UREDBA
O NAČINU UTVRĐIVANJA USAGLAŠENOSTI I O NAČINU VRŠENJA TEHNIČKOG NADZORA

("Sl. list SRJ", br. 55/97, 57/97 - ispr. i 3/2003)

I ZAJEDNIČKE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom uređuje se:

- način utvrđivanja usaglašenosti procesa, proizvoda i usluga, sistema kvaliteta, sistema zaštite životne sredine sa tehničkim i drugim propisima, odnosno standardima ili tehničkom specifikacijom;

- način potvrđivanja da lica koja ocenjuju sistem kvaliteta i sistem životne sredine ispunjavaju uslove iz tehničkih i drugih propisa, odnosno standarda;

- način izdavanja sertifikata o usaglašenosti (u daljem tekstu: sertifikat);

- način ispitivanja proizvoda;

- način vršenja kontrole usaglašenosti;

- uslovi koje mora ispuniti proizvođač, davalac usluge ili uvoznik za davanje izjave o usaglašenosti;

- oblik i upotreba znaka usaglašenosti;

- način vršenja tehničkog nadzora i mere koje se preduzimaju u vršenju tehničkog nadzora; i

- način vođenja evidencije o izdatim sertifikatima i o tehničkom nadzoru.

II NAČIN UTVRĐIVANJA USAGLAŠENOSTI

Član 2

Usaglašenost procesa, proizvoda ili usluga sa tehničkim ili drugim propisom, odnosno standardom ili tehničkom specifikacijom (u daljem tekstu: usaglašenost) potvrđuje se:

1) sertifikatom;

2) izveštajem o ispitivanju proizvoda;

3) izveštajem odnosno potvrdom o kontroli usaglašenosti;

4) izjavom o usaglašenosti proizvođača, davaoca usluge ili uvoznika ili

5) na drugi način određen tehničkim propisom kojim se utvrđuju tehnički i drugi zahtevi za određene procese, proizvode i usluge.

Usaglašenost sistema kvaliteta i sistema zaštite životne sredine, sa tehničkim i drugim propisom, odnosno standardom potvrđuje se sertifikatom.

Potvrđivanje da lica koja ocenjuju sistem kvaliteta ili sistem zaštite životne sredine ispunjavaju uslove iz tehničkih i drugih propisa, odnosno standarda vrši se sertifikatom ili na drugi način određen tehničkim i drugim propisom kojim su propisani ti uslovi.

Član 3

Usaglašenost procesa, proizvoda i usluga sa tehničkim propisom proverava se na način propisan ovom uredbom, odnosno tehničkim propisom.

Proizvodi ili usluge za koje se proverom potvrdi da odgovaraju određenom tehničkom propisu mogu se staviti u promet.

1. Način izdavanja sertifikata

Član 4

Sertifikat je isprava kojom sertifikaciono telo potvrđuje da je:

1) određeni proces, proizvod ili usluga, usaglašen sa tehničkim i drugim propisom, odnosno standardom ili tehničkom specifikacijom;

2) sistem kvaliteta ili sistem zaštite životne sredine usaglašen sa tehničkim ili drugim propisom odnosno standardom; ili

3) da lice koje ocenjuje sistem kvaliteta ili sistem zaštite životne sredine ispunjava uslove iz tehničkih i drugih propisa odnosno standarda.

Član 5

Zahtev za izdavanje sertifikata podnosi se sertifikacionom telu.

Zahtev za izdavanje sertifikata sadrži:

1) firmu i sedište podnosioca zahteva;

2) ime lica ovlašćenog da zastupa podnosioca zahteva;

3) predmet i obim zahtevane sertifikacije;

4) naziv tehničkog ili drugog propisa odnosno standarda ili tehničke specifikacije kojima su utvrđeni zahtevi sa kojima treba potvrditi usaglašenost;

5) izjavu podnosioca zahteva da je upoznat sa zahtevima sertifikacije i da će pružiti informacije koje su neophodne za utvrđivanje usaglašenosti predmeta sertifikacije u zahtevanom obimu.

Zahtev za izdavanje sertifikata podnosi se na obrascu koji izdaje Savezni zavod za standardizaciju.

Uz zahtev za izdavanje sertifikata podnosi se i druga dokumentacija, koju zavisno od tehničkog i drugog propisa utvrdi sertifikaciono telo, kao i potvrda o uplaćenim troškovima sertifikacije.

Član 6

Ako je zahtev za izdavanje sertifikata nepotpun i nerazumljiv, sertifikaciono telo će odrediti rok, saglasno svom opštem aktu, u kom je podnosilac dužan da otkloni nedostatke.

Sertifikaciono telo može tražiti da podnosilac zahteva za izdavanje sertifikata pre započinjanja postupka ocenjivanja usaglašenosti, preduzme mere utvrđene opštim aktom sertifikacionog tela.

