PRAVILNIK
O STANDARDNOM KLASIFIKACIONOM OKVIRU I KONTNOM PLANU ZA BUDŽETSKI SISTEM

("Sl. glasnik RS", br. 20/2002 i 88/2002)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se standardni klasifikacioni okvir i sadržaj konta u kontnom planu, koji je sačinjen u skladu sa međunarodnom GFS metodologijom (Statistika državnih finansija).

Član 2

Odredbe ovog pravilnika odnose se na budžet Republike Srbije (u daljem tekstu: Republika), budžete teritorijalnih autonomija i lokalnih samouprava (u daljem tekstu: lokalne vlasti) i finansijske planove Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, republičkih fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje i Republičkog zavoda za tržište rada (u daljem tekstu: organizacije obaveznog socijalnog osiguranja).

Republika, lokalne vlasti i organizacije obaveznog socijalnog osiguranja i njihovi direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava (u daljem tekstu: budžetski korisnici), iz člana 2 Zakona o budžetskom sistemu - "Službeni glasnik RS", broj 9/2002 (u daljem tekstu: Zakon) obavezni su da primenjuju odredbe ovog pravilnika.

Član 3

Budžet se priprema i izvršava na osnovu sistema jedinstvene budžetske klasifikacije.

Budžetska klasifikacija obuhvata ekonomsku klasifikaciju prihoda i primanja, ekonomsku klasifikaciju rashoda i izdataka, organizacionu klasifikaciju, funkcionalnu klasifikaciju i klasifikaciju prema računovodstvenim fondovima.

Organizaciona klasifikacija, funkcionalna klasifikacija i klasifikacija izdataka prema računovodstvenim fondovima sačinjavaju standardni klasifikacioni okvir.

Ekonomsku klasifikaciju čine klase prihoda i primanja, odnosno rashoda i izdataka, u okviru kontnog plana.

Ekonomska klasifikacija prihoda i primanja iskazuje prihode i primanja na osnovu propisa ili ugovora koji određuju izvore prihoda, odnosno primanja.

Ekonomska klasifikacija rashoda i izdataka iskazuje pojedinačna dobra i usluge i izvršena transferna plaćanja.

II STANDARDNI KLASIFIKACIONI OKVIR

Član 4

Standardni klasifikacioni okvir i kontni plan imaju za cilj da obezbede osnovu za organizaciju i evidentiranje svih finansijskih transakcija.

Klasifikacije iz člana 3 stav 2 ovog pravilnika, koriste se u svrhe finansijskog izveštavanja i vođenja svih evidencija.

Član 5

Organizaciona klasifikacija iskazuje izdatke po budžetskim korisnicima sa raspodelom aproprijacija između korisnika, i organizovana je po hijerarhiji, u skladu sa budžetom Republike, budžetima lokalnih vlasti, kao i finansijskim planovima organizacija obaveznog socijalnog osiguranja.

Član 6

Funkcionalna klasifikacija iskazuje izdatke po funkcionalnoj nameni za određenu oblast i nezavisna je od organizacije koja tu funkciju sprovodi.

Korisnik budžetskih sredstava može obavljati aktivnosti u okviru jedne ili više funkcija.

Više budžetskih korisnika mogu imati istu funkcionalnu klasifikaciju.

Klasifikacija funkcija iz stava 1 ovog člana je u skladu sa klasifikacijom državnih funkcija koju donosi Organizacija ujedinjenih nacija.

Klasifikacije funkcija obuhvataju:

1) Opšte javne usluge (šifra 1);

2) Odbrana (šifra 2);

3) Javni red i bezbednost (šifra 3);

4) Ekonomski poslovi (šifra 4);

5) Zaštita životne sredine (šifra 5);

6) Stanovanje i komunalni poslovi (šifra 6);

7) Zdravstvo (šifra 7);

8) Rekreacija, kultura i religija (šifra 8);

9) Obrazovanje (šifra 9);

10) Socijalna zaštita (šifra 0).

Član 7

Klasifikacija izdataka prema računovodstvenim fondovima iskazuje primanja i izdatke prema potrebama obavljanja određenih aktivnosti ili ostvarivanju određenih ciljeva, u skladu sa posebnim propisima.

Klasifikacija izdataka prema računovodstvenim fondovima povezuje izvore finansiranja sa konkretnim rashodima.

Klasifikacija računovodstvenih fondova obuhvata:

1) Prihodi iz budžeta;

2) Transferi između korisnika na istom nivou;

3) Socijalni doprinosi;

4) Sopstveni prihodi budžetskih korisnika;

5) Donacije od inostranih zemalja;

6) Donacije od međunarodnih organizacija;

7) Donacije od ostalih nivoa vlasti;

8) Donacije od nevladinih organizacija i pojedinaca;

9) Primanja od prodaje nefinansijske imovine;

10) Primanja od domaćih zaduživanja;

11) Primanja od inostranih zaduživanja;

12) Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine.

III SADRŽINA I PRIMENA KONTNOG PLANA

Član 8

Kontnim planom utvrđene su brojčane oznake i nazivi konta, po kojima su budžetski korisnici obavezni da knjigovodstveno iskazuju imovinu, obaveze, izvore sredstava, prihode i druga primanja, kao i rashode i druge izdatke.

Kontni plan za budžetsko računovodstvo sačinjavaju klase, kategorije, grupe konta, sintetička konta, analitička konta i subanalitička konta.

Budžetski korisnici su obavezni da poslovne promene u budžetskom računovodstvu vode po propisanim šestocifrenim subanalitičkim kontima, sadržanim u kontnom planu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Ukoliko propisana subanalitička konta iz stava 2 ovog člana, ne obezbeđuju potrebe budžetskih korisnika za iskazivanjem pojedinih poslovnih promena, dopunu kontnog plana može vršiti Ministarstvo finansija i ekonomije na predlog budžetskog korisnika.

Član 9

Kontni plan sadrži sledeće klase:

000000 - Nefinansijska imovina

100000 - Finansijska imovina

200000 - Obaveze

300000 - Izvori sredstava, utvrđivanje rezultata poslovanja i vanbilansna evidencija

400000 - Tekući rashodi

500000 - Izdaci za nefinansijsku imovinu

600000 - Izdaci za otplatu kredita i nabavku finansijske imovine

700000 - Tekući prihodi

800000 - Primanja od prodaje nefinansijske imovine

900000 - Primanja od zaduživanja, povraćaja datih kredita i prodaje finansijske imovine

KLASA 000000 - NEFINANSIJSKA IMOVINA

Član 10

Klasa 000000 - Nefinansijska imovina sadrži dve kategorije:

010000 - Nefinansijska imovina u stalnim sredstvima

020000 - Nefinansijska imovina u zalihama

Član 11

Nefinansijska imovina u stalnim sredstvima obuhvata grupe konta na kojima se evidentira sledeća stalna imovina:

011000 - Osnovna sredstva

013000 - Dragocenosti

014000 - Prirodna imovina

015000 - Nefinansijska sredstva u pripremi i avansi

Na kontima grupe 011000 - Osnovna sredstva, obuhvataju se zgrade i građevinski objekti, oprema i ostala osnovna sredstva.

Na sintetičkom kontu 011100 - Zgrade i građevinski objekti, obuhvataju se zgrade i građevinski objekti koje budžetski korisnici u obavljanju svoje delatnosti koriste i kojima upravljaju.

U okviru ovog sintetičkog konta, na posebnim subanalitičkim kontima obuhvaćene su i stambene zgrade i stanovi, koji su po dosadašnjim propisima bili evidentirani na vanposlovnoj evidenciji.

Na sintetičkom kontu 011200 - Oprema, obuhvata se oprema koja se smatra osnovnim sredstvima, u skladu sa propisima o nomenklaturi osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja.

Na sintetičkom kontu 011300 - Ostala osnovna sredstva, obuhvataju se kultivisana imovina (osnovno stado i višegodišnji zasadi), nematerijalna ulaganja u osnovna sredstva (kompjuterski softveri, knjige u biblioteci, muzejski eksponati i spomenici kulture, vizuelna umetnost, skulpture, arhivska građa i prirodne retkosti) i ostala nematerijalna ulaganja (patenti, licence, koncesije, zaštitni znak, industrijska zaštitna prava i slična prava, ostala zaštićena prava i ostala intelektualna svojina, prava korišćenja imovine u tuđem vlasništvu, priključak za telefonske linije).

Na posebnim subanalitičkim kontima, u okviru svakog sintetičkog konta ove grupe propisana su i odgovarajuća konta ispravke vrednosti odgovarajuće imovine, kojima se obezbeđuje evidencija o nabavnoj vrednosti i ispravci (otpisu) vrednosti osnovnih sredstava.

Grupa konta 013000 - Dragocenosti, obuhvata vrednosti dragog kamenja i plemenitih metala (dijamanti, nemonetarno zlato, platina i srebro) koji se ne koriste kao neposredni inputi u procesu proizvodnje, te umetničkih slika, skulptura, i ostalih predmeta koji imaju status umetničkog dela ili antikviteta, kao i vrednost nakita koji je načinjen od dragog kamena i plemenitih metala.

Grupa konta 014000 - Prirodna imovina, obuhvata zemljišta, podzemna blaga (rudna bogatstva), šume i vode.

Vrednost zemljišta se vodi po nabavnoj, odnosno tržišnoj vrednosti. Ako se na zemljištu vrše ulaganja (kanali za navodnjavanje i odvodnjavanje i drugo) radi poboljšanja kvaliteta zemljišta, za vrednost tih ulaganja povećava se vrednost zemljišta.

Šume se vode po procenjenoj vrednosti, u skladu sa zakonom.

Vrednost podzemnog blaga (rudna bogatstva) vodi se posebno od vrednosti građevinskih objekata i opreme koji služe za eksploataciju rudnih bogatstava.

Grupa konta 015000 - Nefinansijska imovina u pripremi i avansi, obuhvata ulaganja u sve oblike osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja od dana ulaganja do dana korišćenja, kao i dati avansi za sticanje svih oblika osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja.

Član 12

Kategorija 020000 - Nefinansijska imovina u zalihama obuhvata sledeće grupe konta:

021000 - Zalihe, u kojima su sadržane:

1) zalihe robnih rezervi;

2) zalihe proizvodnje;

3) zalihe robe za dalju prodaju.

022000 - Zalihe potrošnog materijala

Član 13

Na sintetičkom kontu 021100 - Zalihe robnih rezervi, iskazuju se robne rezerve koje se u skladu sa propisima obrazuju na nivou Republike i na nivoima lokalne vlasti kojima u skladu sa odgovarajućim propisima, upravljaju posebne organizacije (direkcije).

Postupak knjiženja nabavke i prodaje zaliha iz stava 1 ovog člana, sprovodi se na način opisan kod nabavke materijala za proizvodnju iz stava 6 ovog člana, odnosno kod prodaje zaliha gotovih proizvoda iz stava 13 ovog člana.

Na sintetičkom kontu 021200 - Zalihe proizvodnje, obuhvataju se zalihe na posebnim subanalitičkim kontima, i to: zalihe materijala za proizvodnju, zalihe nedovršene proizvodnje i zalihe gotovih proizvoda.

Zalihe materijala za proizvodnju na kontu 021211 koriste budžetski korisnici koji pored svoje redovne delatnosti obavljaju i određenu proizvodnju kao sporednu delatnost.

