ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU SNABDEVANJA BANAKA NOVČANICAMA I KOVANIM NOVCEM

("Sl. list SRJ", br. 65/2002, 69/2002 - ispr. i 71/2002)

1. Ovom odlukom propisuju se uslovi i način snabdevanja banaka i drugih imalaca računa kod Narodne banke Jugoslavije novčanicama i kovanim novcem (u daljem tekstu: gotov novac), kao i uslovi i način uplate tog novca kod Narodne banke Jugoslavije.

2. Banke se gotovim novcem snabdevaju kod filijala, odnosno ekspozitura Narodne banke Jugoslavije.

Spisak filijala i ekspozitura Narodne banke Jugoslavije odštampan je kao Prilog 1 uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

3. Banka zahtev za isplatu gotovog novca (u daljem tekstu: zahtev) dostavlja Direkciji Narodne banke Jugoslavije za poslove trezora (u daljem tekstu: Direkcija), koji sadrži naziv i identifikacioni broj banke, broj i datum podnošenja zahteva, datum isplate, specifikaciju iznosa za isplatu po apoenskoj strukturi po filijalama, odnosno ekspoziturama Narodne banke Jugoslavije i po organizacionim jedinicama banke, kao i podatke o ovlašćenim licima banke koja će preuzeti gotov novac. Zahtev mora biti overen pečatom i mora ga potpisati odgovorno lice u banci.

Obrazac zahteva daje se kao Prilog 2 uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

4. Banka zahtev podnosi dan pre dana isplate gotovog novca, i to do kraja radnog vremena Direkcije.

Banka zahtev može podneti i na sam dan isplate, i to najkasnije do 14.00 časova, ako dobije potvrdu Direkcije da je ta isplata moguća.

Zahtev ne mogu podnositi organizacioni delovi banke.

5. Banka, na dan isplate gotovog novca, najkasnije do 14.30 časova, sredstva sa svog žiro-računa prenosi na račun Narodne banke Jugoslavije otvoren za te namene br. 980 0000000098101 70.

Banka je dužna da, na osnovu obaveštenja Direkcije, zahtev uskladi sa nalogom za prenos sredstava. U slučaju neusklađenosti zahteva sa nalogom za prenos sredstava, Direkcija neće isplatiti gotov novac.

6. Banka je dužna da Direkciji dostavi spisak ovlašćenih lica koja će obavljati primopredaju gotovog novca, sa deponovanim potpisima i podacima za identifikaciju (broj lične karte i jedinstveni matični broj građana).

Banka je dužna da o promeni ovlašćenih lica iz stava 1 ove tačke obavesti Direkciju najkasnije tri radna dana pre datuma isplate navedenog u zahtevu.

7. Gotov novac preuzimaju najmanje dva ovlašćena lica banke navedena u zahtevu, koja su dužna da kod sebe imaju ovlašćenje banke za preuzimanje tog novca, ličnu ispravu radi identifikacije, kao i pečat banke.

Ovlašćenje iz stava 1 ove tačke mora da sadrži imena i prezimena ovlašćenih lica koja preuzimaju gotov novac, podatke za identifikaciju i iznos koji se preuzima, mora biti potpisano i overeno pečatom banke.

Gotov novac preuzima se nalogom - specifikacijom za isplatu, na obrascu koji je kao Prilog 3 dat uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

8. Ovlašćena lica banke dužna su da preuzeti gotov novac prebroje u prisustvu radnika filijale, odnosno ekspoziture Narodne banke Jugoslavije i da utvrde njegovu brojnu tačnost. Filijala, odnosno ekspozitura Narodne banke Jugoslavije obezbeđuje odgovarajuće uslove za brojanje gotovog novca.

Posle utvrđivanja brojne tačnosti gotovog novca iz stava 1 ove tačke, ovlašćena lica iz tog stava tačnost primljenog iznosa potvrđuju overom naloga - specifikacije za isplatu (u šest primeraka), potpisom i pečatom banke.

Isplata gotovog novca bankama u filijalama, odnosno ekspoziturama Narodne banke Jugoslavije vrši se svakog radnog dana do 15.00 časova.

9. Ako banka gotov novac ne preuzme do vremena iz tačke 8 stav 3 ove odluke, Direkcija će nepreuzeti iznos uplatiti na žiro-račun banke.

Gotov novac iz stava 1 ove tačke banka može preuzeti podnošenjem novog zahteva, pod uslovima i na način utvrđenim ovom odlukom.

10. Banka je dužna da prerađuje gotov novac i da odvaja pohabani, oštećeni, vanopticajni i makulaturni novac, u skladu sa uputstvom iz tačke 21 ove odluke.

Prerađeni gotov novac banka predaje filijalama, odnosno ekspoziturama Narodne banke Jugoslavije - kao suvišak opticajnog gotovog novca, odnosno kao pohabani, oštećeni, vanopticajni i makulaturni novac.

