PRAVILNIK
O PLANU PODRAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA

("Sl. glasnik RS", br. 92/2002)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se Plan podračuna konsolidovanog računa trezora (u daljem tekstu: Plan podračuna) koji se vode kod Uprave za javna plaćanja (u daljem tekstu: Uprava), njegova sadržina, način korišćenja i vođenja.

Plan podračuna je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Podračuni konsolidovanog računa trezora (u daljem tekstu: računi) su:

1) računi gotovine;

2) računi plasmana;

3) računi za obračun i konsolidovano iskazivanje platnog prometa;

4) računi internih obračuna;

5) računi budžetskih korisnika;

6) računi za uplatu javnih prihoda i objedinjenu naplatu prihoda;

7) računi vanbilansne evidencije.

Član 3

Numerička oznaka kojom se identifikuju i klasifikuju imaoci računa i njihova sredstva, u skladu sa Odlukom o jedinstvenoj strukturi za identifikaciju i klasifikaciju računa i o planu računa za obavljanje platnog prometa kod banke - "Službeni list SRJ", broj 29/2002 (u daljem tekstu: Odluka), sastoji se od tri odvojena dela, i to:

1) trocifrena oznaka Uprave;

2) broj računa;

3) dvocifreni kontrolni broj.

Trocifrena oznaka Uprave je broj 840.

Broj računa je sadržan u drugom delu numeričke oznake računa, koji ima 13 mesta, tako da se u poslednja tri mesta upisuje broj računa iz Plana računa a ispred njega, bez odvajanja, redni broj računa - individualna partija, koju dodeljuje Uprava.

Dvocifreni kontrolni broj izračunava se na način utvrđen Odlukom.

Član 4

Na računu 100 - Gotovina u trezoru - blagajni, evidentira se promet i stanje gotovine u trezoru, odnosno blagajni organizacionih jedinica Uprave, koja se koristi za potrebe platnog prometa.

Na računu 116 - Gotovina na putu - dotacije organizacionim jedinicama, evidentira se promet i stanje gotovine po osnovu dotacija organizacionim jedinicama Uprave.

Na računu 117 - Gotovina na putu - suvišci organizacionih jedinica, evidentira se promet i stanje gotovine po osnovu suvišaka organizacionih jedinica Uprave.

Član 5

Na računima plasmana 210 i 211 vodi se evidencija o prometu po osnovu plasmana i vraćanja plasiranih sredstava i njihovom stanju.

Računi iz stava 1 ovog člana zadužuju se za iznos sredstava prenetih bankama i drugim primaocima plasiranih sredstava i odobravaju prilikom njihovog vraćanja.

Za ove račune vodi se posebna analitička evidencija po vlasnicima plasiranih sredstava i subjektima kojima su sredstva plasirana.

Član 6

Na računu 500 - Obračun platnog prometa trezora, evidentira se zbirni obračun platnog prometa između računa koji pripadaju trezoru (u daljem tekstu: računi trezora) i drugih računa (računi drugih trezora ili računi koji se ne vode u Upravi). Prilikom knjiženja, kontra stav ovom računu je račun 505.

Na računu 505 - Konsolidovani računi trezora, evidentira se priliv i odliv sredstava na računima trezora, po osnovu plaćanja između tih računa i drugih računa, odnosno obezbeđuju se konsolidovani podaci o plaćanjima i o ukupnom stanju sredstava na računima trezora. Prilikom knjiženja, kontra stav ovom računu je račun 500.

Na računu 517 - Klirinški račun Uprave, kao pomoćnom obračunskom računu Uprave, evidentira se platni promet između Uprave i banaka, obračunat putem neto obračuna (kliringa) u Narodnoj banci Jugoslavije. Eventualna stanja na ovom računu prenose se na obračunski račun Uprave.

Na računu 519 - Obračunski račun Uprave, evidentira se platni promet između Uprave i banaka, koji je obračunat preko jedinstvenog sistema konsolidovanog računa trezora u Narodnoj banci Jugoslavije. Račun 519 se odobrava za odliv sredstava iz Uprave, a tereti za priliv sredstava u Upravu.