Izdaci za nabavku materijala za proizvodnju nemaju tretman tekućih rashoda koji se knjiže u okviru klase 400000, kao kod nabavke potrošnog materijala.

Za iznos izvršene nabavke materijala za proizvodnju zadužuje se odgovarajući subanalitički konto 021211, a odobravaju konta dobavljača u zemlji i inostranstvu. Istovremeno se zadužuje konto 311511 - Utrošena sredstva tekućeg prihoda za nabavku nefinansijske imovine, ako se nabavka vrši iz tekućeg prihoda, a odobrava konto 311221 - Zalihe materijala za proizvodnju u okviru sintetičkog konta 311200 - Sopstveni izvori nefinansijske imovine u zalihama. Istovremeno se, u okviru klase 500000 - Izdaci za nefinansijsku imovinu, zadužuje konto 522111 - Zalihe materijala za proizvodnju, a odobrava konto 599999 - Kontra knjiženje - nefinansijska imovina.

Kod utroška nabavljenog materijala za proizvodnju zadužuje se konto 311221, a odobrava konto 021211.

Budžetski korisnici koji obavljaju određenu proizvodnju mogu imati zalihe nedovršene proizvodnje koju iskazuju na kontu 021221 i zalihe gotovih proizvoda na kontu 021231.

Na kontima zalihe nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda iz stava 8 ovog člana iskazuje se početno stanje, povećanje ili smanjenje ovih zaliha, po ceni koštanja.

Budžetski korisnici vode u toku godine evidenciju zaliha nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda, odnosno obračun troškova proizvodnje i učinaka u posebnim pomoćnim knjigama, koje prema svojim potrebama samostalno formiraju.

Povećanje ili smanjenje zaliha nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda na kraju godine u odnosu na stanje ovih zaliha na početku godine knjiži se zaduženjem za povećanje zaliha ili odobravanjem za smanjenje zaliha na kontima 021221 i 021231, uz zaduženje ili odobravanje konta 311231 - Zalihe nedovršene proizvodnje ili 311241 - Zalihe gotovih proizvoda.

Sredstva ostvarena prodajom gotovih proizvoda nemaju tretman tekućeg prihoda koji se evidentira u klasi 700000, već se smatraju primanjima od prodaje nefinansijske imovine, i knjiže se u klasi 800000.

Za vrednost prodatih zaliha gotovih proizvoda po ceni koštanja odobrava se konto 021231, a zadužuje konto 311241, uz istovremeno zaduženje konta kupaca za fakturisanu vrednost prodatih zaliha i odobrenje konta 291312 - Obračunata nenaplaćena primanja od prodaje nefinansijske imovine. Kada kupac plati fakturu, konto 291312 se zadužuje za taj iznos, a konto kupaca se odobrava, uz istovremeno zaduženje žiro računa i odobravanje konta 311411 - Primanja od prodaje nefinansijske imovine. Istovremeno, ova uplata se evidenciono knjiži na klasi 800000, odobrenjem konta 822111 - Zalihe proizvodnje i zaduženjem konta 899999 - Kontra knjiženje - nefinansijska imovina.

Na sintetičkom kontu 021300 - Zalihe robe za dalju prodaju, iskazuju se zalihe u veleprodaji i maloprodaji kod budžetskih korisnika koji imaju registrovanu delatnost za obavljanje prometa. Evidencija, odnosno knjiženje nabavke i prodaje roba, vrši se prema propisanom postupku iz st. 6 i 13 ovog člana.

Na sintetičkom kontu 022100 - Zalihe potrošnog materijala, budžetski korisnici iskazuju vrednost zaliha materijala koje koriste u obavljanju svojih funkcija i redovne delatnosti. Zalihe obuhvataju zalihe materijala za ogrev, zalihe materijala za popravke i održavanje zgrada i opreme, zalihe administrativnog materijala, zalihe materijala za poljoprivredu, zalihe materijala za obrazovanje zaposlenih, zalihe materijala za saobraćaj, zalihe materijala za zaštitu životne sredine, zalihe materijala za obrazovanje, kulturu i sport, zalihe medicinskog i laboratorijskog materijala, zalihe materijala za domaćinstvo i ugostiteljstvo i zalihe materijala za specijalizovane namene.

Budžetski korisnici koji iskazuju zalihe materijala iz stava 1 ovog člana zadužuju odgovarajuća konta subanalitike u okviru sintetičkog konta 022100, a odobravaju odgovarajući konto dobavljača u zemlji ili dobavljača u inostranstvu. Istovremeno, za iznos nabavljenog materijala zadužuje se odgovarajući subanalitički konto u klasi 400000, a odobrava subanalitički konto 311261 - Zalihe materijala za redovne delatnosti.

Prilikom trošenja nabavljenog materijala, budžetski korisnici zadužuju konto 311261, a odobravaju odgovarajuća subanalitička konta u okviru sintetičkog konta 022100.

KLASA 100000 - FINANSIJSKA IMOVINA

Član 14

Klasa 100000 - Finansijska imovina, sadrži sledeće kategorije:

110000 - Dugoročni finansijski plasmani

120000 - Novčana sredstva, plemeniti metali, hartije od vrednosti, potraživanja i kratkoročni plasmani

130000 - Aktivna vremenska razgraničenja.

Član 15

Kategorija 110000 - Dugoročni finansijski plasmani obuhvata grupe na kojima se evidentiraju sledeća dugoročna finansijska sredstva:

111000 - Hartije od vrednosti izuzev akcija

112000 - Domaći dugoročni plasmani, i to:

1) krediti u zemlji;

2) domaće akcije i ostali kapital

113000 - Strani dugoročni plasmani, i to:

1) krediti u inostranstvu;

2) učešće u kapitalu u inostranstvu.

Na sintetičkom kontu 111100 - Hartije od vrednosti izuzev akcija, obuhvataju se ulaganja budžetskih korisnika u hartije od vrednosti sa rokom dospeća dužim od jedne godine, kao što su ulaganja u obveznice, blagajnički zapisi, komercijalni zapisi, državni zapisi, certifikati o depozitu i druge obligacione hartije od vrednosti kojima se trguje na berzi.

Na sintetičkom kontu 112100 - Krediti u zemlji, obuhvataju se dugoročni krediti koji se daju ostalim nivoima vlasti (savezni, republički, lokalni), pojedincima i domaćinstvima, udruženjima građana, neprofitnim institucijama, nefinansijskim javnim institucijama, javnim finansijskim institucijama, privatnim nefinansijskim preduzećima i komercijalnim bankama.

Na sintetičkom kontu 112200 - Akcije i ostali kapital, obuhvataju se učešća budžetskih korisnika u kapitalu javnih nefinansijskih preduzeća i institucija, javnih finansijskih institucija, privatnih preduzeća i komercijalnih banaka.

Na sintetičkom kontu 113100 - Krediti u inostranstvu, obuhvataju se dugoročni krediti dati stranim vladama, međunarodnim organizacijama, stranim udruženjima građana, nefinansijskim institucijama i finansijskim institucijama.

Na sintetičkom kontu 113200 - Učešće u kapitalu u inostranstvu, obuhvataju se učešće u kapitalu u međunarodnim finansijskim institucijama i preduzećima i nefinansijskim institucijama.

Na posebnim subanalitičkim kontima vodi se evidencija o nominalnoj vrednosti i ispravci vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana.

Član 16

Kategorija 120000 - Novčana sredstva, plemeniti metali i hartije od vrednosti, potraživanja i kratkoročni plasmani obuhvata grupe konta na kojima se iskazuje sledeća imovina:

121000 - Novčana sredstva, plemeniti metali i hartije od vrednosti

122000 - Kratkoročna potraživanja

123000 - Kratkoročni plasmani

Grupa konta 121000 - Novčana sredstva, plemeniti metali i hartije od vrednosti, obuhvata sintetička konta, na kojima se evidentiraju žiro i tekući računi, izdvojena novčana sredstva i akreditivi, blagajna, devizni računi, devizni akreditivi, devizna blagajna, ostala novčana sredstva, plemeniti metali i hartije od vrednosti.

Na sintetičkom kontu 121100 - Žiro i tekući računi, odnosno na posebnim subanalitičkim kontima iskazuju se novčana sredstva na žiro, tekućim i prelaznim računima.

Na sintetičkom kontu 121200 - Izdvojena novčana sredstva i akreditivi, obuhvataju se sredstva izdvojena na posebnim računima kod poslovne banke za otvorene akreditive u zemlji za investicije, isplatu čekova, plaćanje carina i ostalih dažbina, stalne rezerve, posebne namene, stambenu izgradnju, neopozivi dokumentarni akreditivi, ostali akreditivi i ostala izdvojena sredstva.

Na sintetičkom kontu 121300 - Blagajna, obuhvataju se dinarske uplate i isplate gotovog novca i drugih vrednosnica.

Na sintetičkom kontu 121400 - Devizni račun, obuhvataju se stanja i promene na deviznom računu kod banke.

Na sintetičkom kontu 121500 - Devizni akreditivi, obuhvataju se otvoreni devizni akreditivi kod banke za plaćanja u inostranstvu.

Na sintetičkom kontu 121600 - Devizna blagajna, obuhvataju se uplate i isplate stranog novca i drugih vrednosnica naplativih u stranoj valuti.

Na sintetičkom kontu 121700 - Ostala novčana sredstva, obuhvataju se novčana sredstva koja nisu iskazana na ostalim kontima novčanih sredstava u okviru grupe konta 121000.

Na sintetičkom kontu 121800 - Plemeniti metali, obuhvataju se vrednosti plemenitih metala (zlato, platina, srebro i drugo) koje se mogu naći u kasi određenih budžetskih korisnika.

Na sintetičkom kontu 121900 - Hartije od vrednosti, obuhvataju se neposredno unovčive hartije od vrednosti (čekovi, menice, obveznice i drugo) uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti.

Grupa konta 122000 - Kratkoročna potraživanja, obuhvata potraživanja po osnovu prodaje i druga potraživanja, a iskazuju se na analitičkim kontima kao potraživanja od kupaca u zemlji i inostranstvu, za kamatu i dividende, od zaposlenih, od državnih organa i organizacija, po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa i ostala potraživanja.

Na sintetičkom kontu 122110 - Kupci u zemlji, obuhvataju se potraživanja na osnovu prodaje roba, materijala i izvršenih usluga.

Na sintetičkom kontu 122120 - Kupci u inostranstvu, obuhvataju se potraživanja od stranih lica po osnovu izvoza robe i usluga.

Na sintetičkom kontu 122130 - Potraživanja za kamate i dividende, obuhvataju se potraživanja za ugovorenu i zateznu kamatu na potraživanja po svim osnovama, kao i potraživanja za dividende po osnovu ulaganja kapitala korisnika budžetskih sredstava u druga pravna lica.

Na sintetičkom kontu 122140 - Potraživanja od zaposlenih, obuhvataju se potraživanja od zaposlenih po osnovu primljenih akontacija za službena putovanja, naknade štete koje su zaposleni pričinili korisniku budžetskih sredstava, manjkova koji se nadoknađuju od zaposlenih.

Na sintetičkom kontu 122150 - Potraživanja iz budžeta i drugih državnih organa i organizacija, obuhvataju se potraživanja po osnovu javnih prihoda za manje doznačena sredstva, za subvencije i dotacije za regrese, premije i kompenzacije, za povraćaj carina i drugih dažbina i ostala potraživanja od državnih organa i organizacija.

