ODLUKA
O PRIVREMENOM OBAVLJANJU ODREĐENIH POSLOVA PLATNOG PROMETA

("Sl. list SRJ", br. 41/2002 i 67/2002)

1. Ovom odlukom, do dana početka primene Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002) (u daljem tekstu: Zakon), uređuje se obavljanje određenih poslova platnog prometa, a radi stvaranja uslova za nesmetano funkcionisanje platnog prometa u skladu sa tim zakonom.

2. Pravna lica, radnje bez svojstva pravnog lica koje su dužne da vode poslovne knjige, kao i fizička lica koja plaćanje vrše preko računa u dinarima, koji imaju otvorene račune kod Narodne banke Jugoslavije - Zavoda za obračun i plaćanja (u daljem tekstu: učesnici u platnom prometu), banci s kojom imaju zaključen ugovor o deponovanju sredstava (u daljem tekstu: banka depozitar) mogu od 1. oktobra 2002. godine podnositi zahtev za otvaranje računa preko koga će obavljati platni promet u skladu sa Zakonom.

Učesnici u platnom prometu su dužni da, uz zahtev iz stava 1 ove tačke, podnesu i dokumentaciju propisanu tačkom 5 stav 2 Odluke o uslovima i načinu otvaranja, vođenja i gašenja računa kod banke ("Službeni list SRJ", br. 29/2002) (u daljem tekstu: Odluka), uz koju podnose i broj svog poslovnog računa kod Narodne banke Jugoslavije - Zavoda za obračun i plaćanja (u daljem tekstu: Zavod).

Banka iz stava 1 ove tačke sa učesnikom u platnom prometu zaključuje ugovor o otvaranju i vođenju računa i tom učesniku otvara račun, na kome će se voditi sredstva i preko koga će se vršiti plaćanja od dana početka primene Zakona.

3. Učesnici u platnom prometu koji su otvorili račun u smislu tačke 2 ove odluke, a koji su dužni da statusne i druge promene koje se registruju kod suda, odnosno drugog nadležnog organa prijave Zavodu u roku od tri dana od dana dobijanja rešenja o upisu te promene, o čemu prilažu i odgovarajuću dokumentaciju - dužni su da o tim promenama istovremeno obaveste i banku iz tačke 2 te odluke, kojoj podnose i tu dokumentaciju.

Promene u smislu stava 1 ove tačke su statusne promene, promene firme, odnosno naziva, promene sedišta ili adrese, promene delatnosti, promene vrste i obima odgovornosti, promene lica ovlašćenih za zastupanje, promene osnivača i osnivačkog uloga, prestanak rada učesnika u platnom prometu i dr.

4. Banka je dužna da podatke o računu učesnika u platnom prometu otvorenom u smislu tačke 2 ove odluke, a na način koji odredi Narodna banka Jugoslavije, najkasnije narednog dana od dana otvaranja tog računa, dostavi Zavodu kod koga taj učesnik ima otvoren poslovni račun - za potrebe vođenja jedinstvenog registra računa banaka, pravnih lica i fizičkih lica koja obavljaju delatnost a koji Narodna banka Jugoslavije vodi od dana početka primene Zakona.

5. Narodna banka Jugoslavije, posle izvršenih zaključnih knjiženja za 2002. godinu sa stanjem na dan 31. decembra 2002. godine, dostaviće banci depozitaru, odnosno bankama depozitarima podatke o stanju sredstava na računu učesnika u platnom prometu kod Zavoda (izvod) - danom početka primene Zakona.

6. Za učesnike u platnom prometu koji nisu otvorili račun kod banaka depozitara u smislu tačke 2 ove odluke, Narodna banka Jugoslavije, danom početka primene Zakona, a posle izvršenih zaključnih knjiženja za 2002. godinu sa stanjem na dan 31. decembra 2002. godine - podatke o stanju sredstava na računu tih učesnika (izvod) dostaviće banci depozitaru, odnosno bankama depozitarima, koje će ta sredstva preneti na račun za sredstva koja se ne koriste, o čemu je Narodna banka Jugoslavije dužna da obavesti učesnike u platnom prometu.

Sredstva iz stava 1 ove tačke vode se na računu za sredstva koja se ne koriste dok učesnik u platnom prometu ne otvori račun kod banke iz stava 1 ove tačke, nakon čega ih ta banka na zahtev tog učesnika, prenosi na odgovarajući račun koji je otvorio učesnik u platnom prometu.

7. Za učesnike u platnom prometu koji su otvorili račun u smislu tačke 2 ove odluke a čiji je račun kod Zavoda na dan početka primene Zakona blokiran - Narodna banka Jugoslavije dostaviće banci depozitaru, odnosno bankama depozitarima podatke o stanju sredstava na tom računu, prema stanju tih sredstava (izvod) i istovremeno će toj banci, odnosno bankama naložiti da blokadu evidentiraju na otvorenom računu, odnosno računima učesnika u platnom prometu i obavestiće druge banke da tim učesnicima ne mogu otvoriti nove račune.