Član 7

Po prijemu zahteva za izdavanje sertifikata sertifikaciono telo sprovodi postupak ocenjivanja usaglašenosti koji obuhvata:

1) za procese, proizvode ili usluge - sistematsko ispitivanje mogućnosti procesa, proizvoda ili usluga da ispune zahteve utvrđene tehničkim ili drugim propisom, standardom ili tehničkom specifikacijom;

2) za sistem kvaliteta - sistematsko proveravanje dokumentacije i postupaka rada proizvođača ili davaoca usluga u odnosu na standarde sistema kvaliteta i dokumentaciju koja se zahteva u okviru sistema kvaliteta;

3) za sistem zaštite životne sredine - procenu zaštite životne sredine u odnosu na objavljene standarde sistema zaštite životne sredine i dokumentaciju koja se zahteva u okviru tog sistema;

4) za lica koja ocenjuju sistem kvaliteta ili sistem zaštite životne sredine - proveravanje da li ta lica ispunjavaju uslove iz tehničkih i drugih propisa odnosno standarda.

Član 8

Ako sertifikaciono telo u postupku ocenjivanja usaglašenosti na osnovu izveštaja o ispitivanju i druge dokumentacije predviđene tehničkim i drugim propisom oceni da je potrebno da podnosilac zahteva ispuni dodatne zahteve, odnosno dostavi dodatne podatke utvrđene tehničkim i drugim propisom da bi ispunio uslov za izdavanje sertifikata, odrediće mu rok, u skladu sa svojim opštim aktom za njihovo ispunjenje odnosno dostavljanje.

Po ispunjenju dodatnih zahteva, odnosno po prijemu dodatnih podataka sertifikaciono telo ceni da li treba da izvrši ponovno potpuno ili delimično ocenjivanje.

Član 9

Sertifikaciono telo izdaće sertifikat za predmet sertifikacije iz tač. 1 do 3 člana 7 ove uredbe kad na osnovu svih rezultata ispitivanja sadržanih u izveštaju o ispitivanju i druge dokumentacije predviđene tehničkim i drugim propisom utvrdi da predmet sertifikacije odgovara tehničkim i drugim propisima odnosno standardima ili tehničkoj specifikaciji.

Sertifikaciono telo izdaće sertifikat za lica koja ocenjuju sistem kvaliteta i sistem zaštite životne sredine kad na osnovu proveravanja utvrdi da ispunjavaju uslove iz tehničkih i drugih propisa, odnosno standarda.

Sertifikat sadrži: firmu i sedište sertifikacionog tela koje je izdalo sertifikat, broj sertifikata, opis predmeta sertifikacije i podatke neophodne posebno za svaku vrstu predmeta sertifikacije, tehničke i druge propise, odnosno standarde ili tehničku specifikaciju sa kojima se potvrđuje usaglašenost, datum izdavanja i potpis ovlašćenog lica.

Obrazac sertifikata utvrđuje Savezni zavod za standardizaciju.

Uz sertifikat za proizvod sertifikaciono telo podnosiocu zahteva za izdavanje sertifikata predaje i potvrdu o pravu na upotrebu znaka usaglašenosti kao i plan vršenja nadzora nad predmetom sertifikacije.

Član 10

Sertifikat se izdaje u tri originalna primerka na srpskom jeziku.

Sertifikat se može izdati na srpskom jeziku i na jednom od službenih jezika Međunarodne organizacije za standardizaciju ISO i Međunarodne elektrotehničke komisije IEC, na poseban zahtev.

Sertifikat, kad je to predviđeno tehničkim ili drugim propisom, sadrži i prilog - Izveštaj o ispitivanju na osnovu kojeg je izdat.

Na zahtev imaoca sertifikata, sertifikaciono telo može izdati nove originalne primerke sertifikata ili ga izdati i na jednom od službenih jezika iz stava 2 ovog člana.

Član 11

Sertifikaciono telo ne može izdati sertifikat za proces koji ono obavlja, za proizvode koje proizvodi, uvozi odnosno kupuje niti za usluge koje sam vrši ili se vrše u njegovom interesu.

Član 12

Kad sertifikaciono telo utvrdi da nisu ispunjeni uslovi za izdavanje sertifikata, doneće rešenje o odbijanju izdavanja sertifikata.

Protiv rešenja iz stava 1 ovog člana može se podneti žalba Jugoslovenskom akreditacionom telu (u daljem tekstu: JUAT).

Član 13

Sertifikat se može koristiti i za procese, proizvode i usluge na kojima su posle izdavanja sertifikata izvršene izmene koje ne utiču na promenu svojstava, karakteristika ili kvaliteta.

Član 14

Na zahtev proizvođača, davaoca usluge ili uvoznika sertifikaciono telo izdaje sertifikat i za procese, proizvode i usluge za koje tehničkim ili drugim propisom nije utvrđeno da moraju imati sertifikat.

Sertifikat iz stava 1 ovog člana sertifikaciono telo izdaje po istom postupku ocenjivanja usaglašenosti predmeta sertifikacije kao za procese, proizvode i usluge za koje je tehničkim ili drugim propisom utvrđeno da moraju imati sertifikat.

