UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE TAČKE 13 ST. 2 I 3 ODLUKE O OBLIKU, SADRŽINI I NAČINU KORIŠĆENJA JEDINSTVENIH INSTRUMENATA PLATNOG PROMETA

("Sl. list SRJ", br. 7/2003)

1. Ovim uputstvom uređuje se sprovođenje tačke 13 st. 2 i 3 Odluke o obliku, sadržini i načinu korišćenja jedinstvenih instrumenata platnog prometa ("Službeni list SRJ", br. 29/2002 i 72/2002).

2. Akceptni nalozi izdati do 31. decembra 2002. godine a čiji je rok dospeća do 30. juna 2003. godine - služiće kao osnov za ispostavljanje naloga za naplatu u periodu od 1. januara do 30. juna 2003. godine.

3. Imaoci akceptnih naloga (u daljem tekstu: poverioci), akceptne naloge dostavljaju banci kod koje pravno lice - dužnik (u daljem tekstu: dužnik) ima otvoren račun.

Pre dostavljanja akceptnih naloga u smislu stava 1 ove tačke, poverioci te naloge dostavljaju filijalama i ekspoziturama Narodne banke Jugoslavije - odsecima za prinudnu naplatu (u daljem tekstu: odsek za prinudnu naplatu), i to prema organizacionim delovima Narodne banke Jugoslavije - Zavoda za obračun i plaćanja koji su vodili žiro-račune dužnika do 31. decembra 2002. godine.

Spisak filijala i ekspozitura Narodne banke Jugoslavije odštampan je kao Prilog 1 uz ovo uputstvo i njegov je sastavni deo.

Odsek za prinudnu naplatu proverava da li pečat i potpis ovlašćenog lica na akceptnom nalogu odgovaraju pečatu i potpisu tog lica na kartonu deponovanih potpisa.

Ako se utvrdi istovetnost pečata i potpisa iz stava 4 ove tačke, ovlašćeni radnik odseka za prinudnu naplatu na poleđini akceptnog naloga stavlja oznaku "Potvrđena verodostojnost pečata i potpisa na akceptnom nalogu" i overava je pečatom i potpisom; ako se ta istovetnost ne utvrdi - na poleđini akceptnog naloga stavlja se oznaka "Nije utvrđena verodostojnost pečata i potpisa" i overava pečatom i potpisom ovlašćenog radnika.

Na akceptnim nalozima za koje je potvrđena verodostojnost iz stava 5 ove tačke, ovlašćeni radnik odseka za prinudnu naplatu utvrđuje i na poleđini tih naloga upisuje nove brojeve računa dužnika i poverioca, kao i nazive banaka kod kojih se ti računi vode.

Odsek za prinudnu naplatu vodi evidenciju o primljenim akceptnim nalozima iz ove tačke.

4. Akceptne naloge iz tačke 3 ovog uputstva poverioci dostavljaju najkasnije deset dana pre roka dospeća tih naloga, s tim da odsek za prinudnu naplatu ove akceptne naloge dostavlja poveriocu najkasnije pet dana pre tog roka.

5. Poverioci akceptnih naloga za koje je utvrđena verodostojnost, te akceptne naloge i naloge za naplatu dostavljaju banci kod koje dužnik ima otvoren račun - najkasnije na dan dospeća akceptnih naloga. Poverioci u nalogu za naplatu upisuju novu šifru plaćanja, a u element "svrha plaćanja" upisuju da je reč o naplati po osnovu akceptnih naloga, kao i potrebne podatke na osnovu kojih banka dužnika, odnosno dužnik mogu proveriti osnov ispostavljanja naloga za naplatu. U element "poziv na broj (zaduženje)" upisuje se broj akceptnog naloga.

6. Ako na računu dužnika ima dovoljno sredstava, banka dužnika, na osnovu primljenih akceptnih naloga i naloga za naplatu iz tačke 5 ovog uputstva, na dan dospeća akceptnih naloga prenosi sredstva sa računa dužnika na račun poverioca.