Dokumentacija na osnovu koje je blokiran račun učesnika u platnom prometu ostaje u Narodnoj banci Jugoslavije - radi sprovođenja prinudne naplate, a najkasnije do 31. decembra 2003. godine.

8. Za učesnike u platnom prometu iz tačke 6 ove odluke čiji je račun kod Zavoda na dan početka primene Zakona blokiran - Narodna banka Jugoslavije dostaviće banci depozitaru, odnosno bankama depozitarima podatke o stanju sredstava na tom računu, kao i podatke na osnovu kojih su ta banka, odnosno banke dužne da tim učesnicima otvore račun na kome će evidentirati blokadu, i istovremeno će obavestiti druge banke da tim učesnicima ne mogu otvoriti nove račune.

O radnjama iz stava 1 ove tačke Narodna banka Jugoslavije obavestiće i učesnike iz tog stava.

9. Narodna banka Jugoslavije će, danom početka primene Zakona, izvršiti konverziju računa banaka, SR Jugoslavije i republika članica i drugih računa koje vodi u skladu sa Zakonom - u račune utvrđene kontnim okvirom za Narodnu banku Jugoslavije i obavestiće imaoce tih računa o novom broju računa.

10. Za fizička lica koja plaćanja vrše preko računa u dinarima radi obavljanja delatnosti (tzv. paušalci), banke depozitari kod kojih ta lica imaju otvorene račune dužne su da, u roku od šest meseci od dana početka primene Zakona, te račune usklade sa Odlukom o jedinstvenoj strukturi za identifikaciju i klasifikaciju računa i o planu računa za obavljanje platnog prometa kod banke ("Službeni list SRJ", br. 29/2002).

Fizička lica iz stava 1 ove tačke dužna su da, uz zahtev za otvaranje računa iz tačke 13 Odluke, dostave i dokumentaciju propisanu tačkom 5 stav 2 Odluke, odnosno usklade je u roku iz stava 1 te tačke.

Fizička lica iz stava 1 ove tačke koja matični broj ne dobijaju od statističkog organa (fizička lica koja statistički organ ne razvrstava prema klasifikaciji delatnosti), uz zahtev iz stava 2 te tačke podnose svoj lični broj.

11. Za učesnike u platnom prometu nad kojima je, do dana početka primene Zakona, otvoren stečajni postupak ili postupak likvidacije - stečajni, odnosno likvidacioni upravnik dužan je da kod banke čiji su deponenti ti učesnici - otvori račun u stečaju, odnosno račun u likvidaciji, preko koga će se ti postupci sprovoditi od dana početka primene Zakona o čemu je dužan da obavesti Zavod.

Narodna banka Jugoslavije izvod o stanju sredstava na računu učesnika u stečaju, odnosno u likvidaciji dostavlja banci iz stava 1 ove tačke - danom početka primene Zakona.

12. O učesnicima u platnom prometu čiji se računi kod Zavoda, do dana početka primene Zakona, ugase na osnovu pismenog zahteva tih učesnika, na osnovu zakona, odnosno drugog propisa ili zbog nastalih statusnih promena - Narodna banka Jugoslavije obaveštava banku depozitara, odnosno banke depozitare, na dan početka primene Zakona.

12a. Narodna banka Jugoslavije će od 16. decembra 2002. godine primati pismene zahteve pravnih lica za dobijanje dozvole za obavljanje poslova agenta u smislu odluke kojom se uređuju uslovi za obavljanje poslova agenta.

Narodna banka Jugoslavije će na osnovu podnetog zahteva i dokumentacije utvrđene odlukom kojom se uređuju uslovi za obavljanje poslova agenta, u roku od 15 dana od dana njihovog prijema - pravnom licu dati dozvolu za obavljanje pojedinih ili svih poslova iz tačke 1 te odluke za svaki ugovor zaključen sa bankom, odnosno odbiće taj zahtev.

Pravno lice koje dobije dozvolu iz stava 2 ove tačke ne može poslove agenta obavljati pre početka primene Zakona, odnosno pre 1. januara 2003. godine.

Ugovori koje je banka do 31. decembra 2002. godine zaključila sa agentima kojima je Narodna banka Jugoslavije do tog datuma dala dozvolu za obavljanje poslova agenta - primenjuju se od 1. januara 2003. godine.

13. Bankom, u smislu ove odluke, smatra se banka koja je dobila dozvolu za rad Narodne banke Jugoslavije i upisana je u sudski registar.

14. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".