ODLUKA
O USLOVIMA ZA OBAVLJANJE POSLOVA AGENTA

("Sl. list SRJ", br. 67/2002)

1. Ovom odlukom propisuju se bliži uslovi koje agent mora da ispuni za obavljanje poslova platnog prometa u ime banke - i to kao posrednik u komunikaciji, kao agent banke za upravljanje ili izvršenje naloga za račun klijenata, kao mesto za prijem i slanje naloga za plaćanje koje banka šalje ili prima i kome klijenti mogu neposredno pristupiti za slanje i primanje tih naloga kao i posrednik za kliring i prenos podataka.

2. Agent, u smislu ove odluke, jeste Narodna banka Jugoslavije, banka koja poslove platnog pometa obavlja u smislu odluke o bližim uslovima i načinu davanja i oduzimanja bankama licence za obavljanje platnog prometa ("Službeni list SRJ", br. 29/2002) i drugo pravno lice koje dobije dozvolu Narodne banke Jugoslavije za obavljanje poslova agenta (u daljem tekstu: pravno lice).

3. Radi dobijanja dozvole iz tačke 2 ove odluke, pravno lice podnosi Narodnoj banci Jugoslavije pismeni zahtev, uz koji podnosi sledeću dokumentaciju:

1) za obavljanje poslova posrednika u komunikaciji, za upravljanje ili izvršenje naloga za račun klijenata, kao i za obavljanje poslova posrednika za kliring i prenos podataka - rešenje o upisu u sudski registar i izvod iz tog registra kojim se dokazuje da je pravno lice osnovano i registrovano za obavljanje delatnosti fiksnih telekomunikacija prema zakonu kojim se uređuje oblast sistema veza, odnosno delatnosti pod šiframa 65110 i 65121;

2) za obavljanje poslova mesta za prijem i slanje naloga za plaćanje koje banka šalje ili prima i kome klijenti mogu neposredno pristupiti za slanje i primanje tih naloga:

- rešenje o upisu u sudski registar i izvod iz tog registra kojim dokazuje da je registrovano za obavljanje delatnosti pod šifrom delatnosti 67130.

- ugovor zaključen između banke i tog pravnog lica o poveravanju poslova obavljanja platnog prometa, sa obrazloženjem banke o razlozima prenosa dela platnog prometa na agenta,

- specifikaciju opreme, odnosno dokumentaciju kojom dokazuje da raspolaže tehničkom i tehnološkom infrastrukturom koja mu omogućava obavljanje poslova za koje se traži dozvola,

- dokaz o kadrovskoj osposobljenosti za obavljanje poslova platnog prometa za koje se traži dozvola i izvod iz akta o unutrašnjoj organizaciji tog pravnog lica koji se odnosi na obavljanje tih poslova.

4. Narodna banka Jugoslavije, na osnovu zahteva i dokumentacije iz tačke 3 ove odluke, u roku od 15 dana od dana njihovog prijema - pravnom licu daje dozvolu za obavljanje poslova agenta za svaki ugovor zaključen sa bankom odnosno odbija taj zahtev.

5. Ugovorom koji banka zaključi sa agentom regulišu se njihova međusobna prava i obaveze, a naročito koje će poslove platnog prometa agent obavljati za banku, način obavljanja tih poslova, prava, obaveze i odgovornosti agenta i banke, rok na koji se ugovor zaključuje i ostali uslovi koje ugovore agent i banka.

Ugovor koji banka zaključi sa agentom mora da sadrži i klauzulu da proizvodi pravno dejstvo od dana dobijanja dozvole Narodne banke Jugoslavije za obavljanje poslova agenta za tu banku.

6. Ako u postupku kontrole banke utvrdi da banka zbog propusta u radu agenta ne postupa u skladu sa Zakonom o platnom prometu (u daljem tekstu: Zakon) i propisima donetim na osnovu Zakona - Narodna banka Jugoslavije naložiće banci da raskine ugovor kojim je tom agentu poverila obavljanje dela poslova platnog prometa, a agentu će oduzeti dozvolu za obavljanje poslova agenta za tu banku.

7. Dozvola iz tačke 4 ove odluke prestaje da važi kada agent prestane da postoji kao pravni subjekt na osnovu zakona ili drugog propisa, zbog stečaja ili likvidacije, odnosno zbog nastalih statusnih promena.

8. Bankom, u smislu ove odluke, smatra se banka iz člana 2 tačka 10 odredba pod a) Zakona.

9. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima za obavljanje poslova agenta ("Službeni list SRJ", br. 29/2002).

10. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od    1. januara 2003. godine.