PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU RAČUNARA, RAČUNARSKE OPREME I SOFTVERA NA KOJE SE NE PLAĆA POREZ NA PROMET

("Sl. glasnik RS", br. 90/2002)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se računari, računarska oprema i softver, na koje se u skladu sa članom 11 stav 1 tačka 20) Zakona o porezu na promet ("Službeni glasnik RS", br. 22/2001, 73/2001 i 80/2002) ne plaća porez na promet proizvoda.

Član 2

Računarom se, u smislu člana 1 ovog pravilnika smatra digitalni sistem za obradu podataka sa sopstvenom procesorskom jedinicom, u jednom ili više delova, koji može nezavisno funkcionisati - personalni računar, laptop - prenosivi računar, notbuk i palmtop.

Član 3

Računarskom opremom se, u smislu člana 1 ovog pravilnika smatraju svi uređaji koji se priključuju na računare opisane u članu 1 ovog pravilnika, a koji ne mogu ostvarivati svoju osnovnu funkciju nezavisno, odnosno kada nisu priključeni na računar - ulazni uređaji (tastature, miševi, tablice, džojstikovi, mikrofoni i skeneri), izlazni uređaji (štampači, monitori, displeji od tečnog kristala, projektori, slušalice i zvučnici), uređaji za skladištenje podataka (magnetni, optički i magnetno-optički diskovi, fleš memorije) i komunikacioni uređaji (analogni i digitalni modemi, radio komunikacione i infracrvene kartice, i kartice za pristup lokalnoj računarskoj mreži).

Član 4

Softverom se, u smislu člana 1 ovog pravilnika, smatraju sva programska rešenja i dozvole za njihovu privremenu ili trajnu upotrebu (sistemska, aplikativna, razvojna i druga), u izvornom ili izvršnom kodu, koja se isporučuju upakovana na medijima svih vrsta, ili preko komunikacionih mreža, ili se ugrađuju na računar korisnika od strane proizvođača.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".