Uz predati gotov novac iz stava 2 ove tačke, banka ispostavlja naloge - specifikacije za uplatu (u šest primeraka), koje su overila dva lica koje je banka ovlastila za svaku vrstu novca koju predaje.

Obrazac naloga - specifikacije za uplatu gotovog novca daje se kao Prilog 4 uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

11. Banka može uplaćivati gotov novac u filijalama, odnosno ekspoziturama Narodne banke Jugoslavije svakog radnog dana do 15.00 časova, nalogom - specifikacijom za uplatu gotovog novca, koji se podnosi pri predaji tog novca.

Pri uplati, odnosno predaji gotovog novca ovlašćena lica banke mogu prisustvovati brojanju tog novca.

12. Posle prijema gotovog novca, a nakon što se utvrdi njegova brojna tačnost, ovlašćena lica u filijalama, odnosno ekspoziturama Narodne banke Jugoslavije prijem i tačnost iznosa tog novca potvrđuju overom naloga - specifikacije za uplatu (u šest primeraka), od kojih dva primerka predaju ovlašćenim licima banke.

13. Ako prilikom prijema gotovog novca nije moguće odmah utvrditi njegovu brojnu tačnost, ovlašćena lica u filijalama, odnosno ekspoziturama Narodne banke Jugoslavije prijem deklarisane vrednosti tog novca potvrđuju overom naloga - specifikacije za uplatu (u šest primeraka), od kojih dva primerka predaju ovlašćenim licima banke.

Na nalogu - specifikaciji za uplatu gotovog novca ovlašćena lica u filijalama, odnosno ekspoziturama Narodne banke Jugoslavije stavljaju napomenu da zadržavaju pravo korekcije žiro-računa banke za eventualne razlike u iznosu utvrđene posle provere brojne tačnosti predatog gotovog novca.

14. Gotov novac iz tač. 12 i 13 ove odluke, Direkcija uplaćuje na žiro-račun banke.

15. Ako se pri utvrđivanju brojne tačnosti gotovog novca iz tač. 12 i 13 ove odluke utvrde razlike (manjak/višak), postupa se na sledeći način:

- utvrđeni manjak banka odmah nadoknađuje polaganjem iznosa gotovog novca koji nedostaje;

- za utvrđeni manjak koji banka odmah ne nadoknadi, Direkcija zadužuje žiro-račun banke;

- utvrđeni višak odmah se vraća banci ili se uplaćuje na njen žiro-račun.

16. Ako postoji sumnja da je gotov novac falsifikovan, banke su dužne da postupaju na način predviđen uputstvom iz tačke 21 ove odluke.

17. Narodna banka Jugoslavije obavlja za banke i druge poslove u vezi sa gotovim novcem, u skladu sa ugovorom koji te banke zaključe sa Narodnom bankom Jugoslavije i kojim se regulišu njihova međusobna prava i obaveze.

18. Naknade za usluge po transakcijama sa gotovim novcem obračunavaju se i naplaćuju u skladu sa odlukom kojom je utvrđena jedinstvena tarifa po kojoj se naplaćuju naknade za usluge koje vrši Narodna banka Jugoslavije.

19. Ako se u postupku kontrole utvrdi da banka ne postupa u skladu sa ovom odlukom i propisima donetim na osnovu te odluke, Narodna banka Jugoslavije će prema toj banci preduzeti mere utvrđene zakonom.

19a. Imaoci računa kod Narodne banke Jugoslavije snabdevaju se gotovim novcem i taj novac uplaćuju kod Narodne banke Jugoslavije pod uslovima i na način koji su ovom odlukom propisani za banke.

20. Bankom u smislu ove odluke smatra se banka iz člana 2 tačka 10 odredba pod a) Zakona o platnom prometu.

21. Za sprovođenje ove odluke guverner Narodne banke Jugoslavije donosi uputstvo.

22. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od 1. januara 2003. godine.

