnja bašta, izdaje organ opštinske uprave nadležan za komunalne poslove uz prethodnu saglasnost Sekretarijata za saobraćaj, a u prostorima od kulturno-istorijskog značaja, koji su proglašeni za kulturna dobra i uz prethodnu saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Uz zahtev za postavljanje letnje bašte podnosi se dokaz o pravu korišćenja poslovnog objekta i skica izgleda letnje bašte sa prikazom svih elemenata koji je čine.

Odobrenje se izdaje u formi rešenja i sadrži: mesto, površinu koja se zauzima, elemente koji čine letnju baštu, vreme na koje se postavlja, radno vreme i obavezu uklanjanja po isteku vremena na koje je postavljena.

Član 16

Preduzeće u skladu sa Planom postavlja privremene objekte koji su u svojini Grada, odnosno gradske opštine ili u svojini preduzeća.

Za korišćenje privremenih objekata iz stava 1 ovog člana plaća se zakupnina čiji se iznos utvrđuje licitacijom.

Korisnik privremenog objekta iz stava 1 ovog člana određuje se po sprovedenom postupku licitacije.

Licitacija se sprovodi na način i po postupku koji utvrdi Izvršni odbor Skupštine grada, odnosno izvršni odbori gradskih opština.

IV NAČIN KORIŠĆENJA PRIVREMENOG OBJEKTA

Član 17

Korisnik je dužan da privremeni objekat koristi u skladu sa odobrenjem, odnosno ugovorom o zakupu.

Član 18

Korisnik je dužan da privremeni objekat i prostor oko njega održava u urednom i ispravnom stanju.

Član 19

Postavljeni privremeni objekat korisnik ne može izdati u zakup ili podzakup, odnosno preneti na korišćenje drugom licu ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji niti bilo kojim drugim ugovorom.

V NADZOR

Član 20

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije.

Član 21

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da rešenjem naredi uklanjanje privremenog objekta u slučajevima predviđenim članom 12 ove odluke.

Član 22

Ako korisnik ne postupi po rešenju komunalnog inspektora i ne ukloni privremeni objekat, komunalni inspektor će odrediti da se privremeni objekat ukloni o trošku korisnika, preko drugog lica, na mesto koje je određeno za te namene.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 23

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1. Privremeni objekat postavi suprotno odredbama čl. 2, 5, 7 i 11 ove odluke;

2. Postavi privremeni objekat bez odobrenja ili suprotno odobrenju (član 15 i 15a);

3. Koristi suprotno odobrenju (član 17);

4. Privremeni objekat prenese na korišćenje drugom licu (član 19).

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara fizičko lice.

Član 24

Novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniće se pravno lice i preduzetnik ako privremeni objekat i prostor oko njega ne održava uredno i u ispravnom stanju (član 18).

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500 dinara fizičko i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanu kaznu iz st. 1 i 2 ovog člana naplaćuje na licu mesta komunalni inspektor.

Član 24a

Predmeti po žalbi na rešenje o postavljenju privremenog objekta po kojima postupak nije završen do dana stupanja na snagu ove odluke biće rešeni po odredbama odluke koja je bila na snazi u vreme podnošenja žalbe.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Akt iz člana 3 ove odluke doneće organ Gradske, odnosno opštinske uprave nadležan za poslove urbanizma u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 25a

Izvršni odbor Skupštine grada Beograda, odnosno Izvršni odbor skupštine gradske opštine doneće akt iz člana 2 ove odluke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 26

Plan iz člana 8 ove odluke doneće Izvršni odbor Skupštine grada Beograda do 31. januara 1995. godine.

Član 27

Plan iz člana 9 ove odluke doneće izvršni odbor skupštine opštine do 31. januara 1995. godine.

Član 28

Organ opštinske uprave nadležan za izdavanje odobrenja u roku od 30 dana od dana objavljivanja Plana u "Službenom listu grada Beograda" obavestiće korisnike postojećih privremenih objekata, ukoliko ti objekti nisu postavljeni ili se ne koriste u skladu sa Planom, o potrebi promene uslova utvrđenih ranije izdatim odobrenjem i utvrdiće rok od 3 meseca za usklađivanje uslova za postavljanje, odnosno korišćenje privremenog objekta sa Planom.

Ukoliko korisnik u utvrđenom roku uskladi postavljanje, odnosno korišćenje privremenog objekta sa Planom, organ opštinske uprave nadležan za komunalne poslove izdaće korisniku novo odobrenje.

Ukoliko nema mogućnosti da se postavljanje, odnosno korišćenje postojećeg privremenog objekta uskladi sa uslovima utvrđenim Planom ili korisnik odustane od daljeg korišćenja privremenog objekta, dužan je da u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja ukloni privremeni objekat u protivnom će se narediti uklanjanje privremenog objekta.

Član 29

Dana 31. januara 1995. godine prestaju da važe:

- Opšti uslovi za postavljanje tezgi na ulicama u Beogradu ("Sl. list grada Beograda", broj 8/94);

- u Odluci o opštem uređenju grada ("Sl. list grada Beograda", br. 31/87, 3/88, 25/1/88, 11/89, 13/90, 15/91, 23/92, 9/93, 25/93, 31/93 i 4/94), odredbe čl. 8-9a, čl. 14-18a, člana 64, kao i odredbe člana 3 i čl. 59-63 u delu koji se odnosi na privremene objekte.

Član 30

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u Beogradu

("Sl. list grada Beograda, br. 3/2002)

Član 2

Ovlašćuje se Komisija za propise Skupštine grada Beograda da utvrdi prečišćen tekst Odluke o uslovima i načinu postavljanja privremenih objekata na javnim površinama u Beogradu.