ODLUKA
O NAČINU I POSTUPKU DAVANJA GRADSKOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA NA KORIŠĆENJE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 22/2002)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se načini i postupak davanja gradskog građevinskog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje, način, postupak i uslovi davanja gradskog građevinskog zemljišta u državnoj svojini na privremeno korišćenje i prestanak prava korišćenja.

II DAVANJE NA KORIŠĆENJE GRADSKOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 2

Grad Novi Sad može gradsko građevinsko zemljište u državnoj svojini (u daljem tekstu: gradsko građevinsko zemljište) davati na korišćenje, radi privođenja nameni u skladu sa prostornim i urbanističkim planovima.

Član 3

Gradsko građevinsko zemljište daje se na korišćenje kao neizgrađeno i uređeno.

Izuzetno od stava 1 ovog člana može se davati na korišćenje i neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište koje nije uređeno, pod uslovom da lice kome se to zemljište daje na korišćenje ugovorom preuzme obavezu da o svom trošku izvrši određene radove na uređivanju tog zemljišta.

Uslov iz stava 2 ovog člana navodi se u javnom oglasu o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje.

Član 4

Neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište u smislu ove odluke je:

- gradsko građevinsko zemljište na kome ne postoje objekti,

- gradsko građevinsko zemljište koje se privodi nameni u skladu sa urbanističkim planom, a izgrađeni su objekti bez građevinske dozvole, odnosno objekti koji se koriste bez upotrebne dozvole, kao i objekti sa privremenom građevinskom dozvolom, odnosno izgrađeni ili postavljeni pomoćni, montažni i slični objekti,

- gradsko građevinsko zemljište na kome su ranije izgrađeni objekti trajnog karaktera koji se ne uklapaju u urbanistički plan, i

- gradsko građevinsko zemljište koje nije u celini izgrađeno, a postoje objekti trajnog karaktera koji se uklapaju u urbanistički plan.

Član 5

Gradsko građevinsko zemljište daje se na korišćenje na osnovu prikupljanja ponuda javnim oglasom i na osnovu javnog nadmetanja.

Postupak za prikupljanje ponuda javnim oglasom i javnim nadmetanjem sprovodi Komisija.

Komisiju obrazuje i imenuje Upravni odbor Javnog preduzeća "Zavod za izgradnju Grada" u Novom Sadu (u daljem tekstu: Upravni odbor). Komisija ima predsednika, zamenika predsednika, dva člana i njihove zamenike.

Komisija radi i odlučuje u punom sastavu.

Administrativne i stručne poslove za potrebe Komisije obavlja Javno preduzeće "Zavod za izgradnju Grada" u Novom Sadu (u daljem tekstu: Zavod).

O postupku za prikupljanje ponuda javnim oglasom i o toku postupka javnog nadmetanja, vodi se zapisnik.

1. PRIKUPLJANJE PONUDA JAVNIM OGLASOM

Član 6

Upravni odbor Zavoda donosi odluku o raspisivanju javnog oglasa radi prikupljanja ponuda za davanje gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje.

Član 7

Javni oglas radi prikupljanja ponuda za davanje gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje objavljuje se u sredstvima javnog informisanja, na oglasnoj tabli Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština Grada), Izvršnog odbora Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Izvršni odbor) i Zavoda.

Član 8

Javni oglas radi prikupljanja ponuda za davanje gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje (u daljem tekstu: ponuda) sadrži:

1. zemljišno-knjižne podatke o gradskom građevinskom zemljištu koje se daje na korišćenje,

2. podatke iz urbanističke dokumentacije o gradskom građevinskom zemljištu i objektima koji se na njemu mogu graditi,

3. podatke o uređenosti gradskog građevinskog zemljišta, odnosno radovima na uređivanju gradskog građevinskog zemljišta koji se moraju izvršiti kad se daje neuređeno gradsko građevinsko zemljište na korišćenje,

4. obavezu učesnika da se u ponudi izjasni o roku i načinu plaćanja naknade za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: NAKNADA),

5. početni iznos NAKNADE,

6. garantni iznos za učešće u postupku i rok za povraćaj garantnog iznosa učesnicima koji ne dobiju na korišćenje gradsko građevinsko zemljište,

7. obaveštenje učesniku da u slučaju odustanka od svoje ponude, gubi pravo na povraćaj garantnog iznosa i da je uplatom garantnog iznosa neopozivo prihvatio ove uslove,

8. obaveštenje učesniku, da je obavezan da izmiri finansijska dugovanja prema Zavodu,

9. podatke o obaveznoj sadržini ponude,

10. način i rok za podnošenje ponuda, i

11. mesto i vreme održavanja javnog otvaranja ponuda.

