ZAKON
O ZADUŽENJU SAVEZNE VLADE SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE KOD VLADE REPUBLIKE POLJSKE O DAVANJU KREDITA U IZNOSU OD 50 MILIONA DOLARA ZA PROJEKTE OBNOVE ELEKTROPRIVREDE SRBIJE

("Sl. list SRJ", br. 65/2002)

Član 1

Savezna vlada Savezne Republike Jugoslavije zadužiće se u svoje ime, a za račun Republike Srbije u iznosu od 50 miliona USD kod Vlade Republike Poljske za finansiranje Projekta obnove Elektroprivrede u Republici Srbiji.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršiće se zaključivanjem Sporazuma o davanju kredita između Vlade Republike Poljske, kao zajmodavca, i Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije, kao zajmoprimca.

Član 3

Iz sredstava ovog kredita u visini od 50 miliona US dolara finansiraće se sledeći Projekti obnove Elektroprivrede u Republici Srbiji:

1. Osnovna i dodatna oprema za rudnike uglja:

2. TE "Kostolac B" - Blok 1 generalni remont

3. TE "Kostolac B" - Blok B2 generalni remont

4. "Nikola Tesla" - Blok A1 projekat glavnog sistema i obnove podgrejnog sistema parovoda

5. "Nikola Tesla" - Blok A2 projekat glavnog sistema i obnove podgrejnog sistema parovoda

6. TE "Morava" generalni remont

Korisnik kredita u Republici Srbiji je JP Elektroprivreda Srbije.

Član 4

Radi izvršavanja obaveza po Sporazumu iz člana 2 ovog zakona Vojvođanska banka, a.d. Novi Sad, ovlašćena od strane Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije i Bank Handlowy w C.A. Varšava, ovlašćena od strane Vlade Republike Poljske će, nakon potvrđivanja Sporazuma iz člana 2 ovog zakona, u Saveznoj skupštini, zaključiti Bankarski sporazum.

Član 5

Radi izmirenja obaveza po Sporazumu iz člana 2 ovog zakona Republika Srbija daće Saveznoj Republici Jugoslaviji kontragaranciju za uredno obezbeđenje sredstava za izmirenje obaveza po tom sporazumu.

Kontragarancijom Republika Srbija se obavezuje da u svakoj godini obezbedi sredstva u svom budžetu za izmirivanje obaveza po osnovu ugovora iz člana 2 ovog zakona, a koje dospevaju u toj godini, ukoliko to ne učini korisnik kredita.

Sredstva iz stava 1 ovog člana, korisnik kredita, odnosno Republika Srbija će preneti na poseban račun kod Vojvođanske banke, a.d. Novi Sad sa isključivom namenom otplate kredita iz člana 2 ovog zakona.

Sredstva iz stava 3 ovog člana, ne čine deo saveznog budžeta.

Član 6

Vojvođanska banka, a.d. Novi Sad izmirivaće prema Vladi Republike Poljske dospele obaveze po kreditu iz člana 2 ovog zakona, sredstvima koja će obezbediti korisnik kredita.

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".