Član 15

Sertifikaciono telo vrši nadzor kojim utvrđuje da predmet sertifikacije odgovara zahtevima i uslovima pod kojima je izdat sertifikat.

Obavljanje određenih poslova u vršenju nadzora iz stava 1 ovog člana sertifikaciono telo može ugovorom poveriti kontrolnoj organizaciji.

Donošenje rešenja o privremenom oduzimanju sertifikata, odnosno oduzimanju sertifikata, sertifikaciono telo ne može ugovorom iz stava 2 ovog člana preneti na kontrolnu organizaciju.

Član 16

Sertifikaciono telo vodi evidenciju o izdatim sertifikatima i čuva pet godina izveštaje o ispitivanju predmeta sertifikacije i druge podatke i dokumente na osnovu kojih su izdati sertifikati.

Član 17

Sertifikaciono telo izvod iz evidencije o izdatim sertifikatima, dostavlja Saveznom zavodu za standardizaciju.

Spisak izdatih sertifikata objavljuje se u glasilu Saveznog zavoda za standardizaciju.

2. Način ispitivanja proizvoda

Član 18

Ispitivanje proizvoda vrše akreditovane laboratorije na zahtev proizvođača, uvoznika, odnosno zastupnika strane firme, sertifikacionog tela ili inspektora koji vrši nadzor nad primenjivanjem Zakona o standardizaciji.

Član 19

Zahtev za ispitivanje proizvoda sadrži: firmu, odnosno naziv i sedište proizvođača odnosno uvoznika, firmu odnosno naziv i sedište podnosioca zahteva, predmet ispitivanja i tehnički i drugi propis, odnosno standard ili tehničku specifikaciju na osnovu kojih treba izvršiti ispitivanje.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana se podnosi potvrda o uplaćenim troškovima ispitivanja.

Zahtev za ispitivanje proizvoda podnosi se na obrascu koji izdaje Savezni zavod za standardizaciju.

Član 20

Ispitivanje proizvoda obuhvata vršenje analiza odnosno superanaliza na osnovu tehničkih ili drugih propisa odnosno standarda, koji sadrže metode ispitivanja određenih procesa, proizvoda i usluga.

Član 21

Na osnovu rezultata ispitivanja proizvoda akreditovana laboratorija izdaje izveštaj o ispitivanju proizvoda.

Izveštaj o ispitivanju proizvoda sadrži naročito: firmu, odnosno naziv i sedište akreditovane laboratorije koja izdaje izveštaj, broj izveštaja, firmu, odnosno naziv i sedište proizvođača ili uvoznika, firmu, odnosno naziv i sedište podnosioca zahteva za ispitivanje proizvoda, sprovedena ispitivanja i dobijene rezultate, kao i nalaz o usaglašenosti proizvoda sa zahtevima utvrđenim tehničkim i drugim propisima, odnosno standardom ili tehničkom specifikacijom.

Izveštaj o ispitivanju proizvoda može se upotrebiti i kao dokaz o usaglašenosti sa tehničkim i drugim propisom, odnosno standardom ili tehničkom specifikacijom navedenom u izveštaju o ispitivanju ako se za taj proizvod ne izdaje sertifikat.

3. Način vršenja kontrole usaglašenosti

Član 22

Kontrolu usaglašenosti procesa, proizvoda i usluga sa tehničkim i drugim propisima odnosno standardima vrše kontrolne organizacije na zahtev sertifikacionog tela ili zainteresovanih lica, kao i inspektora koji vrši nadzor nad primenjivanjem Zakona o standardizaciji i propisa donesenih za njegovo izvršavanje.

Kontrolne organizacije mogu vršiti ispitivanja u akreditovanim laboratorijama u svom sastavu ili u akreditovanim laboratorijama sa kojima imaju ugovor o ispitivanju.

Član 23

Zahtev za kontrolu usaglašenosti sadrži naročito: firmu odnosno naziv i sedište podnosioca zahteva, firmu odnosno naziv i sedište proizvođača odnosno uvoznika, naziv procesa, proizvoda ili usluge za koje se traži merenje, ispitivanje ili posmatranje radi utvrđivanja usaglašenosti sa određenim tehničkim ili drugim propisom ili standardom.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana se podnosi potvrda o uplaćenim troškovima kontrole usaglašenosti.

Zahtev za kontrolu usaglašenosti podnosi se na obrascu koji izdaje Savezni zavod za standardizaciju.

Član 24

Kontrola usaglašenosti procesa, proizvoda i usluga vrši se na osnovu tehničkih i drugih propisa odnosno standarda koji sadrže metode utvrđivanja usaglašenosti.

Član 25

Kontrolna organizacija na osnovu rezultata kontrole usaglašenosti sastavlja izveštaj o kontroli usaglašenosti.

