ODLUKA
O KRITERIJUMIMA NA OSNOVU KOJIH SE ODOBRAVAJU CARINSKI KONTINGENTI

("Sl. list SRJ", br. 6/2003)

1. Carinski kontingenti za uvoz novih ili upotrebljavanih putničkih automobila do šest godina starosti, zapremine cilindra preko 1600 cm3, koji se ne proizvode u zemlji i služe licima koja u vidu zanimanja u svoje ime obavljaju delatnost taksi prevoza putničkim automobilom (u daljem tekstu: taksi vozač), odobravaju se bez plaćanja carine.

Taksi vozač iz stava 1 ove tačke može po osnovu carinskog kontingenta da uveze samo jedan putnički automobil pod uslovima:

1) da je registrovan za obavljanje taksi prevoza i da se delatnošću taksi prevoza bavi neprekidno najmanje dve godine pre podnošenja zahteva za odobrenje carinskog kontingenta;

2) da putnički automobil poseduje propisane tehničko-tehnološke karakteristike za obavljanje taksi prevoza.

2. Taksi vozač podnosi Saveznom ministarstvu finansija pismeni zahtev za odobrenje carinskog kontingenta za uvoz putničkog automobila sa obaveznom naznakom marke i tipa vozila, radne zapremine motora u cm3 i godine proizvodnje.

Uz zahtev iz stava 1 ove tačke taksi vozač podnosi:

1) rešenje ili drugi dokaz nadležnog organa da je registrovan za obavljanje taksi prevoza i da se taksi prevozom bavi neprekidno najmanje dve godine pre podnošenja zahteva za odobrenje carinskog kontingenta;

2) fotokopije lične karte, vozačke i taksi dozvole;

3) potvrdu ili uverenje nadležne uprave javnih prihoda o plaćenom porezu po osnovu obavljanja taksi delatnosti;

4) potvrdu Privredne komore Jugoslavije da se putnički automobil ne proizvodi u zemlji.

Rešenje o odobravanju uvoza putničkog automobila za obavljanje taksi prevoza bez plaćanja carine donosi savezni ministar finansija.

3. Putnički automobil za koji je odobren carinski kontingent ne može se bez prethodnog plaćanja carine po stopi utvrđenoj u Carinskoj tarifi otuđiti, dati drugom na upotrebu ili upotrebiti u druge svrhe u roku od pet godina od dana uvoza novog automobila, odnosno tri godine od dana uvoza upotrebljavanog automobila.

Carina se obračunava prema stanju robe i po propisima koji važe na dan podnošenja zahteva za obračun i plaćanje carine, odnosno na dan donošenja rešenja o naplati carine ako nije podnesen zahtev za obračun i plaćanje carine.

4. Novčanom kaznom od jednostrukog do desetostrukog iznosa usklađene carine, odnosno od jednostrukog do četvorostrukog iznosa vrednosti robe kazniće se za prekršaj taksi vozač ako pre isteka roka iz tačke 3 stav 1 ove odluke, robu za koju je odobren carinski kontingent otuđi, da drugom na upotrebu ili upotrebi u druge svrhe.

5. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".