ODLUKA
O STALNIM MANIFESTACIJAMA U OBLASTI KULTURE OD ZNAČAJA ZA GRAD BEOGRAD

("Sl. list grada Beograda", br. 10/97 i 5/2002)

Član 1

Ovom odlukom određuju se stalne manifestacije u oblasti kulture koje su od značaja za grad Beograd, uređuje se način upravljanja i finansiranja manifestacija i druga pitanja od značaja za rad manifestacija.

Član 2

Stalne manifestacije u oblasti kulture od značaja za grad Beograd (u daljem tekstu: manifestacije) su:

1. Oktobarski salon, manifestacija najznačajnijih novih ostvarenja u oblasti likovne umetnosti, primenjene likovne umetnosti i dizajna.

2. Beogradski internacionalni teatarski festival BITEF, međunarodna smotra pozorišnog stvaralaštva - novih pozorišnih tendencija u svetskom i jugoslovenskom teatru.

3. Beogradske muzičke svečanosti-BEMUS, međunarodna muzička manifestacija sa vrhunskim muzičkim izvođenjima dela klasične muzičke literature i savremenog muzičkog stvaralaštva.

4. Međunarodni filmski festival - FEST, predstavljanje filmskih ostvarenja najviših umetničkih vrednosti u svetskoj kinematografiji.

5. Festival jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma, takmičarska selekcija filmskih ostvarenja po žanrovima (dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni film) rađeni tehnikom filmskog i video zapisa.

6. Međunarodni susret Deca Evrope "Radost Evrope", međunarodna manifestacija druženja dece.

7. Beogradski letnji festival - BELEF, međunarodni letnji festival ambijentalnih umetničkih muzičkih, pozorišnih i plesnih programa.

8. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, međunarodno takmičenje za muzičke umetnike do 30 godina starosti iz različitih solističkih i kamernih disciplina.

Manifestacije se održavaju jednom godišnje.

Član 2a

Manifestacija ima pravila o radu.

Pravilima o radu manifestacije utvrđuju se: karakteristike manifestacije, bliži način ostvarivanja cilja manifestacije, lice koje predstavlja manifestaciju, bliži način ostvarivanja kontrole obavljanja poverenih poslova.

Pravila manifestacije donosi Skupština grada Beograda.

Član 3

Manifestacija ima savet.

Savet manifestacije ima predsednika i osam članova koje imenuje Skupština grada Beograda na period od 2 godine.

Predsednik i članovi Saveta imenuju se iz reda afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture u roku od 60 dana od dana završetka manifestacije.

Član 4

Savet manifestacije utvrđuje: program manifestacije i iznos sredstava potrebnih za realizaciju tog programa (program i predračun troškova), određuje mesto, vreme i dužinu trajanja manifestacije, podnosi izveštaj Skupštini grada Beograda o održanoj manifestaciji, i vrši druge poslove vezane za održavanje manifestacije.

Savet manifestacije, koja ima takmičarski karakter, obrazuje žiri za dodelu nagrade za svaku manifestaciju.

Savet manifestacije donosi pravila o radu saveta. Izvršni odbor Skupštine grada Beograda daje saglasnost na pravila.

Član 5

Savet manifestacije dostavlja program i predračun troškova manifestacije organu Gradske uprave nadležnom za poslove kulture najkasnije do 1. oktobra tekuće godine za narednu manifestaciju.

Član 6

Sredstva za održavanje manifestacije obezbeđuju se u budžetu grada Beograda na osnovu sagledanih programa i predračuna troškova svih manifestacija kao i ostalih potreba u oblasti kulture za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu grada Beograda.

Pored sredstava iz stava 1 ovog člana, savet manifestacije obezbeđuje sredstva za održavanje manifestacije i iz drugih izvora, u skladu sa Zakonom.

Član 7

Izveštaj o održanoj manifestaciji sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima, savet manifestacije podnosi organu Gradske uprave nadležnom za poslove kulture najkasnije u roku od 30 dana od dana završetka manifestacije.

Član 8

Organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe manifestacije obavlja pravno lice kome obavljanje tih poslova, ugovorom, poveri grad Beograd.

Ugovor iz stava 1 ovog člana zaključuje sekretar organa Gradske uprave nadležnog za poslove kulture.

Član 9

Kontrolu obavljanja poverenih poslova vrši organ Gradske uprave nadležan za poslove kulture.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju sa radom: Savet međunarodnog filmskog festivala u Sopotu, Savet pozorišnih festivala u Mladenovcu, Savet festivala malih pozorišnih formi i Savet zimske likovne kolonije.

Član 11

Saveti manifestacija iz člana 2 ove odluke imenovani do stupanja na snagu ove odluke, nastavljaju sa radom do imenovanja novih saveta u skladu sa odredbama ove odluke.

Skupština grada imenovaće nove savete manifestacija u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 12

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o stalnim manifestacijama u oblasti kulture od značaja za grad Beograd ("Službeni list grada Beograda", broj 13/95).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni članovi Odluke o dopuni
Odluke o stalnim manifestacijama u oblasti kulture
od značaja za grad Beograd

("Sl. list grada Beograda", br. 5/2002)

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 3

Saveti manifestacija imenovani do stupanja na snagu ove odluke nastavljaju sa radom do imenovanja novih saveta u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dan od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".