Ako na računu dužnika nema sredstava ili ih nema dovoljno, banka dužnika odmah dostavlja odseku za prinudnu naplatu podatke iz ispostavljenog naloga za naplatu i akceptni nalog - radi sprovođenja postupka prinudne naplate u skladu sa propisima kojima je regulisan način prinudne naplate s računa klijenta.

7. Ako odsek za prinudnu naplatu novi broj računa dužnika po akceptnom nalogu ne može da utvrdi na način iz tačke 3 ovog uputstva zbog toga što dužnik od 1. januara 2003. godine nije otvorio novi račun, a sredstva sa starog računa preneta su banci depozitaru (sa blokadom ili bez blokade) - odsek za prinudnu naplatu zadržava taj akceptni nalog radi postupanja u skladu sa propisima kojima je regulisan način prinudne naplate s računa klijenta i o tome obaveštava poverioca.

8. Ako odsek za prinudnu naplatu utvrdi da je račun dužnika iz akceptnog naloga iz tačke 3 ovog uputstva ugašen zbog nastalih statusnih promena, zbog stečaja ili likvidacije, odnosno na osnovu zakona ili drugog propisa - o tome obaveštava poverioca kako bi on preduzeo odgovarajuće radnje za naplatu svog potraživanja i vraća mu akceptne naloge.

9. Izdavaoci akceptnih naloga dužni su da do 30. juna 2003. godine, akceptne naloge koje su kao instrumente naplate izdali svojim poveriocima sa valutom dospeća posle tog datuma - zamene ovlašćenjem iz Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002 i 5/2003) na osnovu koga poverilac može izdati nalog za naplatu, koji će na dan dospeća akceptnog naloga podneti na izvršenje banci kod koje ima otvoren račun, ili da ih zamene drugim vidom obezbeđenja.

Ovlašćenje iz stava 1 ove tačke treba da sadrži podatke iz akceptnog naloga (datum izdavanja i rok dospeća akceptnog naloga, broj akceptnog naloga, naziv i broj računa dužnika, odnosno poverioca iz akceptnog naloga, iznos na koji akceptni nalog glasi) i novi broj računa dužnika po akceptnom nalogu.

Ovlašćenje iz stava 1 ove tačke sastoji se iz dva primerka. Prvi primerak dužnik daje poveriocu i preuzima akceptni nalog od njega, a drugi daje banci kod koje ima otvoren novi račun a koji je naveden u ovlašćenju.

10. Na osnovu ovlašćenja iz tačke 9 ovog uputstva, poverilac ispostavlja nalog za naplatu i u element "svrha plaćanja" upisuje osnov naplate - "naplata po ovlašćenju", a u element "poziv na broj (zaduženje)" - broj ovlašćenja. Nalog za naplatu poverilac podnosi na izvršenje banci kod koje ima otvoren račun na dan dospeća a koji je naveden u ovlašćenju dobijenom od dužnika.

11. Imaoci - poverioci bariranih čekova i menica izdatih do 31. decembra 2002. godine, sa tim čekovima i menicama postupaju na način predviđen tač. od 3 do 9 ovog uputstva.

12. Akceptni nalozi, barirani čekovi i menice koje su banke primile do datuma primene ovog uputstva, a za koje nije pokrenut postupak naplate - mogu se, na zahtev poverioca, izvršiti u skladu sa tim uputstvom, pod uslovom da je do roka njihovog dospeća preostalo najmanje deset dana.

13. Danom početka primene ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo za sprovođenje tačke 13 st. 2 i 3 Odluke o obliku, sadržini i načinu korišćenja jedinstvenih instrumenata platnog prometa ("Službeni list SRJ", broj 34/2002).

14. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od 7. februara 2003. godine.

 

Prilog 1

SPISAK FILIJALA I EKSPOZITURA NARODNE BANKE JUGOSLAVIJE U KOJIMA POSTOJE ODSECI ZA PRINUDNU NAPLATU

Red. br.

