PRAVILNIK
O NAČINU POSTUPANJA BANAKA U POSTUPKU KORIŠĆENJA OBVEZNICA REPUBLIKE SRBIJE PO OSNOVU DEVIZNE ŠTEDNJE GRAĐANA PRE ROKA DOSPEĆA RADI PLAĆANJA ODREĐENIH TROŠKOVA

("Sl. glasnik RS", br. 60/2002, 83/2002 i 6/2003)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način postupanja banke kod koje inicijalni vlasnik obveznica iz tačke 2 Odluke o korišćenju obveznica Republike Srbije po osnovu devizne štednje građana pre roka dospeća radi plaćanja određenih troškova - "Službeni glasnik RS", br. 50/2002 i 56/2002 - (u daljem tekstu: Odluka) ima otvoren račun hartija od vrednosti kao podračun računa hartija od vrednosti banke (u daljem tekstu: banka) koji se vodi kod Narodne banke Jugoslavije - Zavoda za obračun i plaćanja - Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar) u postupku korišćenja obveznica Republike Srbije po osnovu devizne štednje građana pre roka dospeća radi plaćanja određenih troškova.

Član 2

Inicijalni vlasnik obveznica banci podnosi zahtev sa propisanom dokumentacijom, radi plaćanja troškova iz člana 3 stav 1 Odluke.

Član 3

Banka vrši kontrolu da li je podnosilac zahteva inicijalni vlasnik obveznica, proverava stanje na njegovom računu hartija od vrednosti i vrši kontrolu podnete dokumentacije, u skladu sa Odlukom.

Član 4

Po izvršenoj kontroli, a radi isplate po zahtevima koji ispunjavaju uslove utvrđene Odlukom, banka dostavlja Narodnoj banci Jugoslavije - Sektoru za poslove monetarnog sistema i politike, Odeljenju za praćenje devizne štednje, Beograd (u daljem tekstu: Odeljenje) zahteve za prenos dinarskih ili deviznih sredstava za isplatu obveznica pre roka dospeća inicijalnim vlasnicima, na Obrascu broj 1. - Zahtev za prenos dinarskih sredstava za isplatu obveznica Republike Srbije pre roka dospeća i na Obrascu broj 2. - Zahtev za prenos deviznih sredstava za isplatu obveznica Republike Srbije pre roka dospeća, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 5

Uz zahteve iz člana 4 ovog pravilnika, banka Odeljenju dostavlja potpisanu izjavu ovlašćenih lica da zahtev i dokumentacija inicijalnog vlasnika u potpunosti ispunjavaju uslove iz Odluke, na Obrascu I - Izjava, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Banka vrši isplatu obveznica pre roka dospeća po diskontnoj vrednosti obveznica, koja se utvrđuje u skladu sa Metodologijom za utvrđivanje diskontne vrednosti obveznica radi isplate obveznica pre roka dospeća u evrima, na Obrascu broj 3 i Metodologijom za utvrđivanje diskontne vrednosti obveznica radi isplate obveznica pre roka dospeća u dinarima, na Obrascu broj 4, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 7

Podatke o izvršenim isplatama obveznica banka elektronski prenosi Centralnom registru, prema specifikaciji za razmenu podataka.

Član 8

Zahtev za prenos dinarskih sredstava iz člana 4 ovog pravilnika, banka numeriše hronološkim redom od broja 1 sa slovnom oznakom D (1D, 2D, 3D...), do kraja isplatnog perioda.

Član 9

Na osnovu primljenih zahteva, Narodna banka Jugoslavije prenosi dinarska sredstva za isplatu obveznica na poseban račun banke - Račun za isplatu obveznica po osnovu devizne štednje, koji se vodi kod Narodne banke Jugoslavije.

Član 10

Banka vrši isplatu obveznica u dinare primenom kupovnog kursa za devize na osnovu kursne liste Narodne banke Jugoslavije za devize koja važi u momentu isplate.