Izveštaj o kontroli usaglašenosti iz stava 1 ovog člana sadrži naročito: firmu i sedište kontrolne organizacije koja je izvršila kontrolu usaglašenosti, broj izveštaja, firmu, odnosno naziv i sedište podnosioca zahteva za kontrolu usaglašenosti, firmu, odnosno naziv i sedište proizvođača, davaoca usluge ili uvoznika, naziv procesa, proizvoda ili usluge koji su predmet utvrđivanja usaglašenosti, rezultate merenja, ispitivanja i posmatranja i ocenu da li se ispunjavaju zahtevi utvrđeni tehničkim i drugim propisima odnosno standardima, odnosno u kojoj meri se ne ispunjavaju ti zahtevi.

Član 26

Kontrolna organizacija na osnovu izveštaja iz člana 25 ove uredbe izdaje potvrdu o kontroli usaglašenosti.

Potvrda o kontroli usaglašenosti sadrži naročito: firmu, odnosno naziv i sedište kontrolne organizacije, broj potvrde, firmu i sedište podnosioca zahteva za kontrolu usaglašenosti, firmu, odnosno naziv i sedište proizvođača, davaoca usluge ili uvoznika, naziv procesa, proizvoda ili usluge koji su predmet utvrđivanja usaglašenosti, rezultate merenja, ispitivanja i posmatranja i ocenu da se ispunjavaju zahtevi utvrđeni tehničkim i drugim propisima, odnosno standardima, odnosno ocenu u kojoj meri se navedeni zahtevi ne ispunjavaju.

Obrazac potvrde o kontroli usaglašenosti utvrđuje Savezni zavod za standardizaciju.

4. Uslovi koje mora ispuniti davalac izjave o usaglašenosti

Član 27

Proizvođač, davalac usluge ili uvoznik može dati izjavu o usaglašenosti kojom tvrdi da njegov proizvod, proces ili usluga odgovaraju tehničkom ili drugom propisu, odnosno standardu ili tehničkoj specifikaciji pod uslovom da: sprovodi kontrolu svih aktivnosti koje utiču na kvalitet proizvoda ili usluga na svim nivoima procesa rada i da poseduje odgovarajuću dokumentaciju iz koje jasno proizlazi usaglašenost procesa, proizvoda ili usluge sa zahtevima iz tehničkih ili drugih propisa, odnosno standarda ili tehničke specifikacije navedenih u izjavi o usaglašenosti.

Izjava o usaglašenosti iz stava 1 ovog člana može se dati na osnovu izveštaja akreditovane laboratorije o ispitivanju proizvoda.

Član 28

Izjavu o usaglašenosti iz člana 27 ove uredbe proizvođač, davalac usluge ili uvoznik daje na sopstvenu odgovornost.

Član 29

Izjava o usaglašenosti sadrži naročito: firmu, odnosno naziv i adresu proizvođača, davaoca usluge, odnosno uvoznika koji je izdao izjavu o usaglašenosti, identifikaciju predmeta izjave, određen tehnički propis odnosno standard ili tehničku specifikaciju na koje se usaglašenost odnosi, navod da je izjava o usaglašenosti izdata na sopstvenu odgovornost, mesto i datum izdavanja izjave i potpis davaoca izjave odnosno ovlašćenog lica.

Član 30

Izjava o usaglašenosti može se uneti u deklaraciju kojom su snabdeveni proizvodi u prometu.

Izjava o usaglašenosti može se dostaviti Saveznom zavodu za standardizaciju radi registracije.

Registar izjava o usaglašenosti sadrži: naziv i sedište podnosioca izjave o usaglašenosti, identifikaciju predmeta za koji je data izjava o usaglašenosti i kratak sadržaj izjave o usaglašenosti.

Izjava o usaglašenosti dostavlja se na obrascu koji izdaje Savezni zavod za standardizaciju.

Savezni zavod za standardizaciju objavljuje u svom glasilu spisak registrovanih izjava o usaglašenosti i njihovih izmena.

Član 31

Proizvod za koji je izjava o usaglašenosti registrovana u Saveznom zavodu za standardizaciju može se označiti i brojem pod kojim je izjava o usaglašenosti registrovana.

5. Oblik i upotreba znaka usaglašenosti

Član 32

Znak usaglašenosti je zaštićeni znak kojim se obeležavaju proizvodi za koje je u postupku utvrđivanja usaglašenosti propisanim ovom uredbom izdata isprava kojom se potvrđuje da je proizvod usaglašen sa tehničkim ili drugim propisom, odnosno standardom ili tehničkom specifikacijom.

Član 33

Proizvodi za koje je tehničkim ili drugim propisom određeno da pre stavljanja u promet moraju imati sertifikat, moraju se obeležiti znakom obavezne usaglašenosti.

Proizvodi koji su na zahtev proizvođača, davaoca usluge ili uvoznika dobili sertifikat, a tehničkim ili drugim propisom nije utvrđeno da moraju imati sertifikat, obeležavaju se znakom neobavezne usaglašenosti.