Gradsko građevinsko zemljište koje se daje na korišćenje u smislu stava 1 tačka 1 ovog člana može da bude deo katastarske parcele, katastarska parcela ili više katastarskih parcela, koje čine građevinsku parcelu.

Garantni iznos iz stava 1 tačka 6 ovog člana utvrđuje se u visini od 10% od početnog iznosa NAKNADE.

Član 9

Ponuda iz člana 8 stav 1 tačka 9 sadrži:

1. ime, prezime, jedinstveni matični broj građana i adresu za fizička lica, a ako je privatni preduzetnik i matični broj radnje iz jedinstvenog registra radnji,

2. naziv, odnosno firmu i sedište pravnog lica, odnosno dokaz o upisanoj delatnosti u registar nadležnog suda,

3. uredno ovlašćenje za zastupanje,

4. rok, način plaćanja i ponuđeni iznos NAKNADE,

5. dokaz o uplaćenom garantnom iznosu, i

6. dokaz o izmirenim finansijskim dugovanjima prema Zavodu.

Rok za podnošenje ponuda ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja javnog oglasa.

Član 10

Ponuda se dostavlja u zatvorenoj koverti, sa vidljivom naznakom na koju parcelu se odnosi.

Ponuđeni iznos NAKNADE mora da bude u dinarskom iznosu koji je isti ili veći od početnog iznosa NAKNADE utvrđenog odlukom o raspisivanju javnog oglasa radi prikupljanja ponuda.

Neblagovremena i neuredna ponuda se odbacuje.

Neblagovremena ponuda je ponuda koja je podneta po isteku roka za podnošenje ponuda.

Neuredna je ponuda:

1. koja je podneta u otvorenoj koverti ili bez vidljive oznake na koju pojedinačnu parcelu se odnosi,

2. koja ne sadrži podatke iz člana 9 stav 1 ove odluke, i

3. u kojoj ponuđeni iznos NAKNADE nije u skladu sa odredbom stava 2 ovog člana, odnosno ako je izražen u procentima, uslovljen drugim iznosima, niži od početnog iznosa NAKNADE i sl.

Član 11

Postupak javnog otvaranja ponuda počinje unošenjem u zapisnik mesta i vremena javnog otvaranja ponuda, ličnih podataka članova Komisije i podataka o parcelama za koje su prikupljene ponude.

U zapisnik se unosi konstatacija o urednosti sprovedenog postupka prikupljanja ponuda javnim oglasom.

Ponude koje nisu podnete u skladu sa članom 9 ove odluke posebno se odvajaju i ne razmatraju, što se zapisnički konstatuje.

Član 12

Ponude se razvrstavaju prema parcelama.

Ponude otvara predsednik Komisije i daje ih na uvid članovima Komisije.

Predsednik Komisije javno saopštava i diktira u zapisnik sadržinu ponude.

Komisija zapisnički konstatuje ako za pojedine parcele nije podneta ni jedna ponuda.

Član 13

Komisija može odlučiti da se licu koje ometa rad Komisije izrekne opomena i da se to lice udalji iz prostorije u kojoj Komisija zaseda.

Ukoliko i posle izricanja opomene lice nastavi da ometa rad Komisije, udaljiće se iz prostorije u kojoj Komisija zaseda.

Posle udaljenja lica koje je ometalo rad Komisije, Komisija nastavlja sa radom.

Komisija može da odluči da prekine dalji tok sprovođenja postupka otvaranja ponuda, ukoliko ne može da obezbedi nesmetano odvijanje postupka i pored izrečenih mera opomene i udaljenja.

