ODLUKA
O POSTUPKU I NAČINU ODRŽAVANJA SPOLJNIH DELOVA ZGRADA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 22/2002)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se uređuju način i postupak ostvarivanja prava i obaveza vlasnika zgrade, stana, poslovne prostorije i drugog posebnog dela zgrade u održavanju spoljnih delova zgrade.

Član 2

Pojedini pojmovi upotrebljeni u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

- "Zgrada", jeste individualna stambena, višestambena, stambeno-poslovna i poslovna zgrada, garaža i drugi slobodnostojeći građevinski objekat;

- "Spoljni delovi zgrade", jesu fasada, ornamenti i svi drugi elementi fasade zgrade, terasa, prozori, izlozi, portali, kapije, vrata i drugi otvori na zgradi, krov, dimnjaci, snegobrani, oluci i drugi građevinski elementi zgrade koji su vidljivi sa javnih površina.

Odredbe ove odluke koje se odnose na spoljne delove zgrade, odnose se i na fasade i zidove sporednih zgrada i pomoćnih objekata, kao i na samostojeće zidove i ograde kojima je zgrada, ili drugi objekat (sportski teren, park i sl.) ograđen prema javnoj površini.

- "Vlasnik", jeste pravno i fizičko lice - vlasnik, odnosno nosilac prava korišćenja na zgradi, stanu, poslovnoj prostoriji, garaži i drugom posebnom delu zgrade;

- "Organ zgrade", jeste skupština ili savet zgrade obrazovan u skladu sa zakonom.

Član 3

Vlasnik zgrade je dužan da spoljne delove zgrade redovno održava u ispravnom i urednom stanju (sa pažnjom dobrog domaćina) i na način da spoljni delovi zgrade svojim arhitektonsko-građevinskim elementima i izgledom budu u skladu sa okruženjem.

Radove na održavanju spoljnih delova zgrade vlasnik zgrade je dužan da izvodi u skladu sa ovom odlukom.

II ODRŽAVANJE SPOLJNIH DELOVA ZGRADE

Član 4

Radove na održavanju neophodno je preduzeti ako spoljni delovi zgrade nisu u funkcionalnom i urednom stanju, odnosno ako nisu omalterisani, okrečeni, ofarbani, ako su oštećeni i zaprljani, skloni padu i ako su ispisani grafitima, i u drugim slučajevima kada spoljni delovi zgrade narušavaju opšti estetski izgled Grada.

Član 5

Ako se na postojećoj zgradi izvode građevinski radovi kojima se menja horizontalni ili vertikalni gabarit zgrade, investitor tih radova je obavezan da u celini uredi fasadu zgrade.

Član 6

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Zavod za zaštitu spomenika kulture) izdaje uslove za način izvođenja radova iz čl. 4 i 5 ove odluke, kada se ovi radovi izvode na spoljnim delovima zgrade:

1. koja je proglašena za nepokretno kulturno dobro,

2. koja se nalazi u zaštićenoj okolini nepokretnog kulturnog dobra,

3. koja se nalazi u delu grada ograničenom: Bulevarom oslobođenja, od raskrsnice sa Bulevarom cara Lazara do raskrsnice sa Ulicom kralja Petra I; Ulicom kralja Petra I do Ulice Zmaj-Ognjena Vuka; Ulicom Zmaj-Ognjena Vuka do raskrsnice sa Kisačkom ulicom, Kisačkom ulicom do Trga Marije Trandafil; Pašićevom ulicom do Ulice Zlatne grede; Ulicom Zlatne grede do Daničićeve ulice; Daničićevom ulicom do Trga Republike; zatim Ulicom Miloša Bajića do Beogradskog keja; Beogradskim kejom i Kejom žrtava racije do Bulevara cara Lazara i Bulevarom cara Lazara do raskrsnice sa Bulevarom oslobođenja, i

4. koja se nalazi u podgrađu Petrovaradinske tvrđave (Gradić).

III SPROVOĐENJE NADZORA

Član 7

Nadzor nad izvršavanjem obaveza propisanih čl. 4, 5 i 6 ove odluke, vrši Gradska uprava Grada Novog Sada - Sekretarijat za inspekcijske poslove, (u daljem tekstu inspektor).

Zavod za zaštitu spomenika kulture vrši nadzor da li se prilikom izvođenja radova na spoljnim delovima zgrada poštuju uslovi iz člana 6 ove odluke.

Član 8

Kada spoljni delovi zgrade nisu održavani u skladu sa odredbama ove odluke, komunalni inspektor će rešenjem naložiti vlasniku zgrade da otkloni uočene nedostatke.

Rešenje iz stava 1 ovog člana sadrži opis radova koji treba da se izvedu na održavanju spoljnih delova zgrade, rok u kome je vlasnik zgrade dužan da izvede radove, odnosno da zaključi ugovor o izvođenju naloženih radova.

Rok za zaključenje ugovora za izvođenje radova ne može da bude duži od 30 dana od dana prijema rešenja, a rok za završetak radova odrediće se zavisno od obima i složenosti radova koje je potrebno izvesti, a ne može da bude duži od 60 dana od dana zaključenja ugovora.

