NAREDBA
O HOMOLOGACIJI VOZILA U ODNOSU NA EMISIJE ZAGAĐIVAČA IZ MOTORA OD GORIVA KOJE ZAHTEVA MOTOR

("Sl. list SRJ", br. 61/2002)

1. Homologaciji podležu vozila opremljena motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u odnosu na emisije zagađivača iz motora od goriva koje zahteva motor.

2. Jednoobrazni uslovi vozila iz tačke 1 ove naredbe koja podležu ispitivanju, metode ispitivanja, način vršenja kontrole saobraznosti serijske proizvodnje sa homologovanim tipom, postupak i način uzimanja uzoraka serijske proizvodnje, sadržaj izveštaja o ispitivanju radi izdavanja saopštenja o homologaciji, izgled homologacione oznake i obrazac saopštenja o homologaciji dati su Jednoobraznim tehničkim uslovima o ispitivanju i sprovođenju homologacije vozila u odnosu na emisije zagađivača iz motora od goriva koje zahteva motor, koji su izrađeni na osnovu Pravilnika br. 83 sa važećim izmenama i dopunama donesenog na osnovu Sporazuma o usvajanju jednoobraznih tehničkih propisa za vozila sa točkovima, opremu i delove koji mogu biti ugrađeni i/ili korišćeni na vozilima sa točkovima i uslovima za uzajamno priznavanje dodeljenih homologacija u skladu sa tim propisima ("Službeni list FNRJ" - Međunarodni ugovori i sporazumi, br. 5/62), revidiranog 16. oktobra 1995. godine i čine sastavni deo ove naredbe, a objavljuju se u posebnom izdanju Saveznog zavoda za standardizaciju.

3. Homologacija vozila iz tačke 1 ove naredbe vrši se na uzorcima tipa vozila obuhvaćenog ovom naredbom.

4. Dodeljene homologacije tipa za vozila prema Pravilniku br. 83 sa 04 izmenama i dopunama prestaju da važe od 1. januara 2004. godine.

5. Danom stupanja na snagu ove naredbe prestaje da važi Naredba o obaveznoj homologaciji vozila u odnosu na emisije gasovitih zagađivača iz motora u zavisnosti od goriva koje zahteva motor ("Službeni list SRJ", br. 20/92).

6. Ova naredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".