PRAVILNIK
O USLOVIMA U POGLEDU STRUČNIH KADROVA, PROSTORIJA I OPREME KOJE MORAJU DA ISPUNJAVAJU ZDRAVSTVENE I DRUGE ORGANIZACIJE ZA VRŠENJE ANALIZA I SUPERANALIZA NAMIRNICA I PREDMETA OPŠTE UPOTREBE

("Sl. list SRJ", br. 4/92, 7/2001 i 60/2002)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje u pogledu kadrova, prostorija i opreme moraju ispunjavati zdravstvene i druge organizacije koje vrše analizu i superanalizu zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opšte upotrebe (u daljem tekstu: organizacija).

Član 2

Organizacije koje vrše fizičko-hemijsku analizu namirnica i predmeta opšte upotrebe radi utvrđivanja zdravstvene ispravnosti moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) u pogledu stručnih kadrova moraju imati radnike sa:

a) završenim farmaceutskim, tehnološkim ili prirodno-matematičkim fakultetom (odsek hemije i fizičke hemije) od kojih jedan mora biti specijalista za sanitarnu hemiju, a drugi specijalista za sanitarnu (hemijsku) toksikologiju;

b) završenom višom ili srednjom hemijskom, farmaceutskom ili medicinskom školom, sanitarnog ili laboratorijskog smera;

2) u pogledu opreme moraju imati:

a) vakuum sušnicu sa termoregulacijom do 200 oC;

b) gasno-tečni hromatograf sa različitim detektorskim sistemima;

v) tečno-tečni hromatograf sa različitim detektorskim sistemima;

g) atomsko-apsorpcioni spektrometar sa dodacima za rad sa:

- plamenom tehnikom;

- tehnikom grafitne peći;

- tehnikom hladne pare;

- hidridnom tehnikom;

d) gasno maseni hromatograf;

đ) polarogram (nije obavezan ako postoji atomsko-apsorpcioni spektrometar);

e) aparat za određivanje eteričnog ulja po Klevengeru;

ž) aparat za određivanje vode po Deanstarku;

z) UV-VIS spektrofotometar;

i) pH-metar;

j) uređaj za određivanje azota-mikro-Kjeldahl (2 kom);

k) uređaj za ekstrakciju masti po Soxletu sa 4-6 mesta;

l) peć za žarenje do 900 oC;

lj) pribor za hromatografiju na hartiji;

m) pribor za hromatografiju na tankom sloju;

n) pribor za hromatografiju na stubu različitih dimenzija;

nj) uređaj za destilaciju;

o) uređaj za bidestilaciju;

p) pribor za destilaciju, pod normalnim i sniženim pritiskom, sa i bez Virgerove kolone;

r) pribor za destilaciju vodenom parom;

s) preciznu vagu, od 300 do 2.000 g;

t) poluanalitičku vagu do 2.000 g;

ć) analitičku vagu do ± 0,0001 g;

u) refraktometar sa mogućnošću podešavanja temperature;

f) piknometre različite zapremine;

h) homogenizator i mašinu za mlevenje mesa;

c) mlinove za žitarice i kombinovani mikser;

č) frižider;

dž) hladnjak za duboko hlađenje;

š) centrifugu, univerzalnu;

š1) centrifugu do 10.000 o/min;

š2) rotacioni vakuum-uparivač (2 kom);

š3) termostat (40o ± 1oC) - (2 kom);

š4) laboratorijski rešo;

3) u pogledu prostorija moraju imati;

a) prostoriju za prijem materijala, vođenje i čuvanje dokumentacije;

b) prostoriju za pripremu uzoraka za analizu;

v) dve prostorije za analizu sa digestorom i centralnom ventilacijom;

g) prostoriju za vage;

d) dve prostorije za aparate;

đ) prostoriju za čuvanje komprimovanih gasova;

e) prostoriju za čuvanje potrošnog materijala, sa posebnim ormarom za čuvanje zapaljivih tečnosti;

ž) prostoriju za pranje laboratorijskog posuđa sa digestorom ili ventilacijom;

z) prostoriju za visoki stručni kadar;

i) prostoriju za rukovodioca laboratorije.