U slučaju prekida postupka, Komisija je dužna da odredi kada će se postupak nastaviti.

Sve okolnosti vezane za eventualno udaljenje pojedinih lica, ili prekid postupka, unose se u zapisnik.

Član 14

Postupak javnog otvaranja ponuda završava se nakon otvaranja svih prispelih ponuda.

Zapisnik o postupku javnog otvaranja ponuda potpisuju svi članovi Komisije i zapisničar.

Član 15

Komisija dostavlja izveštaj o sprovedenom postupku javnog otvaranja ponuda i zapisnik iz člana 5 stav 6 Upravnom odboru.

Izveštaj Komisije o sprovedenom postupku javnog otvaranja ponuda mora da sadrži redosled ponuđača prema visini iznosa koji je ponuđen za svaku parcelu posebno.

Član 16

Na osnovu izveštaja o sprovedenom postupku javnog otvaranja ponuda i zapisnika Komisije, Upravni odbor utvrđuje da li je postupak prikupljanja ponuda javnim oglasom sproveden u skladu sa Zakonom i ovom odlukom.

Ukoliko utvrdi nepravilnost u sprovođenju postupka, Upravni odbor može sam da otkloni te nepravilnosti, ili da odluči da se postupak ponovi u celosti ili za pojedine parcele.

Član 17

Ukoliko utvrdi da je postupak sproveden u skladu sa Zakonom i ovom odlukom, Upravni odbor sačinjava poseban Izveštaj o sprovedenom postupku prikupljanja ponuda javnim oglasom (u daljem tekstu: Izveštaj) i dostavlja ga Izvršnom odboru.

Izveštaj sadrži podatke o:

1. javnom oglasu,

2. broju prispelih ponuda za svaku parcelu,

3. ponudama za koje se predlaže da budu odbačene kao neuredne i neblagovremene,

4. redosledu ponuđača, za svaku parcelu posebno, i

5. predlogu Izvršnom odboru da ponudu određenog učesnika utvrdi kao najpovoljniju po sprovedenom postupku prikupljanja ponuda javnim oglasom.

Član 18

Kada utvrdi nedostatke i nejasnoće u Izveštaju, Izvršni odbor nalaže Upravnom odboru da otkloni uočene nedostatke.

Kada utvrdi da je došlo do povrede postupka prikupljanja ponuda javnim oglasom, Izvršni odbor može u celini ili za pojedine parcele da poništi odluku o raspisivanju javnog oglasa.

Nakon razmatranja Izveštaja, Izvršni odbor donosi zaključak o utvrđivanju rezultata sprovedenog postupka prikupljanja ponuda javnim oglasom, rešenje o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje i zaključak o odbacivanju neblagovremene i neuredne ponude.

Član 19

O rezultatima postupka prikupljanja ponuda javnim oglasom Izvršni odbor obaveštava učesnike u postupku u roku od osam dana od dana utvrđivanja rezultata sprovedenog postupka.

Učesnici u postupku prikupljanja ponuda javnim oglasom mogu da podnesu Skupštini Grada žalbu na rešenje o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje i na zaključak o odbacivanju neblagovremene i neuredne ponude, u roku od osam dana od dana dostavljanja rešenja, zaključka, odnosno obaveštenja o rezultatima sprovedenog postupka prikupljanja ponuda javnim oglasom.

Član 20

U postupku po žalbi, Skupština Grada može da:

1. odbaci žalbu kao neblagovremenu ili podnetu od lica koje nije učesnik u postupku,

2. odbije žalbu kao neosnovanu,

3. prihvati žalbu kao osnovanu i odluči o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje, i

4. prihvati žalbu kao osnovanu i naloži Upravnom odboru da ponovi postupak prikupljanja ponuda javnim oglasom u celini ili za pojedine parcele.

Član 21

Rešenje Skupštine Grada doneto po žalbi i rešenje Izvršnog odbora na koje nije podneta žalba, konačno je i objavljuje se na oglasnoj tabli Skupštine Grada, Izvršnog odbora i Zavoda.

Član 22

Na osnovu rešenja iz člana 21 ove odluke, zaključuje se ugovor o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje u roku od 30 dana od dana konačnosti rešenja.

