UPUTSTVO
O SPROVOĐENJU ZAKONA O IZBORU PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 76/2002)

I UVODNA ODREDBA

Ovim uputstvom propisuje se način utvrđivanja broja birača, jedinstveni standardi za izborni materijal, način sprovođenja pojedinih izbornih radnji, način pripreme i primopredaje izbornog materijala, obrasci za sprovođenje pojedinih izbornih radnji, uređenje biračkih mesta i druga pitanja od značaja za sprovođenje Zakona o izboru predsednika Republike Srbije i Zakona o izboru narodnih poslanika.

II UTVRĐIVANJE BROJA BIRAČA

1. Opštinska uprava sastavlja overen izvod iz biračkog spiska za svako biračko mesto.

2. Izvod iz biračkog spiska overava se na taj način što se na poslednjoj strani svake sveske biračkog spiska navode podaci iz rešenja o zaključenju biračkog spiska, a posebno broj strana tog spiska, broj upisanih birača, datum njegovog zaključenja, kao i overa, potpis i pečat ovlašćenog organa.

3. Overen izvod iz biračkog spiska dostavlja se Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja o zaključenju biračkog spiska.

4. Republička izborna komisija, sačinjava posebne izvode iz biračkog spiska za glasanje birača koji se na dan glasanja nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno koji izvršavaju obavezu u jedinicama ili ustanovama Vojske Jugoslavije.

Radi pripreme posebnih izvoda iz biračkog spiska vojne pošte sačinjavaju spiskove lica koja se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno koja izvršavaju obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Jugoslavije.

Posebne izvode iz biračkog spiska za ove birače, Republička izborna komisija dostavlja zajedno sa ostalim izbornim materijalom, izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave, a za grad Beograd i grad Niš - opštinskoj izbornoj komisiji (u daljem tekstu: izborna komisija).

5. Po dostavljanju rešenja o zaključenju biračkog spiska od opštinske uprave, Republička izborna komisija utvrđuje i objavljuje ukupan broj birača.

Po zaključenju biračkog spiska upis promena u izvod biračkog spiska, na osnovu odluke opštinskog suda, vrši Republička izborna komisija. Upis promena, počev od rednog broja jedan, unosi se na kraju izvoda iz biračkog spiska pod nazivom: "Naknadne promene", koji je posebno straničen.

6. Po izvršenom upisu naknadnih promena u izvode iz biračkog spiska, Republička izborna komisija utvrđuje i objavljuje konačan broj birača.

III STANDARDI ZA IZBORNI MATERIJAL

Izborni materijal - glasačka kutija i glasački listić, izrađuje se prema propisanim standardima.

1. Glasačka kutija

Glasačka kutija izrađuje se prema standardima koje propisuje ministar nadležan za poslove državne uprave.

2. Glasački listić

Glasački listići za izbor predsednika Republike štampaju se u Beogradu, u štampariji koju odredi Republička izborna komisija.

Glasački listići štampaju se na hartiji zaštićenoj vodenim žigom.

Republička izborna komisija utvrđuje broj glasačkih listića koji će da se štampa prema broju birača upisanih u biračke spiskove u Republici, kao i oblik i izgled glasačkih listića.

Štampanje glasačkih listića kontroliše Republička izborna komisija preko svojih određenih članova i obezbeđuje javnost rada pri štampanju.

Republička izborna komisija blagovremeno će obavestiti podnosioce predloga kandidata o njihovom pravu da prisustvuju štampanju, brojanju, pakovanju i dostavi glasačkih listića, i o mestu i vremenu tih radnji.

Štampanju, brojanju, pakovanju glasačkih listića i njihovom dostavljanju organima nadležnim za sprovođenje izbora imaju pravo da prisustvuju ovlašćeni predstavnici podnosilaca predloga kandidata.

Ovlašćena lica koja, u skladu sa zakonom, prisustvuju štampanju mogu da se neposredno uvere u tekst odštampanog listića, kao i u broj listića spakovanih u pakete za dostavu biračkim odborima.

Ovlašćena lica mogu da se uvere u bezbednost deponovanja glasačkih listića svojim prisustvom u prostoriji gde se oni čuvaju, odnosno ispred određenog prostora, propisno obezbeđenog za čuvanje.