Izgled znaka obavezne usaglašenosti prikazan je na slici 1, a izgled znaka neobavezne usaglašenosti prikazan je na slici 3, koje su odštampane u prilogu ove uredbe i čine njen sastavni deo.

Član 34

Znak obavezne usaglašenosti predstavljaju tri velika slova A povezana u obliku ravnostranog trougla (3A).

Veličina znaka obavezne usaglašenosti određuje se prema visini V znaka obavezne usaglašenosti prikazanog na slici 1 iz člana 33 stav 3.

Visina V može imati samo vrednosti standardnih brojeva prema redu veličina R 10 izraženih u milimetrima (mm), prema jugoslovenskom standardu: Redovi standardnih brojeva.

Visina V znaka obavezne usaglašenosti iznosi, po pravilu, najmanje 5 mm.

U znak obavezne usaglašenosti u središte tri velika slova A unosi se oznaka svojstva proizvoda:

- znak bezbednosti (slika 2.a)

- znak protiveksplozivne zaštite električnih uređaja (slika 2.b)

- znak otklanjanja radio frekvencijske smetnje (slika 2.v).

Slike 2.a, 2.b i 2.v su odštampane u prilogu ove uredbe i čine njen sastavni deo.

U znak obavezne usaglašenosti u središte tri velika slova A mogu se, pored oznake svojstava proizvoda iz stava 5 ovog člana, unositi i oznake drugih svojstava proizvoda, kad je to utvrđeno tehničkim ili drugim propisom, ako je njime data slika i definicija oznake.

Tehničkim i drugim propisom može se predvideti jedna oznaka za više svojstava proizvoda odnosno više zahteva potvrđenih u postupku sertifikacije određenih proizvoda.

Član 35

Znak neobavezne usaglašenosti predstavlja logotip JUS.

Član 36

Znak obavezne usaglašenosti i znak neobavezne usaglašenosti (u daljem tekstu: znak usaglašenosti) moraju da sadrže: identifikacioni broj sertifikacionog tela kojem se dodaju dve poslednje cifre godine u kojoj je izdat sertifikat.

Pod identifikacionim brojem u smislu ove uredbe podrazumeva se broj pod kojim je sertifikaciono telo, koje je izdalo sertifikat, upisano u registar akreditovanih pravnih lica.

Član 37

Proizvodi koji su istovremeno usaglašeni sa nacionalnim tehničkim i drugim propisom odnosno standardom i sa međunarodnim standardima i drugim dokumentima donetim od strane međunarodnih organizacija, mogu se obeležavati znakom usaglašenosti utvrđenim u tim međunarodnim organizacijama umesto znakom usaglašenosti propisanim ovom uredbom, na način utvrđen tehničkim ili drugim propisom za odgovarajuću vrstu proizvoda.

Pod međunarodnim organizacijama iz stava 1 ovog člana podrazumevaju se međunarodne organizacije čije članice mogu biti odgovarajuće nacionalne organizacije bilo koje zemlje (ISO, IEC i dr.) i međunarodne regionalne organizacije čije članice mogu biti odgovarajuće nacionalne organizacije zemalja samo iz jednog geografskog, političkog ili ekonomskog područja sveta (CEN, CENELEC i dr.).

Član 38

Označavanje proizvoda znakom usaglašenosti vrši se utiskivanjem na proizvod, a proizvoda na koji se znak usaglašenosti ne može utisnuti, otiskivanjem znaka usaglašenosti na proizvod, nalepnicu ili privesnicu ili nanošenjem na pakovanje proizvoda i na isprave koje prate proizvod u prometu.

Znak usaglašenosti nanosi se, po pravilu, na mesta proizvoda koja su lako dostupna za pregled posle ugrađivanja proizvoda u objekte i postrojenja.

Proizvodi čija će se površina dalje obrađivati označavaju se znakom usaglašenosti na površinama koje se više neće obrađivati.

Znak usaglašenosti mora se sačuvati pri obradi proizvoda i pri ugrađivanju u objekte i postrojenja.

Ako bi se pri obradi pojedinih proizvoda odnosno delova proizvoda znak usaglašenosti morao odstraniti, on se mora preneti na drugo mesto.

Znak usaglašenosti nanesen otiskivanjem poništava se premazivanjem bojom koja se ne može izbrisati, a znak usaglašenosti nanesen plombom, nalepnicom ili privesnicom njihovim skidanjem.

Član 39

Imalac sertifikata može upotrebljavati znak usaglašenosti za označavanje proizvoda od dana dobijanja sertifikata.

Znak usaglašenosti ne može se upotrebljavati za vreme dok je privremeno oduzet sertifikat.

Proizvodi označeni znakom usaglašenosti ne mogu se stavljati u promet za vreme dok je privremeno oduzet sertifikat.

Pravo na upotrebu znaka usaglašenosti gubi se danom pravnosnažnosti rešenja o oduzimanju sertifikata.