Ako lice kome je gradsko građevinsko zemljište dato na korišćenje ne zaključi ugovor o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje u roku iz stava 1 ovog člana, Upravni odbor pokreće postupak za poništaj rešenja.

Član 23

Lice koje je u skladu sa Zakonom i ovom odlukom dato gradsko građevinsko zemljište na korišćenje u postupku prikupljanja ponuda javnim oglasom, dužno je da plati NAKNADU u roku i na način utvrđen odlukom kojom su uređena merila za ugovaranje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

2. JAVNO NADMETANJE

Član 24

Upravni odbor donosi odluku o raspisivanju javnog oglasa za davanje gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje putem javnog nadmetanja.

Član 25

Javni oglas za davanje gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje putem javnog nadmetanja (u daljem tekstu: javni oglas) objavljuje se u sredstvima javnog informisanja, na oglasnoj tabli Skupštine Grada, Izvršnog odbora i Zavoda.

Član 26

Javni oglas sadrži:

1. zemljišno-knjižne podatke o gradskom građevinskom zemljištu koje se daje na korišćenje,

2. podatke iz urbanističke dokumentacije o gradskom građevinskom zemljištu i objektima koji se na njemu mogu graditi,

3. podatke o uređenosti gradskog građevinskog zemljišta, odnosno radovima na uređivanju gradskog građevinskog zemljišta koji se moraju izvršiti kada se daje neuređeno gradsko građevinsko zemljište na korišćenje,

4. početni iznos NAKNADE,

5. garantni iznos NAKNADE za učešće u postupku i rok za povraćaj garantnog iznosa učesnicima koji ne dobiju na korišćenje gradsko građevinsko zemljište,

6. obaveštenje da se prijave za učešće na javnom nadmetanju primaju dan pre održavanja javnog nadmetanja,

7. obaveštenje o dokumentaciji koja se mora priložiti prilikom prijavljivanja,

8. obaveštenje učesniku da u slučaju odustanka od svoje ponude, gubi pravo na povraćaj garantnog iznosa,

9. mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja, i

10. rok i način obaveštavanja učesnika o rezultatima postupka.

Član 27

Prijava za učešće na javnom nadmetanju sadrži:

1. ime, prezime, jedinstveni matični broj građana i adresu za fizička lica, a ako je privatni preduzetnik i matični broj radnje iz jedinstvenog registra radnji,

2. naziv, odnosno firmu i sedište pravnog lica, odnosno dokaz o upisanoj delatnosti u registar nadležnog suda,

3. uredno ovlašćenje za zastupanje,

4. dokaz o uplaćenom garantnom iznosu, i

5. dokaz o izmirenim finansijskim dugovanjima prema Zavodu.

Član 28

Komisiji se dostavlja prijava za učešće na javnom nadmetanju na dan održavanja javnog nadmetanja i dokumentacija iz člana 26 tačka 7.

Komisija može obavestiti zainteresovana fizička i pravna lica da prijave koje ne sadrže svu potrebnu dokumentaciju, dopune ili izmene u toku dana određenog za prijavu učešća na javnom nadmetanju.

Obaveštenje o broju učesnika na javnom nadmetanju ne može se davati pre održavanja javnog nadmetanja.

Član 29

Postupak javnog nadmetanja počinje tako što Komisija proverava identitet podnosioca prijave ili njegovog ovlašćenog zastupnika, izdaje numerisane kartice za javno nadmetanje i utvrđuje listu učesnika.

Član 30

Uslovi za sprovođenje postupka javnog nadmetanja ispunjeni su i ako je samo jedno lice steklo status učesnika na javnom nadmetanju, pod uslovom da to lice ili njegov ovlašćeni zastupnik prisustvuju javnom nadmetanju.

Postupak nadmetanja je javan i mogu mu prisustvovati sva zainteresovana lica.

Član 31

Predsednik Komisije objavljuje početak javnog nadmetanja i navodi parcelu koja je predmet javnog nadmetanja i početni iznos NAKNADE.

Predsednik Komisije glasno pita ima li zainteresovanih za ovu parcelu i ko nudi početni iznos NAKNADE.