Naziv

Adresa

Opštine koje obuhvata

1

Stari grad

Beograd, Knez Mihailova 36

Stari grad i Savski venac

2

Palilula

Beograd, 27. marta 28-32

Palilula, Zvezdara i Grocka

3

Voždovac

Beograd, Ustanička 130

Voždovac, Mladenovac, Sopot, Čukarica, Obrenovac, Lazarevac i Barajevo

4

Novi Beograd

Beograd, Tošin bunar 159

Novi Beograd, Zemun, Stara Pazova i Inđija

5

Pančevo

Pančevo, Masarikova 2

Pančevo, Alibunar, Kovin, Vršac, Bela Crkva i Plandište

6

Šabac

Šabac, Karađorđeva 2

Šabac, Bogatić, Koceljeva i Vladimirci

7

Požarevac

Požarevac, Stari korzo 49

Požarevac, Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište, Žagubica, Kučevo, Golubac, Žabari, Smederevo, Smederevska Palanka i Velika Plana

8

Novi Sad

Novi Sad, Modene 7

Novi Sad, Bački Petrovac, Temerin, Beočin, Titel, Vrbas, Kula, Srbobran, Bačka Palanka i Bač

9

Subotica

Subotica, Borisa Kidriča 5

Subotica, Kanjiža, Bačka Topola, Novi Kneževac, Senta, Ada, Čoka i Mali Iđoš

10

Sombor

Sombor, Staparski put 2

Sombor, Apatin i Odžaci

11

Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica, Kralja Petra 44

Sremska Mitrovica, Ruma, Šid, Pećinci i Irig

12

Zrenjanin

Zrenjanin, Trg Republike 4

Zrenjanin, Novi Bečej, Sečanj, Nova Crnja, Žitište, Bečej, Žabalj i Kikinda

13

Niš*

Niš, Milojka Lešjanina 19

Niš, Aleksinac, Svrljig, Bela Palanka, Ražanj i Sokobanja

14

Zaječar

Zaječar, Moše Pijade 4

Zaječar, Negotin, Knjaževac, Kladovo, Majdanpek, Boljevac i Bor

15

Vranje

Vranje, Stevana Prvovenčanog 9

Vranje, Bujanovca, Preševo, Vladičin Han, Surdulica, Trgovište, Bosilegrad, Štrpce, Ranilug i Gračanica

16

Prokuplje

Prokuplje, 21. srpske divizije 6

Prokuplje, Kuršumlija, Blace, Merošina i Žitorađa

17

Pirot

Pirot, Srpskih vladara 87

Pirot, Babušnica i Dimitrovgrad

18

Leskovac

Leskovac, Moše Pijade 4

Leskovac, Lebane, Bojnik, Vlasotince i Medveđa

19

Kragujevac*

Kragujevac, Branka Radičevića 16a

Kragujevac, Rača, Batočina, Topola, Knić, Lapovo i Aranđelovac

20

Jagodina

Jagodina, Skver Narodne omladine 3

Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Despotovac, Svilajnac i Rekovac

21

Kruševac

Kruševac, Trg mladih 1

Kruševac, Aleksandrovac, Brus, Varvarin i Ćićevac

22

Kraljevo

Kraljevo, Cara Dušana 41

Kraljevo, Trstenik, Vrnjačka Banja i Ušće

23

Novi Pazar

Novi Pazar, Bulevar Avnoja bb

Novi Pazar, Raška, Sjenica i Tutin

24

Kosovska Mitrovica

Leposavić, 24. Novembra bb

Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić

25

Užice*

Užice, Trg partizana 8

Užice, Bajina Bašta, Ivanjica, Požega, Arilje, Čajetina i Kosjerić

26

Valjevo

Valjevo, Vuka Karadžića 2

Valjevo, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina i Ub

27

Prijepolje

Prijepolje, Sandžačkih brigada 37

Prijepolje, Nova Varoš i Priboj

28

Loznica

Loznica, Trg Jovana Cvijića 11

Loznica, Krupanj, Mali Zvornik i Ljubovija

29

Čačak

Čačak, Gradsko šetalište 22

Čačak, Gornji Milanovac, Guča i Lučani

* Filijale Narodne banke Jugoslavije.