Član 11

Novi zahtev za prenos dinarskih sredstava banka dostavlja Narodnoj banci Jugoslavije nakon pravdanja sredstava prenetih po prethodnom zahtevu.

Član 12

Zahtev za prenos deviznih sredstava banka numeriše hronološkim redom od broja 1 sa slovnom oznakom E (1E, 2E, 3E...), do kraja isplatnog perioda.

Devizna sredstva Narodna banka Jugoslavije prenosi banci u efektivnom stranom novcu ili na devizni račun banke u inostranstvu, o čemu se banka izjašnjava u svom zahtevu.

Član 13

Efektivni strani novac banka preuzima u Narodnoj banci Jugoslavije - Sektoru za devizne poslove i odnose sa inostranstvom, Odeljenje za valutne poslove i čekove, Beograd, na način propisan Instrukcijama Narodne banke Jugoslavije (G. br. 4068 od 23. avgusta 2002. godine).

Član 14

Novi zahtev za prenos deviznih sredstava banka dostavlja Narodnoj banci Jugoslavije nakon pravdanja sredstava prenetih po prethodnom zahtevu.

Član 15

Ako banka ne isplati ukupan iznos dinara, odnosno evra po prethodnom zahtevu, dužna je da u novom zahtevu za prenos sredstava navede imena inicijalnih vlasnika obveznica kojima nije izvršena isplata (ako je vlasnik odustao od isplate ili banka nije u mogućnosti da stupi u kontakt s njim i sl.).

Banka u novom zahtevu navodi iznos sredstava potreban za isplate po tom zahtevu, sa naznakom da se taj iznos umanji za neisplaćena sredstva po prethodnom zahtevu.

Član 16

Radi pravdanja dinarskih, odnosno deviznih sredstava prenetih u smislu ovog pravilnika, banka dostavlja Odeljenju dnevne specifikacije o izvršenim isplatama obveznica na Obrascu broj 5. - Dnevna specifikacija o izvršenim isplatama obveznica Republike Srbije pre roka dospeća u dinarima i na Obrascu broj 6. - Dnevna specifikacija o izvršenim isplatama obveznica Republike Srbije pre roka dospeća u evrima, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Mesečni izveštaj o izvršenim isplatama obveznica banka dostavlja Odeljenju na Obrascu broj 7. - Mesečni izveštaj o izvršenim isplatama obveznica Republike Srbije pre roka dospeća, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac broj 1.

Zahtev za prenos dinarskih sredstava za isplatu obveznica Republike Srbije pre roka dospeća

 

___________________________________
       MATIČNI BROJ I NAZIV BANKE

ZAHTEV br. ____________ D

ZA PRENOS DINARSKIH SREDSTAVA ZA ISPLATU OBVEZNICA REPUBLIKE SRBIJE PRE ROKA DOSPEĆA

Redni broj

Ime i prezime inicijalnog vlasnika računa

Datum podnošenja zahteva

Osnov isplate iz tačke 3 Odluke

Iznos potrebnih sredstava za isplatu u dinarima

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO DINARA:

 

Molimo da izvršite prenos dinarskih sredstava za prevremenu isplatu obveznica.

Sredstva preneti na račun br.

______________

______________

 

 

(račun - 748 -)

(poziv na broj)

 

Napomena: Navedeni inicijalni vlasnici obveznica dostavili su  dokumentaciju propisanu Odlukom.

Datum: ____________

 

Pečat banke i potpisi ovlašćenih lica

 

Obrazac broj 2.

Zahtev za prenos deviznih sredstava za isplatu obveznica Republike Srbije pre roka dospeća

___________________________________
       MATIČNI BROJ I NAZIV BANKE

ZAHTEV br. ____________ E

ZA PRENOS DEVIZNIH SREDSTAVA ZA ISPLATU OBVEZNICA REPUBLIKE SRBIJE PRE ROKA DOSPEĆA

Redni broj

Ime i prezime inicijalnog vlasnika računa

Datum podnošenja zahteva

Osnov isplate iz tačke 3 Odluke

Iznos potrebnih sredstava za isplatu u evrima

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO EVRA:

 

Molimo da izvršite prenos deviznih sredstava za prevremenu isplatu obveznica.

