PRAVILNIK
O METROLOŠKIM USLOVIMA ZA DOZIMETRE SA JONIZACIONIM KOMORAMA U RADIOTERAPIJI

("Sl. list SRJ", br. 6/2003)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje moraju da ispunjavaju dozimetri sa jonizacionim komorama u radioterapiji (u daljem tekstu: dozimetri).

Metrološki uslovi iz stava 1 ovog člana označavaju se oznakom MUS 85.

Član 2

Odredbe ovog pravilnika odnose se na dozimetre koji se koriste za merenje apsorbovane doze i jačine apsorbovane doze radioterapijskih snopova sledećih kvaliteta zračenja:

1) gama zračenje 60Co srednje energije 1,25 MeV;

2) visokoenergetsko fotonsko zračenje generisano elektronima na meti akceleratora u energetskom opsegu od 1 MeV do 50 MeV;

3) visokoenergetsko elektronsko zračenje u energetskom opsegu od 3 MeV do 50 MeV;

4) niskoenergetsko rendgensko X - zračenje generisano potencijalom do 100 kV (I HVL 3 mm Al);

5) srednjeenergetsko rendgensko X - zračenje generisano potencijalom do 80 kV (I HVL 2 mm Al) do 300 kV (I HVL 4 mm Cu);

6) protonsko zračenje u energetskom opsegu od 50 MeV do 250 MeV.

Član 3

Granice dozvoljene relativne greške merila su ±3,5%.

Član 4

Referentni uslovi pri kojima je određen koeficijent etaloniranja jonizacione komore su:

1) temperatura ambijenta: 20oC;

2) relativna vlažnost: od 20% do 80%;

3) atmosferski pritisak: 1013 mbar.

Član 5

Sastavni delovi dozimetra su:

1) jonizaciona komora;

2) elektrometar sa izvorom napona polarizacije jonizacione komore;

3) merni fantom.

Član 6

Jonizaciona komora je komora sa šupljinom koja može biti cilindrična i planparalelna u zavisnosti od vrste i energije zračenja.

Član 7

Cilindrične jonizacione komore koriste se za: srednjeenergetsko X-zračenje preko 80 kV, gama zračenje, visokoenergetsko fotonsko zračenje, elektronsko zračenje preko 10 MeV i protonsko zračenje.

Osetljiva zapremina cilindričnih komora ne treba da prelazi 1 cm3.

Materijal zida cilindrične komore mora da bude neki od vazduhuekvivalentnih ili tkivuekvivalentnih materijala kao što su: grafit, C-552, A-150, PMMA, delrin, najlon, polistiren.

Član 8

Planparalelne jonizacione komore koriste se za elektronsko zračenje ispod 10 MeV i niskoenergetsko X-zračenje.

Pod planparalelnih jonizacionih komora namenjenih niskoenergetskom X-zračenju osetljiva zapremina treba da bude u opsegu od 0,02 cm3 do 0,3 cm3, materijal prozora treba da bude polietilen, a debljina prozora ne sme da prelazi 0,02 mm.

Kod planparalelnih jonizacionih komora namenjenih elektronskom zračenju rastojanje elektroda treba da bude od 1 mm do 3 mm, materijal prozora treba da bude grafit, PMMA, C-552, polistiren, polietilen i njihove smeše, a debljina prozora ne sme da prelazi 5 mm.

Član 9

Elektrometar omogućava očitavanje ukupne količine naelektrisanja nastalog u efektivnoj zapremini komore i obezbeđuje napon polarizacije jonizacione komore.

Član 10

Materijal od koga je načinjen fantom mora biti tkivuekvivalentan i može biti voda, PMMA, plastična voda, čvrsta voda, virtuelna voda, polistiren i A-150.

Dimenzija mernog fantoma treba da zadovolji uslov dovoljno velike zapremine koja obezbeđuje uslove za prostiranje i rasejanje snopa, analogno uslovima ozračivanja bolesnika.

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o metrološkim uslovima za radne etalone jedinice ekspozicione doze jonizujućeg zračenja u radioterapiji ("Službeni list SFRJ", br. 22/91) i Pravilnik o metrološkim uslovima za dozimetre sa planparalenom jonizacionom komorom - radne etalone ("Službeni list SRJ", br. 28/95).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".