Ovlašćena lica mogu da prisustvuju uručivanju glasačkih lstića od početka pa sve do završetka primopredaje i neposredno da ostvaruju uvid u ispravnost pakovanja, prebrojavanja glasačkih listića, kao i u ovlašćenja lica koja ih preuzimaju.

Republička izborna komisija pre početka štampanja glasačkih listića utvrđuje broj rezervnih glasačkih listića koja ne mogu biti veći od 0,5% i o tome obaveštava javnost objavljujući rešenje o broju rezervnih glasačkih listića u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Po utvrđivanju liste kandidata, Republička izborna komisija priprema, u skladu sa zakonom, jedan glasački listić, koji overava pečatom. Na osnovu toga štamparija izrađuje na kompjuteru (slaže) tekst glasačkog listića čiju originalnost utvrđuje i konstatuje Republička izborna komisija i overava ga pečatom, čiji se tekst u kompjuteru, po izvršenoj overi, poništava.

Na osnovu tako pripremljenog glasačkog listića u štampariji, u postupku repro-hemiografije, izrađuje se film sa koga se tekst prenosi na polimer ploču.

Po izradi polimer ploče film se odmah komisijski uništava.

Tekst glasačkog listića otisnut na polimer ploči upoređuje se sa originalom, konstatuje ispravnost polimer ploča, a zatim se one stavljaju na mašinu za štampanje.

Preuzimanje glasačkih listića u štampariji obavlja član ili zamenik člana Republičke izborne komisije koga ona odredi.

IV OBRASCI ZA SPROVOĐENJE POJEDINIH IZBORNIH RADNJI

Za sprovođenje pojedinih izbornih radnji u postupku izbora predsednika Republike Srbije, koristiće se obrasci odštampani uz ovo uputstvo koji čine njegov sastavni deo.

V UPOTREBA JEZIKA I PISAMA

Glasački listić i drugi odgovarajući izborni materijal štampa se na srpskom jeziku, ćirilicom.

Za područja Republike gde žive nacionalne manjine glasački listići, lista kandidata i zapisnici o radu biračkih odbora štampaju se na srpskom jeziku, ćirilicom i, ispod toga, na jezicima nacionalnih manjina određenim statutom opštine, koji su u službenoj upotrebi u opštinama gde žive pripadnici tih manjina.

VI OBJAVLJIVANJE LISTE KANDIDATA

Listu kandidata Republička izborna komisija objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije", najkasnije narednog dana od dana utvrđivanja te liste.

Lista kandidata se javno objavljuje i isticanjem na vidnim mestima u naseljima, ulicama i dr. na način kojim se omogućava biračima da budu što bolje upoznati sa proglašenom listom kandidata i kandidatima sa te liste.

Lista kandidata objavljuje se i u sredstvima javnog informisanja.

VII ORGANI ZA SPROVOĐENJE IZBORA I NAČIN RADA

1. Republička izborna komisija, izborna komisija i birački odbori rade u stalnom i proširenom sastavu. Prošireni sastav čine predstavnici podnosilaca predloga kandidata određeni u skladu sa zakonom.

Organi iz stava 1 ove tačke rade u proširenom sastavu od dana utvrđivanja tog sastava do utvrđivanja i objavljivanja rezultata glasanja.

2. Republička izborna komisija može da zaduži pojedine članove da proučavaju i prate izborne radnje i pitanja koja se javljaju u sprovođenju izbornog postupka (štampanje i primopredaja izbornog materijala, glasanje vojnika, učešće domaćih i stranih posmatrača u praćenju izbora, saradnja sa ministarstvima i sl.).

Republička izborna komisija će za područje svakog okruga u Republici Srbiji, odnosno grada - za grad Beograd, da odredi jednog svog člana ili zamenika člana (u daljem tekstu: koordinator) i da ga ovlasti da preuzme izborni materijal u štampariji za sve opštine sa područja određenog okruga i organizuje predaju tog materijala izbornoj komisiji pre glasanja i prijem tog materijala posle glasanja, kao i da obavlja druge poslove u vezi sa organizacijom i pripremom izbora na području okruga.

