UREDBA
O SLUŽBENIM LEGITIMACIJAMA PRIPADNIKA BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNE AGENCIJE

("Sl. glasnik RS", br. 68/2002)

Član 1

Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (u daljem tekstu: Agencija), koji imaju svojstvo ovlašćenih službenih lica i radnika na određenim dužnostima, prilikom obavljanja službenih poslova propisanih Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji svoj identitet i svojstvo dokazuju službenom legitimacijom.

Obrasci službenih legitimacija odštampani su u prilogu ove uredbe i čine njen sastavni deo (prilog broj 1-3).

Član 2

Službenu legitimaciju ovlašćenih službenih lica (u daljem tekstu: OSL) čine obrazac službene legitimacije i službena značka, koji se nose u trodelnim kožnim koricama na sklapanje, crne boje, dimenzija 327x78 mm. Službena značka je fiksirana na unutrašnju stranu kožnih korica, a u drugom delu korica nalazi se otvor od providne folije dimenzija 83x60 mm za obrazac službene legitimacije.

Član 3

Obrazac službene legitimacije OSL je veličine 60x90 mm, štampan je na zaštićenom papiru, ima tonsku podlogu svetlo plave boje sa zaštitnim gijoš elementima u vidu elipsastih linija i štita trouglastog oblika sa znaka Agencije i zaštićen je omotom od providne plastificirane mase.

Prednja strana obrasca legitimacije sadrži: u gornjem levom uglu dijagonalno postavljenu zastavu Republike Srbije, širine    8 mm, dužine 9 mm po gornjoj ivici i 25 mm po donjoj ivici zastave, na vrhu na sredini natpis: crnim slovima "REPUBLIKA SRBIJA"; ispod toga, na sredini, natpis: crvenim slovima "BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNA AGENCIJA"; ispod toga na sredini natpis: "SLUŽBENA LEGITIMACIJA" i ispod toga "OVLAŠĆENOG SLUŽBENOG LICA" crnim slovima; ispod toga, sa leve strane mesto za ime i prezime lica i napis: "ID broj", a sa desne strane mesto za fotografiju u boji veličine 25x30 mm; ispod toga, sa leve strane pečat Agencije prečnika 15 mm, a sa desne strane napis: "DIREKTOR" i potpis direktora Agencije, ispod toga sa leve strane hologramska nalepnica.

Poleđina obrasca službene legitimacije sadrži: u gornjem delu na sredini tekst: "OVLAŠĆENJE", a ispod toga tekst: "Imalac ove legitimacije primenjuje ovlašćenja utvrđena zakonom i drugim propisima koje primenjuju ovlašćena službena lica ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, u skladu sa propisima o unutrašnjim poslovima"; ispod toga na sredini serijski broj službene legitimacije, a ispod toga na sredini napis: "Datum izdavanja" i datum izdavanja.

Član 4

Službena značka je izrađena u obliku zlatne blago ispupčene osmokrake zvezde, polirane površine, prečnika 61 mm. Kraci zvezde sastoje se od grupisanih dužih i kraćih sunčevih zraka zlatne boje. Sunčevi zraci se šire radijalno od centra ka periferiji i reljefno su obrađeni tehnikom naizmeničnog kaneliranja. Na ovu višezračnu osnovu je položen srebrni krst jednakih krakova punzlovane površine. Na vertikalnoj prečagi krsta je apliciran zlatni mač visine 69 mm u uspravnom položaju sa vrhom na gore, a na horizontalnoj prečagi krsta su aplicirana dva srebrna sečiva mača tako da su im vrhovi okrenuti prema spolja. U centru znaka nalazi se štit trouglastog oblika, dimenzija 25x25 mm sa reljefnim zlatnim odnosno srebrnim ćiriličnim inicijalima BIA ("Bezbednosno-informativna agencija"). Štit je ispunjen crnim, odnosno kobalt plavim emajlom. Oko štita sa inicijalima Agencije apliciran je zlatan ispupčen kružni prsten prečnika 50 mm sa napisom: " • REPUBLIKA SRBIJA • BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNA AGENCIJA". Spoljna ivica prstena ima tanku kružnu borduru ispunjenu crnim emajlom. Između krakova krsta nalazi se po jedno srebrno ocilo punzlovane površine. Nakrsnica mača srebrne boje u uspravnom položaju sadrži ugravirani identifikacioni broj OSL. Arapske cifre identifikacionog broja su visine 3,5 mm i ispunjene su crnim emajlom.

Službenu značku u čijem se centru nalazi štit trouglastog oblika sa reljefnim zlatnim ćiriličnim inicijalima BIA nose: direktor, zamenik direktora i pomoćnici direktora Agencije.

Član 5

Identifikacioni broj (u nastavku: ID broj) služi za identifikaciju ovlašćenog službenog lica. Ne mogu se izdati dva istovetna ID broja.

ID broj sastoji se od pet cifara i određuje se u rasponu od 10000 do 99999.

ID broj direktora, zamenika direktora i pomoćnika direktora Agencije sastoji se od tri cifre i određuje se u rasponu od 001 do 099.

ID broj upisuje se u obrazac službene legitimacije, a isti broj se urezuje na službenu značku.

Član 6

O izdatim službenim legitimacijama OSL Agencija vodi jedinstvenu evidenciju.

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama OSL sadrži: redni broj, ime i prezime, ID broj, datum izdavanja, JMBG, oznaku serije i serijski broj, organizacionu jedinicu u kojoj ovlašćeno službeno lice radi, radno mesto, fotografiju, datum vraćanja službene legitimacije i rubriku za napomene.