Na sintetičkom kontu 122160 - Potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa, iskazuju se potraživanja za više plaćene poreze, doprinose i druge dažbine utvrđene na dan bilansiranja na kontima kategorije 230000 i grupe 246000.

Na sintetičkom kontu 122170 - Ostala potraživanja, iskazuju se ostala kratkoročna potraživanja koja nisu obuhvaćena drugim kontima grupe 122000.

Na posebnim subanalitičkim kontima u okviru analitičkih konta grupe konta 122000 iskazuju se nominalna vrednost i ispravka vrednosti odgovarajućih kratkoročnih potraživanja.

Grupa konta 123000 - Kratkoročni plasmani, obuhvata kratkoročne kredite, date avanse, depozite i kaucije, hartije od vrednosti namenjene prodaji i ostale kratkoročne plasmane sa rokom dospeća, odnosno prodaje do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa.

Na sintetičkom kontu 123100 - Kratkoročni krediti, iskazuju se domaći i inostrani krediti pravnim i fizičkim licima sa rokom dospeća do godinu dana i sporna potraživanja.

Na sintetičkom kontu 123200 - Dati avansi, depoziti i kaucije, obuhvataju se avansi dati za nabavku materijala ili za obavljanje usluga, kao i dati depoziti i kaucije za određene namene za koje je propisana ili ugovorena obaveza polaganja depozita ili kaucije.

Budžetski korisnici, za iznos neiskorišćenih odnosno nepokrivenih datih avansa, depozita i kaucija na dan sastavljanja godišnjeg računa, zadužuju odgovarajući konto u klasi 400000 u korist konta 291211 - Plaćeni avansi za nabavku materijala.

Kada se izvrši pravdanje datog avansa za materijal, po prispeloj fakturi dobavljača, zadužuje se odgovarajući subanalitički konto u okviru sintetičkog konta 022100, uz odobrenje konta 252111 - Dobavljači u zemlji ili konta 252211 - Dobavljači u inostranstvu. Istovremeno, vrši se zaduženje konta 252111 ili 252211 i odobrenje konta 123211, kao i zaduženje konta 291211 - Plaćeni avansi za nabavku materijala i odobrenje konta 311261 - Zalihe materijala za redovnu delatnost.

Na sintetičkom kontu 123300 - Hartije od vrednosti namenjene prodaji, obuhvataju se ulaganja u dugoročne i kratkoročne hartije od vrednosti nabavljene radi prodaje, kao što su akcije, obveznice, blagajnički zapisi, certifikati o depozitu, i finansijski derivati kojima se trguje na berzi.

Na sintetičkom kontu 123400 - Ostali kratkoročni plasmani, obuhvataju se ostali kratkoročni finansijski plasmani koji nisu obuhvaćeni drugim kontima grupe 123000.

Na posebnim subanalitičkim kontima u okviru grupe konta 123000 iskazuje se nominalna vrednost i ispravka vrednosti odgovarajućih kratkoročnih plasmana.

Član 17

Kategorija 130000 - Aktivna vremenska razgraničenja, obuhvata konta na kojima se iskazuju razgraničeni rashodi najduže na period od 12 meseci od dana nastanka.

Na sintetičkom kontu 131100 - Razgraničeni rashodi do jedne godine, iskazuju se rashodi koji su unapred plaćeni za najviše godinu dana, kao što su premija osiguranja, zakupnina, rashodi grejanja i drugi unapred plaćeni rashodi.

Na sintetičkom kontu 131200 - Obračunati a neplaćeni rashodi, obuhvataju se neplaćeni rashodi koje su budžetski korisnici iskazali na dan 31. decembra 2001. godine, na kontu 232 - Razgraničeni neplaćeni rashodi, iz prethodnog kontnog plana. Po izvršenom plaćanju ovih rashoda oni se priznaju kao rashod obračunskog perioda u kome su plaćeni.

Na sintetičkom kontu 131300 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja, iskazuju se ostala aktivna vremenska razgraničenja koja nisu obuhvaćena drugim kontima grupe 131000.

KLASA 200000 - OBAVEZE

Član 18

Klasa 200000 - Obaveze, obuhvata sledeće kategorije:

210000 - Dugoročne obaveze;

220000 - Kratkoročne obaveze;

230000 - Obaveze za rashode zaposlenih;

240000 - Obaveze za ostale rashode;

250000 - Obaveze iz poslovanja;

290000 - Pasivna vremenska razgraničenja.

Član 19

Kategorija 210000 - Dugoročne obaveze, obuhvata sledeće grupe konta:

211000 - Domaće hartije od vrednosti i dugoročni krediti;

212000 - Inostrane hartije od vrednosti i dugoročni krediti

213000 - Garancije

Grupa konta 211000 - Domaće hartije od vrednosti i dugoročni krediti, obuhvata dugoročne kredite od ostalih nivoa vlasti, javnih finansijskih institucija, poslovnih banaka, ostalih kreditora i domaćinstava, finansijske derivate i menice, sa rokom dospeća dužim od jedne godine.

Grupa konta 212000 - Inostrane hartije od vrednosti i dugoročni krediti, obuhvata dugoročne obaveze po osnovu dugoročnih hartija od vrednosti sa rokom dospeća dužim od jedne godine, kredita od stranih vlada, multilateralnih finansijskih institucija, komercijalnih banaka i ostalih kreditora, kao i po osnovu finansijskih derivata.

Grupa konta 213000 - Garancije, obuhvata obaveze koje se iskazuju u slučajevima kada glavni dužnik nije izmirio svoje ugovorne obaveze i te obaveze preuzima garant.

Član 20

Kategorija 220000 - Kratkoročne obaveze, obuhvata sledeće grupe konta:

221000 - Domaće hartije od vrednosti i kratkoročni krediti

222000 - Inostrane hartije od vrednosti i kratkoročni krediti

223000 - Garancije

Na kontima ovih grupa obuhvataju se obaveze budžetskih korisnika po finansijskim, robnim i ostalim kreditima sa rokom dospeća do godinu dana, koji su primljeni od pravnih i fizičkih lica u zemlji i inostranstvu, kao i obaveze po izdatim hartijama od vrednosti sa rokom dospeća do jedne godine, koje su prodate u zemlji i inostranstvu kao što su obveznice, blagajnički zapisi, komercijalni zapisi, certifikati o depozitu i obaveze po osnovu izdatih garancija.

Član 21

Kategorija 230000 - Obaveze za rashode zaposlenih, obuhvata sledeće grupe konta:

231000 - Obaveze za zarade

232000 - Obaveze za naknade

233000 - Obaveze za nagrade, bonuse i posebne isplate

234000 - Obaveze za socijalne doprinose na teret poslodavca

235000 - Obaveze za naknade u naturi

236000 - Obaveze za socijalna davanja zaposlenima

237000 - Obaveze za službena putovanja

238000 - Obaveze za usluge po ugovoru

239000 - Obaveze za porez na fond zarada

Grupa konta 231000 - Obaveze za zarade, obuhvata obaveze za neto zarade, neto sudijski dodatak i neto poslanički dodatak, obaveze za porez na zarade i obaveze za socijalne doprinose na zarade. Knjiženje se sprovodi odobrenjem subanalitičkih konta ove grupe, uz zaduženje subanalitičkih konta u okviru sintetičkog konta rashoda 411100 - Plate i dodaci zaposlenih.

Grupa konta 232000 - Obaveze za naknade, obuhvata neto naknade zaposlenih, obaveze po osnovu poreza i obaveze za socijalno osiguranje koje se odnose na ove naknade. Za iznos ovih obaveza odobravaju se konta ove grupe, uz zaduženje subanalitičkih konta rashoda 411211, 411212 i 411213.

Grupa konta 233000 - Obaveze za nagrade, bonuse i posebne isplate, obuhvata obaveze za neto zarade, porez i doprinose za socijalno osiguranje. Knjiženja ovih obaveza sprovode se odobrenjem odgovarajućeg konta ove grupe, uz zaduženje odgovarajućih subanalitičkih konta u okviru analitičkih konta rashoda 411310, 411320 i 411330.

Grupa konta 234000 - Obaveze za socijalne doprinose na teret poslodavca, obuhvata obaveze za doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinos za zdravstveno osiguranje i doprinos za osiguranje od nezaposlenosti. Knjiženje se sprovodi odobrenjem subanalitičkih konta ove grupe uz zaduženje subanalitičkih konta 412111, 412211 i 412311.

Grupa konta 235000 - Obaveze za naknade u naturi, obuhvata neto naknade, porez i doprinose ako odnosna naknada ima karakter primanja koje u skladu sa propisima podleže ovim obavezama. Knjiženje se sprovodi zaduženjem odgovarajućih subanalitičkih konta grupe 413000 uz odobrenje odgovarajućih subanalitičkih konta ove grupe.

Grupa konta 236000 - Obaveze za socijalnu pomoć zaposlenima, obuhvata obaveze za neto isplate, porez i doprinose. Knjiženje se sprovodi odobrenjem subanalitičkih konta ove grupe zaduženjem odgovarajućih subanalitičkih konta rashoda grupe 414000.

Grupa konta 237000 - Obaveze za službena putovanja, obuhvata obaveze za obračunatu naknadu troškova ishrane, odnosno dnevnice i obaveze za porez kada se isplata naknade troškova ishrane priznaje iznad ograničenog iznosa. Knjiženje se sprovodi odobrenjem konta ove grupe uz zaduženje odgovarajućih konta grupe 422000.

Grupa konta 238000 - Obaveze za usluge po ugovoru, obuhvata obaveze za neto isplate, porez i socijalne doprinose. Ova grupa konta preuzima obaveze za usluge iz grupe rashoda 423000 - Usluge po ugovoru i 424000 - Specijalizovane usluge ako je ugovorna obaveza nastala angažovanjem pojedinca ili grupe stručnih lica za izvršenje usluga, odnosno ako je u pitanju angažovanje stručnih lica po ugovoru o delu, autorskom pravu i slično.

Grupa konta 239000 - Obaveze za porez na fond zarada, obuhvata obaveze koje se obračunavaju na bruto zaradu u visini propisane stope, a knjiži se uz odobrenje konta 239111, i zaduženje konta 482111.

Član 22

Kategorija 240000 - Obaveze za ostale rashode, obuhvata sledeće obaveze:

241000 - Za otplatu kamata po domaćim i inostranim kreditima, izdatim hartijama od vrednosti, aktiviranim garancijama i pratećim troškovima zaduživanja

242000 - Za subvencije koje se daju iz budžeta nefinansijskim javnim preduzećima, privatnim finansijskim organizacijama, javnim finansijskim organizacijama, i privatnim preduzećima

243000 - Po osnovu dotacija i transfera stranim vladama, međunarodnim organizacijama, ostalim nivoima vlasti i organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja

244000 - Za socijalno osiguranje na ime socijalne pomoći od organizacija obaveznog socijalnog osiguranja i budžeta, po raznim osnovama (bolovanja, invalidnine, naknade za decu i porodicu i drugo)

245000 - Po osnovu donacija nevladinim organizacijama;

246000 - Za ostale poreze, obavezne takse i kazne, kao što su porez na imovinu, porez na promet roba i usluga, akcize, carine, razne takse i ostali porezi;

247000 - Za kazne i penale po rešenjima sudova i sudskih tela

248000 - Za naknadu štete za povrede i štetu usled elementarnih nepogoda

249000 - Za obaveze za naknadu štete ili povreda nanetih od strane jedinica vlasti

Član 23

Kategorija 250000 - Obaveze iz poslovanja, obuhvata sledeće obaveze:

251000 - Po osnovu primljenih avansa, depozita i kaucija

252000 - Prema dobavljačima u zemlji i inostranstvu, po osnovu ispostavljenih faktura za nabavljeni materijal, usluge, robu, kao i nabavljena osnovna sredstva;

253000 - Za izdate čekove i obveznice i ostale obaveze

254000 - Ostale obaveze koje sadrže nastale obveze iz odnosa budžetskih korisnika, kao i obaveze prema zaposlenima, članovima upravnog i nadzornog odbora i po novčanim uputnicama kojima se neposredno šalje pomoć građanima.