Prenos po ovom zahtevu izvršiti:

1) preuzimanjem efektivnog stranog novca (iznos u evrima zaokružuje se na najmanji apoen papirne novčanice - 5 evra);

2) prenosom na devizni račun banke u inostranstvu - naziv banke i broj računa _______________________________.

(naznačiti način prenosa sredstava)

Napomena: Navedeni inicijalni vlasnici obveznica dostavili su  dokumentaciju propisanu Odlukom.

Datum: ____________

 

Pečat banke i potpisi ovlašćenih lica

 

Obrazac I

Izjava ovlašćenih lica da zahtev i dokumentacija inicijalnog vlasnika u potpunosti ispunjavaju uslove iz Odluke

___________________________________
       MATIČNI BROJ I NAZIV BANKE

IZJAVA

"Sa potpunom odgovornošću, uz obavezu naknade štete za nenamensko korišćenje sredstava, izjavljujemo da svi zahtevi i dokumentacija inicijalnih vlasnika obveznica za koje se podnosi zahtev br. ____ od _____ godine i to za prenos sredstava radi isplate obveznica pre roka dospeća od ______, u potpunosti ispunjavaju uslove iz Odluke o korišćenju obveznica Republike Srbije po osnovu devizne štednje građana pre roka dospeća radi plaćanja određenih troškova ("Službeni glasnik RS", br. 50/2002 i 56/2002)."

Datum: ________ godine

 

 

 

 

Pečat banke i potpisi ovlašćenih lica

 

METODOLOGIJA
ZA UTVRĐIVANJE DISKONTNE VREDNOSTI OBVEZNICA RADI ISPLATE PRE ROKA DOSPEĆA U EVRIMA

1.

Obveznice Republike Srbije serije A, po godinama.

2.

Iznos nominalne vrednosti obveznica Republike Srbije serije A, po godinama, u evrima.

3.

Rok dospeća obveznica serije A Republike Srbije.

4.

Diskontni koeficijent, koji se dobija primenom formule (1+2/100n), gde je n negativan broj dana od dana isplate do roka dospeća, podeljeno sa 365.

5.

Diskontna vrednost obveznica Republike Srbije serije A dobija se množenjem nominalne vrednosti obveznica Republike Srbije serije A iz kolone 2 s diskontnim koeficijentom iz kolone 4 (2x4).

6.

Iznos koji nedostaje do iznosa iz zahteva inicijalnog vlasnika obveznica, u slučaju da je on podneo zahtev na veći iznos od iznosa diskontne vrednosti obveznica na vlasničkom računu.

7.

Diskontna vrednost obveznica Republike Srbije serije A, za isplatu pre roka dospeća.

8.

Eskontni koeficijent, koji se dobija primenom formule 1/(1+2/100)m, gde je m pozitivan broj dana od dana isplate do roka dospeća, podeljeno sa 365.

9.

Nominalna vrednost obveznica Republike Srbije serije A za isplatu pre roka dospeća (u evrima, zaokružena na ceo broj), dobijena množenjem diskontne vrednosti iz kolone 7 eskontnim koeficijentom iz kolone 8 (7x8); za taj iznos umanjuje se stanje na vlasničkom računu.

10.

Nominalna vrednost preostalih obveznica Republike Srbije serije A na vlasničkom računu, nakon isplate obveznica pre roka dospeća, koja predstavlja razliku između kolone 2 i kolone 9.

 

Obrazac broj 3.

