UREDBA
O KRITERIJUMIMA ZA OSNIVANJE CENTARA ZA SOCIJALNI RAD I DRUGIH USTANOVA SOCIJALNE ZAŠTITE

("Sl. glasnik RS", br. 72/91)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se kriterijumi za osnivanje centara za socijalni rad koje osniva opština, odnosno više opština i grad i drugih ustanova socijalne zaštite koje osniva opština.

Član 2

Centar za socijalni rad (u daljem tekstu: centar) osniva se kao ustanova za obavljanje delatnosti utvrđene zakonom u oblasti socijalne zaštite, porodično-pravne zaštite i drugih delatnosti u skladu sa zakonom.

Član 3

Centar se osniva za jednu ili više opština u skladu sa kriterijumima utvrđenim ovom uredbom.

Za teritoriju grada osniva se jedan centar.

Kada se centar osniva za grad, odnosno za više opština u svakoj od opština organizuje se odeljenje centra za neposredno pružanje usluga građanima na području opštine.

Član 4

Centar se može osnovati za jednu opštinu ako na toj opštini, prema statističkim podacima, živi više od 30.000 stanovnika.

Centar se može osnovati za jednu opštinu sa manje od 30.000 stanovnika, ukoliko u okviru svoje delatnosti organizuje pružanje usluga dnevnog boravka, pomoći u kući ili drugih usluga socijalnog rada koje, u skladu sa zakonom, obezbeđuje opština.

Centar se može osnovati za jednu opštinu i ako nisu ispunjeni uslovi iz st. 1 i 2 ovog člana ukoliko na teritoriji opštine postoji izražena socijalna problematika ili ako su u opštini nepovoljni geografski uslovi za osnivanje zajedničkog centra sa drugom opštinom.

Za osnivanje centra pod uslovima iz stava 3 ovog člana opština je dužna da pribavi saglasnost Vlade Republike Srbije.

Član 5

Opština koja ne ispunjava uslove iz člana 4 ove uredbe osniva centar sporazumno sa drugom opštinom odnosno opštinama.

Odlukom o osnivanju centra za više opština utvrđuje se sedište i odeljenje centra kao i druga pitanja vezana za organizaciju i finansiranje centra u delu funkcija koje vrši za pojedine opštine.

Član 6

Radi obezbeđivanja prava na pomoć u kući, dnevni boravak i drugih usluga socijalnog rada opština osniva odgovarajuće ustanove u skladu sa izraženom socijalnom problematikom i potrebama za ovim oblicima zaštite.

Opština osniva ustanove iz stava 1 ovog člana ukoliko obavljanje delatnosti tih ustanova nije obezbedila u okviru odnosno preko centra za socijalni rad osnovanog za teritoriju opštine ili u okviru odgovarajuće ustanove za smeštaj korisnika ukoliko je takva ustanova osnovana na teritoriji opštine.

Član 7

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".