Član 7

Na računu 546 - Poslati nalozi odobrenja, evidentiraju se nalozi odobrenja poslati bankama. Ovaj račun se odobrava za iznos dostavljenih naloga na teret računa koji se vode u Upravi. Zatvaranje računa vrši se preko računa 519 ili 517.

Na računu 547 - Poslati nalozi zaduženja, evidentiraju se nalozi zaduženja poslati bankama. Ovaj račun se tereti za iznos poslatih naloga, u korist računa koji se vode u Upravi. Zatvaranje računa vrši se preko računa 519 ili 517.

Na računu 556 - Primljeni nalozi odobrenja, evidentiraju se nalozi odobrenja primljeni od banaka. Ovaj račun se tereti, za iznos primljenih naloga u korist računa koji se vode u Upravi. Zatvaranje računa vrši se preko računa 519 ili 517.

Na računu 557 - Primljeni nalozi zaduženja, evidentiraju se nalozi zaduženja primljeni od banaka. Ovaj račun odobrava se za iznos poslatih naloga, na teret računa u Upravi. Zatvaranje računa vrši se preko računa 519 ili 517.

Član 8

Na računu 571 - Interni privremeni račun, evidentiraju se nalozi koji se ne mogu izvršiti na odgovarajući račun, do obezbeđivanja uslova za njihovo izvršavanje. U okviru ovog računa otvaraju se individualne partije po poslovnim celinama Uprave i bankama.

Na računu 572 - Obračun gotovine sa Narodnom bankom Jugoslavije, evidentira se obračun gotovine, koju organizaciona jedinica Uprave primi od Narodne banke Jugoslavije. Prilikom preuzimanja gotovine iz Narodne banke Jugoslavije vrši se terećenje ovog računa. Prilikom prijema gotovine u Upravi zadužuje se račun 100 - Gotovina u blagajni - trezoru organizacione jedinice Uprave, a odobrava ovaj račun.

Član 9

Računi budžetskih korisnika su računi za redovno poslovanje, drugi računi i ostali računi. Na računima za redovno poslovanje (u daljem tekstu: računi) vode se sva sredstva budžeta, budžetskih korisnika i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, osim sredstava koja se po posebnim propisima vode na drugim računima i ostalim računima. U okviru računa za redovno poslovanje mogu se otvarati i posebne potpartije za sopstvene prihode budžetskih korisnika, koje u okviru individualne partije, imaju oznaku namene koju utvrdi Uprava.

Uprava vodi račune budžeta i budžetskih korisnika Republike Srbije, račune budžeta i budžetskih korisnika teritorijalne autonomije i lokalne samouprave (u daljem tekstu: lokalna vlast), kao i račun budžeta savezne države i korisnika budžeta savezne države, koji imaju sedište na području Republike Srbije.

Član 10

Na računima 610, 611 i 614 - Računi savezne države, evidentira se promet i stanje sredstava na računima za izvršenje budžeta savezne države, organa i organizacija savezne države, budžetskih i drugih fondova savezne države.

Na računima 620, 621 i 624 - Računi Republike Srbije, evidentira se promet i stanje sredstava na računima za izvršenje budžeta Republike Srbije, organa i organizacija Republike Srbije, budžetskih i drugih fondova Republike Srbije.

Na računima 640, 641, 644 i 645 - Računi lokalne vlasti, evidentira se promet i stanje sredstava na računima za izvršenje budžeta lokalne vlasti, organa i organizacija lokalne vlasti, budžetskih i drugih fondova lokalne vlasti.

Na računima 650, 652 i 654 - Računi organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, evidentira se promet i stanje sredstava na računima organizacija za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, organizacija za zdravstveno osiguranje i organizacija za osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Na računima 660, 661 i 664 - Računi ustanova i drugih pravnih lica - budžetskih korisnika, evidentira se promet i stanje sredstava na računima ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti i iz oblasti drugih delatnosti, koji koriste sredstva budžeta i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja.

