ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU DAVANJA KREDITA ZA ODRŽAVANJE DNEVNE LIKVIDNOSTI BANAKA NA OSNOVU ZALOGE HARTIJA OD VREDNOSTI

("Sl. list SRJ", br. 69/2002)

1. Ovom odlukom regulišu se uslovi pod kojima i način na koji Narodna banka Jugoslavije daje bankama kredite za održavanje dnevne likvidnosti.

Kredit iz stava 1 ove tačke banka može koristiti samo za pokriće dnevnog prekoračenja posebnog računa banke kod Narodne banke Jugoslavije - račun okvirnog kredita za održavanje dnevne likvidnosti, predviđenog Odlukom o uslovima odobravanja dnevnog prekoračenja posebnog računa banaka kod Narodne banke Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 69/2002) (u daljem tekstu: Odluka o prekoračenju).

2. Kredit, u smislu ove odluke, Narodna banka Jugoslavije daje bankama do iznosa od 80% nominalne vrednosti založenih blagajničkih zapisa Narodne banke Jugoslavije (u daljem tekstu: blagajnički zapisi).

3. Radi korišćenja kredita iz tačke 2 ove odluke, banka sa Narodnom bankom Jugoslavije zaključuje ugovor o zalozi blagajničkih zapisa. Upis založnog prava Narodne banke Jugoslavije na blagajničke zapise u smislu ove odluke evidentira se kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

4. Na osnovu zaloge iz tačke 3 ove odluke, Narodna banka Jugoslavije odobrava banci okvirni kredit za održavanje dnevne likvidnosti, o čemu sa bankom zaključuje ugovor.

Rokovi dospeća okvirnog kredita iz stava 1 ove tačke ne mogu biti duži od rokova zaloge blagajničkih zapisa.

5. Sredstva kredita, u smislu ove odluke, Narodna banka Jugoslavije prenosi na poseban račun banke, i to u iznosu nepokrivenog dnevnog prekoračenja na tom računu, a radi pokrića tog prekoračenja u smislu tačke 4 Odluke o prekoračenju.

6. Banka je dužna da sredstva korišćenog kredita vrati narednog radnog dana od dana korišćenja - do termina utvrđenog za izvršavanje transakcija plaćanja. Kredit, u smislu ove odluke, banka može koristi najviše deset puta u toku kalendarskog meseca.

Na iznos kredita koji je banka koristila i vratila u roku iz stava 1 ove tačke, banka je dužna da Narodnoj banci Jugoslavije plaća kamatu - po kamatnoj stopi u visini eskontne stope Narodne banke Jugoslavije, uvećanoj za 60%.

7. Iznos kredita koji je banka koristila a nije vratila u roku iz tačke 6 stav 1 ove odluke i pripadajuću kamatu - Narodna banka Jugoslavije naplatiće iskupom založenih blagajničkih zapisa.

8. Na iznos kredita koji je banka koristila a nije vratila u roku iz tačke 6 stav 1 ove odluke, banka je dužna da Narodnoj banci Jugoslavije plaća kamatu - po kamatnoj stopi koju Narodna banka Jugoslavije primenjuje na iznos plasmana iz primarne emisije koji nije vraćen u ugovorenom roku, do iskupa založenih blagajničkih zapisa.

Kamatna stopa iz stava 1 ove tačke primeniće se i kod obračuna diskonta kada se naplata vrši iskupom blagajničkih zapisa.

9. Banka koja kredit u smislu ove odluke nije vratila u roku iz tačke 6 stav 1 te odluke - u naredna dva meseca ne može koristiti ovaj kredit.

10. Danom primene ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu davanja kredita za održavanje dnevne likvidnosti banaka ("Službeni list SRJ", br. 16/2002, 43/2002 i 46/2002).

11. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od 1. januara 2003. godine.