Član 24

Kategorija 290000 - Pasivna vremenska razgraničenja, obuhvata:

Grupu konta 291000 - Pasivna vremenska razgraničenja, na kojoj se iskazuju razgraničeni prihodi, razgraničeni plaćeni rashodi, obračunati nenaplaćeni prihodi i primanja i ostala pasivna vremenska razgraničenja.

Na sintetičkom kontu 291100 - Razgraničeni prihodi, obuhvataju se naplaćeni prihodi u tekućem periodu koji se odnose na naredni period. Takav prihod knjiži se odobrenjem odgovarajućeg subanalitičkog konta u okviru ovog konta, uz zaduženje žiro računa. Za deo prihoda koji pripada tekućoj godini zadužuje se ovaj konto uz odobrenje odgovarajućeg konta klase 700000 - Tekući prihodi.

Na sintetičkom kontu 291200 - Razgraničeni plaćeni rashodi, obuhvataju se iznosi koji su na dan obračunskog perioda isplaćeni, a nisu knjiženi na teret tekućih rashoda. Za isplaćene iznose zadužuje se odgovarajući konto klase 400000, a odobrava odgovarajući subanalitički konto u okviru ovog konta. Kada se po isteku obračunskog perioda za isplate knjižene na teret klase 400000 u korist ovog konta izvrši konačni obračun (akontacija za službena putovanja, avansi i slično) zadužuje se ovaj konto, a odobravaju odgovarajuća konta u klasi 000000 i 100000.

Na sintetičkom kontu 291300 - Obračunati, a nenaplaćeni tekući prihodi i primanja, iskazuje se stanje fakturisanih, a nenaplaćenih tekućih prihoda i primanja po osnovu prodaje nefinansijske imovine.

Za iznos fakturisane vrednosti po osnovu izvršenih usluga kao i prodaje nefinansijske imovine, odobravaju se odgovarajuća subanalitička konta u okviru konta 291300, a zadužuje odgovarajući konto potraživanja u klasi 100000. Prilikom plaćanja faktura od strane kupaca za iznos izvršenih uplata zadužuju se žiro račun, a odobrava odgovarajući konto potraživanja od kupaca, uz istovremeno zaduživanje odgovarajućih subanalitičkih konta u okviru konta 291300, i odobravanjem odgovarajućih konta tekućih prihoda u klasi 700000, za plaćanje faktura koje se odnose na plaćene usluge i odgovarajućih konta u klasi 800000, za plaćanje fakture po osnovu izvršene prodaje nefinansijske imovine.

Konto 291910 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, obuhvata obaveze fondova za refundacije bolovanja zaposlenih u trajanju preko trideset dana, kao i ostala pasivna vremenska razgraničenja koja nisu navedena u okviru ovog konta.

KLASA 300000 - IZVORI SREDSTAVA, UTVRĐIVANJE REZULTATA POSLOVANJA I VANBILANSNA EVIDENCIJA

Član 25

Klasa 300000 Izvori sredstava, utvrđivanje rezultata poslovanja i vanbilansna evidencija, sadrži sledeće kategorije:

310000 - Sopstveni izvori imovine

320000 - Utvrđivanje rezultata poslovanja

330000 - Vanbilansa evidencija

Član 26

Kategorija 310000 - Sopstveni izvori imovine, sadrži sledeću grupu konta:

Grupa konta 311000 - Sopstveni izvori imovine, obuhvata izvore sredstava (državni kapital) iz kojih je finansirana imovina u državnoj svojini kojom raspolažu budžetski korisnici u izvršavanju svojih funkcija i obavljanju redovne delatnosti.

Na kontima ove grupe iskazuju se:

311100 - Izvori nefinansijske imovine u stalnim sredstvima

311200 - Izvori nefinansijske imovine u zalihama

311300 - Ispravka vrednosti nefinansijske imovine za nabavke iz kredita

311400 - Izvori novčanih sredstava

311500 - Utrošena sredstva tekućeg prihoda u toku jedne godine

311600 - Izvori prenetih neutrošenih sredstava iz ranijih godina

311900 - Ostali sopstveni izvori

Na sintetičkom kontu 311100 - Izvori nefinansijske imovine u stalnim sredstvima, odnosno na posebnim subanalitičkim kontima, iskazuje se neotpisana odnosno sadašnja vrednost osnovnih sredstava, ostalih osnovnih sredstava, dragocenosti i prirodne imovine sadržanih u klasi 000000 - Nefinansijska imovina.

Stanje izvora sredstava na kontima iz stava 2 ovog člana i stanje iznosa sredstava na kontima kategorije 010000 - Nefinansijska imovina u stalnim sredstvima, kod budžetskih korisnika moraju biti uravnoteženi.

Na sintetičkom kontu 311200 - Izvori nefinansijske imovine u zalihama, iskazuju se sopstveni izvori koji se odnose na robne rezerve, zalihe materijala za proizvodnju, zalihe nedovršene proizvodnje, zalihe gotovih proizvoda, zalihe robe za dalju prodaju, zalihe materijala za redovnu delatnost.

Stanje izvora sredstava iz stava 5 ovog člana i stanje zaliha na odgovarajućim kontima 020000 - Nefinansijska imovina u zalihama, kod budžetskih korisnika moraju biti uravnoteženi.

Sintetički konto 311300 - Ispravka sopstvenih izvora kapitala, nefinansijske imovine za nabavke iz kredita, koristi se u slučajevima kada budžetski korisnici finansiraju nabavku osnovnih sredstava iz kredita. Izvori sredstava iz st. 3 i 5 ovog člana se koriguju za iznos obaveza po kreditima, zaduženjem konta 311311 - Ispravka sopstvenih izvora nefinansijske imovine za nabavke iz kredita.

Stanje na ovom kontu je u ravnoteži sa stanjem neotplaćenog kredita za nabavljena osnovna sredstva i zalihe.

Na sintetičkom kontu 311400 - Izvori novčanih sredstava, iskazuju se novčana primanja od prodaje nefinansijske imovine (osnovna sredstva, zalihe i drugo) koja je evidentirana na odgovarajućim kontima klase 000000.

Ostvarena novčana sredstava iz stava 9 ovog člana, namenski se koriste za nabavku nefinansijske imovine i evidentiraju na odgovarajućim kontima izdvojenih novčanih sredstava u klasi 100000.

Na sintetičkom kontu 311500 - Utrošena sredstva tekućeg prihoda u toku jedne godine, iskazuju se namenski utrošena sredstva iz ostvarenih tekućih prihoda budžetskih korisnika, za nabavku nefinansijske imovine i otplatu kredita iz kojih je finansirana nabavka nefinansijske imovine.

Budžetski korisnici zatvaraju dugovna salda na subanalitičkim kontima u okviru konta 311500, na kraju godine iz raspoređenog viška prihoda ostvarenog po završnom računu.

Na sintetičkom kontu 311600 - Preneta neutrošena sredstva iz ranijih godina, obuhvataju se preneta neutrošena sredstva stalne budžetske rezerve, preneta neutrošena sredstva za posebne namene i preneta neutrošena sredstva za stambenu izgradnju. Iznosi izvora sredstava koji se vode na odgovarajućim subanalitičkim kontima u okviru konta 311600 uravnoteženi su sa iznosima sredstava koja se iskazuju na odgovarajućim subanalitičkim kontima u okviru konta 121200 - Izdvojena novčana sredstva i akreditivi.

Na sintetičkom kontu 311900 - Ostali sopstveni izvori, iskazuju se izvori sredstava koji nisu sadržani u ostalim sintetičkim kontima ove grupe.

Član 27

Kategorija 320000 - Utvrđivanje rezultata poslovanja, sadrži sledeću grupu konta:

Grupa konta 321000 - Utvrđivanje rezultata poslovanja, koriste budžetski korisnici na kraju poslovne godine kada izvrše obračun prihoda i rashoda poslovanja i utvrđivanje viška, odnosno suficita ili manjka, odnosno deficita.

Obračun rezultata poslovanja budžetski korisnici utvrđuju tako što za ukupan iznos tekućih rashoda pojedinačno odobravaju konta klase 400000, a zadužuju subanalitički konto 321111 - Obračun prihoda i rashoda poslovanja. Istovremeno se za ukupan iznos tekućih prihoda pojedinačno zadužuju konta klase 700000, a odobrava konto 321111.

Ako je potražna strana konta 321111 veća od dugovne, utvrđena razlika na ovom kontu predstavlja višak prihoda iz poslovanja i knjiži se zaduženjem konta 321111, uz odobrenje konta 321121 - Višak prihoda.

U slučaju kada je dugovna strana konta 321111 veća od potražne, utvrđena razlika na ovom kontu predstavlja manjak prihoda iz poslovanja i knjiži se odobrenjem konta 321111, uz zaduženje konta 321122 - Manjak prihoda - deficit.

Ostvareni višak prihoda - suficit iskazan na kontu 321121, zatvara se zaduženjem ovog konta, a odobrenjem konta 321211 - Raspored viška prihoda.

Novi sistem budžetskog finansiranja, koji je uređen Zakonom, po pravilu ne daje mogućnost budžetskim korisnicima da ostvaruju višak prihoda, osim u slučajevima kada se namenski obezbeđuju sredstva iz tekućih prihoda za finansiranje nabavke nefinansijske imovine ili za otplatu kredita.

Budžetski korisnici koji u skladu sa stavom 1 ovog člana, ostvare višak prihoda iz poslovanja, isti raspoređuju zaduženjem konta 321211, a odobrenjem subanalitičkih konta 311511 i 311512.

Član 28

330000 - Vanbilansna evidencija, sadrži sledeće grupe konta:

Grupa konta 331000 - Vanbilansna aktiva, obuhvata osnovna sredstva u zakupu, primljenu tuđu robu i materijal, hartije od vrednosti van prometa, avale i ostale garancije, kao i ostala sredstva koja nisu u vlasništvu budžetskih korisnika.

Grupa konta 332000 - Vanbilansna pasiva, obuhvata uslovne obaveze po raznim osnovama knjiženim na kontima grupe 331000.

KLASA 400000 - TEKUĆI RASHODI

Član 29

Klasa 400000 - Tekući rashodi, sadrži sledeće kategorije:

410000 - Rashodi za zaposlene

420000 - Korišćenje usluga i roba

440000 - Otplata kamata

450000 - Subvencije

460000 - Donacije i transferi

470000 - Socijalna pomoć

480000 - Ostali rashodi

490000 - Administrativni transferi iz budžeta, od direktnih budžetskih korisnika indirektnim budžetskim korisnicima ili između budžetskih korisnika na istom nivou.

