PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA DODELU STANOVA I MONTAŽNIH KUĆA IZBEGLIM I INTERNO RASELJENIM LICIMA

("Sl. list SRJ", br. 70/2002)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se kriterijumi za dodelu u zakup na određeno vreme stanova i montažnih kuća izbeglim i interno raseljenim licima.

Dodeljivanje stana ili montažne kuće u zakup na određeno vreme, primenom kriterijuma utvrđenih ovim pravilnikom, vrši se licima iz stava 1 ovog člana koja nemaju rešeno stambeno pitanje i koja nisu raspolagala nepokretnom imovinom na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije u periodu od 23. marta 1999. godine do dana podnošenja zahteva.

Lice kome se dodeljuje u zakup na određeno vreme stan ili montažna kuća dostavlja overenu pismenu izjavu da on i članovi njegovog porodičnog domaćinstva ispunjavaju uslove iz stava 2 ovog člana. Izjava se daje pod krivičnom i materijalnom odgovornošću i mora biti potpisana od strane dva svedoka.

Član 2

Prilikom utvrđivanja reda prvenstva za rešavanje podnetih zahteva primenjivaće se sledeći kriterijumi:

1) broj članova porodičnog domaćinstva podnosioca zahteva;

2) neposedovanje od strane podnosioca zahteva i članova njegovog porodičnog domaćinstva nepokretnosti na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije, izuzev na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije (svojina ili korišćenje nepokretnosti po osnovu zakupa na neodređeno vreme);

3) nerešenost, odnosno neodgovarajuća rešenost smeštaja podnosioca zahteva i članova njegovog porodičnog domaćinstva;

4) smrt ili nestanak člana porodičnog domaćinstva podnosioca zahteva u ratnim dejstvima ili na ugroženim područjima;

5) samohrani roditelji;

6) zdravstveno stanje podnosioca zahteva i članova njegovog porodičnog domaćinstva u slučaju invalidnosti ili trajne teške bolesti;

7) stručna sprema podnosioca zahteva ili člana njegovog porodičnog domaćinstva za kojom postoji potreba u opštini na čijoj teritoriji se nalazi stan ili montažna kuća koja se dodeljuje u zakup.

Član 3

Broj članova porodičnog domaćinstva podnosioca zahteva dokazuje se izvodom iz matične knjige rođenih za svakog člana porodičnog domaćinstva i izbegličkim legitimacijama ili legitimacijama raseljenog lica.

Po broju članova porodičnog domaćinstva, za svakog člana porodičnog domaćinstva utvrđuje se po - 5 bodova.

Član 4

Neposedovanje od strane podnosioca zahteva i članova njegovog porodičnog domaćinstva nepokretnosti na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije, izuzev na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije (svojina ili korišćenje nepokretnosti po osnovu zakupa na neodređeno vreme), dokazuje se uverenjem nadležnog organa uprave da se ne duži porezom i overenom pismenom izjavom podnosioca zahteva za njega i članove njegovog porodičnog domaćinstva da ne poseduju nepokretnosti na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije, izuzev na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije i utvrđuje se podnosiocu zahteva - 10 bodova.

Član 5

Nerešenost, odnosno neodgovarajuća rešenost smeštaja podnosioca zahteva i članova njegovog porodičnog domaćinstva dokazuje se potvrdom nadležnog poverenika o kolektivnom ili privatnom smeštaju podnosioca zahteva i članova njegovog porodičnog domaćinstva.

Pod privatnim smeštajem iz stava 1 ovog člana podrazumeva se smeštaj kod prijatelja, rodbine ili po osnovu zakupa na određeno vreme.

Prema nerešenosti, odnosno neodgovarajućoj rešenosti smeštaja lica iz stava 1 ovog člana utvrđuje se sledeći broj bodova:

1) za kolektivni smeštaj po - 5 bodova za podnosioca zahteva i članove njegovog porodičnog domaćinstva;

2) za privatni smeštaj po - 3 boda za podnosioca zahteva i članove njegovog porodičnog domaćinstva.

Član 6

Smrt ili nestanak člana porodičnog domaćinstva podnosioca zahteva u ratnim dejstvima ili na ugroženim područjima dokazuje se pravosnažnom odlukom nadležnog suda, izvodom iz matične knjige rođenih, izvodom iz matične knjige umrlih za stradalog člana porodičnog domaćinstva, potvrdom nadležne organizacije Crvenog krsta i utvrđuje se podnosiocu zahteva - 10 bodova.