Član 3

Organizacije koje vrše mikrobiološku analizu zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opšte upotrebe moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) u pogledu stručnih kadrova moraju imati radnike sa:

a) završenim medicinskim, prirodno-matematičkim (smer biologije) veterinarskim, tehnološkim ili poljoprivrednim fakultetom, od kojih najmanje jedan mora biti specijalista za mikrobiologiju sa parazitologijom ili specijalista za mikrobiologiju namirnica;

b) završenom višom ili srednjom školom zdravstvene struke, laboratorijskog ili sanitarnog smera;

2) u pogledu opreme moraju imati:

a) pH-metar;

b) termostat za temperaturu do 37 oC;

v) termostat za temperaturu do 44 oC;

g) vodeno kupatilo;

d) svetlosni mikroskop;

đ) membran-filter;

e) Sajcov filter;

ž) hladnjak za duboko zamrzavanje;

z) dva frižidera sa zamrzivačem;

i) Kochov lonac;

j) tehničku vagu, do 1000 g;

k) analitičku vagu do ± 0,0001 g;

l) aseptičnu komoru ili UV lampu;

lj) aparat za destilaciju vode;

m) aparat za stvaranje anaerobnih uslova;

n) brojač kolonija;

nj) centrifuge za velike brzine;

o) aparat za homogenizaciju namirnica;

p) vodeno kupatilo;

r) uređaj za membran-filtraciju;

3) u pogledu prostorija moraju imati:

a) prostoriju za prijem materijala;

b) dve prostorije za primarnu obradu i vršenje osnovnih mikrobioloških analiza (posebna prostorija za namirnice, a posebna prostorija za predmete opšte upotrebe);

v) prostoriju za pranje i sterilizaciju prljavog pribora;

g) prostoriju za pripremu mikrobioloških podloga;

d) prostoriju za čuvanje potrošnog materijala;

đ) prostoriju za bakteriološke analize;

e) prostoriju za parazitološke analize;

ž) prostoriju za mikološke analize;

z) prostoriju za rad sa laboratorijskim životinjama;

i) prostoriju za visoki stručni kadar;

j) prostoriju za rukovodioca laboratorije.

Član 4

Organizacije koje vrše virusološku analizu namirnica i vode za piće moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) u pogledu stručnih kadrova moraju imati:

a) najmanje jednog radnika sa završenim medicinskim ili prirodno-matematičkim fakultetom (smer biologije), sa specijalizacijom iz mikrobiologije i iskustvom od tri godine u oblasti virusologije;

b) najmanje jednog radnika sa završenom višom ili srednjom školom zdravstvene struke, laboratorijskog smera;

2) u pogledu opremljenosti moraju imati:

a) laminarnu komoru;

b) različite laboratorijske posude od neutralnog stakla (pipete, epruvete, boce po Rouxu, Demetrovu i Erlenmayeru, mikroploče itd);

v) hranljive podloge: slani puferski rastvori sa serumom i bez seruma za kultivisanje ćelija;

g) mikser ili homogenizator sa staklenim perlicama ili peskom;

d) membranske filtere, ultrafiltere;

đ) centrifuge, ultracentrifuge;

e) zamrzivače temperature od -20 oC;

ž) krioskope od -70 oC i -195 oC;

z) kulture tkiva (različite i po potrebi);

i) termostat za kulturu tkiva;

j) aparaturu za adsorpciju na membrani - pomoću elektrolita, oksida gvožđa i prefiltracije (samo za laboratorije koje vrše virusološki pregled vode za piće);

k) aparate i pribor za imunoelektroforetske, imunoenzimske i imunofluorescentne metode;

l) elektronski mikroskop;

3) u pogledu prostorija moraju imati:

a) prostoriju za prijem materijala;

b) prostoriju za pranje i sterilizaciju prljavog pribora;

v) dve prostorije za vršenje virusoloških analiza;

g) prostoriju za konačnu identifikaciju i determinaciju virusa;

d) prostoriju za rad sa laboratorijskim životinjama.

Član 5

Zdravstvene organizacije koje vrše osnovni fizičko-hemijski pregled vode za piće moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) u pogledu stručnih kadrova moraju imati radnike sa:

a) završnim farmaceutskim, tehnološkim ili prirodno-matematičkim fakultetom (odsek hemije ili fizičke hemije), od kojih jedan mora biti specijalista za sanitarnu hemiju;

b) završenom višom ili srednjom hemijskom, farmaceutskom ili medicinskom školom, sanitarnog ili laboratorijskog smera;

2) u pogledu opreme moraju imati:

a) spektrofotometar;

b) konduktometar;

v) Hellige komparator ili sl.;

g) turbidimetar;

d) pH-metar;

đ) vodeno kupatilo;

e) sušnicu;

ž) analitičku vagu do ± 0,0001 g;

z) termometar od -15 oC do +105 oC;

i) rešo;

3) u pogledu prostorija moraju imati:

a) prostoriju za prijem materijala, vođenje i čuvanje dokumentacije;

b) prostoriju za vršenje analiza;

v) prostoriju sa digestorom i centralnom ventilacijom;

g) prostoriju za vage;

d) prostoriju za priručni magacin;

đ) prostoriju za pranje laboratorijskog posuđa sa digestorom ili ventilacijom.