Prilog 1

SPISAK FILIJALA I EKSPOZITURA NARODNE BANKE JUGOSLAVIJE

Redni broj

Naziv

Adresa

Šifra

1

Palilula

Beograd, 27. marta 28-32

111

2

Stari grad

Beograd, Knez-Mihailova 36

112

3

Smederevo

Smederevo, Njegoševa 8

113

4

Novi Beograd

Beograd, Tošin bunar 159

114

5

Voždovac

Beograd, Ustanička 130

115

6

Požarevac

Požarevac, Stari korzo 49

120

7

Pančevo

Pančevo, Masarikova 2

130

8

Valjevo

Valjevo, Vuka Karadžića 2

140

9

Šabac

Šabac, Karađorđeva 2

150

10

Loznica

Loznica, Jovana Cvijića 11

153

11

Leskovac

Leskovac, Moše Pijade 4

160

12

Vranje

Vranje, Stevana Prvovenčanog 1

170

13

Niš*

Niš, Milojka Lešjanina 19

180

14

Pirot

Pirot, Srpskih vladara 87

183

15

Prokuplje

Prokuplje, Kralja Petra I 127

184

16

Zaječar

Zaječar, Moše Pijade 4

190

17

Novi Sad*

Novi Sad, Vase Stajića 22

210

18

Novi Sad

Novi Sad, Modene 7

211

19

Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica, Kralja Petra I 44

220

20

Zrenjanin

Zrenjanin, Trg Republike 4

230

21

Kikinda

Kikinda, Titov trg 34

233

22

Subotica

Subotica, Borisa Kidriča 5

240

23

Sombor

Sombor, Staparski put 2

250

24

Vršac

Vršac, Anđe Ranković 17

263

25

Užice*

Užice, Trg partizana 8

310

26

Prijepolje

Prijepolje, Sandžačkih brigada 47

313

27

Čačak

Čačak, Gradsko šetalište 22

320

28

Kragujevac*

Kragujevac, Branka Radičevića 16a

340

29

Jagodina

Jagodina, Skver narodne omladine 3

350

30

Kraljevo

Kraljevo, Cara Dušana 41

360

31

Novi Pazar

Novi Pazar, Avnoja bb

363

32

Kruševac

Kruševac, Trg mladih I

370

33

Kosovska Mitrovica

Leposavić, 24. novembra bb

383

* Filijale Narodne banke Jugoslavije

 

Prilog 2

_________________________
            (naziv banke)
_________________________
                (adresa)
_________________________
   (identifikacioni broj banke)

ZAHTEV
ZA ISPLATU GOTOVOG NOVCA

1. Zahtev br.

 

od

 

 


2. Datum isplate

 

 


3. Iz filijale, odnosno ekspoziture NBJ

 

4. Ovlašćena lica za prijem gotovog novca

 

ime i prezime

 

matični broj

 

br. l.k.

4.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ime i prezime

 

matični broj

 

br. l.k.

4.2.

 

 

 

 

 

5. Banka ili izdvojena jedinica koju treba isplatiti

 

6. Specifikacija apoenske strukture

Novčanice

Iznos

 

 

 

Ukupno novčanice

 

Kovani novac

Iznos

 

 

 

Ukupno kovani novac

 

Ukupno za isplatu

 

(Delove zahteva obeležene rednim brojevima 3, 4, 5, 6. i 7. ponoviti za svaku filijalu, odnosno ekspozituru NBJ iz koje se traži isplata, a delove zahteva obeležene rednim brojevima 4, 5, 6. i 7. ponoviti za svaku filijalu banke za koju se traži isplata iz navedenog trezora.)

7. Ukupno po filijali, odnosno ekspozituri NBJ

 


8. Ukupno za isplatu banci

 


9.

Lice za kontakt

 

 

Potpis
odgovornog lica u banci
M.P.

 

Telefon

 

 

 

Faks

 

 

 

Prilog 3

Narodna banka Jugoslavije
Direkcija za poslove trezora

__________________________________
(naziv banke)

_______________________________
   (naziv filijale, odnosno ekspoziture)

__________________________________
(identifikacioni broj banke)

NALOG-SPECIFIKACIJA ZA ISPLATU GOTOVOG NOVCA

Broj naloga

 

Datum podnošenja

 

Vreme podnošenja

 

 

 

 

 


Na teret računa

 

U korist računa

 

 

 

 

 

 

Broj knjigovodstvenog računa

 

Broj knjigovodstvenog računa

 

 

 

 

 

 

Naziv knjigovodstvenog računa

 

Naziv knjigovodstvenog računa

 

 

 


Opis promene

 

         Apoen                           Komada

Iznos u dinarima

 

 

 

 

Ukupan iznos za isplatu

 


 

Predali

Odobrio

Primili

 

1. _________________

 

1. ____________________

 

2. _________________

M.P.

2. ____________________

 

Prilog 4

__________________________________
(naziv banke)

 

Narodna banka Jugoslavije
Direkcija za poslove trezora

__________________________________
(identifikacioni broj banke)

 

_________________________________
(naziv filijale, odnosno ekspoziture)

NALOG-SPECIFIKACIJA ZA UPLATU GOTOVOG NOVCA

Broj naloga

 

Datum podnošenja

 

Vreme podnošenja

 

 

 

 

 


Na teret računa

 

U korist računa

 

 

 

 

 

 

Broj knjigovodstvenog računa

 

Broj knjigovodstvenog računa

 

 

 

 

 

 

Naziv knjigovodstvenog računa

 

Naziv knjigovodstvenog računa

 

 

 


Opis promene

 

         Apoen                           Komada

Iznos u dinarima

 

 

 

 

Ukupan iznos za isplatu

 


 

Predali

Odobrio

Primili

 

1. _________________

 

1. ____________________

 

2. _________________

M.P.

2. ____________________