Član 30

Kategorija 410000 - Rashodi za zaposlene, obuhvata sledeće grupe konta:

411000 - Plate, dodatke i naknade za zaposlene (u bruto iznosu)

412000 - Socijalne doprinose na teret poslodavca

413000 - Naknade u naturi

414000 - Socijalna davanja zaposlenima.

Na sintetičkom kontu 411100 - Plate i dodaci zaposlenih, iskazuju se plate i dodaci koje poslodavac isplaćuje zaposlenima za obavljeni rad (u bruto iznosu). Knjiženje plata i dodataka sprovodi se zaduženjem odgovarajućih subanalitičkih konta u okviru ovog konta i konta 412100, 412200 i 412300 za iznos doprinosa na teret poslodavca, uz odobrenje odgovarajućih konta obaveza u okviru grupe 231000 - Obaveze za plate i dodatke i grupe 234000 - Socijalni doprinosi na teret poslodavca.

Na sintetičkom kontu 411200 - Naknade zaposlenih, iskazuju se naknada za odvojen život od porodice, naknada za prevoz na posao i sa posla (u novcu) i naknada za hotelski smeštaj izabranih, postavljenih i imenovanih lica. Knjiženje naknade sprovodi se zaduženjem odgovarajućih subanalitičkih konta ovog konta i konta grupe 412000, za iznose doprinosa na teret poslodavca uz odobrenje odgovarajućih konta obaveza u grupi 232000 i 234000.

Na sintetičkom kontu 411300 - Nagrade, bonusi i ostali posebni rashodi, iskazuju se jubilarne nagrade, nagrade za posebne rezultate rada, bonusi za državne praznike kao i naknade članovima upravnih i nadzornih odbora. Rashodi po ovom osnovu mogu nastati samo ako su propisani uslovi za sticanje prava zaposlenog i ako su obezbeđena sredstva - Knjiženje se sprovodi zaduženjem odgovarajućeg subanalitičkog konta u okviru ovog konta i konta grupe 412000 za iznos doprinosa na teret poslodavca, uz odobrenje odgovarajućih konta u grupi 233000 i 234000.

Grupa konta 412000 - Socijalni doprinosi na teret poslodavca, obuhvata rashode za doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinos za zdravstveno osiguranje i doprinos za osiguranje od nezaposlenosti koji se isplaćuju na teret poslodavca i nisu sastavni deo bruto plata ili pojedinačnih davanja koja se obezbeđuju zaposlenima po drugom osnovu.

Grupa konta 413000 - Naknade u naturi, obuhvata rashode za hranu, za obezbeđenje stambenog prostora, dugotrajnu robu, korišćenje odmarališta i sportskih terena, prevoz na posao i sa posla (markica), parkiranje, učešće u rashodima za korišćenje dečijih vrtića i učešće u kamatama, kredita koje zaposleni koriste. Ove naknade su dobra i usluge određene novčane vrednosti koje se daju zaposlenima, ukoliko je to propisano.

Knjiženje rashoda u okviru grupe 413000 sprovodi se zaduženjem odgovarajućih subanalitičkih konta ove grupe uz odobrenje konta 251111 - Dobavljači u zemlji za materijal i usluge ili odgovarajućih subanalitičkih konta u grupi 235000 - obaveze za naknade u naturi.

Grupa konta 414000 - Socijalna davanja zaposlenima, obuhvata isplatu naknada za bolovanje, rashode za obrazovanje dece zaposlenih, otpremnine i pomoći, i pomoć u medicinskom lečenju zaposlenih ili članova njihovih porodica.

Na sintetičkom kontu 414100 - Isplata ličnih primanja za vreme odsustvovanja sa posla, iskazuju se naknade po osnovu bolovanja porodilja, bolovanja preko 30 dana i bolovanja za invalidnost druge kategorije. Ove naknade se knjiže na teret odgovarajućih subanalitičkih konta u okviru ovog konta uz odobrenje odgovarajućih konta obaveza u grupi 234000 i 236000. Pored navedenog, knjiženje ovih rashoda, koji se po pravilu refundiraju od Zavoda za zdravstveno osiguranje, treba za ukupan iznos naknade zadužiti konto 122172 - Potraživanja od fondova po osnovu naknada zaposlenima, uz odobrenje konta 291911 - Obaveze fondova za isplate naknade zaposlenima.

Kada obveznik u toku godine refundira iznos isplaćene naknade za bolovanje uplatom na žiro račun korisnika budžeta, zadužuje se žiro račun uz odobrenje konta potraživanja za refundaciju i istovremeno se za taj iznos stornira konto rashoda za naknadu bolovanja i zadužuje konto 291911. Ako na kraju godine nije izvršena refundacija isplaćene naknade iz prethodnog stava isti iznos ostaje na odgovarajućem kontu klase 400000 kao rashod tekuće godine i kontu pasivnih vremenskih razgraničenja 291911. U narednoj godini, kada obveznik refundira preneti iznos iz prethodne godine uplatom na žiro račun, zadužuje se žiro-račun, a odobrava konto potraživanja 122172. Istovremeno se zadužuje konto pasivnih vremenskih razgraničenja 291911, uz odobrenje konta 781111 - Transferi između budžetskih korisnika na istom nivou.

Rashodi za obrazovanje dece zaposlenih, otpremnine i pomoći i pomoći u medicinskom lečenju zaposlenog priznaju se kao rashodi, ako zaposleni na to ima pravo i ako su sredstva obezbeđena.

Knjiženje ovih rashoda sprovodi se zaduženjem subanalitičkih konta u okviru sintetičkih konta 414300 i 414400, uz odobrenje odgovarajućih konta obaveza u grupi 234000 i 236000.

Član 31

Kategorija 420000 - Korišćenje usluga i roba, obuhvata sledeće grupe konta:

421000 - Stalni troškovi

422000 - Troškovi putovanja

423000 - Usluge po ugovoru

424000 - Specijalizovane usluge

425000 - Tekuće popravke i održavanje

426000 - Materijal

429000 - Rezerva za izvršenje budžeta za robe i usluge

Grupa konta 421000 - Stalni troškovi, obuhvata troškove platnog prometa i bankarskih usluga, energetske usluge i druge komunalne usluge, usluge komunikacija, troškove osiguranja i zakup imovine i opreme. Knjiženja se sprovode zaduženjem odgovarajućeg subanalitičkog konta rashoda u ovoj grupi uz odobrenje konta 252111 - Obaveze prema dobavljačima u zemlji.

Grupa konta 422000 - Troškovi putovanja, obuhvata troškove za poslovna putovanja u zemlji, troškove za poslovna putovanja u inostranstvu, troškove putovanja u okviru redovnog rada i ostale troškove putovanja.

Za iznos date akontacije za službeno putovanje zadužuje se konto 122141 - Akontacije za službena putovanja u zemlji, uz odobrenje konta 121311 - Glavna blagajna.

Kad zaposleni podnese obračun putnih troškova za iznos nastalih rashoda zadužuje se odgovarajući subanalitički konto u okviru sintetičkog konta 422100 - Troškovi za poslovna putovanja u zemlji, a odobrava konto 122141 - Akontacije za službena putovanja u zemlji. U slučaju da isplaćena akontacija nije opravdana putnim obračunom do dana sastavljanja završnog računa, za iznos neopravdane akontacije zadužuje se odgovarajući subanalitički konto u okviru sintetičkog konta 422100, uz odobrenje konta 291221 - Akontacija za poslovna putovanja.

Troškovima putovanja u okviru redovnog rada smatra se naknada za prevoz i drugi troškovi, koji zaposleni koristi prilikom obavljanja službenog posla u toku dnevnog rada (poslovi inspekcijskih službi i slično). Knjiženje se sprovodi zaduženjem subanalitičkog konta u okviru konta 422300, uz odobrenje konta 252111 - Dobavljači u zemlji, odnosno Glavne blagajne ako je naknada isplaćena u gotovom.

Grupa konta 423000 - Usluge po ugovoru, obuhvata usluge za čije se obavljanje angažuje stručno lice po ugovoru (ugovor o delu, ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o autorskom pravu) ili drugi subjekti. Rashodi ove grupe razvrstavaju se po vrstama usluga za koje se stručna lica angažuju, i to: administrativne usluge, kompjuterske usluge, usluge obrazovanja i usavršavanja zaposlenih, usluge informisanja, stručne usluge, usluge za domaćinstvo i ugostiteljstvo, usluge reprezentacije i ostale opšte usluge. Knjiženje ovih rashoda sprovodi se zaduženjem subanalitičkih konta grupe 423000 uz odobrenje odgovarajućih konta grupe 238000 - Obaveze za usluge po ugovoru, ako usluge obavlja stručno lice ili konto 252111 - Dobavljači u zemlji, ako usluge obavlja organizacija.

Grupa konta 424000 - Specijalizovane usluge, obuhvata usluge razvrstane po oblastima na poljoprivredne usluge, medicinske usluge, usluge obrazovanja, kulture i sporta, usluge održavanja autoputeva, usluge održavanja prirodnih površina, usluge očuvanja životne sredine, nauke, geodetske usluge i ostale specijalizovane usluge. Knjiženje se sprovodi zaduženjem odgovarajućih subanalitičkih konta ove grupe uz odobrenje odgovarajućih konta klase 200000 u zavisnosti od toga ko je izvršilac usluga, pojedinac ili pravno lice.

Grupa konta 425000 - Tekuće popravke i održavanje, obuhvata tekuće popravke i održavanje zgrada i objekata i tekuće popravke i održavanje opreme. Rashodi tekućih popravki i održavanje podrazumevaju stalno praćenje stanja imovine i vršenja popravki, zamena dotrajalih delova, servisiranje uređaja i opreme, održavanje spoljnih i unutrašnjih zidova i slično.

Knjiženje ovih rashoda sprovodi se zaduženjem odgovarajućih konta ove grupe uz odobrenje konta 252111 - Dobavljači u zemlji.

Grupa konta 426000 - Materijal, obuhvata administrativni materijal, materijal za poljoprivredu, za obrazovanje kadra, za saobraćaj, za zaštitu životne sredine i nauku, za obrazovanje, kulturu i sport, medicinski i laboratorijski materijal, materijal za domaćinstvo i ugostiteljstvo, materijal za posebne namene. Nabavka materijala knjiži se kao rashod na odgovarajućem kontu grupe 426000 u korist računa 252111. Za nabavljeni materijal koji se vodi na zalihama zadužuje se konto zaliha u grupi 022000 uz odobrenje konta 311261. Prilikom trošenja materijala, na osnovu trebovanja, zadužuje se konto 311261 uz odobrenje odgovarajućeg konta grupe 022000.

Ukoliko se vrši nabavka materijala za interventne potrebe i materijal odmah stavlja u upotrebu, tako nabavljeni materijal ne knjiži se preko zaliha već direktno na troškove pod uslovom da se iz knjigovodstvene isprave može utvrditi, da je nabavljeni materijal izdat na korišćenje.

Grupa konta 429000 - Rezerva za izvršenje budžeta za robe i usluge, sadrži rezervisana sredstva za podmirenje tekućih rashoda, stalnih troškova, službenih putovanja, usluga po ugovoru, specijalizovanih usluga, tekućih popravki i održavanja, materijala i otplate kamata.