Član 11

Na drugim računima (od 710 do 764), evidentira se promet i stanje sredstava za posebne namene koja se, u skladu sa propisima ili aktom nadležnog organa, vode na posebnom računu, kao: sredstva tekuće budžetske rezerve; sredstva stalne budžetske rezerve; izdvojena sredstva za obezbeđenje plaćanja; sredstva za posebne programe; određene donacije i druga sredstva, u skladu sa propisima.

Član 12

Na računu 801 - Računi za stečaj i likvidaciju, evidentira se promet i stanje sredstava pravnih lica u stečaju i likvidaciji.

Na računu 802 - Računi sudskih depozita, evidentira se promet i stanje sredstava koja su izdvojena na ovaj račun, na osnovu odgovarajućeg akta suda.

Na računu 803 - Računi depozita po osnovu prinudne naplate, evidentira se promet i stanje sredstava prenetih na ovaj račun radi izvršavanja prinudne naplate.

Na računu 804 - Drugi posebni depoziti, evidentira se promet i stanje sredstava prenetih po raznim osnovama (na osnovu akta nadležnog organa i dr.).

Na računu 823 - Računi ograničenih prihoda budžeta i organizacija socijalnog osiguranja, evidentira se promet i stanje sredstava izdvojenih po propisima o ograničavanju prihoda budžeta i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja.

Član 13

Na računu 843 - Računi za uplatu javnih prihoda, evidentiraju se uplata i raspored poreza, taksa, doprinosa i drugih javnih prihoda koji pripadaju budžetu savezne države, budžetu Republike Srbije, budžetima lokalne vlasti, organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja i drugim korisnicima tih prihoda.

Na računu 845 - Evidentni računi prihoda organa i drugih budžetskih korisnika, evidentira se prihod koji svojom delatnošću ostvare državni organi, organi lokalne samouprave i drugi korisnici budžeta, koji imaju karakter javnih prihoda. Sredstva sa ovog računa prenose se na račune za uplatu javnih prihoda (843).

Na računu 846 - Prolazni računi prihoda od fizičkih lica, vrši se uplata javnih prihoda od fizičkih lica po osnovu rešenja nadležnog poreskog organa. Sredstva sa ovog računa prenose se na odgovarajuće račune za uplatu javnih prihoda (843).

Na računu 849 - Račun za objedinjenu naplatu prihoda, evidentiraju se prihodi koji se naplate objedinjeno i raspoređuju na račune učesnika u tom prihodu.

Član 14

Na računima vanbilansne evidencije 992 i 997 vodi se evidencija o primljenim ostavama, odnosno o ostavljačima ostava.

Član 15

Uprava vodi evidencije o prometu i stanju računa iz Plana podračuna na nivou individualne partije, a evidencije o računima za uplatu javnih prihoda i na nivou teritorije.

Na osnovu evidencija iz stava 1 ovog člana Uprava izrađuje, poslednjeg dana u mesecu, Bilans stanja - bruto promet i stanje na računima, i Specifikaciju depozita.

Zaključivanje i otvaranje knjiga, kao i čuvanje dokumentacije i podataka vrši se u skladu sa propisima koji regulišu vođenje knjigovodstva.

Član 16

Na dan 1. januara 2003. godine izvršiće se prenos sredstava korisnika budžetskih sredstava sa stanjem na dan 31. decembra 2002. godine, sa računa utvrđenih Odlukom o planu računa za obavljanje platnog prometa kod Narodne banke Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 58/97, 31/98, 50/98 i 73/2000) na račune koji su utvrđeni Planom računa.

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2003. godine.