Predaju i prijem izbornog materijala koordinator će obavljati u sedištu okruga (sedištu opština), odnosno u štampariji ili sedištu Republičke izborne komisije u saradnji sa načelnikom okruga i sekretarima skupština gradova i skupština opština.

3. Izborna komisija organizuje tehničke pripreme za sprovođenje izbora, imenuje predsednika i članove biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu, preuzima izborni materijal od Republičke izborne komisije i zapisnički ga predaje biračkim odborima, a po utvrđivanju rezultata glasanja preuzima izborni materijal od biračkih odbora sa overenim izvodom iz biračkog spiska i predaje ga zapisnički Republičkoj izbornoj komisiji.

4. Birački odbor u stalnom sastavu obrazuje se najdocnije deset dana pre dana određenog za održavanje izbora, a u proširenom sastavu najdocnije pet dana pre dana određenog za održavanj e izbora.

Stalni sastav čine predsednik i dva člana.

Predsednik i članovi biračkog odbora imaju zamenike.

U birački odbor imenuju se lica koja imaju biračko pravo. Pri određivanju predstavnika za prošireni sastav biračkih odbora proveru biračkog prava vrši opštinska uprava po službenoj dužnosti, a u slučaju da predložena lica za prošireni sastav biračkog odbora nemaju biračko pravo, opštinska uprava o tome obaveštava izbornu komisiju i podnosioca predloga kandidata. Podnosilac predloga kandidata potvrdu o biračkom pravu dostavlja izbornoj komisiji samo u slučaju ako je lice član, odnosno zamenik člana u biračkom odboru na biračkom mestu koje je van opštine u kojoj je upisano u birački spisak.

Ako predlagač kandidata ne odredi predstavnika u organ za sprovođenje izbora, najdocnije pet dana pre dana određenog za održavanje izbora, taj organ nastavlja da radi i da punovažno odlučuje bez predstavnika predlagača kandidata (član 39 stav 3 Zakona o izboru narodnih poslanika).

Sastav biračkog odbora imenuje se saglasno odredbama člana 29 stav 4 i člana 30 stav 2 Zakona o izboru narodnih poslanika.

VIII ODREĐIVANJE I UREĐIVANJE BIRAČKIH MESTA

1. Republička izborna komisija određuje i u "Službenom glasniku Republike Srbije" oglašava biračka mesta.

Za svako biračko mesto određuje se: broj, naziv i adresa, kao i područje (ulica, selo, zaselak, naselje i sl.) sa kojeg glasaju birači na tom biračkom mestu.

2. Republička izborna komisija u "Službenom glasniku Republike Srbije" objavljuje već određeno biračko mesto na kojem će glasati vojnici koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi.

Vojnici koji služe vojni rok ili su na vojnoj vežbi u kasarnama na teritoriji Republike Crne Gore glasaće na biračkim mestima na teritoriji opštine Prijepolje.

3. Biračka mesta određuju se prema broju birača i u odnosu na prostornu udaljenost, tako da se bez teškoća, u određenom vremenu, može obaviti glasanje.

Biračko mesto određuje se za glasanje najviše za 2.500, a najmanje za 100 birača.

4. Na biračkom mestu vidno se ističe oznaka i naziv biračkog mesta, lista kandidata, rešenje o određivanju biračkog mesta i rešenje o imenovanju biračkog odbora.

Na biračkom mestu mogu da se ističu samo zastave Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije.

5. Opštinska uprava dužna je da blagovremeno obezbedi da prostor koji je određen kao biračko mesto bude pripremljen i otvoren za glasanje.

Prostorija za glasanje mora biti dovoljno prostrana da se u njoj može obezbediti nesmetan rad biračkog odbora, odnosno da ima dovoljno prostora da svi članovi biračkog odbora (u stalnom i proširenom sastavu) mogu nesmetano i u svakom trenutku imati uvid i pristup glasačkoj kutiji i izbornom materijalu, kao i dovoljno prostora za postavljanje paravana ili kabina za nesmetano popunjavanje glasačkih listića i tajno glasanje.

6. Na biračkom mestu i na 50 m od biračkog mesta ne smeju da se ističu simboli političkih stranaka i drugi propagandni materijal, kojim bi moglo da se utiče na opredeljenje birača.

