PRAVILNIK
O NAČINU ODREĐIVANJA I ODRŽAVANJA ZONA I POJASEVA SANITARNE ZAŠTITE OBJEKATA ZA SNABDEVANJE VODOM ZA PIĆE

("Sl. glasnik SRS", br. 33/78)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način određivanja i održavanja zona i pojaseva sanitarne zaštite objekata za snabdevanje vodom za piće.

Odredbe ovog pravilnika odnose se na izvorišta i glavne vodove koji se koriste za snabdevanje vodom za piće, kao i seoske vodovode.

Član 2

U cilju zaštite vode za piće od namernog ili slučajnog zagađivanja, kao i od drugih štetnih dejstava koja mogu trajno uticati na zdravstvenu ispravnost vode za piće i izdašnost izvorišta određuju se zone i pojasevi sanitarne zaštite, i to:

1) zona neposredne zaštite (zona strogog nadzora);

2) uža zona zaštite (zona ograničenja);

3) šira zona zaštite (zona nadzora); i

4) pojas zaštite.

Član 3

Zone i pojasevi sanitarne zaštite i njihova površina određuju se na osnovu dokumentacije o vrsti izdašnosti izvorišta, vrsti objekata, načinu zahvata vode, sanitarno-tehničkom uređenju tla, strukturi, konfiguraciji, hidrogeološkim i drugim svojstvima zemljišta.

Član 4

Zona neposredne zaštite određuje se oko izvora, bunara, zahvata iz reka, jezera i akumulacija (u daljem tekstu: izvorišta) crpnih stanica, instalacija za popravak kvaliteta vode, rezervoara i komora za prekid pritiska.

Uža zona zaštite određuje se oko izvorišta.

Šira zona zaštite određuje se oko izvorišta i obuhvata teritoriju ili deo teritorije slivnog područja izvorišta ili teritoriju koja služi za napajanje izvorišta.

Pojas zaštite uspostavlja se oko cevovoda.

Član 5

Zona neposredne zaštite sa svim objektima, postrojenjima i instalacijama obezbeđuje se ograđivanjem.

Oko vodotornjeva koji se nalaze u naselju i u kojima je tehničkim merama obezbeđena zaštita rezervoara od zagađivanja, zona neposredne zaštite se ne ograđuje.

Zona neposredne zaštite koja se određuje oko rezervoara, crpnih stanica, instalacija za popravak kvaliteta vode, komora za prekid pritiska i duboko bušenih bunara obuhvata najmanje 10 metara od objekta.

U zoni zaštite iz stava 1 ovog člana dozvoljen je pristup samo licima zaposlenim u vodovodu koja su pod zdravstvenim nadzorom. Organizacija udruženog rada, i druga samoupravna organizacija ili zajednica koja upravlja i koristi objekte za snabdevanje vodom za piće može izuzetno dozvoliti pristup samo licima koja se u okviru stručnog usavršavanja upoznaju sa radom vodovoda i o istom vodi evidenciju.

Zona neposredne zaštite može se koristiti samo kao senokos ali bez upotrebe đubriva, pesticida i herbicida čija upotreba može zagaditi vodu.

Član 6

Užu zonu zaštite čini površina zemljišta pod sanitarnim nadzorom na kojoj nije dozvoljena izgradnja objekata, postavljanje uređaja i vršenje radnji koje mogu na bilo koji način zagaditi vodu i mora biti vidno označena.

Površina uže zone zaštite mora biti tolika da obezbedi zaštitu vode od mikrobiološkog, hemijskog, radiološkog i drugih vrsta zagađivanja.

Kod zahvata podzemne vode prvog izdana bez zaštitnih slojeva, ako se voda posebno ne prečišćava na instalacijama, sem dezinfekcije, deo uže zone zaštite ograđuje se zajedno sa zonom neposredne zaštite. Površina ovog dela zone koja se ograđuje zavisi od veličine depresionog levka pri maksimalnom crpljenju vode.

Kod zahvata vode iz akumulacije, uža zona zaštite obuhvata područje u širini od najmanje 500 m oko akumulacije pri normalnom usporu.

Kod zahvata vode iz vodotoka uža zona zaštite određuje se zavisno od lokalnih uslova i značaja objekta.

U užoj zoni zaštite koja se ne ograđuje, zemljište se može koristiti u poljoprivredne svrhe. U ovoj zoni može se ograničiti upotreba pojedinih vrsta đubriva, pesticida i herbicida.

Član 7

U široj zoni zaštite zabranjena je izgradnja industrijskih i drugih objekata čije otpadne vode i druge otpadne materije iz tehnološkog procesa proizvodnje mogu zagaditi izvorište, osim objekata od posebnog značaja za zaštitu zemlje.

Član 8

Pojas zaštite oko glavnih cevovoda iznosi sa svake strane najmanje po 2,5 metara.

U pojasu zaštite nije dozvoljena izgradnja objekata, postavljanje uređaja i vršenje radnji koje na bilo koji način mogu zagaditi vodu, ili ugroziti stabilnost cevovoda.

Član 9

Zona i pojasevi sanitarne zaštite unose se u katastarske planove, kao i prostorne i urbanističke planove.

Član 10

Kod postojećih objekata za snabdevanje vodom za piće odrediće se zaštitne zone i pojasevi zaštite u roku od godinu dana od dana objavljivanja ovog pravilnika.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".