Pri korišćenju ovih sredstava isključivo za navedene namene, knjiženje nastalih rashoda ne sprovodi se na kontima ove grupe, već na odgovarajućim subanalitičkim kontima grupa 421000, 422000, 423000, 424000, 425000, 426000.

Član 32

Kategorija 430000 - Upotreba osnovnih sredstava, obuhvata rashode otpisa osnovnih sredstava (amortizacija), kod onih budžetskih korisnika koji preko svoje posebno organizovane poslovne jedinice, obavljaju proizvodnju i ostvaruju prihode prodajom proizvoda na tržištu i za tu poslovnu jedinicu vode obračunsko računovodstvo.

Član 33

Kategorija 440000 - Otplata kamata, obuhvata sledeće grupe:

441000 - Otplate kamata po domaćim kreditima

442000 - Otplate stranih kamata

443000 - Otplate kamata na garancije

444000 - Prateći troškovi zaduživanja

Otplate kamata na kontima grupe 441000, 442000 i 443000 knjiži se zaduženjem konta ove grupe, uz odobrenje odgovarajućeg konta u grupi 241000.

Grupa konta 444000 - Prateći troškovi zaduživanja, obuhvata konta negativnih kursnih razlika, kazne za kašnjenje i odgovarajuće takse vezane za kredite.

Član 34

Kategorija 450000 - Subvencije, sadrži subvencije koje se razvrstavaju prema primaocima sredstava na:

451000 - Subvencije javnim nefinansijskim organizacijama

452000 - Subvencije privatnim finansijskim organizacijama

453000 - Subvencije javnim finansijskim korporacijama

454000 - Subvencije privatnim preduzećima

459000 - Budžetska rezerva za izvršenje subvencija

Subvencije su tekući prenos sredstava koja se prenose primaocima za podsticanje proizvodnje i pružanje usluga, a mogu biti tekuće i kapitalne.

Knjiženje rashoda grupe 451000, 452000, 453000 i 454000 sprovodi se zaduženjem odgovarajućeg konta ove grupe uz odobrenje žiro računa ili odgovarajućih obaveza u grupi 242000 - Obaveze za subvencije.

Grupa konta 459000 - Budžetska rezerva za izvršenje subvencija, imaju funkciju da se na njima iskaže deo sredstava rezervisan iz iznosa aproprijacija na ime subvencija. Knjiženje izvršenih isplata po ovim osnovama sprovodi se na odgovarajućim kontima grupa iz prethodnog stava.

Član 35

Kategorija 460000 - Donacije i transferi, obuhvata sledeće grupe konta:

461000 - Donacije stranim vladama

462000 - Donacije međunarodnim organizacijama

463000 - Transferi ostalim nivoima vlasti

464000 - Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja.

Grupa konta 461000 - Donacije stranim vladama, obuhvata tekuće i kapitalne donacije, odnosno prenos sredstava u novcu ili naturi (hrana, odeća, ćebad, lekovi i slično) koje država može davati stranim vladama u vidu pomoći u slučaju vanrednih događanja kao što su elementarne nepogode i slično.

Grupa konta 462000 - Donacije međunarodnim organizacijama, su tekuće i kapitalne donacije koje se daju međunarodnim humanitarnim organizacijama u novcu ili naturi. U okviru ove grupe knjiže se i rashodi za plaćene članarine međunarodnim organizacijama.

Grupa konta 463000 - Transferi ostalim nivoima vlasti, obuhvata tekuće i kapitalne transfere, odnosno prenos sredstava za određene namene svim nivoima vlasti u zemlji i određenim državnim institucijama.

Grupa konta 464000 - Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, obuhvataju tekuće i kapitalne transfere koji se daju Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, Zavodu za zdravstveno osiguranje i Zavodu za tržište rada.

Knjiženje rashoda nastalih po osnovu davanja donacija i transfera sprovode se zaduženjem odgovarajućih subanalitičkih konta kategorije 460000 uz odobrenje žiro računa, ili odgovarajućih obaveza u grupi 243000.

Član 36

Kategorija 470000 - Socijalna pomoć, obuhvata sledeće grupe konta:

471000 - Rezervisano za potrebe organizacija obaveznog socijalnog osiguranja

472000 - Naknade za socijalnu zaštitu iz budžeta

479000 - Budžetska rezerva za izvršenje socijalne pomoći

Grupa konta 472000 - Socijalna pomoć iz budžeta, obuhvata naknade po različitim osnovama koje se isplaćuju iz budžeta.

U okviru ove grupe na posebnom sintetičkom kontu sadržane su naknade za bolest, tuđu negu, invalidnost, osposobljavanje za rad, obrazovanje i kulturu, stanovanje i život i ostale naknade.

Knjiženje po osnovu ovih rashoda sprovodi se zaduženjem odgovarajućeg konta ove grupe i odobrenjem konta žiro računa, blagajne ili dobavljača, zavisno od načina davanja pomoći odnosno učešća u obezbeđenju pomoći ili odgovarajućeg konta u grupi 244000 - Obaveze za socijalno osiguranje.

Grupa konta 479000 - Budžetska rezerva za izvršenje socijalne pomoći, ima funkciju da se na njima iskaže deo sredstava rezervisan iz iznosa aproprijacija na ime rezerve za izvršenje socijalne pomoći.

Pri korišćenju ovih sredstava, isključivo za navedene namene, knjiženja nastalih rashoda ne sprovode se na kontima ove grupe, već na odgovarajućim subanalitičkim kontima grupe 471000 i 472000 - Naknade za socijalnu zaštitu iz budžeta.

Član 37

Kategorija 480000 - Ostali rashodi, obuhvata sledeće grupe konta:

481000 - Dotacije nevladinim organizacijama

482000 - Porezi, obavezne takse i kazne nametnute od jednog nivoa vlasti drugom

483000 - Novčane kazne po rešenju sudova i sudskih tela

484000 - Naknada štete za štetu ili povrede nastale usled elementarnih nepogoda ili drugih prirodnih uzroka

485000 - Naknada štete za štetu ili povrede nanete od strane jedinica vlade.

Grupa konta 481000 - Dotacije nevladinim organizacijama, obuhvata prenos sredstava neprofitnim institucijama koje pružaju usluge domaćinstvima (u gotovom, u naturi, donacije Crvenom krstu), donacije ostalim neprofitnim institucijama (sportskim i omladinskim organizacijama, etničkim zajednicama, verskim zajednicama, udruženjima građana i političkim partijama, privatnim i alternativnim školama i ostalim neprofitnim institucijama).

Grupa konta 482000 - Porezi, obavezne takse i kazne nametnute od jednog nivoa vlasti drugom, obuhvata obaveze po raznim vrstama poreza (na fond zarada, na imovinu, na promet roba i usluga, akcize, na mobilne telefone, i drugo), obavezne takse (savezne, republičke i sudske), kao i novčane kazne.

Grupa konta 483000 - Novčane kazne po rešenju sudova i sudskih tela, obuhvata novčane kazne po raznim osnovama koje nastaju iz sudskih postupaka.

Grupe konta 484000 i 485000 obuhvataju rashode za naknade štete i povreda uzrokovane prirodnim nepogodama ili drugim prirodnim uzrocima (484000), kao i naknada štete ili povreda nanetih od strane jedinica vlade (485000).

Knjiženje rashoda u ovoj kategoriji sprovodi se zaduženjem odgovarajućih subanalitičkih konta iz navedenih grupa, uz odobrenje žiro računa ili grupe konta 245000, 246000, 247000, 248000, 249000.

Član 38

Kategorija 490000 - Administrativni transferi iz budžeta, od direktnih budžetskih korisnika indirektnim budžetskim korisnicima ili između budžetskih korisnika na istom nivou obuhvata sredstva koja budžet prenosi direktnim i indirektnim korisnicima. Za ovako preneta sredstva u računovodstvu budžeta, davaocu sredstava, zadužuje se odgovarajući konto u ovoj kategoriji, uz odobrenje žiro računa budžeta.

Direktni korisnik budžeta koji je primio sredstva putem transfera iz budžeta i ta sredstva preneo drugom direktnom ili indirektnom korisniku kao krajnjim korisnicima, zadužuje žiro račun, i odobrava konto 781111 - Transferi između budžetskih korisnika na istom nivou.

Prilikom prenosa sredstava u skladu sa stavom 2 ovog člana, direktni korisnik budžeta za iznos prenetih sredstava u transferu zadužuje odgovarajući konto kategorije 490000 uz odobrenje žiro računa.

Krajnji korisnik koji primi sredstva putem transfera, za iznos primljenih sredstava zadužuje žiro račun, a odobrava konto 790000 - Prihodi budžeta, ukoliko se radi o sredstvima iz budžeta, odnosno konto iz kategorije 780000, ako su sredstva primljena od budžetskih korisnika na istom nivou, a za izvršena plaćanja obaveza po osnovu rashoda zadužuje odgovarajući konto u klasi 400000, 500000 i 600000 i odobrava žiro račun.

Grupa konta 499000 - Sredstva rezerve, obuhvata sredstva stalne i tekuće rezerve.

Na sintetičkom kontu 499111 - Stalna rezerva, iskazuje se planirani obim sredstava stalne rezerve koji se obrazuje izdvajanjem, 1,5% ukupnih prihoda za budžetsku godinu, u skladu sa odredbom člana 49 stav 5 Zakona.

Na ovom kontu ne sprovode se knjiženja, već se obračunati pripadajući mesečni iznos ovih sredstava prenosi na izdvojeni novčani račun stalne budžetske rezerve u grupi računa 750.

Ovako preneta sredstva knjiže se zaduženjem konta 121113 - Prelazni račun budžeta, uz odobrenje konta 121111 - Žiro račun budžeta. Po prijemu izvoda izdvojenog računa novčanih sredstava stalne budžetske rezerve, zadužuje se konto 121214 - Novčana sredstva stalne budžetske rezerve, uz odobrenje konta 121113 - Prelazni račun budžeta. Pri sprovođenju odluke o upotrebi sredstava stalne budžetske rezerve, za isplaćeni iznos sredstava zadužuje se odgovarajući konto rashoda ili izdataka u klasi 400000, 500000 i 600000, uz odobrenje računa 121214 izdvojenih sredstava stalne rezerve.

U okviru ove grupe sadrži se i konto 499121 - Tekuća budžetska rezerva, koja sadrži planirana sredstva u skladu sa odredbama člana 48 Zakona. Ova sredstva se unapred ne raspoređuju već se koriste za neplanirane svrhe za koje nisu izvršene aproprijacije ili za koje se tokom godine pokaže da aproprijacije nisu bile dovoljne.

U momentu kada se ova sredstva koriste, odnosno donese odluka o njihovom korišćenju, knjiženje se sprovodi na teret odgovarajućih subanalitičkih konta tekućih rashoda u klasama 400000, 500000 i 600000 uz odobravanje žiro računa. Odluka o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve treba da sadrži i saglasnost da se za isplaćeni iznos umanji planirani iznos tekuće budžetske rezerve, a poveća planirani iznos rashoda na koje se izvršena isplata odnosi.