7. Birački odbor obezbediće licima koja prate rad biračkog odbora (posmatračima) odgovarajuće mesto sa koga mogu da prate tog glasanja i da imaju uvid u rad biračkog odbora.

IX PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA

1. Izborni materijal se sprovođenje izbora za predsednika Republike obezbeđuje Republička izborna komisija.

Za svaki birački odbor obezbeđuje se sledeći izborni materijal:

- izvod iz biračkog spiska, kao i overen poseban izvod iz biračkog spiska za birače koji su na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno koji izvršavaju obavezu u jedinicama ili ustanovama Vojske Jugoslavije, a koji glasaju na tom biračkom mestu;

- obrazac zapisnika o toku glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu, u šest primeraka;

- lista kandidata, koja se vidno ističe na biračkom mestu;

- potreban broj glasačkih listića, koji odgovara broju upisanih birača na tom biračkom mestu;

- pravila o radu biračkih odbora;

- uputstvo za sprovođenje računsko-logičke kontrole;

- rešenje o određivanju biračkih mesta.

2. Izborni materijal štampa se u štampariji koju odredi Republička izborna komisija.

3. Preuzimanje izbornog materijala u štampariji obavlja koordinator.

Preuzimanje izbornog materijala obavlja se pre roka određenog za predaju tog materijala biračkim odborima.

4. Koordinator navedeni izborni materijal, odmah po prijemu, predaje izbornoj komisiji.

Izborna komisija predaje izborni materijal biračkim odborima, odmah po prijemu, a najdocnije 48 časova pre dana održavanja izbora. Birački odbori preuzimaju izborni materijal od izborne komisije u opštinama, na mestima koje odredi ta komisija. Izborna komisija će, na odgovarajući način, da objavi mesta na kojima će da se obavi preuzimanje izbornog materijala.

O primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu.

5. Opštinska uprava, za svaki birački odbor, blagovremeno obezbeđuje:

- glasačku kutiju;

- paravane za glasanje;

- pribor za pisanje;

- pribor za pečaćenje (pečat i pečatni vosak) glasačkih kutija i drugog izbornog materijala;

- sprej za obeležavanje prsta i UV lampu;

- omote (koverte) za odlaganje glasačkih listića.

Opštinska uprava obezbediće i odgovarajući prostor za čuvanje izbornog materijala.

X PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA POSLE SPROVEDENOG GLASANJA

1. Po utvrđivanju rezultata glasanja, birački odbor će bez odlaganja, odmah, dostaviti izbornoj komisiji u zgradi opštine sav izborni materijal (zapisnik o radu, izvod iz biračkog spiska, neupotrebljene, i odvojeno, glasačke listiće iz glasačke kutije, nevažeće i, odvojeno, važeće glasačke listiće).

2. Izborna komisija, odmah, bez odlaganja, po prijemu izbornog materijala od biračkih odbora, izborni materijal predaje Republičkoj izbornoj komisiji u sedištu okruga ili u sedištu Republičke izborne komisije.

3. Izborni materijal koji se predaje Republičkoj izbornoj komisiji mora biti upakovan u posebne koverte. Na kovertama se ispisuje šta sadrže, a na kovertama koje sadrže glasačke listiće i broj glasačkih listića. Koverte moraju biti zapečaćene.

Zapisnici o radu biračkih odbora (obrazac PRS-17) stavljaju se u poseban omot, a birački spisak, kontrolni list i glasački listići (upotrebljeni, važeći i nevažeći i neupotrebljeni) ostavljaju se u vreći za transport.

4. Prenošenje izbornog materijala sa biračkog mesta i njegovu predaju izbornoj komisiji, obavljaju članovi biračkog odbora.

Predstavnici podnosilaca predloga kandidata imaju pravo da prisustvuju prenošenju, predaji i prijemu izbornog materijala.

Izborna komisija će utvrditi, i na odgovarajući način objaviti, mesta na kojima će da se obavi prijem izbornog materijala od biračkih odbora.

5. Prijem izbornog materijala od izborne komisije vrši koordinator.

Republička izborna komisija odrediće stručna lica koja će pomagati članovima Republičke izborne komisije prilikom primopredaje izbornog materijala.

