UREDBA
O PREMIJI ZA ŠEĆERNU REPU U 2002. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 2/2002, 68/2002 i 84/2002)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja premije za proizvodnju šećerne repe u 2002. godini (u daljem tekstu: premija).

Član 2

Preduzeća, zemljoradničke zadruge, naučnoistraživačke organizacije, poljoprivredna gazdinstva sa svojstvom pravnog lica i zemljoradnici koji se bave proizvodnjom šećerne repe (u daljem tekstu: korisnici premije) imaju pravo na premiju u iznosu od 12.300 dinara po hektaru zasejane i odnegovane šećerne repe, a za najmanje ostvareni prinos od 38 tona po hektaru.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana korisnici premije na području opština Kovačica, Alibunar, Plandište, Pančevo, Kovin, Vršac, Opovo, Sečanj, Bela Crkva, Zrenjanin, Kikinda, Žitište, Nova Crnja, Čoka, Novi Kneževac, Titel, Novi Bečej, Senta, Kanjiža, Ada, Subotica, Temerin, Žabalj, Bački Petrovac, Srbobran, Vrbas, Požarevac, Stara Pazova (Vojka) i Sombor (Stanišić, Riđica, Čonoplja, Svetozar Miletić), imaju pravo na premiju u iznosu od 12.300 dinara po hektaru zasejane i odnegovane šećerne repe, a za najmanje ostvareni prinos od 28 tona po hektaru.

Premiju iz stava 1 ovog člana korisnici premije ostvaruju preko proizvođača šećera u Republici Srbiji (u daljem tekstu: šećerane).

Član 3

Korisnici premije imaju pravo na korišćenje dela premije pre završetka procesa proizvodnje u vidu avansa.

Visina avansa iznosi 7.500 dinara po hektaru zasejane i odnegovane šećerne repe.

Član 4

Zahtev za korišćenje avansa iz člana 3 ove uredbe šećerana podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) do 31. maja 2002. godine.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana šećerana podnosi:

1) zapisnik republičke poljoprivredne inspekcije o zasejanim i odnegovanim površinama pod šećernom repom - ako sama proizvodi šećernu repu,

2) ugovore sa zemljoradnicima sa površinom na kojoj će ti zemljoradnici zasejati i proizvesti šećernu repu, cena, rok i način isplate, spisak zemljoradnika sa mestom boravka i zapisnik republičke poljoprivredne inspekcije i područne poljoprivredne službe o zasejanim i odnegovanim površinama - ako sama neposredno sa zemljoradnicima ugovori proizvodnju šećerne repe, i

3) ugovore sa preduzećima, preduzetnicima, zemljoradničkim zadrugama i poljoprivrednim gazdinstvima sa svojstvom pravnog lica (u daljem tekstu: organizatori proizvodnje šećerne repe) i podatke iz stava 2 tačka 2 ovog člana - ako šećerana ugovori sa tim subjektima proizvodnju šećerne repe.

Ministarstvo isplaćuje avans po prijemu propisane dokumentacije.

Član 5

Konačan iznos premije korisnici premije ostvaruju po isporuci ugovorene proizvodnje šećerne repe.

Isplata premije iz stava 1 ovog člana vrši se na osnovu dokumentacije o isporučenim količinama i prosečno ostvarenim prinosima po jedinici površine.

Uz zahtev za isplatu konačnog iznosa premije šećerana podnosi: potvrdu šećerane o primljenim količinama šećerne repe i potvrdu ili drugi dokaz o primljenom avansu, a u skladu sa članom 4 stav 1 tač. 2 i 3 ove uredbe i zapisnik republičke poljoprivredne inspekcije o primljenim količinama šećerne repe i prosečno ostvarenim prinosima.

Ministarstvo isplaćuje konačan iznos premije u iznosu od 4.800 dinara po hektaru po prijemu, odnosno prihvatanju konačnog obračuna od strane korisnika premije.

Član 6

Korisnik premije, koji ostvari prinos manji od 28 tona po hektaru, nema pravo na isplatu konačnog iznosa premije za isporučenu količinu šećerne repe.

Korisnik premije, u slučaju stava 1 ovog člana, zadržava sredstva isplaćena po osnovu avansa.

Član 7

Šećerane i organizatori proizvodnje šećerne repe su dužni da sredstva ostvarena po osnovu avansa, odnosno konačnog iznosa premije, isplate korisnicima premije u roku od pet dana od dana naplate.

Član 8

Novčanom kaznom od 100.000 do 200.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - korisnik premije ako ostvari pravo na premiju, a ne postupi u skladu sa članom 2 stav 3 ove uredbe.

Novčanom kaznom od 8.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 9

Novčanom kaznom od 8.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj zemljoradnik ako ostvari pravo na premiju, a ne postupi u skladu sa članom 2 stav 3 ove uredbe.

Član 10

Novčanom kaznom od 100.000 do 200.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje u roku iz člana 7 ove uredbe ostvarena sredstva ne doznači zemljoradniku.

Novčanom kaznom od 8.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 11

Novčanom kaznom od 80.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik koji u roku iz člana 7 ove uredbe ostvarena sredstva ne doznači zemljoradniku.

Član 12

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe obavlja Ministarstvo.

Član 13

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".