Član 7

Samohrani roditelji dokazuju samohranost pravosnažnom odlukom nadležnog suda, izvodom iz matične knjige rođenih, izvodom iz matične knjige umrlih i utvrđuje se podnosiocu zahteva - 10 bodova.

Član 8

Zdravstveno stanje podnosioca zahteva i članova njegovog porodičnog domaćinstva u slučaju invalidnosti ili teške trajne bolesti podnosioca zahteva ili članova njegovog porodičnog domaćinstva dokazuje se rešenjem nadležnog organa penzijskog i invalidskog osiguranja ili uverenjem nadležne lekarske komisije, kao i mišljenjem lekara specijaliste o potrebi posebnog tretmana i posebnog odvajanja bolesnika.

Pod teškom trajnom bolešću, u smislu stava 1 ovog člana, podrazumeva se bolest za koju je nužan poseban tretman i posebno odvajanje bolesnika, i to: maligno oboljenje, infarkt srca ili mozga, otvorena tuberkuloza pluća, teške srčane mane, bronhijalna i srčana astma, plegija, paraplegija, distrofija, teže duševne bolesti.

Po osnovu zdravstvenog stanja lica iz stava 1 ovog člana utvrđuje se - 10 bodova po obolelom licu.

Član 9

Stručna sprema podnosioca zahteva ili člana njegovog porodičnog domaćinstva za kojom postoji potreba u opštini na čijoj teritoriji se nalazi stan, odnosno montažna kuća koja se dodeljuje u zakup, dokazuje se potvrdom organa uprave, preduzeća ili ustanove kod koje takva potreba postoji i potvrdom nadležnog zavoda za tržište rada.

Po osnovu stručne spreme lica iz stava 1 ovog člana podnosiocu zahteva utvrđuje se - 10 bodova.

Član 10

Prioritet u dodeli stana ili montažne kuće koja se nalazi na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije imaju lica koja se vraćaju u Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju u mesto iz kog su raseljena, odnosno u mesto svog prebivališta, a zatim lica koja se vraćaju u Autonomnu Pokrajinu Kosovo i Metohiju u drugo mesto prebivališta.

Član 11

Ako dva ili više podnosilaca zahteva imaju isti ukupan broj bodova, pri utvrđivanju reda prvenstva prednost imaju lica po sledećem redosledu:

1) sa većim brojem članova porodičnog domaćinstva;

2) koja ne poseduju nepokretnosti na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije, izuzev na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije (svojina ili korišćenje nepokretnosti po osnovu zakupa na neodređen vreme), a ne poseduju ni članovi njihovog porodičnog domaćinstva;

3) koja se nalaze u kolektivnom smeštaju;

4) čiji je član porodičnog domaćinstva stradao (smrt ili nestanak u ratnim dejstvima ili na ugroženim područjima);

5) koja su samohrani roditelji;

6) kod kojih je utvrđena invalidnost ili trajna teška bolest za koju je nužan poseban tretman i posebno odvajanje bolesnika (maligna oboljenja, infarkt srca ili mozga, otvorena tuberkuloza pluća, teške srčane mane, bronhijalna i srčana astma, plegija, paraplegija, distrofija i teže duševne bolesti) ili je invalidnost ili trajna teška bolest utvrđena kod nekog od članova njegovog porodičnog domaćinstva;

7) za čijom stručnom spremom postoji potreba u opštini na čijoj teritoriji se nalazi stan ili montažna kuća.

Član 12

Veličina stana ili montažne kuće koja se dodeljuje u zakup na određeno vreme određuje se prema broju članova porodičnog domaćinstva, i to:

1) za samca ili za dva člana porodičnog domaćinstva - stambeni prostor najmanje strukture, do najviše jednosobnog stana;

2) za tri člana porodičnog domaćinstva - stambeni prostor najmanje strukture, do najviše dvosobnog stana;

3) za četiri člana porodičnog domaćinstva - stambeni prostor najmanje strukture, do najviše dvoiposobnog stana;

4) za pet i više članova porodičnog domaćinstva - stambeni prostor najmanje strukture, do najviše trosobnog stana.

Članom porodičnog domaćinstva, u smislu ovog pravilnika, smatraju se bračni drug, deca (rođena u braku ili van braka, usvojena ili pastorčad), kao i druga lica koja je podnosilac zahteva dužan po zakonu da izdržava.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".