PLAN RAČUNA


Broj računa

Naziv računa


1

2


 

RAČUNI GOTOVINE, RAČUNI PLASMANA I OBRAČUNSKI RAČUNI

 

Računi gotovine

100

Gotovina u trezoru - blagajni

116

Gotovina na putu - dotacije organizacionim jedinicama

117

Gotovina na putu - suvišci organizacionih jedinica

 

Računi plasmana

 

Računi plasmana bankama

210

Račun posebnih plasmana - prenosa bankama

211

Računi plasmana bankama

 

Računi za obračun i konsolidovano iskazivanje platnog prometa

500

Obračun platnog prometa trezora

505

Konsolidovani računi trezora

517

Klirinški račun Uprave

519

Obračunski račun Uprave

546

Poslati nalozi odobrenja

547

Poslati nalozi zaduženja

556

Primljeni nalozi odobrenja

557

Primljeni nalozi zaduženja

 

Računi internih obračuna

571

Interni privremeni račun

572

Obračun gotovine sa Narodnom bankom Jugoslavije

 

RAČUNI BUDŽETSKIH KORISNIKA

 

Računi za redovno poslovanje

 

Računi savezne države

610

Računi za izvršenje saveznog budžeta

611

Računi organa savezne države

614

Računi budžetskih i drugih fondova savezne države

 

Računi Republike Srbije

620

Računi za izvršenje budžeta Republike Srbije

621

Računi organa Republike Srbije

624

Računi budžetskih i drugih fondova Republike Srbije

 

Računi lokalne vlasti

640

Računi za izvršenje budžeta lokalne vlasti

641

Računi organa lokalne vlasti

644

Računi budžetskih i drugih fondova lokalne vlasti

645

Računi mesnih zajednica

 

Računi organizacija obaveznog socijalnog osiguranja

650

Računi organizacija za zdravstveno osiguranje

652

Računi organizacija za penzijsko i invalidsko osiguranje

654

Računi organizacija za osiguranje za slučaj nezaposlenosti

 

Računi ustanova i drugih pravnih lica - budžetskih korisnika

660

Računi ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti

661

Računi ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti zdravstava i socijalne zaštite

664

Računi ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti drugih delatnosti

 

Drugi računi

 

Drugi računi savezne države

710

Drugi računi za izvršenje saveznog budžeta

711

Drugi računi organa savezne države

714

Drugi računi budžetskih i drugih fondova savezne države

 

Drugi računi Republike Srbije

720

Drugi računi za izvršenje budžeta Republike Srbije

721

Drugi računi organa Republike Srbije

724

Drugi računi budžetskih i drugih fondova Republike Srbije

 

Drugi računi lokalne vlasti

740

Drugi računi za izvršenje budžeta lokalne vlasti

741

Drugi računi organa lokalne vlasti

744

Drugi računi budžetskih i drugih fondova lokalne vlasti

745

Drugi računi mesnih zajednica

 

Drugi računi organizacija obaveznog socijalnog osiguranja

750

Drugi računi organizacija za zdravstveno osiguranje

752

Drugi računi organizacija za penzijsko i invalidsko osiguranje

754

Drugi računi organizacija za osiguranje za slučaj nezaposlenosti

 

Drugi računi ustanova i drugih pravnih lica - budžetskih korisnika

760

Drugi računi ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti

761

Drugi računi ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite

764

Drugi računi ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti drugih delatnosti

 

Ostali računi

801

Računi za stečaj i likvidaciju

802

Računi sudskih depozita

803

Računi depozita po osnovu prinudne naplate

804

Drugi posebni depoziti

825

Računi ograničenih prihoda budžeta i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja

 

RAČUNI ZA UPLATU JAVNIH PRIHODA I OBJEDINJENU NAPLATU PRIHODA

843

Računi za uplatu javnih prihoda

845

Evidentni računi prihoda organa i drugih budžetskih korisnika

846

Prolazni računi prihoda od fizičkih lica

849

Računi za objedinjenu naplatu prihoda

 

RAČUNI VANBILANSNE EVIDENCIJE

 

Računi vanbilansne evidencije

992

Primljene ostave

997

Ostavljači ostava