PRAVILNIK
O TEHNIČKIM USLOVIMA ZA PRIVREMENO POSTAVLJANJE OBJEKATA I UREĐAJA NA JAVNIM POVRŠINAMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 21/2001 i 22/2002)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se tehnički uslovi za postavljanje montažnih i drugih objekata i uređaja na javnoj površini (u daljem tekstu: objekti i uređaji). Elaborat urbane opreme čini sastavni deo Pravilnika.

Član 2

Objekti i uređaji mogu se postaviti na javnoj površini pod uslovom da se za pristup ovim objektima i uređajima ne koristi kolovoz, biciklistička staza ili javna zelena površina i da je omogućen pristup i rad na revizionim oknima ("šahtovima").

II LETNJE BAŠTE

Član 3

Letnja bašta može da se postavi na javnoj površini, osim na kolovozu, parkiralištu i biciklističkoj stazi i u trouglu preglednosti na raskrsnici.

Izuzetno od stava 1 ovog člana letnja bašta se može postaviti na kolovozu u zoni sa posebnim režimom saobraćaja (pešačkoj zoni), pod uslovom da se obezbedi minimalna slobodna širina kolovoza od 3,00 m i slobodna visina od 4,50 m za vozila kojima je dozvoljeno kretanje u ovoj zoni.

Član 4

Na javnoj površini na kojoj se može postaviti letnja bašta nije dozvoljeno izdizanje nivelete dodavanjem novog zastora, popločavanjem, postavljanjem podne konstrukcije i slično, osim ako se letnja bašta postavlja na javnoj zelenoj i neuređenoj površini.

Član 5

Letnja bašta može da se postavi na javnoj površini namenjenoj za kretanje pešaka (trotoar i dr.) ako se obezbedi minimalna širina prolaza za pešake od 1,60 m, odnosno do 3,00 m na mestima gde je povećana frekvencija kretanja pešaka (u blizini škola, banaka, zdravstvenih ustanova, većih objekata za snabdevanje, objekata ustanova kulture, autobuskih stajališta i slično) i minimalna slobodna visina od 2,50 m.

Minimalna udaljenost bašte od ivice kolovoza mora biti 0,65 m, a od parkirališta i biciklističke staze 0,50 m.

Član 6

Letnja bašta može da se postavi u blizini:

- kolskog ulaza u zgradu, dvorišta ili garaže, ako se obezbedi minimalna udaljenost od ulaza za 0,65 m,

- pešačkog ulaza u zgradu i dvorište, ako se obezbedi minimalna udaljenost od ulaza za 0,50 m,

- autobuskog stajališta, tako da njen položaj ne ometa dolazak, odlazak i stajanje putnika na stajalištu. Minimalna širina površine za stajanje putnika mora biti najmanje 2,00 m od ivice kolovoza.

Član 7

Letnja bašta ne može biti uža od 1,40 m i površine manje od 4,00 m2.

Ako se letnja bašta postavlja iz dva ili više delova, svaki deo mora da ispunjava uslove iz prethodnog stava.

III DRUGI OBJEKTI I UREĐAJI

Član 8

Tehnički uslovi za postavljanje letnje bašte, propisani ovim pravilnikom, shodno se primenjuju i na postavljanje: slobodnostojeće i zidne vitrine, izložbenog pulta, svetleće i druge reklamne oznake, tende i perde, objekta za izvođenje zabavnog programa, rashladnog uređaja, aparata za kokice i druge pečnjarske proizvode, pulta za izlaganje i prodaju knjiga, časopisa, drugih publikacija i kaseta, pulta za izlaganje i prodaju ukrasnih predmeta, montažne ograde i žardinjere i drugog objekta i uređaja.

Član 9

Zidna vitrina može da se postavi na uličnoj fasadi.

Zidna vitrina može da se postavi i u prolazu i na fasadi zajedničkog dvorišta, pod uslovom da se obezbedi:

- u kolskom prolazu minimalna širina od 3,00 m za kretanje motornog vozila,

- u pešačkom prolazu minimalna širina od 1,60 m za kretanje pešaka.

Član 10

Perda i svetleća i druga reklamna oznaka može da se postavi na uličnu fasadu pod uslovom da se obezbedi minimalna visina 2,50 m od trotoara.

Tenda se može postaviti na javnoj površini u gabaritu letnje bašte pod uslovom da se obezbedi minimalna visina 2,50 m od trotoara.

Član 11

Elektro-energetski vod za snabdevanje električnom energijom objekata i uređaja na javnoj površini mora da se postavi tako da prolaz pešaka i vozila bude bezbedan.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Na predmete čije je rešavanje započeto pre stupanja na snagu ovog pravilnika, a postupak nije konačno završen, primenjivaće se odredbe ovog pravilnika.

Član 13

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o tehničkim uslovima za privremeno postavljanje objekata i uređaja na javnim površinama ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 20/98).

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o tehničkim uslovima za privremeno postavljanje
objekata i uređaja na javnim površinama

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 22/2002)

Član 1

U Elaboratu urbane opreme koji je sastavni deo Pravilnika o tehničkim uslovima za privremeno postavljanje objekata i uređaja na javnim površinama ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 21/2001), u delu: "Urbane opreme zaštitni elementi" dodaje se novi tip koji glasi:

"Urbana oprema zaštita zelenila".

U delu: "Urbane opreme pokretne tezge za izlaganje i prodaju" dodaje se novi tip koji glasi:

"Pokretna gradska tezga - prodaja cveća".

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Napomene

Elaborat urbane opreme koji čini sastavni deo Pravilnika, može se naći u Sekretarijatu za komunalne poslove Grada Novog Sada.