III NAČIN VRŠENJA TEHNIČKOG NADZORA

Član 40

Tehnički nadzor nad specifičnom opremom za koju je to propisom određeno vrši se:

1) nadzorom tehničke dokumentacije za proizvodnju specifične opreme, materijala, delova i sklopova za njenu izradu, odnosno na osnovu koje se ugrađuje specifična oprema u instalacije ili postrojenja;

2) nadzorom nad izradom specifične opreme na osnovu ispitivanja tipa;

3) nadzorom proizvodnje specifične opreme, materijala, delova i sklopova za njenu izradu;

4) nadzorom ispitivanja specifične opreme, materijala, delova i sklopova;

5) nadzorom nad izvođenjem radova na postavljanju instalacija i nadgradnjom odnosno montažom specifične opreme na mestu korišćenja;

6) nadzorom eksploatacije i održavanja specifične opreme;

7) nadzorom izvođenja popravki, prepravki i remonta specifične opreme, instalacija i postrojenja u koje se ugrađuje specifična oprema.

Član 41

Proizvođač specifične opreme, izvođač radova, vršilac usluga, uvoznik ili investitor dužni su da podnesu zahtev za vršenje tehničkog nadzora pre započinjanja proizvodnje specifične opreme, izvođenja radova i pružanja usluga u vezi sa specifičnom opremom, kao i uvoza specifične opreme za koju je propisom određen tehnički nadzor.

Zahtev iz stava 1 ovog člana podnosi se preduzeću ili drugom pravnom licu koje je JUAT akreditovao za tehnički nadzor (u daljem tekstu: akreditovano telo za tehnički nadzor).

Član 42

Zahtev za tehnički nadzor sadrži: naziv specifične opreme nad kojom treba izvršiti tehnički nadzor, vrstu tehničkog nadzora koji treba izvršiti, mesto gde se specifična oprema nalazi, odnosno mesto izgradnje instalacija i postrojenja u koje treba ugraditi specifičnu opremu, firmu, naziv, ime i sedište odnosno adresu podnosioca zahteva.

Uz zahtev za tehnički nadzor podnosi se i dokumentacija predviđena tehničkim odnosno drugim propisom za određenu vrstu specifične opreme i potvrda o uplaćenim troškovima sprovođenja tehničkog nadzora.

Zahtev za tehnički nadzor podnosi se na obrascu koji izdaje Savezni zavod za standardizaciju.

Član 43

Ako zahtev za tehnički nadzor ne sadrži podatke i dokumentaciju iz člana 42 ove uredbe, akreditovano telo za tehnički nadzor odrediće podnosiocu rok, saglasno svom opštem aktu, za njegovu dopunu.

Član 44

Po prijemu zahteva za tehnički nadzor akreditovano telo za tehnički nadzor sprovodi postupak tehničkog nadzora utvrđen tehničkim ili drugim propisom za odnosnu vrstu specifične opreme.

Član 45

U vršenju tehničkog nadzora akreditovano telo za tehnički nadzor ima pravo i dužnost:

1) da zahteva izmene i dopune u tehničkoj dokumentaciji radi usaglašavanja te dokumentacije sa propisima donesenim na osnovu Zakona o standardizaciji u pogledu tehničke i konstrukcione sigurnosti i obezbeđenja kvaliteta;

2) da vrši redovni, kontrolni i vanredni pregled;

3) da proizvođača, izvođača radova, vršioca usluga i korisnika specifične opreme upozorava na nedostatke koje zapazi pri vršenju tehničkog nadzora i izdaje stručna uputstva za otklanjanje tih nedostataka, polazeći od zahteva tehničke i konstrukcione sigurnosti i obezbeđenja kvaliteta;

4) da prema konkretnim uslovima korišćenja specifične opreme u određenom objektu odnosno prostoru izdaje stručna uputstva za režim upotrebe, način održavanja i vršenja tehničke kontrole te opreme.

Član 46

Po završenom tehničkom nadzoru sačinjava se zapisnik koji akreditovano telo za tehnički nadzor dostavlja podnosiocu zahteva.

Zapisnik o tehničkom nadzoru sadrži: firmu i sedište akreditovanog tela koje je izvršilo tehnički nadzor, vrstu tehničkog nadzora koji je izvršen, vrstu specifične opreme nad kojom je izvršen tehnički nadzor, vreme i mesto gde je vršen tehnički nadzor, firmu odnosno naziv ili ime podnosioca zahteva iz člana 41 ove uredbe, mere koje su preduzete u vršenju tehničkog nadzora, potpis lica koje je u ime akreditovanog tela za tehnički nadzor izvršilo tehnički nadzor.

Član 47

Akreditovano telo za tehnički nadzor izdaće potvrdu o ispunjenju propisanih uslova kad po izvršenom nadzoru utvrdi da su ispunjeni uslovi utvrđeni tehničkim propisom za radnje u vezi sa specifičnom opremom nad kojima je izvršen tehnički nadzor.