Izuzetno, na predlog vlasnika zgrade, komunalni inspektor može odobriti produženje roka za izvođenje radova za najduže 30 dana, ako oceni da je to zbog obima i složenosti radova opravdano.

U periodu od 1. novembra tekuće do 1. marta naredne godine, komunalni inspektor može da odredi da rok za završetak naloženih radova počne da teče od 1. marta.

Član 9

Rešenje o izvođenju radova dostavlja se vlasniku, a ukoliko su u pitanju zgrade kolektivnog stanovanja organu zgrade.

Rešenje iz stava 1 ovog člana koje je doneto za izvođenje radova na spoljnim delovima zgrade iz člana 6 ove odluke, inspektor je dužan da dostavi i Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Član 10

Zavod za zaštitu spomenika kulture je dužan da u roku od osam dana, od dana podnošenja zahteva, vlasniku zgrade dostavi uslove pod kojima moraju da se izvedu naloženi radovi kada se izvode radovi na spoljnim delovima zgrada iz člana 6 ove odluke.

Član 11

Kada komunalni inspektor utvrdi da su na zgradi iz člana 5 ove odluke završeni spoljni građevinski radovi, doneće rešenje kojim će naložiti investitoru da u roku od 45 dana od dana prijema rešenja, izvede radove na održavanju spoljnih delova zgrade.

Investitor iz stava 1 ovog člana dužan je da pribavi uslove Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ako radove izvodi na spoljnim delovima zgrade iz člana 6 ove odluke.

Član 12

Vlasnik zgrade je dužan da u roku od 30 dana, od dana prijema rešenja, pismeno obavesti komunalnog inspektora da je pristupio izvođenju, odnosno da je zaključio ugovor za izvođenje naloženih radova, dostavljanjem jednog primerka ugovora.

IV FINANSIRANJE

Član 13

Sredstva potrebna za izvođenje radova na održavanju spoljnih delova zgrade, dužni su da obezbede vlasnici zgrade, srazmerno učešću površine svojih stanova, odnosno drugih posebnih delova zgrade u površini svih stanova i drugih posebnih delova u zgradi, prema stvarno učinjenim troškovima.

Vlasnik poslovne prostorije dužan je da u troškovima iz stava 1 ovog člana učestvuje u trostrukom, a vlasnik stana u kome se obavlja poslovna delatnost u dvostrukom iznosu u odnosu na vlasnike stanova i drugih posebnih delova zgrade.

Član 14

Po završetku radova izvedenih po nalogu komunalnog inspektora, a prilikom primopredaje izvedenih radova, izvođač radova vlasniku zgrade, odnosno organu zgrade uručuje račun sa specifikacijom izvedenih radova koji vlasnik zgrade, odnosno ovlašćeni predstavnik zgrade potvrđuje svojim potpisom.

Račun iz stava 1 ovog člana sadrži vrstu, količinu i vrednost izvedenih radova sa obračunom stvarno nastalih troškova srazmerno učešću površine svakog stana, odnosno poslovnog prostora i drugog posebnog dela zgrade u površini svih stanova i drugih posebnih delova u zgradi, kao i način i rok plaćanja.

Član 15

Grad Novi Sad može svojim sredstvima da učestvuje u obnavljanju fasada u skladu sa posebnim programom.

V MURALI

Član 16

Na spoljnim delovima zgrade i drugih objekata u javnoj upotrebi mogu se naslikati murali, po odobrenju Izvršnog odbora Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Izvršni odbor), a na predlog Gradske uprave - Sekretarijata za obrazovanje i kulturu (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Murali, u smislu ove odluke, su umetnička dela isključivo estetske, nekomercijalne sadržine koji se slikaju na spoljnim delovima zgrade ili drugog objekta u javnoj upotrebi u cilju stvaranja i razvoja kulturnog ambijenta i estetskog izgleda Grada.

Član 17

U postupku pripreme predloga iz člana 16 stav 1 ove odluke Sekretarijat pribavlja saglasnost vlasnika zgrade, odnosno drugog objekta u javnoj upotrebi i mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u slučaju kada se mural slika na spoljnjem delu zgrade iz člana 6 ove odluke.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 18

Novčanom kaznom za prekršaj u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se pravno lice ili preduzetnik ako po nalogu komunalnog inspektora u ostavljenom roku ne uredi spoljne delove zgrade u skladu sa članom 8 ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 2.000 do 5.000 dinara.

Član 19

Novčanom kaznom za prekršaj u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se pravno lice ili preduzetnik ako po nalogu komunalnog inspektora u ostavljenom roku ne uredi spoljne delove zgrade u skladu sa članom 11 ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 2.000 do 5.000 dinara.

Član 20

Novčanom kaznom za prekršaj u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se pravno lice ili preduzetnik ako ne postupi u skladu sa članom 12 ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 2.000 do 5.000 dinara.

VII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Izvršni odbor doneće Uputstvo za sprovođenje ove odluke u roku od 30 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Član 22

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".