6. O primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu.

7. Uvid u izborni materijal može da se obavi u roku od pet dana od dana sprovođenja izbora u prostorijama Republičke izborne komisije.

XI PONAVLJANJE GLASANJA

1. Ako je na izbore, u prvom krugu glasanja izašla najmanje polovina od ukupnog broja birača upisanih u birački spisak u Republici Srbiji, a nijedan kandidat nije dobio potreban broj glasova, Republička izborna komisija, donosi odluku o ponavljanju glasanja, u roku od 15 dana od dana održavanja prethodnog glasanja.

Odluka iz stava 1 ove tačke objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i sadrži dan i vreme ponovnog glasanja, kao i imena kandidata koji su dobili jednak i istovremeno najveći broj glasova.

2. Ponovljeno glasanje obaviće se na biračkim mestima koja su bila određena za glasanje za izbor predsednika Republike u prvom krugu.

3. Organi za sprovođenje ponovljenog glasanja su:

- Republička izborna komisija u stalnom sastavu i predstavnici predlagača kandidata iz tačke 1 stav 2 ovog dela Uputstva;

- izborna komisija u stalnom sastavu i predstavnici predlagača kandidata iz tačke 1 stav 2 ovog dela Uputstva;

- birački odbori u stalnom sastavu i predstavnici predlagača kandidata iz tačke 1 stav 2 ovog dela Uputstva.

4. Između dva kruga glasanja, upis birača u izvod iz biračkog spiska - "naknadne promene" - vrši Republička izborna komisija, na osnovu odluka koje joj opštinski sudovi dostave najkasnije 72 časa pre dana ponovljenog glasanja, na način utvrđen u tački 5 II dela Uputstva.

5. Primopredaja izbornog materijala obavlja se na mestima, i na način koji je bio određen za primopredaju izbornog materijala za prvi krug glasanja.

XII STATISTIČKA OBRADA PODATAKA

1. Statističku obradu podataka u postupku izbora predsednika Republike obavlja Republički zavod za statistiku u sedištu Republičke izborne komisije, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora koje mu dostavlja Republička izborna komisija, sa potpisom ovlašćenog člana Komisije.

Republički zavod za statistiku određuje lice koje će da prisustvuje primopredaji izbornog materijala nakon obavljenog glasanja u zgradama skupština opština, da izvrši logičko-računsku kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora, kao i da pripremi podatke o privremenim rezultatima izbora.

2. Podnosioci predloga kandidata mogu Republičkoj izbornoj komisiji prijaviti lice koje će imati pravo da prisustvuje statističkoj obradi podataka u Republičkoj izbornoj komisiji.

3. Republička izborna komisija, u roku od 96 časova od časa završetka glasanja, objavljuje rezultate izbora.

U toku izbora, u vremenu od otvaranja do zatvaranja biračkog mesta, Republička izborna komisija objavljuje podatke o toku izbora, a na osnovu podataka dobijenih od Republičkog zavoda za statistiku, izborne komisije i biračkih odbora.

4. Do objavljivanja rezultata izbora, Republička izborna komisija, na osnovu izveštaja Republičkog zavoda za statistiku, objavljuje privremene podatke o rezultatima izbora.

5. Način objavljivanja podataka o toku izbora, kao i privremenih podataka o rezultatima izbora utvrdiće se posebnom odlukom Republičke izborne komisije.

XIII PRAĆENJE RADA ORGANA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

1. Organizacije koje nisu učesnici u izbornom postupku, a koje žele da prate tok izbora za predsednika Republike, podnose prijavu za prisustvovanje izborima Republičkoj izbornoj komisiji, a ako žele da prate glasanje, podnose prijavu najkasnije deset dana pre dana određenog za glasanje.

Prijava sadrži naziv organizacije, podatke o broju predstavnika, ime i prezime predstavnika, jedinstveni lični matični broj predstavnika, i područje praćenja rada organa za sprovođenje izbora. Uz prijavu, podnosi se i rešenje o registraciji organizacije kod nadležnog organa.

Republička izborna komisija izdaje službena ovlašćenja predstavnicima koji mogu da prate rad organa za sprovođenje izbora.