Potvrda o ispunjenju uslova iz stava 1 sadrži naročito: firmu i sedište akreditovanog tela za tehnički nadzor koje izdaje potvrdu, vrstu izvršenog tehničkog nadzora, vrstu specifične opreme nad kojom je izvršen tehnički nadzor, ocenu da su ispunjeni uslovi utvrđeni tehničkim propisom za radnje u vezi sa odnosnom specifičnom opremom nad kojima je izvršen tehnički nadzor, firmu, odnosno naziv i sedište ili ime podnosioca zahteva za tehnički nadzor, vreme i mesto izdavanja potvrde i potpis ovlašćenog lica.

Član 48

Imalac potvrde o ispunjenju propisanih uslova iz člana 47 ove uredbe dužan je da omogući vršenje kontrole akreditovanom telu za tehnički nadzor koje je izdalo potvrdu da li se pri upotrebi specifične opreme ispunjavaju uslovi utvrđeni tehničkim propisom.

Kontrola iz stava 1 ovog člana vrši se redovnim, kontrolnim i vanrednim pregledom.

Redovnim pregledom se utvrđuje da li stanje specifične opreme odgovara uslovima utvrđenim tehničkim propisom za odnosnu vrstu specifične opreme sa gledišta tehničke i konstrukcione sigurnosti i obezbeđenja kvaliteta.

Kontrolnim pregledom se proverava pravilno održavanje specifične opreme u ispravnom stanju za bezbedan rad u redovnim i vanrednim uslovima njenog korišćenja.

Vanrednim pregledom se proverava stanje specifične opreme posle havarije ili oštećenja na instalaciji ili postrojenju u koje je ugrađena specifična oprema.

Član 49

Redovni pregled iz člana 48 stav 3 ove uredbe vrši se jednom godišnje ako tehničkim propisom za određenu vrstu specifične opreme nije određen drugi rok.

Kontrolni pregled iz člana 48 stav 4 ove uredbe vrši se svakih šest meseci, ako tehničkim propisom za određenu vrstu specifične opreme nije određen drugi rok.

Vanredni pregled iz člana 48 stav 5 ove uredbe vrši se odmah po havariji ili oštećenju instalacija ili postrojenja u koje je ugrađena specifična oprema.

Član 50

Ako akreditovano telo za tehnički nadzor u vršenju tehničkog nadzora odnosno u vršenju kontrole iz člana 48 ove uredbe utvrdi da nisu ispunjeni neki od propisanih uslova, ili utvrdi određene nepravilnosti u proizvodnji odnosno izvođenju radova na specifičnoj opremi, materijalu, delovima ili sklopovima za njenu izradu, ili utvrdi druge nedostatke, odrediće saglasno svom opštem aktu mere za njihovo otklanjanje i rok za njihovo sprovođenje.

Ako podnosilac zahteva za tehnički nadzor u određenom roku ne sprovede određene mere za otklanjanje nedostataka iz stava 1 ovog člana, akreditovano telo za tehnički nadzor doneće rešenje o odbijanju izdavanja potvrde, odnosno o njenom oduzimanju.

Akreditovano telo za tehnički nadzor dostavlja rešenje iz stava 2 ovog člana podnosiocu zahteva za tehnički nadzor i nadležnom saveznom inspektoru.

Protiv rešenja iz stava 2 ovog člana može se izjaviti žalba JUAT-u.

Član 51

Akreditovano telo za tehnički nadzor vodi evidenciju o izvršenom tehničkom nadzoru koja sadrži: naziv specifične opreme nad kojom se vrši tehnički nadzor, firmu odnosno naziv i sedište podnosioca zahteva iz člana 41 ove uredbe, vrstu obavljenog tehničkog nadzora, broj potvrde o ispunjenju propisanih uslova iz člana 47 ove uredbe, odnosno broj rešenja o odbijanju izdavanja navedene potvrde odnosno o njenom oduzimanju, mere koje su preduzete u tehničkom nadzoru, obim i vreme u kojima je izvršen tehnički nadzor.

IV PRIMENA ODREDABA UREDBE

Član 52

Odredbe ove uredbe koje se odnose na način utvrđivanja usaglašenosti i način vršenja tehničkog nadzora primenjuju se i na utvrđivanje usaglašenosti i vršenje tehničkog nadzora u oblasti odbrane.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, organizaciju i način vršenja poslova u vezi sa utvrđivanjem usaglašenosti procesa i proizvoda u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme i vršenjem tehničkog nadzora nad izgradnjom, rekonstrukcijom i korišćenjem specifične opreme u objektima Saveznog ministarstva za odbranu i Vojske Jugoslavije propisaće savezni ministar za odbranu.