Metodologija za utvrđivanje diskontne vrednosti obveznica radi isplate pre roka dospeća u evrima

 

METODOLOGIJA
OBRAČUNA PREVREMENE ISPLATE OBVEZNICA REPUBLIKE SRBIJE

Iznos zahteva za isplatu preko roka dospeća  

 

  evra (EUR)


 

  Datum isplate


Obveznice serije A

Nominalna vrednost
obveznica

Rok dospeća obveznica

Diskontni koeficijenti

Diskontna vrednost
obveznica

Ostatak
za isplatu

Za isplatu (diskontna vrednost)

Eskontni koeficijenti

Za isplatu (nomin. vrednost)

Nominalna vrednost preostalih obveznica

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 2003

 

31.05.2003.

 

 

 

 

 

 

 

A 2004

 

31.05.2004.

 

 

 

 

 

 

 

A 2005

 

31.05.2005.

 

 

 

 

 

 

 

A 2006

 

31.05.2006.

 

 

 

 

 

 

 

A 2007

 

31.05.2007.

 

 

 

 

 

 

 

A 2008

 

31.05.2008.

 

 

 

 

 

 

 

A 2009

 

31.05.2009.

 

 

 

 

 

 

 

A 2010

 

31.05.2010.

 

 

 

 

 

 

 

A 2011

 

31.05.2011.

 

 

 

 

 

 

 

A 2012

 

31.05.2012.

 

 

 

 

 

 

 

A 2013

 

31.05.2013.

 

 

 

 

 

 

 

A 2014

 

31.05.2014.

 

 

 

 

 

 

 

A 2015

 

31.05.2015.

 

 

 

 

 

 

 

A 2016

 

31.05.2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Ukupno:


       

Iznos za prevremenu isplatu

 

 


Iznos koji nedostaje do iznosa isplate*

 

 

* Popunjava se ako je upisan iznos diskontnih obveznica manji od iznosa zahteva za isplatu pre roka dospeća.

 

METODOLOGIJA
ZA UTVRĐIVANJE DISKONTNE VREDNOSTI OBVEZNICA RADI ISPLATE PRE ROKA DOSPEĆA U DINARIMA

Pri isplati obveznica pre roka dospeća u dinarima, banka unosi dinarski iznos isplate pre roka dospeća, kao i kupovni kurs za devize iz kursne liste Narodne banke Jugoslavije za devize koja važi u momentu isplate, u naznačena polja u Metodologiji obračuna prevremene isplate obveznica Republike Srbije.

Dalji postupak u izradi ove metodologije identičan je Metodologiji za utvrđivanje diskontne vrednosti obveznica radi isplate pre roka dospeća u evrima.

 

Obrazac broj 4.

Metodologija za utvrđivanje diskontne vrednosti obveznica radi isplate pre roka dospeća u dinarima

 

METODOLOGIJA
OBRAČUNA PREVREMENE ISPLATE OBVEZNICA REPUBLIKE SRBIJE

Iznos zahteva za isplatu pre roka dospeća

 

  dinara

 

  evra (EUR)

Kupovni kurs u momentu isplate

Datum isplate

Obveznice serije A

Nominalna vrednost
obveznica

Rok dospeća obveznica

Diskontni koeficijenti

Diskontna vrednost
obveznica

Ostatak
za isplatu

Za isplatu (diskontna vrednost)

Eskontni koeficijenti

Za isplatu (nomin. vrednost)

Nominalna vrednost preostalih obveznica

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 2003

 

31.05.2003.

 

 

 

 

 

 

 

A 2004

 

31.05.2004.

 

 

 

 

 

 

 

A 2005

 

31.05.2005.

 

 

 

 

 

 

 

A 2006

 

31.05.2006.

 

 

 

 

 

 

 

A 2007

 

31.05.2007.

 

 

 

 

 

 

 

A 2008

 

31.05.2008.

 

 

 

 

 

 

 

A 2009

 

31.05.2009.

 

 

 

 

 

 

 

A 2010

 

31.05.2010.

 

 

 

 

 

 

 

A 2011

 

31.05.2011.