Predsednik Komisije javno pita učesnike javnog nadmetanja, da li neko nudi veći iznos NAKNADE. Postupak se ponavlja sve dok ima učesnika javnog nadmetanja koji nudi veći iznos NAKNADE od poslednje ponude.

Na drugi poziv predsednika Komisije, da li neko od prisutnih učesnika javnog nadmetanja nudi veći iznos NAKNADE za zemljište, a niko to od njih ne učini, Komisija konstatuje najpovoljniju ponudu u zapisnik.

Predsednik Komisije objavljuje, da je javno nadmetanje za tu parcelu završeno.

Predsednik Komisije objavljuje, da je javno nadmetanje za pojedinačnu parcelu završeno i kad niko od prisutnih učesnika javnog nadmetanja ne ponudi ni početni iznos NAKNADE posle njegovog drugog poziva.

Nakon objavljivanja završetka javnog nadmetanja, ne mogu se podnositi naknadne ponude.

Član 32

U zapisnik o toku postupka javnog nadmetanja se unosi:

1. broj prijavljenih učesnika,

2. početni iznos NAKNADE,

3. lista učesnika koji su učestvovali u javnom nadmetanju sa ponuđenim iznosom NAKNADE,

4. primedbe učesnika javnog nadmetanja,

5. iznos NAKNADE koji je utvrđen kao najpovoljniji i podatke o učesniku sa najpovoljnijom ponudom,

6. datum i vreme početka i završetka postupka javnog nadmetanja,

7. okolnosti vezane za član 13 ove odluke, i

8. ostale podatke od značaja za rad Komisije.

Zapisnik potpisuju svi članovi Komisije i zapisničar.

Član 33

Komisija dostavlja izveštaj o sprovedenom postupku javnog nadmetanja i zapisnik Upravnom odboru.

Član 34

Upravni odbor sačinjava poseban Izveštaj o sprovedenom postupku javnog nadmetanja (u daljem tekstu: Izveštaj) i dostavlja ga Izvršnom odboru.

Član 35

Izveštaj sadrži podatke o:

1. javnom oglasu,

2. parceli koja je predmet javnog nadmetanja,

3. broju prijavljenih učesnika,

4. listi učesnika koji su učestvovali u javnom nadmetanju sa ponuđenim iznosima NAKNADE, i

5. predlogu Izvršnom odboru da ponudu određenog učesnika utvrdi kao najpovoljniju po sprovedenom postupku javnog nadmetanja.

Član 36

Kada utvrdi nedostatke i nejasnoće u Izveštaju, Izvršni odbor nalaže Upravnom odboru da otkloni uočene nedostatke.

Kada utvrdi da je došlo do povrede postupka javnog nadmetanja, Izvršni odbor može da poništi odluku o raspisivanju javnog oglasa.

Član 37

Nakon razmatranja Izveštaja, Izvršni odbor donosi zaključak o utvrđivanju rezultata sprovedenog postupka javnog nadmetanja i rešenje o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje i obaveštava u pisanoj formi sve učesnike javnog nadmetanja o izboru najpovoljnijeg ponuđača kome se dodeljuje gradsko građevinsko zemljište na korišćenje.

Protiv rešenja iz stava 1 ovog člana, učesnici u postupku javnog nadmetanja mogu podneti žalbu Skupštini Grada u roku od osam dana od dana prijema rešenja, odnosno obaveštenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača kome je dodeljeno gradsko građevinsko zemljište na korišćenje.

Član 38

U postupku po žalbi Skupština Grada može da:

1. odbaci žalbu kao neblagovremenu ili podnetu od lica koje nije učesnik u postupku,

2. odbije žalbu kao neosnovanu,

3. prihvati žalbu kao osnovanu i odluči o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje, i

4. prihvati žalbu kao osnovanu i naloži Upravnom odboru da ponovi postupak javnog nadmetanja.

Član 39

Rešenje Skupštine Grada doneto po žalbi i rešenje Izvršnog odbora na koje nije podneta žalba, konačno je i objavljuje se na oglasnoj tabli Skupštine Grada, Izvršnog odbora i Zavoda.

