ODLUKA
O UTVRĐIVANJU OSNOVICE I STOPE I O NAČINU I ROKOVIMA PLAĆANJA ČLANARINE REGIONALNOJ PRIVREDNOJ KOMORI - KRAGUJEVAC ZA 2003. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 1/2003)

Član 1

Preduzeća (svi oblici organizovanja) i radnje, delovi preduzeća čije sedište nije na području Komore i druge organizacije koje obavljaju privrednu delatnost, bankarske organizacije, organizacije za osiguranje imovine i lica, zemljoradničke zadruge i druge poljoprivredne organizacije, radni ljudi koji samostalno obavljaju privrednu delatnost ličnim radom sredstvima rada u svojini građana (samostalni privrednici - preduzetnici) i njihove zadruge i druge privredne organizacije i njihovi delovi koje se obavezno udružuju u komore (u daljem tekstu: članovi Komore) obezbeđuju sredstva za rad Komore obračunom i uplatom članarine Regionalnoj privrednoj komori - Kragujevac (u daljem tekstu: Komora) po odredbama ove odluke.

Članarinu Komori, po odredbama ove odluke, plaćaju i delovi preduzeća, poslovne jedinice - filijale bankarskih organizacija i osiguravajućih organizacija koje su upisane ili evidentirane u sudskom registru, čije je sedište na području Šumadijskog i Pomoravskog okruga, a sedište matičnog subjekta van Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

Član 2

Osnovicu za obračunavanje i plaćanje članarine Komori čine ostvarene bruto zarade bez umanjenja po osnovu oslobađanja i olakšica.

Član 3

Članovi - obveznici članarine iz člana 1 ove odluke obračunavaju i plaćaju članarinu Komori po stopi od 0,25% i uplatu vrše prilikom svake isplate bruto zarade.

Član 4

Preduzeća - članovi Komore koji nemaju zaposlene ili imaju do 10 zaposlenih, plaćaju godišnju članarinu Komori u paušalnom iznosu od 3.000 dinara.

Uplata se vrši mesečno po 250 dinara i to na početku svakog meseca.

Član 5

Članovi Komore koji obavljaju privrednu delatnost ličnim radom (radnje samostalnih privrednika), plaćaju članarinu Komori u iznosu od 1.200 dinara godišnje.

Uplata se vrši mesečno po 100 dinara i to na početku svakog meseca.

Član 6

Članarina se uplaćuje na tekući račun Regionalne privredne komore Kragujevac broj 150-65-40, kod Credy banke AD Kragujevac ili na tekući račun Regionalne privredne komore Kragujevac broj 160-18056-34 kod Delta banke AD Beograd, poslovna jedinica Kragujevac sa oznakom šifre plaćanja 251 na dan isplate zarada i uplate poreza i doprinosa iz zarada, kao i uplate saglasno čl. 4 i 5.

Član 7

Članovi Komore iz člana 1 ove odluke obračunavaju i plaćaju članarinu Komori prilikom svake isplate zarada zaposlenih.

Član Komore daće nalog za prenos sredstava u visini obračunate članarine, poslovnoj banci kod koje ima tekući račun sa kojeg je izvršena isplata zarada.

Ukoliko član Komore vrši isplatu zarada sa više računa dužan je da izda nalog za prenos sredstava saglasno obračunatim i isplaćenim zaradama sa tog tekućeg računa.

Poslovna banka kod koje član Komore vrši isplatu zarada izvršiće saglasno članu 9 stav 6 Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", broj 3/2002) isplatu zarada uz podnošenje naloga za plaćanje članarine Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac saglasno ovoj odluci.

Član 8

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju osnovice, stope i načinu i rokovima plaćanja doprinosa (članarine) Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac za 2002. godinu, objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije", broj 1/2002.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2003. godine.