ZAKON
O ZADUŽENJU SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE KOD EVROPSKE ZAJEDNICE (55 MILIONA EVRA) RADI PODRŠKE PLATNOM BILANSU I JAČANJU DEVIZNIH REZERVI ZEMLJE

("Sl. list SRJ", br. 5/2003)

Član 1

Savezna Republika Jugoslavija zadužiće se kod Evropske zajednice u iznosu od 55 miliona evra, radi obezbeđenja finansijske podrške programu ekonomske stabilizacije i reformi, odnosno podrške platnom bilansu i jačanju deviznih rezervi zemlje.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršava se zaključenjem Sporazuma o zajmu između Evropske zajednice, kao zajmodavca, koju zastupa Evropska komisija, Savezne Republike Jugoslavije, kao zajmoprimca, koju zastupa Savezna vlada Savezne Republike Jugoslavije, i Narodne banke Jugoslavije, kao agenta zajmoprimca (u daljem tekstu: Sporazum).

Član 3

Radi korišćenja sredstava iz ovog zakona, Savezna Republika Jugoslavija otvara poseban depozitni račun kod Narodne banke Jugoslavije u evrima, sa isključivom namenom korišćenja sredstava za potrebe korisnika zajma Republike Srbije i Republike Crne Gore.

Član 4

Evropska zajednica uplaćuje sredstva zajma iz člana 1 ovog zakona Saveznoj Republici Jugoslaviji na račun iz člana 3 ovog zakona.

Član 5

Radi izmirivanja obaveza iz ovog zakona, Republika Srbija i Republika Crna Gora, u skladu sa odredbama Sporazuma iz člana 2 ovog zakona, dužne su da obezbeđuju sredstva za urednu otplatu obaveza.

Republika Srbija i Republika Crna Gora daće Saveznoj Republici Jugoslaviji kontragarancije za obezbeđenje urednog izvršavanja obaveza iz stava 1 ovog člana, srazmerno njihovim pripadajućim obavezama, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Kontragarancijama, Republika Srbija i Republika Crna Gora se obavezuju da u svakoj godini obezbede sredstva u svojim budžetima za izmirenje svog dela obaveza, koje dospevaju u toj godini.

Sredstva iz stava 1 ovog člana Republika Srbija i Republika Crna Gora prenose na poseban račun Savezne Republike Jugoslavije kod Narodne banke Jugoslavije, sa isključivom namenom otplate obaveza iz Sporazuma iz člana 2 ovog zakona.

Sredstva iz stava 3 ovog člana ne čine deo saveznog budžeta.

Član 6

Savezna Republika Jugoslavija izmiruje dospele obaveze prema Evropskoj zajednici u evrima, sredstvima sa računa iz člana 5 stav 4 ovog zakona.

Nadležno savezno, odnosno republičko ministarstvo daje nalog za otplatu dospelih obaveza po osnovu Sporazuma iz člana 2 ovog zakona Narodnoj banci Jugoslavije, koja će izvršiti transfer uplaćenih sredstava sa računa iz člana 5 stav 4 ovog zakona.

Član 7

Narodna banka Jugoslavije naplaćuje od Republike Srbije i Republike Crne Gore troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Evropskoj zajednici, kao i proviziju za usluge koje pruža u smislu ovog zakona.

Član 8

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".