REŠENJE
- o stavljanju pod zaštitu stabla platana (Platanus acerifolia willd) u dvorištu Osnovne škole "Miloš Crnjanski" u Novom Sadu kao spomenika prirode III kategorije - kao značajno prirodno dobro -

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 20/2002)

Tačka 1

Ovim rešenjem stavlja se pod zaštitu stablo platana (Platanus acerifolia willd) u dvorištu Osnovne škole "Miloš Crnjanski" u Novom Sadu kao spomenik prirode III kategorije - kao značajno prirodno dobro (u daljem tekstu: spomenik prirode).

Tačka 2

Spomenik prirode izdvaja se po svojoj lepoti i impozantnosti jer dominira dvorištem u kojem se nalazi, a po svojim biološkim i istorijskim karakteristikama zaslužuje da se stavi pod posebnu zaštitu.

Dendrometrijske karakteristike su:

- visina stabla 17,00 m

- visina debla do prve grane 2,70 m

- obim debla na 1,30 m visine 3,00 m

- raspon krune 23,00 m

- starost stabla oko 80 godina.

Tačka 3

Spomenik prirode nalazi se na području Grada Novog Sada, na parceli broj 8340/6 K.O. Novi Sad I, koja je u državnoj svojini, a nosilac prava korišćenja zemljišta je Grad Novi Sad.

Površina spomenika prirode je projekcija krošnje platana na zemlju prečnika 23 m, a ukupna zaštićena površina oko spomenika prirode je 415,26 m.

Nosilac prava korišćenja na spomeniku prirode iz tačke 1 ovog rešenja je Osnovna škola "Miloš Crnjanski" u Novom Sadu.

Tačka 4

Na spomeniku prirode ustanovljava se režim III stepena zaštite i propisuju se sledeće mere i uslovi zaštite:

zabranjeno je:

- zaštićeno stablo seći, lomiti grane, kidati lišće ili preduzimati ma kakve radnje koje bi izmenile njegov današnji izgled ili dovele u pitanje njegov biološki opstanak,

- deponovanje smeća i drugog otpada ispod stabla i u neposrednoj blizini,

- parkiranje vozila ispod krošnje i naslanjanje vozila na deblo,

- loženje vatre ispod stabla i u njegovoj blizini,

- ukucavanje bilo kakvih predmeta u stablo.

dozvoljeno je:

- sprovoditi sve biološko-tehničke mere zaštite stabla uz saglasnost Zavoda za zaštitu prirode Srbije - odeljenje u Novom Sadu.

Tačka 5

O sprovođenju propisanih mera i uslova zaštite staraće se Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo" Novi Sad, koje je dužno da:

- zaštićeno stablo čuva i održava u skladu sa propisanim merama zaštite,

- u slučaju promena, koje zaštićeno stablo mogu uništiti ili oštetiti njegova bitna svojstva, odmah obavesti Zavod za zaštitu prirode Srbije,

- donese program zaštite i uređenja prostora u roku od 6 (šest) meseci od dana donošenja ovog rešenja,

- obeleži zaštićeno stablo na zakonom propisan način, i

- o sprovođenju propisanih mera, najmanje jedanput godišnje, obaveštava Skupštinu Grada Novog Sada.

Tačka 6

Nosilac prava korišćenja je dužan da Javnom komunalnom preduzeću "Gradsko zelenilo" Novi Sad omogući pristup i preduzimanje mera propisanih ovim rešenjem.

Tačka 7

Subjekti koji izrađuju planove, programe i projekte kojima je obuhvaćena parcela sa zaštićenim prirodnim dobrom, dužni su da pre pristupanja njihovoj izradi, pribave saglasnost - uslove zaštite prirode za spomenik prirode iz tačke 1 ovog Rešenja od Zavoda za zaštitu prirode Srbije - Odeljenje u Novom Sadu.

Prostorni i urbanistički planovi i projekti kao i programi koji obuhvataju spomenik prirode i program zaštite iz tačke 5 ovog rešenja moraju biti međusobno usaglašeni.

Tačka 8

Ovo rešenje stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".