ZAKON
O ZADUŽENJU SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE KOD MEĐUNARODNOG UDRUŽENJA ZA RAZVOJ ZA PROJEKAT OMOGUĆAVANJA FINANSIRANJA IZVOZA

("Sl. list SRJ", br. 61/2002)

Član 1

Savezna Republika Jugoslavija zadužiće se kod Međunarodnog udruženja za razvoj (IDA) u iznosu do 9.100.000 specijalnih prava vučenja (SDR), što predstavlja protivvrednost 11.500.000 SAD dolara, radi finansijske podrške poslovanju Fonda za osiguranje i finansiranje spoljnotrgovinskih poslova (u daljem tekstu: Fond), koji izvršava Projekat omogućavanja finansiranja izvoza.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršava se zaključenjem Sporazuma o razvojnom kreditu za projekat omogućavanja finansiranja izvoza između Međunarodnog udruženja za razvoj, kao zajmodavca, i Savezne Republike Jugoslavije, kao zajmoprimca (u daljem tekstu: Sporazum).

Član 3

Osnovna delatnost Fonda je replasman sredstava kredita bankama i preduzećima na teritoriji Republike Srbije i Republike Crne Gore u okviru programa: osiguranja kredita, osiguranja od političkog rizika, garancija i zajmova za obrtni kapital i osiguranja za izvršenje posla.

Član 4

Radi korišćenja sredstava iz člana 1 ovog zakona, Savezna Republika Jugoslavija otvara poseban depozitni račun kod komercijalne banke prihvatljive za Međunarodno udruženje za razvoj, na kome se sredstva iskazuju u evrima - po kursu na dan uplate tih sredstava, sa isključivom namenom korišćenja sredstava zajma za potrebe Fonda.

Član 5

Fond koristi sredstva iz člana 1 ovog zakona radi pružanja usluga bankama i preduzećima na teritoriji Republike Srbije i Republike Crne Gore po principu hronološke obrade zahteva, po prispeću.

Fond neće rezervisati sredstva, koja ima na raspolaganju, isključivo za potrebe jedne od republika, osim u slučaju kada su potrebe za sredstvima veće od alociranog kredita za izvršenje projekta.

Ako su potrebe veće od alociranog iznosa kredita koji Fond ima na raspolaganju, Fond će ponovo prilagoditi korišćenje sredstava iz kredita u odnosu 90% Republika Srbija i 10% Republika Crna Gora.

Član 6

Međunarodno udruženje za razvoj uplaćuje u različitim valutama sredstva iz člana 1 ovog zakona Saveznoj Republici Jugoslaviji, na račun iz člana 4 ovog zakona.

Član 7

Savezna Republika Jugoslavija se obavezuje da sa Republikom Srbijom, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, zaključi Ugovor o saradnji na realizaciji projekta omogućavanja finansiranja izvoza, kojim se utvrđuju međusobna prava i obaveze ugovornih strana, u skladu sa uslovima Sporazuma iz člana 2 ovog zakona.

Član 8

Savezna Republika Jugoslavija se obavezuje da sa Republikom Crnom Gorom, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, zaključi Ugovor o saradnji na realizaciji projekta omogućavanja finansiranja izvoza, kojim se utvrđuju međusobna prava i obaveze ugovornih strana, u skladu sa uslovima Sporazuma iz člana 2 ovog zakona.

Član 9

Savezna Republika Jugoslavija se obavezuje da sa Fondom, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, zaključi Ugovor o prenosu sredstava kredita i odgovornosti za realizaciju Projekta omogućavanja finansiranja izvoza, u skladu sa uslovima Sporazuma iz člana 2 ovog zakona.

Član 10

Savezna Republika Jugoslavija otvara poseban račun kod Narodne banke Jugoslavije, sa isključivom namenom otplate obaveza iz Sporazuma iz člana 2 ovog zakona.

Član 11

Republika Srbija obezbeđuje iz budžeta za svaku tekuću godinu, sredstva za otplatu dospelih obaveza po osnovu Sporazuma iz člana 2 ovog zakona, u skladu sa procentom korišćenja sredstava iz člana 1 ovog zakona, koji je određen u Ugovoru iz člana 7 ovog zakona.

Republika Srbija vrši uplatu sredstava iz stava 1 ovog člana na poseban račun iz člana 10 ovog zakona.

Član 12

Republika Crna Gora obezbeđuje iz budžeta, za svaku tekuću godinu, sredstva za otplatu dospelih obaveza po osnovu Sporazuma iz člana 2 ovog zakona, u skladu sa procentnom korišćenja sredstava iz člana 1 ovog zakona, koji je određen u Ugovoru iz člana 8 ovog zakona.

Republika Crna Gora vrši uplatu sredstava iz stava 1 ovog člana na poseban račun iz člana 10 ovog zakona.

Član 13

Savezna Republika Jugoslavija izmiruje dospele obaveze prema Međunarodnom udruženju za razvoj iz sredstava dobijenih po osnovu čl. 11 i 12 ovog zakona.

Nadležno savezno ministarstvo daje Narodnoj banci Jugoslavije nalog za otplatu dospelih obaveza po osnovu Sporazuma iz člana 2 ovog zakona.

Član 14

Zajmoprimac otplaćuje obaveze po osnovu glavnice kredita iz Sporazuma iz člana 2 ovog zakona u roku od 20 godina, počev od 15. avgusta 2012. godine do 15. februara 2022. godine, i to u polugodišnjim ratama (15. februara i 15. avgusta tekuće godine), s tim da svaka rata iznosi 5% iznosa iz člana 1 ovog zakona.

Član 15

Zajmoprimac se obavezuje da Međunarodnom udruženju za razvoj plaća troškove angažovanja sredstava koji ne prelaze iznos jedne polovine od jednog procenta glavnice kredita godišnje, u skladu sa Sporazumom iz člana 2 ovog zakona.

Zajmoprimac se obavezuje da Međunarodnom udruženju za razvoj plaća naknadu za servisiranje kredita po stopi od tri četvrtine jednog procenta na glavnicu povučenog i neiskorišćenog iznosa kredita godišnje, u skladu sa Sporazumom iz člana 2 ovog zakona, počev od 15. februara 2003. godine.

Troškovi angažovanja sredstava i nadoknade za servisiranje kredita plaćaće se polugodišnje, svakog 15. februara i 15. avgusta tekuće godine.

Republika Srbija i Republika Crna Gora obezbeđuju sredstva za izmirenje obaveza iz st. 1 i 2 ovog člana i prenose ih na poseban račun Savezne Republike Jugoslavije iz člana 10 ovog zakona, što je određeno u ugovorima iz čl. 7 i 8 tog zakona.

Član 16

Narodna banka Jugoslavije naplaćuje od Republike Srbije i Republike Crne Gore troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Međunarodnom udruženju za razvoj, kao i proviziju za usluge koje pruža u smislu ovog zakona, što će biti određeno u ugovorima iz čl. 7 i 8 ovog zakona.

Član 17

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".