Član 6

Zdravstvene organizacije koje vrše periodične fizičko-hemijske preglede vode za piće i preglede vode iz novih zahvata moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) u pogledu stručnih kadrova moraju imati radnike sa:

a) završenim farmaceutskim, tehnološkim ili prirodno-matematičkim fakultetom (odsek hemije ili fizičke hemije), od kojih jedan mora biti specijalista za sanitarnu hemiju, a drugi specijalista za sanitarnu (hemijsku) toksikologiju ili specijalista za snabdevanje vodom i distribuciju otpadnih voda;

b) završenom višom, srednjom hemijskom, farmaceutskom ili medicinskom školom, sanitarnog ili laboratorijskog smera;

2) u pogledu opreme moraju, pored opreme iz člana 5 pod b) ovog pravilnika, imati i:

a) gasno-tečni hromatograf sa različitim detektorskim sistemima;

b) tečno-tečni hromatograf sa različitim detektorskim sistemima;

v) atomski apsorpcioni spektrometar sa dodacima za rad sa:

- plamenom tehnikom;

- tehnikom grafitne peći;

- tehnikom hladne pare;

- hidridnom tehnikom;

g) gasno-maseni hromatograf;

d) polarograf kojim je moguće izvesti diferencijalno pulsno merenje;

đ) infracrveni spektrofotometar;

e) jon selektivne elektrode;

ž) elektronski mikroskop;

z) aparat za aeraciju po Wicklboldu;

i) spektrofluorimetar;

j) analizator za ukupni ugljenik;

k) pribor za hromatografiju na hartiju;

l) pribor za hromatografiju na tankom sloju;

lj) pribor za hromatografiju na stubu različitih dimenzija;

m) uređaj za destilaciju;

n) uređaj za bidestilaciju;

nj) pribor za destilaciju vodenom parom;

o) preciznu vagu od 300 do 2000 g;

p) poluanalitičku vagu do 2000 g;

r) analitičku vagu do ± 0,0001 g;

s) termostat čija se temperatura podešava prema potrebi (2 kom);

3) u pogledu prostorija moraju imati:

a) prostoriju za prijem materijala, vođenje i čuvanje dokumentacije;

b) prostoriju za vršenje analize;

v) prostoriju sa digestorom i centralnom ventilacijom;

g) prostoriju za vage;

d) dve prostorije za aparate;

đ) prostoriju za čuvanje komprimovanih gasova;

e) prostoriju za čuvanje potrošnog materijala sa posebnim ormarom za čuvanje zapaljivih tečnosti;

ž) prostoriju za pranje laboratorijskog posuđa sa digestorom ili ventilacijom;

z) prostoriju za rukovodioca laboratorije.

Član 7

Zdravstvene organizacije koje vrše osnovni mikrobiološki pregled vode za piće moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) u pogledu stručnih kadrova moraju imati:

a) radnike sa završenim medicinskim fakultetom i specijalizacijom iz mikrobiologije sa parazitologijom;

b) radnike sa završenom višom ili srednjom spremom, laboratorijskog ili sanitarnog smera;

2) u pogledu opreme moraju imati:

a) termostat za temperaturu do 37 oC;

b) termostat za temperaturu do 44 oC;

v) vodeno kupatilo;

g) svetlosni mikroskop;

d) membran filter;

đ) frižider;

e) Kohov lonac;

ž) aseptičku komoru ili UV-lampu;

z) aparat za destilaciju vode;

i) aparat za stvaranje anaerobnih uslova;

j) brojač kolonija;

3) u pogledu prostorija moraju imati:

a) prostoriju za prijem materijala;

b) prostoriju za vršenje mikrobioloških analiza;

v) prostoriju za pranje i sterilizaciju prljavog pribora;

g) prostoriju za pripremu mikrobioloških podloga;

d) prostoriju za čuvanje potrošnog materijala;

đ) prostoriju za visokoobrazovni kadar.