KLASA 500000 - IZDACI ZA NEFINANSIJSKU IMOVINU

Član 39

Izdaci ove klase razvrstani su u sledeće kategorije:

510000 - Osnovna sredstva

520000 - Zalihe

530000 - Dragocenosti

540000 - Prirodna imovina

Član 40

Kategorija 510000 - Osnovna sredstva, obuhvata sledeće grupe konta na kojima se iskazuju izdaci za nabavku osnovnih sredstava:

511000 - Zgrade i građevinski objekti

512000 - Mašine i oprema

513000 - Ostala osnovna sredstva

519000 - Budžetska rezerva za izvršenje osnovnih sredstava

Izdaci za nabavku osnovnih sredstava knjiže se odobrenjem konta dobavljača 252111, odnosno 252211, uz zaduženje odgovarajućih osnovnih sredstava koji se iskazuju u okviru grupe konta 011000. Istovremeno se sprovode i knjiženja u klasi 300000, tako što se za vrednost nabavljenih osnovnih sredstava odobrava odgovarajući subanalitički konto u okviru sintetičkog konta 311100 - Sopstveni izvori nefinansijske imovine u stalnim sredstvima, a zadužuje konto 311511 - Utrošena sredstva tekućeg prihoda za nabavku nefinansijske imovine, ako se nabavka vrši iz tekućeg prihoda ili konto 311311, ukoliko se nabavka vrši iz kredita. Takođe, istovremeno se sprovodi i evidentno knjiženje nabavke osnovnih sredstava preko klase 500000, zaduženjem odgovarajućih konta grupe 510000, uz odobrenje konta 599999 - Kontra knjiženje - nefinansijska imovina.

Rashodi za kapitalna ulaganja su ulaganja kojim se produžava vek trajanja, povećava kapacitet, menja namena ili znatno poboljšavaju funkcionalna svojstva nefinansijske imovine, kao što su ulaganja u obnovu, rekonstrukciju ili povećanje nefinansijske imovine koja ne moraju biti uslovljena stanjem imovine.

Za vrednost kapitalnih ulaganja povećava se vrednost imovine na kojoj je ulaganje izvršeno, a knjiženje se sprovodi na način iz stava 2 ovog člana.

Grupa konta 519000 - Budžetska rezerva za izvršenje nabavke osnovnih sredstava, obuhvata rezervisana sredstva za nabavku osnovnih sredstava i preko ovih konta se ne sprovode knjiženja izvršenih nabavki osnovnih sredstava, već se knjiženje vrši preko odgovarajućih grupa konta 511000, 512000 i 513000.

Član 41

Kategorija 520000 - Zalihe, obuhvata sledeće grupe konta:

521000 - Robne rezerve

522000 - Zalihe proizvodnje

Grupa konta 521000 - Robne rezerve, obuhvata izdatke za nabavku robnih rezervi koje se obrazuju na nivou Republike i ostalim nivoima, kojima u skladu sa odgovarajućim propisima upravljaju posebne organizacije (direkcije).

Grupa konta 522000 - Zalihe proizvodnje, obuhvata izdatke za nabavku zaliha materijala za proizvodnju, zaliha nedovršene proizvodnje, zaliha gotovih proizvoda i zalihe robe za dalju prodaju.

Izdaci iz ove kategorije knjiže se na način koji je opisan u članu 12 ovog pravilnika.

Član 42

Kategorija 530000 - Dragocenosti, obuhvata izdatke za pribavljanje dragocenosti koji se ne koriste u obavljanju delatnosti budžetskih korisnika.

Član 43

Kategorija 540000 - Prirodna imovina, obuhvata izdatke za pribavljanje zemljišta, šuma, voda i rudnih bogatstava.

Knjiženje kod nabavke prirodne imovine, vrši se na način koji je propisan i za osnovna sredstva.

KLASA 600000 - IZDACI ZA OTPLATU KREDITA I NABAVKU FINANSIJSKE IMOVINE

Član 44

Klasa 600000 - Izdaci za otplatu kredita i nabavku finansijske imovine, obuhvata sledeće kategorije:

610000 - Otplate glavnice

620000 - Nabavka finansijske imovine

Član 45

Kategorija 610000 - Otplata glavnica, obuhvata sledeće grupe konta:

611000 - Otplata glavnice domaćim kreditorima;

612000 - Otplata glavnice stranim kreditorima;

613000 - Otplata glavnice na garancije

619000 - Kontra knjiženje - otplata glavnice

Otplata glavnice primljenih zajmova knjiži se odobrenjem žiro računa i zaduženjem odgovarajućeg konta obaveza za otplatu glavnice u kategoriji konta 210000 za dugoročne obaveze i 220000 za kratkoročne obaveze, uz istovremeno zaduživanje odgovarajućih konta izdataka za otplatu glavnice zajmova iz ove kategorije i odobrenjem subanalitičkog konta 619999 - Kontra knjiženje - otplata glavnice.

Obračunate kamate za primljene zajmove knjiže se odobrenjem odgovarajućeg konta u okviru grupe konta 241000 - Obaveze za otplatu kamata i zaduženjem odgovarajućeg konta tekućih rashoda u kategoriji 440000 - Otplata kamata, a plaćena kamata knjiži se zaduženjem odgovarajućeg konta obaveza za kamate u okviru grupe konta 241000 i odobrenjem žiro računa.

Član 46

Kategorija 620000 - Nabavka finansijskih sredstava, obuhvata sledeće grupe konta

621000 - Kupovina hartija od vrednosti izuzev akcija

622000 - Dati domaći krediti

623000 - Dati strani krediti

629000 - Kontra knjiženje - Finansijska sredstva

Izdaci za kupljene hartije od vrednosti, izuzev akcija, knjiže se sa odobrenjem žiro računa i zaduženjem odgovarajućeg konta u kategoriji 110000 za dugoročnu finansijsku imovinu i grupi 123000 za kratkoročnu finansijsku imovinu. Istovremeno se zadužuje odgovarajući konto izdataka u grupi 620000, a odobrava konto 629999 - Kontra knjiženje - Finansijska imovina.

KLASA 700000 - TEKUĆI PRIHODI

Član 47

Klasa 700000 - Tekući prihodi, obuhvata kategorije, i to:

710000 - Porezi;

720000 - Socijalni doprinosi;

730000 - Donacije i transferi;

740000 - Drugi prihodi;

770000 - Memorandumske stavke za refundaciju rashoda;

780000 - Transferi između budžetskih korisnika na istom nivou;

790000 - Prihodi iz budžeta.

Član 48

Kategorija 710000 - Porezi, obuhvataju grupe konta, i to:

711000 - Porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke;

712000 - Porez na fond zarada;

713000 - Porez na imovinu;

714000 - Porez na dobra i usluge;

715000 - Porez na međunarodnu trgovinu i transakcije;

716000 - Ostali porezi;

719000 - Jednokratni porez na ekstra profit i ekstra imovinu stečenu korišćenjem posebnih pogodnosti.

Grupa konta 711000 - Porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke, obuhvata sintetička konta, i to:

711100 - Porezi na dohodak i kapitalne dobitke koje plaćaju fizička lica;

711200 - Porezi na dobit i kapitalne dobitke koje plaćaju preduzeća i druga pravna lica;

711300 - Porezi na dohodak, dobit i kapitalne dobitke koji se ne mogu razvrstati između fizičkih i pravnih lica.

Grupa konta 712000 - Porez na fond zarada, obuhvata sintetički konto, i to:

712100 - Porez na fond zarada.

Grupa konta 713000 - Porez na imovinu, obuhvata sintetička konta, i to:

713100 - Periodični porezi na nepokretnosti;

713200 - Periodični porezi na neto imovinu;

713300 - Porezi na zaostavštinu, nasleđe i poklon;

713400 - Porezi na finansijske i kapitalne transakcije;

713500 - Drugi jednokratni porezi na imovinu;

713600 - Drugi periodični porezi na imovinu.

Grupa konta 714000 - Porez na dobra i usluge, obuhvata sintetička konta, i to:

714100 - Opšti porezi na dobra i usluge;

714200 - Akcize;

714300 - Dobit fiskalnih monopola;

714400 - Porezi na pojedinačne usluge;

714500 - Porezi na upotrebu dobara i na dozvolu da se dobra upotrebljavaju ili delatnosti obavljaju;

714600 - Drugi porezi na dobra i usluge.

Grupa konta 715000 - Porez na međunarodnu trgovinu i transakcije, obuhvata sintetička konta, i to:

715100 - Carine i druge uvozne dažbine;

715200 - Porezi na izvoz;

715300 - Dobit izvoznih ili uvoznih monopola;

715400 - Dobit po osnovu razlike između kupovnog i prodajnog deviznog kursa;

715500 - Porezi na prodaju ili kupovinu deviza;

715600 - Drugi porezi na međunarodnu trgovinu i transakcije.

Grupa konta 716000 - Drugi porezi, obuhvata sintetička konta, i to:

716100 - Drugi porezi koje isključivo plaćaju preduzeća, odnosno preduzetnici;

716200 - Drugi porezi koje plaćaju ostala lica ili koji se ne mogu identifikovati.

Grupa konta 719000 - Jednokratni porez na ekstra profit i ekstra imovinu stečenu korišćenjem posebnih pogodnosti, obuhvata sintetička konta, i to:

719100 - Porez na dohodak, dobit i kapitalnu dobit na teret fizičkih lica;

719200 - Porez na dohodak, dobit i kapitalnu dobit na teret preduzeća i ostalih pravnih lica;

719300 - Porez na dohodak, dobit i kapitalnu dobit nerasporediv između fizičkih i pravnih lica;

719400 - Ostali jednokratni porezi na imovinu;

719500 - Ostali porezi koje plaćaju isključivo preduzeća i preduzetnici;

719600 - Ostali porezi koje plaćaju druga ili neidentifikovana lica.

Član 49

Kategorija 720000 - Socijalni doprinosi, obuhvata grupe konta, i to:

721000 - Doprinosi za socijalno osiguranje;

722000 - Ostali socijalni doprinosi.

Grupa konta 721000 - Doprinosi za socijalno osiguranje, obuhvata sintetička konta, i to:

721100 - Doprinosi za socijalno osiguranje na teret zaposlenih;

721200 - Doprinosi za socijalno osiguranje na teret poslodavca;

721300 - Doprinosi za socijalno osiguranje lica koja obavljaju samostalnu delatnost i nezaposlenih lica;

721400 - Doprinosi za socijalno osiguranje koji se ne mogu razvrstati.

Grupa konta 722000 - Ostali socijalni doprinosi, obuhvata sintetička konta, i to:

722100 - Socijalni doprinosi zaposlenih;

722200 - Socijalni doprinosi poslodavaca;

722300 - Imputirani socijalni doprinosi.

Član 50

Kategorija 730000 - Donacije i transferi, obuhvata grupe konta, i to:

731000 - Donacije od inostranih država;

732000 - Donacije od međunarodnih organizacija;

733000 - Transferi od drugih nivoa vlasti.

Grupa konta 731000 - Donacije od inostranih država, obuhvata sintetička konta, i to:

731100 - Tekuće donacije od inostranih država;

731200 - Kapitalne donacije od inostranih država.

Grupa konta 732000 - Donacije od međunarodnih organizacija, obuhvata sintetička konta, i to:

732100 - Tekuće donacije od međunarodnih organizacija;

732200 - Kapitalne donacije od međunarodnih organizacija.

Grupa konta 733000 - Transferi od drugih nivoa vlasti, obuhvata sintetička konta, i to:

733100 - Tekući transferi od drugih nivoa vlasti;

733200 - Kapitalni transferi od drugih nivoa vlasti.