 

 

 

 

 

 

 

A 2012

 

31.05.2012.

 

 

 

 

 

 

 

A 2013

 

31.05.2013.

 

 

 

 

 

 

 

A 2014

 

31.05.2014.

 

 

 

 

 

 

 

A 2015

 

31.05.2015.

 

 

 

 

 

 

 

A 2016

 

31.05.2016.

 

 

 

 

 

 

 


       

Iznos za prevremenu isplatu

 

 


Iznos koji nedostaje do iznosa isplate*

 

 

* Popunjava se ako je upisan iznos diskontnih obveznica manji od iznosa zahteva za isplatu pre roka dospeća.

 

Obrazac broj 5.

Dnevna specifikacija o izvršenim isplatama obveznica Republike Srbije pre roka dospeća u dinarima

 

___________________________________
     MATIČNI BROJ I NAZIV BANKE

DNEVNA SPECIFIKACIJA
O IZVRŠENIM ISPLATAMA OBVEZNICA REPUBLIKE SRBIJE PRE ROKA DOSPEĆA
U DINARIMA NA DAN _____________________

IZNOS ISPLAĆENIH OBVEZNICA

DINARSKI IZNOS ISPLAĆENIH OBVEZNICA

KURS/BR. KURSNE LISTE NBJ

DISKONTNI IZNOS OBVEZNICA U EVRIMA ISPLAĆEN U DINARIMA

OZNAKA SERIJE

ROK DOSPEĆA

NOMINALNI IZNOS OBVEZNICA U EVRIMA

1

2

3

4

5

6(4/5)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 

 

 


Datum: ____________

 

Pečat banke i potpisi ovlašćenih lica

 

 

Obrazac broj 6.

Dnevna specifikacija o izvršenim isplatama obveznica Republike Srbije pre roka dospeća u evrima

 

___________________________________
     MATIČNI BROJ I NAZIV BANKE

DNEVNA SPECIFIKACIJA
O IZVRŠENIM ISPLATAMA OBVEZNICA REPUBLIKE SRBIJE PRE ROKA DOSPEĆA
U EVRIMA NA DAN ________________________

IZNOS ISPLAĆENIH OBVEZNICA

OZNAKA SERIJE

ROK DOSPEĆA

NOMINALNI IZNOS OBVEZNICA U EVRIMA

DISKONTNI IZNOS OBVEZNICA ISPLAĆEN U EVRIMA

1

2

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 


Datum: ____________

 

Pečat banke i potpisi ovlašćenih lica

 

Obrazac broj 7.

Mesečni izveštaj o izvršenim isplatama obveznica Republike Srbije pre roka dospeća

 

___________________________________
     MATIČNI BROJ I NAZIV BANKE

MESEČNI IZVEŠTAJ
ZA MESEC ____________
O IZVRŠENIM ISPLATAMA OBVEZNICA REPUBLIKE SRBIJE PRE ROKA DOSPEĆA

OZNAKA SERIJE

ROK DOSPEĆA OBVEZNICA

NOMINALNA VREDNOST UKUPNO ISPLAĆENIH OBVEZNICA U EVRIMA PRE ROKA DOSPEĆA IZ DNEVNIH SPECIFIKACIJA

DISKONTNI IZNOS OBVEZNICA U EVRIMA - ISPLAĆEN U EVRIMA IZ DNEVNIH SPECIFIKACIJA

DISKONTNI IZNOS OBVEZNICA U EVRIMA - ISPLAĆEN U DINARIMA IZ DNEVNIH SPECIFIKACIJA

DINARSKI IZNOS ISPLAĆENIH OBVEZNICA IZ DNEVNIH SPECIFIKACIJA

UKUPAN DISKONTNI IZNOS ISPLAĆENIH OBVEZNICA U EVRIMA

1

2

3

4

5

6

7(4+5)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 

 

 

 

 


Datum: ____________

 

Pečat banke i potpisi ovlašćenih lica