Član 8

Zdravstvene organizacije za ispitivanje biološke ispravnosti vode za piće moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) u pogledu stručnih kadrova moraju imati:

a) radnike sa završenim prirodno-matematičkim fakultetom (odsek biologije), od kojih najmanje jedan ima naučno zvanje iz oblasti biologije mikroorganizama ili ekologije-hidrobiologije;

b) radnike sa završenom višom ili srednjom školom zdravstvene struke, laboratorijskog smera;

2) u pogledu opreme moraju imati:

a) pH-metar;

b) uređaj za destilaciju;

v) uređaj za bidestilaciju vode;

g) tehničku vagu;

d) analitičku vagu;

đ) termostate od 25 do 60 oC;

e) vodeno kupatilo sa tresilicom;

ž) membran-filter sa odgovarajućom vakuum-pumpom;

z) Sajcov filter;

i) brojač kolonija;

j) centrifugu do 10.000 o/min;

k) suvi sterilizator;

l) mikser ili homogenizator sa staklenim perlicama ili peskom;

lj) specijalne boce za razblaživanje, pipete i Bunzenov plamenik;

m) autoklav;

n) frižidere i hladnjak za dubinsko smrzavanje ili termostatiranu hladnjaču na +4 oC;

nj) UV-lampu;

o) laminarnu komoru;

p) mikroskop;

r) binokularnu lupu;

s) planktonske mreže;

t) specijalne boce za dubinsko uzimanje vode;

ć) specijalne podloge (selektivne, diferencijalne) za obogaćivanje kultura i kvalitativno određivanje mikroorganizama;

3) u pogledu prostorija moraju imati:

a) prostoriju za prijem materijala;

b) prostoriju za primarnu obradu i vršenje analiza;

v) prostoriju za pranje i sterilizaciju;

g) prostoriju za pripremu podloga;

d) prostoriju za čuvanje dokumentacije;

đ) prostoriju za merne instrumente i mikroskope;

e) prostoriju za priručni magacin.

Član 9

Organizacije koje vrše superanalizu namirnica i predmeta opšte upotrebe moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) u pogledu stručnih kadrova moraju imati:

a) najmanje jednog radnika sa visokom stručnom spremom i odgovarajućom specijalizacijom, zavisno od vrste ispitivanja, koji ima i naučno zvanje ili iskustvo od pet godina na poslovima analize, odnosno superanalize namirnica i predmeta opšte upotrebe;

b) najmanje jednog radnika sa višom ili srednjom stručnom spremom i iskustvom od tri godine na poslovima analize, odnosno superanalize namirnica i predmeta opšte upotrebe.

Organizacije iz stava 1 ovog člana moraju u pogledu opreme i prostorija ispunjavati uslove predviđene ovim pravilnikom za organizacije koje vrše analize zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opšte upotrebe.

Član 10

Laboratorije koje vrše superanalize pojedinih vrsta namirnica i/ili predmeta opšte upotrebe moraju biti osposobljene da analizom utvrde pojedine parametre zdravstvene ispravnosti određene propisima o zdravstvenoj ispravnosti za tu vrstu namirnica i/ili predmeta opšte upotrebe

Član 10a

Izveštaje o rezultatima ispitivanja pojedinih parametara zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe potpisuje stručno lice u organizaciji koje obavlja tu vrstu ispitivanja.

Stručno mišljenje o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i predmeta opšte upotrebe na osnovu izveštaja iz stava 1 ovog člana, potpisuje odgovorno lice u toj organizaciji.

Član 11

Uz zahtev za utvrđivanje ispunjenja uslova za vršenje analize, odnosno superanalize namirnica i predmeta opšte upotrebe prilaže se:

1) spisak radnika sa vrstom i stepenom stručne spreme, odnosno naučnim zvanjem;

2) spisak opreme sa evidencionim brojem;

3) broj i namena prostorija;

4) spisak metoda koje se primenjuju za odgovarajuća ispitivanja;

5) spisak vrste namirnica i/ili predmeta opšte upotrebe, kao i parametara zdravstvene ispravnosti čije analize, odnosno superanalize mogu da vrše.

Član 12

Utvrđivanje ispunjenja uslova za vršenje analiza, odnosno superanaliza namirnica i predmeta opšte upotrebe vrši se komisijski.

Zahtev sa prilozima iz člana 13 ovog pravilnika podnosi se u pet primeraka.

Član 13

Provera ispunjenja uslova za vršenje analiza, odnosno superanaliza namirnica i predmeta opšte upotrebe vrši se najdocnije po isteku tri godine od donošenja rešenja.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".