Član 51

Kategorija 740000 - Drugi prihodi, obuhvata grupe konta, i to:

741000 - Prihodi od imovine;

742000 - Prihodi od prodaje dobara i usluga;

743000 - Novčane kazne i oduzeta imovinska korist;

744000 - Dobrovoljni transferi od fizičkih i pravnih lica;

745000 - Mešoviti i neodređeni prihodi.

Grupa konta 741000 - Prihodi od imovine, obuhvata sintetička konta, i to:

741100 - Kamate;

741200 - Dividende;

741300 - Povlačenje prihoda od kvazi korporacija;

741400 - Prihod od imovine koji pripada imaocima polisa osiguranja;

741500 - Zakup neproizvedene imovine.

Grupa konta 742000 - Prihod od prodaje dobara i usluga, obuhvata sintetička konta, i to:

742100 - Prihodi od prodaje dobara i usluga ili zakupa od strane tržišnih organizacija;

742200 - Takse;

742300 - Sporedne prodaje dobara i usluga koje vrše državne netržišne jedinice;

742400 - Imputirane prodaje dobara i usluga.

Grupa konta 743000 - Novčane kazne i oduzeta imovinska korist, obuhvata sintetička konta, i to:

743100 - Prihodi od novčanih kazni za krivična dela;

743200 - Prihodi od novčanih kazni za privredne prestupe;

743300 - Prihodi od novčanih kazni za prekršaje;

743400 - Prihodi od penala;

743500 - Prihodi od oduzete imovinske koristi;

743900 - Ostale novčane kazne, penali i prihodi od oduzete imovinske koristi.

Grupa konta 744000 - Dobrovoljni transferi od fizičkih i pravnih lica, obuhvata sintetička konta, i to:

744100 - Tekući dobrovoljni transferi od fizičkih i pravnih lica;

744200 - Kapitalni dobrovoljni transferi od fizičkih i pravnih lica.

Grupa konta 745000 - Mešoviti i neodređeni prihodi, obuhvata sintetički konto, i to:

745100 - Mešoviti i neodređeni prihodi.

Član 51a

Kategorija 770000 - Memorandumske stavke za refundaciju rashoda, obuhvata grupe konta, i to:

771000 - Memorandumske stavke za refundaciju rashoda;

772000 - Memorandumske stavke za refundaciju rashoda iz prethodne godine.

Grupa konta 771000 - Memorandumske stavke za refundaciju rashoda, obuhvata sintetički konto, i to:

771100 - Memorandumske stavke za refundaciju rashoda.

Grupa konta 772000 - Memorandumske stavke za refundaciju rashoda iz prethodne godine, obuhvata sintetički konto, i to:

772100 - Memorandumske stavke za refundaciju rashoda iz prethodne godine.

Član 52

Kategorija 780000 - Transferi između budžetskih korisnika na istom nivou, obuhvata grupu konta, i to:

781000 - Transferi između budžetskih korisnika na istom nivou.

Grupa konta 781000 - Transferi između budžetskih korisnika na istom nivou, obuhvata sintetički konto:

781100 - Transferi između budžetskih korisnika na istom nivou.

Član 53

Kategorija 790000 - Prihodi iz budžeta, obuhvata grupu konta, i to:

791000 - Prihodi iz budžeta.

Grupa konta 791000 - Prihodi iz budžeta, obuhvata sintetički konto, i to:

791100 - Prihodi iz budžeta.

KLASA 800000 - PRIMANJA OD PRODAJE NEFINANSIJSKE IMOVINE

Član 54

Klasa 800000 - Primanja od prodaje nefinansijske imovine, obuhvata kategorije, i to:

810000 - Primanja od prodaje osnovnih sredstava;

820000 - Primanja od prodaje zaliha;

830000 - Primanja od prodaje dragocenosti;

840000 - Primanja od prodaje prirodne imovine.

Član 55

Kategorija 810000 - Primanja od prodaje osnovnih sredstava, obuhvata grupe konta, i to:

811000 - Primanja od prodaje nepokretnosti;

812000 - Primanja od prodaje pokretne imovine;

813000 - Primanja od prodaje ostalih osnovnih sredstva.

Grupa konta 811000 - Primanja od prodaje nepokretnosti, obuhvata sintetički konto, i to:

811100 - Primanja od prodaje nepokretnosti.

Grupa konta 812000 - Primanja od prodaje pokretne imovine, obuhvata sintetički konto, i to:

812100 - Primanja od prodaje pokretne imovine.

Grupa konta 813000 - Primanja od prodaje ostalih osnovnih sredstava, obuhvata sintetički konto, i to:

813100 - Primanja od prodaje ostalih osnovnih sredstava.

Član 56

Kategorija 820000 - Primanja od prodaje zaliha, obuhvata grupe konta, i to:

821000 - Primanja od prodaje robnih rezervi;

822000 - Primanja od prodaje zaliha proizvodnje;

823000 - Primanja od prodaje robe za dalju prodaju.

Grupa konta 821000 - Primanja od prodaje robnih rezervi, obuhvata sintetički konto, i to:

821100 - Primanja od prodaje robnih rezervi.

Grupa konta 822000 - Primanja od prodaje zaliha proizvodnje, obuhvata sintetički konto, i to:

822100 - Primanja od prodaje zaliha proizvodnje.

Grupa konta 823000 - Primanja od prodaje robe za dalju prodaju, obuhvata sintetički konto, i to:

823100 - Primanja od prodaje robe za dalju prodaju.

Član 57

Kategorija 830000 - Primanja od prodaje dragocenosti, obuhvata grupu konta, i to:

831000 - Primanja od prodaje dragocenosti.

Grupa konta 831000 - Primanja od prodaje dragocenosti, obuhvata sintetički konto, i to:

831100 - Primanja od prodaje dragocenosti.

Član 58

Kategorija 840000 - Primanja od prodaje prirodne imovine, obuhvata grupe konta, i to:

841000 - Primanja od prodaje zemljišta;

842000 - Primanja od prodaje podzemnih blaga;

843000 - Primanja od prodaje šuma i voda.

Grupa konta 841000 - Primanja od prodaje zemljišta, obuhvata sintetički konto, i to:

841100 - Primanja od prodaje zemljišta.

Grupa konta 842000 - Primanja od prodaje podzemnih blaga, obuhvata sintetički konto, i to:

842100 - Primanja od prodaje podzemnih blaga.

Grupa konta 843000 - Primanja od prodaje šuma i voda, obuhvata sintetički konto, i to:

843100 - Primanja od prodaje šuma i voda.

Član 59

(Brisan)

KLASA 900000 - PRIMANJA OD ZADUŽIVANJA I PRODAJE FINANSIJSKE IMOVINE

Član 60

Klasa 900000 - Primanja od zaduživanja i prodaje finansijske imovine, obuhvata kategorije, i to:

910000 - Primanja od zaduživanja;

920000 - Primanja od prodaje finansijske imovine.

Član 61

Kategorija 910000 - Primanja od zaduživanja, obuhvata grupe konta, i to:

911000 - Primanja od domaćih zaduživanja;

912000 - Primanja od inostranog zaduživanja;

913000 - Primanja po osnovu garancija.

Grupa konta 911000 - Primanja od domaćih zaduživanja, obuhvata sintetička konta, i to:

911100 - Primanja od emitovanja domaćih hartija od vrednosti, izuzev akcija;

911200 - Primanja od zaduživanja od ostalih nivoa vlasti;

911300 - Primanja od zaduživanja od javnih finansijskih institucija u zemlji;

911400 - Primanja od zaduživanja od poslovnih banaka u zemlji;

911500 - Primanja od zaduživanja od ostalih poverilaca u zemlji;

911600 - Primanja od zaduživanja od domaćinstava u zemlji;

911700 - Primanja od domaćih finansijskih derivata;

911800 - Primanja od domaćih menica;

911900 - Ispravka unutrašnjeg duga.

Grupa konta 912000 - Primanja od inostranog zaduživanja, obuhvata sintetička konta, i to:

912100 - Primanja od emitovanja inostranih hartija od vrednosti, izuzev akcija;

912200 - Primanja od zaduživanja od inostranih država;

912300 - Primanja od zaduživanja od multilateralnih institucija;

912400 - Primanja od zaduživanja od inostranih poslovnih banaka;

912500 - Primanja od zaduživanja od ostalih inostranih poverilaca;

912600 - Primanja od inostranih finansijskih derivata;

912900 - Ispravka spoljnog duga.

Grupa konta 913000 - Primanja po osnovu garancija, obuhvata sintetički konto, i to:

913100 - Primanja po osnovu garancija.

Član 62

Kategorija 920000 - Primanja od prodaje finansijske imovine, obuhvata grupe konta, i to:

921000 - Primanja od prodaje domaće finansijske imovine;

922000 - Primanja od prodaje strane finansijske imovine.

Grupa konta 921000 - Primanja od prodaje domaće finansijske imovine, obuhvata sintetička konta, i to:

921100 - Primanja od prodaje domaćih hartija od vrednosti, izuzev akcija;

921200 - Primanja od otplate kredita datih ostalim nivoima vlasti;

921300 - Primanja od otplate kredita datih domaćim javnim finansijskim institucijama;

921400 - Primanja od otplate kredita datih domaćim privatnim poslovnim bankama;

921500 - Primanja od otplate kredita datih domaćim javnim nefinansijskim institucijama;

921600 - Primanja od otplate kredita datih fizičkim licima i domaćinstvima u zemlji;

921700 - Primanja od otplate kredita datih udruženjima građana u zemlji;

921800 - Primanja od otplate kredita datih nefinansijskim privatnim preduzećima u zemlji;

921900 - Primanja od prodaje domaćih akcija i ostalog kapitala.

Grupa konta 922000 - Primanja od prodaje strane finansijske imovine, obuhvata sintetička konta, i to:

922100 - Primanja od prodaje stranih hartija od vrednosti, izuzev akcija;

922200 - Primanja od otplate kredita datih stranim vladama;

922300 - Primanja od otplate kredita datih međunarodnim organizacijama;

922400 - Primanja od otplate kredita datih stranim poslovnim bankama;

922500 - Primanja od otplate kredita datih stranim nefinansijskim institucijama;

922600 - Primanja od otplate kredita datih stranim nevladinim organizacijama;

922700 - Primanja od prodaje stranih akcija i ostalog kapitala.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 63

Budžet Republike i direktni i indirektni korisnici sredstava republičkog budžeta, danom stupanja na snagu ovog pravilnika, primenjuju odredbe ovog pravilnika i iskazuju izvršenje budžeta Republike i za fiskalnu 2002. godinu u skladu sa kontnim planom za budžetski sistem.

Budžeti lokalnih vlasti i njihovi direktni i indirektni korisnici, kao i organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, primenjuju odredbe ovog pravilnika od 1. januara 2003. godine.

Član 64

Budžet Republike i direktni i indirektni korisnici sredstava republičkog budžeta iz člana 63 stav 1 ovog pravilnika, izvršiće preknjižavanje početnog stanja u 2002. godini iz stanja po bilansu na dan 31. decembra 2001. godine, sa konta prethodnog kontnog plana na konta novog kontnog plana, prema uporednom pregledu za preknjižavanje koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 65

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o standardnom klasifikacionom okviru
i kontnom planu za budžetski sistem

("Sl. glasnik RS", br. 88/2002)

Član 20

 

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2003. godine.

Sledeći