ZAKON
O ZADUŽENJU SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE KOD MEĐUNARODNOG UDRUŽENJA ZA RAZVOJ (AVANS ZA PRIPREMU PROJEKTA TEHNIČKE POMOĆI U PRIVATIZACIJI I RESTRUKTURIRANJU BANAKA I PREDUZEĆA)

("Sl. list SRJ", br. 65/2002)

Član 1

Savezna Republika Jugoslavija zadužiće se u iznosu do 1.988.000,00 SAD dolara kod Međunarodnog udruženja za razvoj, radi finansijske podrške pripremi Projekta tehničke pomoći u privatizaciji i restrukturiranju banaka i preduzeća Savezne Republike Jugoslavije - Republike Srbije.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršava se zaključenjem Pisma o sporazumu za avans za pripremu Projekta tehničke pomoći u privatizaciji i restrukturiranju banaka i preduzeća Republike Srbije između Savezne Republike Jugoslavije i Međunarodnog udruženja za razvoj, sa prilozima.

Član 3

Radi korišćenja sredstava iz člana 1 ovog zakona, Savezna Republika Jugoslavija otvara depozitni račun (specijalni račun) kod neke komercijalne banke pod uslovima prihvatljivim za Međunarodno udruženje za razvoj, na kome se sredstva iskazuju u evrima - po kursu na dan uplate tih sredstava, sa isključivom namenom korišćenja sredstava zajma za potrebe Republike Srbije - korisnika avansa kredita.

Član 4

Međunarodno udruženje za razvoj uplaćuje sredstva iz člana 1 ovog zakona na račun iz člana 3 ovog zakona Saveznoj Republici Jugoslaviji u SAD dolarima ili različitim valutama, koje će Međunarodno udruženje za razvoj kupiti u SAD dolarima.

Savezna Republika Jugoslavija se obavezuje da sa Republikom Srbijom, u roku od 30 dana od stupanja na snagu ovog zakona, zaključi Ugovor o prenosu sredstava avansa kredita i odgovornosti za realizaciju projekta tehničke pomoći u privatizaciji i restrukturiranju banaka i preduzeća u Republici Srbiji.

Član 5

Radi izmirivanja obaveza iz ovog zakona, Republika Srbija je dužna da obezbeđuje sredstva za urednu otplatu obaveza po Pismu o sporazumu iz člana 2, a u skladu sa ugovorom iz člana 4 stav 2 ovog zakona.

Sredstva iz stava 1 ovog člana Republika Srbija prenosi na poseban račun Savezne Republike Jugoslavije kod Narodne banke Jugoslavije, sa isključivom namenom otplate obaveza iz ovog zakona.

Član 6

Savezna Republika Jugoslavija izmirivaće obaveze prema Međunarodnom udruženju za razvoj po osnovu sredstava iz člana 5 ovog zakona.

Član 7

Zajmoprimac otplaćuje obaveze iz ovog zakona pod uslovima i u rokovima utvrđenim Pismom o sporazumu iz člana 2 ovog zakona.

Član 8

Zajmoprimac se obavezuje da Međunarodnom udruženju za razvoj plaća troškove u skladu sa Pismom o sporazumu iz člana 2 ovog zakona, s tim da Republika Srbija obezbeđuje sredstva i prenosi ih na poseban račun Savezne Republike Jugoslavije iz člana 5 ovog zakona.

Troškovi iz stava 1 ovog člana plaćaju se pod uslovima i u rokovima utvrđenim Pismom o sporazumu iz člana 2 tog zakona.

Član 9

Kursne razlike koje mogu nastati u vezi sa izmirivanjem obaveza u smislu ovog zakona snosi Republika Srbija.

Član 10

Narodna banka Jugoslavije naplaćuje od Republike Srbije troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Međunarodnom udruženju za razvoj, kao i proviziju za usluge koje pruža u smislu ovog zakona.

Član 11

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".