ODLUKA
O MONETARNOJ POLITICI U 2003. GODINI

("Sl. list SRJ", br. 71/2002)

1. Osnovni cilj monetarne politike u 2003. godini je obaranje stope inflacije na 9% u odnosu na 31. decembar 2002. godine, uz održavanje odgovarajuće stabilnosti kursa dinara, koji će se formirati u rukovođenju fluktuirajućem režimu, i porast neto deviznih rezervi kojima rukuje Narodna banka Jugoslavije za daljih 330 miliona SAD dolara.

2. Radi ostvarivanja ciljeva monetarne politike iz tačke 1 ove odluke, u 2003. godini utvrđuje se limit rasta neto domaće aktive Narodne banke Jugoslavije u iznosu od 3,5 milijardi dinara.

Limit rasta neto domaće aktive iz stava 1 ove tačke utvrđen je polazeći od pretpostavke o rastu realnog društvenog proizvoda za 5% i rastu cena na malo od 9%, a u skladu sa opredeljenjem da će rast primarnog novca proisticati uglavnom iz povećanja neto devizne aktive Narodne banke Jugoslavije.

3. Banke će u 2003. godini slobodno formirati svoje kurseve za devize i efektivni strani novac na osnovu ponude i tražnje deviza na deviznom tržištu, uz poštovanje principa pravilno ukrštenih deviznih kurseva na inostranim devizni tržištima.

4. Narodna banka Jugoslavije će u 2003. godini, radi održavanja makroekonomske stabilnosti, prodavati i kupovati devize i efektivni strani novac, odnosno intervenisati na deviznom tržištu.

5. U 2003. godini očekuje se dalje jačanje poverenja u nacionalnu valutu, što će, uz očekivano unapređenje fiskalnog sistema, omogućiti nastavak procesa remonetizacije i smanjivanje obima sive ekonomije (nelegalnih tokova novca).

6. Narodna banka Jugoslavije će u 2003. godini nastaviti da razvija i jača tržišne instrumente monetarnog regulisanja i preduzeće mere za razvoj finansijskog tržišta. Radi toga, Narodna banka Jugoslavije:

1) jačaće i unapređivače operacije na otvorenom tržištu hartija od vrednosti i ulogu kamatnih stopa u transmisionom mehanizmu monetarne politike;

2) usklađivaće dinamiku i ročnost aukcijskih prodaja svojih hartija od vrednosti sa dinamikom i ročnošću prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije;

3. obezbediće uslove za uspostavljanje organizovanog i transparentnog međubankarskog tržišta novca i za unapređenje primene kreditnih i depozitnih olakšica.

7. U skladu sa jačanjem tržišnih instrumenata monetarnog regulisanja, a u zavisnosti od ukupnih monetarnih kretanja - Narodna banka Jugoslavije preispitaće mogućnost smanjenja stope obavezne rezerve banaka.

8. Očekuje se da će kamatne stope banaka u 2003. godini dalje padati, u skladu sa smanjenjem inflacije i uspostavljenom stabilnošću kursa dinara.

9. Kontrola boniteta poslovanja banaka obavljaće se u skaldu sa međunarodnim standardima.

10. Narodna banka Jugoslavije obezbediće uslove za prenos platnog prometa u banke od početka 2003. godine i nastaviće da uređuje, nadgleda i kontroliše dinarski platni promet u bankama, uspostavlja i održava informacionu mrežu za ukupni finansijski sistem zemlje i obavlja druge poslove utvrđene Zakonom o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002).

11. Ova odluka stupa na snagu 1. januara 2003. godine.