Član 7

Ako ovlašćeno službeno lice ošteti, izgubi ili na drugi način ostane bez službene legitimacije ili njenog dela, dužno je da o tome odmah pismeno obavesti rukovodioca organizacione jedinice kojoj pripada.

U slučaju oštećenja obrasca službene legitimacije izdaje se duplikat.

U slučaju bitne promene lika ili promene imena i prezimena ovlašćenog službenog lica izdaje se službena legitimacija na novom obrascu.

U slučaju gubitka obrasca službene legitimacije ID broj se briše iz evidencije, a dodeljuje se novi i izdaje službena legitimacija na novom obrascu.

Postupak predviđen u st. 1-4 ovog člana primenjuje se i u slučaju oštećenja ili gubitka službene značke, odnosno kožnih korica.

Član 8

Ovlašćeno službeno lice obavezno je da vrati službenu legitimaciju:

a) kada mu prestane radni odnos u Agenciji;

b) kada bude raspoređeno na radno mesto na kome nema status ovlašćenog službenog lica;

v) kada, po odredbama ove uredbe, stekne pravo na službenu značku u čijem se štitu trouglastog oblika nalaze zlatni inicijali BIA, vraća službenu značku sa srebrnim inicijalima BIA, odnosno kada, po odredbama ove uredbe, izgubi pravo na službenu legitimaciju u čijem se štitu trouglastog oblika nalaze zlatni inicijali BIA, vraća službenu značku za zlatnim inicijalima BIA;

g) za vreme mirovanja prava i obaveza iz radnog odnosa;

d) i u drugim propisanim slučajevima.

Član 9

Službenu legitimaciju radnika na određenim dužnostima (u daljem tekstu: OD) čini obrazac službene legitimacije veličine 90x60 mm oker boje sa zaštitnim gijoš elementima u vidu krivih linija i rombova u kojima se nalaze inicijali Agencije (BIA) i zaštićen je omotom od providne plastificirane folije, koji se nosi u jednodelnoj kožnoj futroli crne boje dimenzija 100x78 mm koja sa jedne strane ima otvor od providne folije dimenzije 83x60 mm, a sa druge strane ima u koži utisnut znak Agencije.

Prednja strana obrasca sadrži: u gornjem levom uglu dijagonalno postavljenu zastavu Republike Srbije, širine 8 mm, dužine 9 mm po gornjoj ivici i 25 mm po donjoj ivici zastave, na vrhu na sredini napis: crnim slovima "REPUBLIKA SRBIJA"; ispod toga na sredini crvenim slovima "BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNA AGENCIJA"; ispod toga sa leve strane "Registarski broj" i mesto za broj, serijski broj legitimacije crvene boje, ispod toga natpis: crnim slovima "SLUŽBENA LEGITIMACIJA RADNIKA NA ODREĐENIM DUŽNOSTIMA", ispod toga napis: "Ime" i mesto za ime, ispod toga "Prezime" i mesto za prezime, sa desne strane mesto za fotografiju 25x30 mm i ispod toga sa leve strane mesto za datum, a ispod toga "Datum izdavanja", na sredini mesto za pečat, a sa desne strane mesto za potpis direktora Agencije, a na sredini između datuma izdavanja i pečata hologramska nalepnica.

Poleđina legitimacije sadrži prostor za upis podataka o ovlašćenju za držanje i nošenje oružja.

Član 10

O izdatim službenim legitimacijama radnika na OD Agencija vodi jedinstvenu evidenciju.

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama sadrži: redni broj, ime i prezime, registarski broj, datum izdavanja, JMBG, oznaku serije i serijski broj, organizacionu jedinicu u kojoj lice radi, radno mesto, fotografiju, datum vraćanja legitimacije i rubriku za napomene.

Član 11

Ako radnik na određenim dužnostima ošteti, izgubi ili na drugi način ostane bez službene legitimacije ili njenog dela, dužan je da o tome odmah pismeno obavesti rukovodioca organizacione jedinice kojoj pripada.

U slučaju oštećenja obrasca službene legitimacije radnika na određenim dužnostima izdaje se duplikat.

U slučaju bitne promene lika ili promene imena i prezimena radnika na određenim dužnostima izdaje se službena legitimacija na novom obrascu.

U slučaju gubitka obrasca službene legitimacije radnika na određenim dužnostima, registarski broj se briše iz evidencije, a dodeljuje se novi i izdaje službena legitimacija na novom obrascu.

Postupak predviđen u st. 1-4 ovog člana primenjuje se i u slučaju oštećenja ili gubitka kožne futrole.

Član 12

Ovlašćeno službeno lice i radnik na određenim dužnostima u statusu pripravnika u Agenciji nemaju pravo na službenu legitimaciju.

Član 13

Izgubljene ili na drugi način nestale službene legitimacije Agencija obavezno oglašava nevažećim.

Član 14

Zamena službenih legitimacija, pripadnika Agencije, izvršiće se u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe, a do tada važe sve službene legitimacije izdate po ranijim propisima.

Službene legitimacije ovlašćenih službenih lica i legitimacije radnika na određenim dužnostima koje su važile do stupanja na snagu ove uredbe, pripadnici vraćaju (razdužuju) prilikom zaduženja novih službenih legitimacija, a potom ih organizaciona jedinica, uz spisak pripadnika, dostavlja, preko nadležne uprave Agencije, Upravi za zajedničke poslove u sedištu Ministarstva unutrašnjih poslova, na uništenje.

Član 15

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Prilozi br. 1, 2 i 3 iz čl. 1 ove uredbe objavljeni su u "Sl. glasniku RS", br. 68/2002, strana 6.