UPUTSTVO
ZA OBAVLJANJE POJEDINIH IZBORNIH RADNJI U POSTUPKU SPROVOĐENJA IZBORA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE RASPISANIH ZA 8. DECEMBAR 2002. GODINE NA PODRUČJU AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 76/2002)

1. Na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija obaviće se glasanje za izbor predsednika Republike koji je raspisan za 8. decembar 2002. godine na pojedinim određenim biračkim mestima na kojima su ispunjeni zakonom propisani uslovi za sprovođenje izbora i potpuna bezbednost svih učesnika u izbornom procesu i izbornog materijala.

2. Biračka mesta iz tačke 1 ovog uputstva određuju se na osnovu predloga načelnika okruga.

3. Za biračka mesta iz tačke 2 ovog uputstva sastavlja se ažuriran i overen izvod iz biračkog spiska koji je zaključen rešenjem nadležnog organa i birači sa tako sačinjenog izvoda iz biračkog spiska čine deo ukupnog broja birača u smislu čl. 20 i 21 Zakona o izboru narodnih poslanika.

4. Radi primopredaje izbornog materijala članovima biračkih odbora Republička izborna komisija će obrazovati radno telo u opštini na predlog načelnika okruga iz reda zaposlenih u lokalnoj samoupravi i drugih lica koja žive na području opštine.

Radna tela u opštinama koje imaju do 20 biračkih mesta imaju tri člana, a u opštinama koje imaju preko 20 biračkih mesta pet članova.

Komisija ovlašćuje koordinatora da imenuje novog člana radnog tela u slučaju sprečenosti ili odsutnosti člana radnog tela imenovanog od strane Komisije.

5. Za biračka mesta određena rešenjem Komisije, obrazuju se birački odbori u stalnom i proširenom sastavu.

Biračke odbore za biračka mesta u opštinama Kosovskog, Pećkog i Prizrenskog okruga obrazovaće opštinska izborna komisija opštine Kraljevo, za biračka mesta u opštinama Kosovskomitrovačkog okruga opštinska izborna komisija opštine Raška, a za biračka mesta u opštinama Kosovskopomoravskog okruga opštinska izborna komisija opštine Vranje.

Birački odbor u stalnom sastavu ima predsednika i dva člana i isti broj zamenika, a obrazovaće se na predlog načelnika okruga koji će u saradnji sa radnim telom opštine predložiti sastav iz reda birača kojima je biračko mesto dostupno.

Za članove biračkog odbora u proširenom sastavu koji ne žive na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, Republička izborna komisija će blagovremeno obezbediti zajednički organizovani prevoz i pratnju međunarodnih snaga do onih biračkih mesta na kojima postoje bezbednosni uslovi za sprovođenje izbora.

6. Primopredaja izbornog materijala između koordinatora i radnog tela, pre i posle obavljenog glasanja, za opštine Kosovskog, Pećkog, Prizrenskog i Kosovskomitrovačkog okruga izvršiće se u zgradi opštine Raška, a za opštine Kosovskopomoravskog okruga u zgradi opštine Vranje.

7. Koordinatori zaduženi za okruge na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija predaće načelnicima okruga i članovima radnog tela, u zgradama opštine određenim tačkom 6 ovog uputstva, izborni materijal, kako onaj koji obezbeđuje Republička izborna komisija tako i onaj koji obezbeđuje opštinska uprava.

8. Sve druge izborne radnje obaviće se u svemu na osnovu zakona i drugih propisa.

9. Ovo uputstvo stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom glasniku Republike Srbije".