ZAKON
O ZADUŽENJU SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE KOD MEĐUNARODNOG UDRUŽENJA ZA RAZVOJ (KREDIT ZA STRUKTURNO PRILAGOĐAVANJE REPUBLIKE CRNE GORE OD 11,9 MILIONA SDR)

("Sl. list SRJ", br. 65/2002)

Član 1

Savezna Republika Jugoslavija zadužiće se u iznosu do 11.900.000,00 SDR (jedanaest miliona i devet stotina hiljada specijalnih prava vučenja), kod Međunarodnog udruženja za razvoj, radi finansijske podrške strukturnim reformama u Saveznoj Republici Jugoslaviji - Republici Crnoj Gori.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršava se zaključenjem Sporazuma o razvojnom kreditu - kredit za strukturno prilagođavanje (Republika Crna Gora) između Savezne Republike Jugoslavije i Međunarodnog udruženja za razvoj.

Član 3

Radi korišćenja sredstava iz člana 1 ovog zakona, Savezna Republika Jugoslavija otvara račun kod Narodne banke Jugoslavije pod uslovima prihvatljivim za Međunarodno udruženje za razvoj, na kome se sredstva iskazuju u evrima, sa isključivom namenom korišćenja sredstava zajma za potrebe Republike Crne Gore - korisnika kredita.

Član 4

Međunarodno udruženje za razvoj uplaćuje sredstva iz člana 1 ovog zakona na račun iz člana 3 ovog zakona Saveznoj Republici Jugoslaviji, u različitim valutama.

Radi korišćenja sredstava iz stava 1 ovog člana, Republika Crna Gora otvara račun kod Centralne banke Crne Gore pod uslovima prihvatljivim za Međunarodno udruženje za razvoj, na kome se sredstva iskazuju u evrima, sa isključivom namenom korišćenja sredstava zajma za potrebe Republike Crne Gore - korisnika kredita.

Savezna Republika Jugoslavija sa računa iz člana 3 ovog zakona uplaćuje sredstva iz stava 1 ovog člana na račun Centralne banke Crne Gore iz stava 2 ovog člana.

Član 5

Republika Crna Gora se obavezuje da u roku od 30 dana od stupanja na snagu ovog zakona donese zakon o kontragaranciji Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Član 6

Radi izmirivanja obaveza iz ovog zakona, Republika Crna Gora je dužna da obezbeđuje sredstva za urednu otplatu obaveza po Sporazumu o razvojnom kreditu iz člana 2, a u skladu sa zakonom o kontragaranciji iz člana 5 ovog zakona.

Sredstva iz stava 1 ovog člana Republika Crna Gora prenosi na poseban račun Savezne Republike Jugoslavije kod Narodne banke Jugoslavije, sa isključivom namenom otplate obaveza iz ovog zakona.

Član 7

Savezna Republika Jugoslavija izmirivaće obaveze prema Međunarodnom udruženju za razvoj po osnovu sredstava iz člana 6 ovog zakona.

Član 8

Zajmoprimac otplaćuje obaveze iz ovog zakona pod uslovima i rokovima utvrđenim Sporazumom o razvojnom kreditu iz člana 2 ovog zakona.

Član 9

Zajmoprimac se obavezuje da Međunarodnom udruženju za razvoj plaća troškove u skladu sa Sporazumom o razvojnom kreditu iz člana 2 ovog zakona, s tim da Republika Crna Gora obezbeđuje sredstva i prenosi ih na poseban račun Savezne Republike Jugoslavije iz člana 6 ovog zakona.

Troškovi iz stava 1 ovog člana plaćaju se pod uslovima i rokovima utvrđenim Sporazumom o razvojnom kreditu iz člana 2 tog zakona.

Član 10

Kursne razlike koje mogu nastati u vezi sa izmirivanjem obaveza u smislu ovog zakona snosi Republika Crna Gora.

Član 11

Narodna banka Jugoslavije naplaćuje od Republike Crne Gore troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza međunarodnom udruženju za razvoj, kao i proviziju za usluge koje pruža u smislu ovog zakona.

Član 12

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".