UREDBA
O PREMIJI ZA PROIZVODNJU MERKANTILNE SOJE U 2003. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 91/2002)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način korišćenja premije za proizvodnju merkantilne soje u 2003. godini (u daljem tekstu: premija).

Član 2

Preduzeća, zemljoradničke zadruge, naučnoistraživačke organizacije, poljoprivredna gazdinstva sa svojstvom pravnog lica i zemljoradnici koji se bave proizvodnjom merkantilne soje (u daljem tekstu: korisnici premije) imaju pravo na premiju u iznosu od 4.000 dinara po hektaru zasejane i odnegovane merkantilne soje, a za najmanje ostvareni prinos od 2,2 tone po hektaru.

Član 3

Premiju iz člana 2 ove uredbe korisnici premije ostvaruju preko proizvođača sirovog i rafinisanog ulja u Republici Srbiji (u daljem tekstu: uljare), za površinu do 120.000 hektara.

Uljare ostvaruju premiju za sledeće površine, i to:

1) "Soja protein" AD iz Bečeja 71.000 hektara;

2) "Vital" AD iz Vrbasa 4.000 hektara;

3) "Dijamant" AD iz Zrenjanina 20.000 hektara;

4) "Dunavka" AD iz Velikog Gradišta 8.000 hektara;

5) "Mladost" AD iz Šida 7.000 hektara;

6) "Sunce" AD iz Sombora 3.000 hektara;

7) "Banat" AD iz Nove Crnje 3.000 hektara;

8) "Bioprotein" AD iz Obrenovca 2.000 hektara; i

9) "Kruševac" AD iz Kruševca 2.000 hektara.

U slučaju smanjenja površina iz stava 2 ovog člana kod pojedinih uljara, povećanje premiranih površina kod drugih uljara, izvršiće Ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo), a u skladu sa strukturom ukupno zasejanih površina.

Član 4

Korisnici premije imaju pravo na korišćenje dela premije pre završetka procesa proizvodnje u vidu avansa.

Visina avansa iznosi 2.500 dinara po hektaru zasejane i odnegovane merkantilne soje.

Član 5

Zahtev za korišćenje avansa iz člana 4 ove uredbe uljara podnosi Ministarstvu do 30. juna 2003. godine.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana uljara podnosi:

1) zapisnik republičke poljoprivredne inspekcije o zasejanim i odnegovanim površinama pod merkantilnom sojom sa upotrebom deklarisanog semena - ako sama proizvodi merkantilnu soju,

2) ugovore sa zemljoradnicima sa površinom na kojoj će ti zemljoradnici zasejati i proizvesti seme merkantilne soje sa upotrebom deklarisanog semena, cena, rok i način isplate, spisak zemljoradnika sa mestom boravka, jedinstvenim matičnim brojem, katastarskom opštinom i katastarskom parcelom i zapisnik republičke poljoprivredne inspekcije i područne poljoprivredne službe o zasejanim i odnegovanim površinama - ako sama neposredno sa zemljoradnicima ugovori proizvodnju merkantilne soje, i

3) ugovore sa preduzećima, preduzetnicima, zemljoradničkim zadrugama i poljoprivrednim gazdinstvima sa svojstvom pravnog lica (u daljem tekstu: organizatori proizvodnje merkantilne soje) i podatke iz stava 2 tačka 2) ovog člana - ako uljara ugovori sa tim subjektima proizvodnju merkantilnog semena soje.

Ministarstvo isplaćuje avans po prijemu propisane dokumentacije.

Član 6

Konačan iznos premije korisnici premije ostvaruju po isporuci ugovorene proizvodnje merkantilnog semena soje.

Isplata premije iz stava 1 ovog člana vrši se na osnovu dokumentacije o isporučenim količinama i prosečno ostvarenim prinosima po jedinici površine.

Uz zahtev za isplatu konačnog iznosa premije za seme merkantilne soje podnosi: potvrdu uljare o primljenim količinama merkantilnog semena soje i potvrdu ili drugi dokaz o primljenom avansu, a u skladu sa članom 5 stav 2 tač. 2) i 3) ove uredbe i zapisnik republičke poljoprivredne inspekcije o primljenim količinama merkantilnog semena soje i prosečno ostvarenim prinosima.

Ministarstvo isplaćuje konačan iznos premije u iznosu od 1.500 dinara po hektaru po prijemu, odnosno prihvatanju konačnog obračuna od strane korisnika premije.

Član 7

Korisnik premije koji na osnovu podnete dokumentacije u skladu sa članom 6 ove uredbe, nema pravo na premiju po konačnom obračunu, dužan je da primljena sredstva po osnovu avansa vrati najkasnije do 31. decembra 2003. godine.

Član 8

Uljare i organizatori proizvodnje merkantilnog semena soje su dužni da sredstva ostvarena po osnovu avansa, odnosno konačnog iznosa premije, isplate korisnicima premije u roku od pet dana od dana naplate.

Član 9

Novčanom kaznom od 100.000 do 200.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - korisnik premije ako ostvari pravo na premiju, a ne postupi u skladu sa članom 3 stav 1 ove uredbe.

Novčanom kaznom od 8.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 10

Novčanom kaznom od 8.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj zemljoradnik ako ostvari pravo na premiju, a ne postupi u skladu sa članom 3 stav 1 ove uredbe.

Član 11

Novčanom kaznom od 100.000 do 200.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje u roku iz člana 8 ove uredbe ostvarena sredstva ne doznači zemljoradniku.

Novčanom kaznom od 8.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 12

Novčanom kaznom od 80.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik koji u roku iz člana 8 ove uredbe ostvarena sredstva ne doznači zemljoradniku.

Član 13

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe obavlja Ministarstvo.

Član 14

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".