V KAZNENE ODREDBE

Član 53

Novčanom kaznom od 45.000 do 450.000 dinara kazniće se za privredni prestup preduzeće ili drugo pravno lice:

1) ako stavi u promet proizvod odnosno izvrši uslugu za koje proverom nije potvrđeno da odgovaraju određenom tehničkom propisu na način utvrđen ovom uredbom odnosno tehničkim propisima (član 3);

2) ako ne podnese zahtev za tehnički nadzor proizvodnje specifične opreme, izvođenja radova odnosno pružanja usluga u vezi sa specifičnom opremom ili uvoza specifične opreme za koju je tehničkim propisom određen tehnički nadzor pre započinjanja radova, izvođenja radova odnosno pružanja usluga ili uvoza (član 41 stav 1).

Za radnje iz stava 1 ovog člana kazniće se za privredni prestup novčanom kaznom od 3.000 do 30.000 dinara i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu.

Član 54

Novčanom kaznom od 15.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice:

1) ako upotrebljava znak usaglašenosti dok je privremeno oduzet sertifikat ili ako za to vreme stavlja u promet proizvode obeležene znakom usaglašenosti (član 39 st. 2 i 3);

2) ako u određenom roku ne dopuni zahtev za tehnički nadzor (član 43).

Za radnje iz stava 1 ovog člana kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 3.000 do 9.000 dinara i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu.

Član 55

Novčanom kaznom od 300 do 9.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ili drugo fizičko lice ako počini neku od radnji iz čl. 53 i 54 ove uredbe.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 56

Atest o saobraznosti proizvoda odnosno potvrda o priznavanju sistema kvaliteta, izdati na osnovu Zakona o standardizaciji ("Službeni list SFRJ", br. 37/88 i 23/91 i "Službeni list SRJ", br. 24/94), mogu se koristiti kao sertifikat o usaglašenosti proizvoda odnosno sistema kvaliteta do isteka roka važenja atesta o saobraznosti odnosno potvrde o priznavanju sistema kvaliteta.

Atest o saobraznosti odnosno potvrda o priznavanju sistema kvaliteta iz stava 1 ovog člana mogu se koristiti kao sertifikat o usaglašenosti proizvoda odnosno sistema kvaliteta i po isteku roka važnosti, ako je u roku važenja označenom na njima pokrenut postupak za izdavanje sertifikata o usaglašenosti proizvoda, odnosno sistema kvaliteta, ali najduže do okončanja postupka sertifikacije.

Član 57

Nadzor nad izdatim atestom o saobraznosti odnosno potvrdom o priznatom sistemu kvaliteta iz člana 56 ove uredbe vršiće do 28. septembra 1998. godine, saglasno članu 52 stav 1 Zakona o standardizaciji ("Službeni list SRJ", br. 30/96), Savezni zavod za standardizaciju ili organizacija koju je ovlastio.

Član 58

Poslove utvrđivanja usaglašenosti i tehničkog nadzora predviđene ovom uredbom obavljaće Savezni zavod za standardizaciju dok JUAT ne akredituje preduzeća ili druga pravna lica za obavljanje tih poslova.

Poslove iz stava 1 ovog člana koji se odnose na opremu pod pritiskom vršiće nadležni organ za poslove inspekcijskog nadzora dok JUAT ne akredituje preduzeća i druga pravna lica za obavljanje navedenih poslova.

Oprema pod pritiskom, u smislu odredbe stava 2 ovog člana, je oprema kod koje je najveći radni pritisak veći od 1 bar, a proizvod radnog pritiska i radne zapremine veći od 0,3 bar L.

Član 59

Postupci započeti po zahtevima za izdavanje atesta o saobraznosti proizvoda odnosno zahtevima za priznavanje sistema kvaliteta koji ne budu okončani do 28. septembra 1998. godine nastaviće se po odredbama ove uredbe kao postupci po zahtevima za sertifikaciju proizvoda odnosno sistema kvaliteta.

Ako Savezni zavod za standardizaciju odnosno ovlašćena organizacija koji su započeli postupak iz stava 1 ovog člana, ne budu akreditovani za obavljanje odgovarajućih poslova sertifikacije, obavestiće podnosioca zahteva iz stava 1 ovog člana da u roku od petnaest dana od dana prijema obaveštenja odredi sertifikaciono telo kojem će ustupiti predmet započet po njegovom zahtevu.

Ako podnosilac zahteva u roku iz stava 2 ovog člana odredi sertifikaciono telo, Savezni zavod za standardizaciju odnosno ovlašćena organizacija ustupiće predmet sa prikupljenom dokumentacijom i rezultatima izvršenih radnji do dana ustupanja sertifikacionom telu koje podnosilac zahteva odredi.

Ako podnosilac zahteva u roku iz stava 2 ovog člana ne odredi sertifikaciono telo, Savezni zavod za standardizaciju odnosno ovlašćena organizacija vratiće mu zahtev sa prikupljenom dokumentacijom.

Član 60

Znak usaglašenosti koji se upotrebljava na osnovu potvrde, izdate na osnovu atesta iz člana 56 ove uredbe može se upotrebljavati do isteka važnosti tog atesta, odnosno do izdavanja sertifikata o usaglašenosti od sertifikacionog tela akreditovanog od strane JUAT-a.

Član 61

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".