Član 40

Na osnovu rešenja iz člana 39 ove odluke, zaključuje se ugovor o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje u roku od 30 dana od dana konačnosti rešenja.

Ako lice kome je gradsko građevinsko zemljište dato na korišćenje ne zaključi ugovor o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje u roku iz stava 1 ovog člana, Upravni odbor pokreće postupak za poništaj rešenja.

Član 41

Lice kome je u skladu sa Zakonom i ovom odlukom dato gradsko građevinsko zemljište na korišćenje u postupku javnog nadmetanja, dužno je da plati NAKNADU u roku i na način utvrđen odlukom kojom su uređena merila za ugovaranje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

III DAVANJE GRADSKOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA NA PRIVREMENO KORIŠĆENJE

Član 42

Gradsko građevinsko zemljište može se davati na privremeno korišćenje na način i po postupku koji je uređen ovom odlukom.

Gradsko građevinsko zemljište koje u skladu sa planskim aktima nije privedeno nameni, može se davati na privremeno korišćenje do privođenja zemljišta nameni, a najduže do pet godina.

Član 43

Gradsko građevinsko zemljište daje se na privremeno korišćenje radi postavljanja montažno - demontažnih objekata od lakog građevinskog materijala, ili izgradnje dečijih igrališta, parking prostora, sportskih terena i sl.

Član 44

Na osnovu rešenja o davanju gradskog građevinskog zemljišta na privremeno korišćenje, zaključuje se ugovor između Zavoda i lica kome je gradsko građevinsko zemljište dato na privremeno korišćenje, u roku od 30 dana od dana konačnosti rešenja.

Korisnik je obavezan da pre potpisivanja ugovora iz stava 1 ovog člana priloži Zavodu garanciju poslovne banke na iznos po predračunu troškova za uklanjanje objekta.

Garancija iz stava 2 ovog člana realizovaće se u slučaju da lice kome je gradsko građevinsko zemljište dato na privremeno korišćenje ne ukloni objekat u utvrđenom roku.

Član 45

Korisnik kome je gradsko građevinsko zemljište dato na privremeno korišćenje, dužan je da po isteku roka na koje mu je zemljište dato, zemljište preda Gradu Novom Sadu, bez prava na naknadu za učinjena ulaganja na uređivanju gradskog građevinskog zemljišta i dovede zemljište u prvobitno stanje.

IV PRESTANAK PRAVA KORIŠĆENJA GRADSKOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 46

Pravo korišćenja gradskog građevinskog zemljišta prestaje korisniku koji:

1. ne zaključi ugovor o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje,

2. ne plati NAKNADU u skladu sa ovom odlukom i ugovorom o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje,

3. gradi objekte bez građevinske dozvole,

4. koristi gradsko građevinsko zemljište protivno nameni za koje mu je dato,

5. u roku od tri godine od dana zaključenja ugovora o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje ne privede nameni ili ne izvrši znatnije radove za koje je gradsko građevinsko zemljište dato, i

6. prenese pravo korišćenja na drugog korisnika protivno odredbama Zakona i ove odluke.

Rešenje o prestanku prava iz stava 1 ovog člana donosi Izvršni odbor, na predlog Upravnog odbora.

Protiv rešenja iz stava 2 ovog člana, može se podneti žalba Skupštini Grada.

Rešenje Skupštine Grada doneto po žalbi je konačno.

Član 47

U postupku po žalbi, Skupštini Grada može da:

1. odbaci žalbu kao neblagovremenu ili podnetu od lica koje nije učesnik u postupku,

2. odbije žalbu kao neosnovanu, i

3. prihvati žalbu kao osnovanu i odluči o poništaju rešenja o prestanku prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta.

Član 48

Korisniku, koji nije priveo nameni dodeljeno zemljište u roku od tri godine od dana zaključenja ugovora o davanju gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje može se na njegov zahtev ili uz njegov pristanak odrediti sukorisnik zemljišta, na način i po postupku davanja gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje, utvrđenog ovom odlukom.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 49

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o načinu i postupku davanja gradskog građevinskog zemljišta na korišćenje ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 10/96, 2/97 i 16/98).

Član 50

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".