2. Zainteresovani predstavnici stranih država i međunarodnih organizacija i nevladinih institucija koji žele da prate tok izbora u Republici Srbiji podnose prijave za prisustvovanje izborima Republičkoj izbornoj komisiji, najkasnije deset dana pre dana određenog za glasanje.

Prijava iz stava 1 sadrži: naziv države, odnosno organizacije ili institucije iz koje predstavnik dolazi, njegovo ime i prezime, broj putne isprave i vreme boravka.

Republička izborna komisija, izdaje službena ovlašćenja predstavnicima stranih posmatrača na osnovu kojih mogu pratiti izbore.

3. Predstavnicima iz tač. 1 i 2 ovog dela Uputstva Republička izborna komisija izdaje identifikacionu karticu, koja sadrži ime i prezime lica, broj putne isprave i naziv zemlje iz koje predstavnik dolazi, odnosno organizacije ili institucije kojoj pripada, koju su dužni da nose na vidnom mestu.

4. Troškove praćenja izbora snose predstavnici iz tač. 1 i 2 ovog dela Uputstva.

5. Birački odbor će predstavniku posmatrača omogućiti nesmetano praćenje toka izbora.

Birački odbor u zapisniku konstatuje prisustvo predstavnika posmatrača na biračkom mestu.

Predstavnici posmatrača dužni su da postupaju po pravilima o održavanju reda na biračkom mestu.

6. Republička izborna komisija može da oduzme ovlašćenje i identifikacionu karticu posmatraču ako se ne pridržava pravila o održavanju reda na biračkom mestu ili na biračkom mestu koristi pejdžer, mobilni telefon i druga sredstva veza i komunikacija.

XIV SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

1. Sredstva za sprovođenje izbora obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Zahtev za dodelu sredstava, sa specifikacijom ukupnih troškova, Republička izborna komisija podnosi ministarstvu nadležnom za poslove finansija.

2. Sredstva za sprovođenje izbora mogu da se koriste za sledeće namene:

- rad organa za sprovođenje izbora;

- štampanje izbornog materijala;

- naknade članovima i zamenicima članova organa za sprovođenje izbora;

- naknade za rad radnika angažovanih u Republičkoj izbornoj komisiji za obavljanje stručnih i drugih poslova u vezi sa sprovođenjem izbora;

- naknade za dnevnice, putne troškove i izgubljenu zaradu članova Republičke izborne komisije i njihovih zamenika, kao i zaposlenih i drugih lica angažovanih na sprovođenju izbora;

- nabavku kancelarijskog materijala;

- prikupljanje, statističku obradu i prezentaciju izbornih podataka;

- prevozničke, PTT, ugostiteljske i druge usluge.

3. Naredbodavac za raspolaganje sredstvima su predsednik i sekretar Republičke izborne komisije. Predsednik i sekretar Republičke izborne komisije dužni su da podnose izveštaje o utrošenim sredstvima Republičkoj izbornoj komisiji.

4. Isplata sredstava za dnevnice, putne troškove i izgubljene zarade obavlja se u skladu sa važećim propisima.

5. Neutrošena sredstva mogu da se koriste u toku izbornog mandata samo za svrhe utvrđene ovim uputstvom.

XV ČUVANJE IZBORNOG MATERIJALA

1. Izborni materijal čuva se, i to:

- izborni dokumenti - trajno;

- glasački listići i ostali materijali - četiri godine;

- finansijski dokumenti - saglasno propisima o čuvanju finansijskih dokumenata.

Po isteku roka za čuvanje izbornog materijala, sa materijalom se postupa u skladu sa propisima o arhivskoj građi.

U slučaju neuspelih izbora glasački listići i ostali izborni materijal čuva se do raspisivanja novih izbora.

2. Izborni materijal čuva se u prostoriji u kojoj su obezbeđeni uslovi da ti materijali ne budu dostupni neovlašćenim licima.

Odobrenje za korišćenje izbornog materijala daje Republička izborna komisija.

XVI ZAVRŠNA ODREDBA

Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Obrasci PRS-1 do PRS-19 za sprovođenje pojedinih izbornih radnji su sastavni deo ovog uputstva i objavljeni su u "Sl. glasniku RS", br. 76/2002, str. 4-10.